Etusivu Talli Ponit Kasvatus Kilpailut Sähköposti

Karhukedon Amor

✝ 30.11.2019

Ch, KTK-II, ERJ-I
Nimi Karhukedon Amor Syntymäaika 05.06.2013 > 27v
Rotu Newforestinponi Rekisterinumero VH13-027-0275
Sukupuoli Ori Kasvattaja Liia / Roscoff  
Säkäkorkeus, väri 145cm, punaruunikko Omistaja Sorel (VRL-00884)
Painotuslaji Este/kenttäpainotus (100-helppo) Kotitalli Cadogan Ponies  
ikääntyy satunnaisesti     -     jalostuskäytössä

Suomalaiselta ponikasvattajalta peräisin komea ja näyttävä Karhukedon Amor eli Mortti on ratsuna todellinen taituri ja luonteeltaan kunnollinen herrasmies. Mortti kuuluu tallin alkuperäisiin newforestinponeihin ja tämän takia myös itselleni erittäin tärkeä ja rakas poni. Kun Mortti saapui Cadogan Poniesin tiluksille, ponilla kesti ensimmäinen vartti pyörimiseen, ihmettelyyn ja hämmästelyyn - sen kauempaa ihmettely ei kestänyt. Mortti on todella sopeutuvainen ja uudet asiat se ottaa hyvin vastaan. Kilpailuissa on kierretty pitkin maata ja välillä käyty myös ulkomailla, mutta Mortti on joka tilanteessa pysynyt rauhallisena ja huolettomana. Toiset ponit korskuvat ja pyörivät omassa tilassaan mutta Mortti se vain laskee päänsä heinäkasalle ja nauttii ruoasta, antaa muiden murehtia. Kotona Mortti on samanlainen paksunahka joka asiaa kohtaan. Uudet tilanteet ja ihmiset eivät aiheuta mitään murheita, vaan rohkeasti kohti uusia haasteita. Sen takia Mortin kanssa on tehty kaikenlaista sellaista, mitä ei muiden ponien kanssa tulisi välttämättä tehtyä. On harrastettu hiihtoratsastusta, kärryajelua, ohjasajamista, temppuratoja ja erilaisia leikkimielisiä kilpailuja nuorten poni-ihmisten kanssa. Vaikka Mortti on ori, on ollut ilo seurata meidän nuoria poniratsastajia, jotka ovat Mortin kanssa oppineet ratsastuksen alkeet ja lopulta päässeet myös ensimmäisiin estekilpailuihin! Tätä tasaisempaa ponia ei voi olla olemassa, tai ainakaan itse en ole sellaista vielä tavannut.

Mortti on tasainen ratsu, se suorittaa ja työskentelee hyvällä työmoraalilla - oli selässä sitten kokenut aikuinen tai ensimmäistä kertaa satulassa istuva lapsi. Ori antaa epäselviä pyyntöjä anteeksi ja osaa hyvin lukea ratsastajaansa. Poni kulkee omalla moottorillaan eteenpäin ja joka tilanteessa löytyy jarrut, vaikka mitä tekisi. Enemmän laiskanpuoleinen kuin pikakiituri, mutta ei ole potkittava versio siitä huolimatta. Koulukiemurat vääntyvät hyvin helppo B tasolle asti, mutta Mortista näkee, ettei se oli sen mieluisinta puuhaa. Kun poni kyllästyy, se alkaa heittelemään päätänsä ja narskuttamaan kuolaimia. Kouluvalmennukset se kestää kyllä hyvin mutta jos ratsastuskerrat toisensa jälkeen ovat koulupainotteisia, alkaa Mortti jo protestoida touhua. Esteillä ori liikkuu vilkkaasti mutta silti esteille ponia saa käskeä etenemään reippaammin, koska jos esteille lähestyminen jää turhan hitaaksi, saattaa poni kieltäytyä esteestä. Napakasti pohjetta muutama askel ennen hyppyä, niin hyvä tulee! Ponilla on hyvä hyppytekniikka, se ponnistaa tasaisesti kummallakin jalalla ja kerää etujalat allensa hyvin. Vaikka esteelle lähestyminen epäonnistuisi, se saa kyllä hyvin pelastettua tilannetta. Toki kaikkeen se ei suostu, joten jos lähestyminen menee todella mönkään, kyllä se kieltää esteen.

Monitoimiponi Mortti kulkee maastossa myös yksin rennosti. Sen kanssa on kiva lähteä pitkille retkille, kun tietää, ettei tarvitse kokoajan miettiä lähteekö poni lopulta käsistä. Mikään metelöivä kone tai muukaan ei ole saanut Morttia pelästymään. Se ottaa yllättävät tilanteet hyvin vastaan ja jos ratsastaja ei itse panikoi hulluna satulassa, Mortti saattaa säpsähtää ja jättää tilanteen siihen. Morttia voisi kuvailla hyvänmielen poniksi, koska sen kanssa touhuaminen on aina mukavaa. Se on myös itselle kivaa vaihtelua, kun tallista löytyy äkäisiä tammoja ja suuri egoisia oreja, joiden kanssa saa painia asioiden kanssa ihan tarpeeksi. Mortin kanssa voi rentoutua ja nauttia poneilusta kaikessa rauhassa.

Tiedot sukulaisista

i. Beamvalley Darker Kop

nf, m, 143cm
estepainotus
evm

ii. Franklin II

nf, rn, 145cm
evm

iii. Mittsommer Franklin

evm

iie. Windmill's Beata

evm

ie. Beamvalley Eucalyptus

nf, m, 138cm
evm

iei. Carpenter Cutt

evm

iee. Rosewood Nitral

evm

e. Karhukelon Adelina

nf, trt, 142cm
yleispainotus
evm

ei. Golding Merryl

nf, rt, 139cm
evm

eii. Truman

evm

eie. Golding Puf

evm

ee. Bliss Ginny

nf, rn, 142cm
evm

eei. Hamilton

evm

Vandourlin Mousetta

evm


i. Beamvalley Darker Kop: On musta, äärimmäisen urheilullinen newforestinponi, joka kilpailee rataesteillä 120 cm luokissa ja maastoesteillä metrin luokissa. Briteistä Beamwalleyn tilalta kotoisin oleva oripoika asuu nykyään Suomessa. Kopo on kerännyt varsin ihailtavan määrän luokkavoittoja ja sijoituksia rataesteiltä ja sen kanssa on kisattu jonkin verran kansainvälisestikin. Luonteeltaan suhteellisen rauhallinen ja ystävällinen poni, joka suhtautuu työhönsä aina tietyllä tarmolla ja vakavuudella. Kopolla on tällä hetkellä yhteensä kuusi jälkeläistä, jotka kaikki ovat newforestinponeja. Ori periyttää loistavaa hyppykapasiteettia ja hyvää luonnettaan. Kopon kanssa jatketaan kisaamista vielä mahdollisesti muutama vuosi, jonka jälkeen kaavaillaan sen siirtämistä Ruotsiin jalostuskäyttöön. (© Liia)

ii. Franklin II: Todella näyttävä ruunikko ori, joka on rakenteeltaan todella näyttävä paketti. Sillä on pitkä, sporttinen mutta vahva runko, hyvä lapa, pyöreä lautanen ja hyvä säkä. Takaosa on vahva, jalkojen liike suora ja sopivan tahdikasta. Etujalat saisivat olla suoremmat, hieman kiertää liikkeessä, vennot vuohiset. Kaviot ovat siistit pyöreät. Jouhet ovat vahvat ja tällä ponilla on yllättävän pitkä ja näyttävä harja. Ori on briteissä vaikuttanut jalostusori, joka on jättänyt jälkeläisilleen hyvää rakennetta, terveyttä ja vahvaa jouhta. Pelkkä ulkokuori ei ole timanttia, nimittäin tämä poni on kilpaillut rataesteitä 120cm luokissa ja menestynyt todella hyvin! Se on edustanut omaa maatansa ponijoukkueessa ratsuponien rinnalla ja voittanut useita osakilpailuita rotunsa kilpailuissa. Sillä on korkea työmoraali, se liikkuu kauniisti ja laukka on hyvin pyörivää. Nykyisin nauttii pienellä maalaistallilla eläkeponin virasta mutta jälkeläisiä se on jättänyt lähelle sata, joista monet ovat päässeet matkaamaan myös pohjoismaihin. Luonteeltaan rehellinen ja mukava kaikinpuolin, niin aikuisten kuin nuorten käsiteltävissä.

ie. Beamvalley Eucalyptus: Musta kaunokainen ja tuttu nimi junnujen maineikkaissa kilpailuissa. Tamma on saanut viettää koko elämänsä kasvattikodissaan, toimien paikan pitäjän tyttären ensimmäisenä kilpaponina. Beamvalley Eucalyptus on kiltti luonteeltaa, sen kanssa on helppo työskennellä ja kuljettaa pitkillekin kilpailu reissuille. Poni on rakenteeltaan hieman sirompi, sillä on pitkä, hieman avo runko ja kantava lautanen. Liike on hyvä tempoista ja energistä, saisi venyttää takaa enemmän liikkeessä. Hyppää todella hyvällä tekniikalla, vaatii reilusti nopeutta esteradalle päästäkseen juuri oikeaan flow-tilaan - ehkä tarvitsee myös ratsastajaltaan kylmäpäisyyttä antaa ponin mennä ja nauttia, luottaa siihen ja tehdä nopeita päätöksiä. Briteissä asuva Beamvalley Eucalyptus kilpaili rataesteitä metrin luokissa, koulua helppo A tasolla ja maastoesteitä vähän alle metrin luokissa. Peloton, kärsivällinen ja nöyrä ponitamma varsoi ensimmäisen varsansa 13-vuotiaana ja on sen jälkeen tehnyt vielä kolme todella hyvä luonteista varsaa.


e. Karhukedon Adelina: Suomessa kasvatettu newforestinponitamma, joka kilpailee yleispainotteisesti esteillä ja koulussa. Rautias, 142 cm korkea Aelina on luonteeltaan tammamaisen ailahtelevainen ja useimmiten tuntuu kuin tamma olisi jatkuvassa valmiudessa pinkomaan karkuun. Kouluratsuna kevyt ja reipas ratsu, kuuntelee hyvin apuja ja jaksaa keskittyä pidempäänkin. Esteillä saattaa hiukan kuumua, mutta hyvän ratsastajan ja kunnon lämpöjen jälkeen tamma kyllä hyppää oikein hyvin ja hallitusti! Adelina on kilpaillut rataesteillä jonkin verran myös kansallisella tasolla ilman suurempaa menestystä. Tammalla on yhteensä kolme jälkeläistä, jotka kaikki kilpailevan esteillä ja yksi myös koulussa. (© Liia)

ei. Golding Merryl: Poniori, joka vei suomalaisten huomion vasta 8-vuotiaana voittaen arvostetun newforestinponien cupit niin esteillä kuin koulussakin! Tämä monitoimiponi jäi monien poni-ihmisten mieleen ja seuraavana vuonna ori käytettiin jalostusarvostelussa, missä se palkittiin hienosti I-palkinnolla. Tapahtumien jälkeen tammoja on vieraillut orin luona ahkeraan tahtiin. Ei suotta, tällä ponilla on erinomainen rakenne eikä sen suorittamisessakaan ole mitään valitettavaa. Rataesteitä se ylitti 110cm luokissa ja koulua helppo A tasolla. Kenttäkilpailuissa se pyörähti muutamia kertoja CIC1 tasolla. Luonteeltaan rauhallinen, tasainen mutta tilanteissa todella orimainen kovistelija - yleensä kilpailupaikoilla, keväällä ja muiden ponien läheisyydessä. Kotona kyllä rauhallinen tallustelija, joka ei jaksa stressaantua mistään. Ratsuna todella herkkä, liikkuu irtonaisesti ja tasaisesti. Jättänyt kolmisenkymmentä jälkeläistä, joista vanhimmat ovat päässyt näyttämään taitoja este- ja kouluradoilla.

ei. Bliss Ginny: Tämän ponin tarina on pitkä ja kivinen, mutta onneksi sillä on onnellinen loppu. Bliss Ginny kasvoi nuoruutensa ns. pellossa ja lopulta työskentelyn alkaessa, poni oli niin kovapäinen ja vahvatahtoinen kaveri, ettei sen silloinen omistaja pärjännyt ponin kanssa. Poni myytiin ja se vaihtoi kotia vielä useita kertoja, ennen kun sen osti 7-vuotiaana vanhempi nainen. Se näki ponissa potentiaalia, vaikka ratsastajat lähtivät satulasta kuin ohjukset. Nainen todella osasi työnsä ja lähti etenemään ponin kanssa aivan kaiken alusta, keskittyen tarkkaan maastakäsittelyn tehtäviin. Ei mennyt kovin pitkään, kun poni oli kerännyt luottamuksen ihmiseen ja heidän yhteistyö alkoi olemaan saumatonta ja tasaista. Bliss Ginny näytti taitonsa myös 80cm rataesteillä ja kyllä ponilla oli todella hyvä tekniikka ja hyppy! Bliss Ginny astutettiin 13-vuotiaana, vaikka jotkut siitä jaksoivat valittaa, että hullulla ponilla teetetään varsoja. Tämä poni ei ollut hullu, vaan kaikki oli ihmisten aikaan saamisen syytä, koska nuorta ei käsitelty eikä jaksettu opettaa. Bliss Ginny palveli myös omistajansa lapsenlapsia ja toimi heidän käsittelyssä todella hyvin, myös ratsun tehtävissä. Bliss Ginny on varsonut kaksi keraa ja onnellisesti se sai viettää loppu elämänsä tämän pelastaja naisen kotitallissa.

Jälkeläiset


♦ nf-o. Roscoff Suncrush s. 10.03.2015 emä. Sweetbay Stareye om. meea
♦ nf-o. Roscoff Armani s. 05.09.2015 emä. Burleyham Madamie om. Sorel VIR MVA Ch, KTK-I
♦ nf-t. Cadogan Carmensita s. 05.12.2016 emä. Trinity Nedeira om. HM KTK-II
♦ rp-t. Kastanjan Amortentia s. 06.04.2019 emä. Autumn Chant om. Sylvi KTK-II

Kilpailusuoritukset


ERJ:n alaiset esteratsastuskilpailut
41 sijoitusta / 6 voittoa / 1 Cup-sijoitus

24.09.2013: Sävelsalo - 100cm -- 2/40
26.11.2013: Hiprakka - 100cm -- 3/30
01.12.2013: Hiprakka - 100cm -- 2/30
04.12.2013: Hiprakka - 100cm -- 2/30
02.12.2013: Hiprakka - 100cm -- 3/30
03.12.2015: Huvitutti - 100cm -- 6/40
11.12.2013: Fifth Bridge - 100cm -- 5/30
13.12.2013: Fifth Bridge - 100 cm -- 2/30
13.12.2013: Breezy WB - 100cm -- 4/50
14.12.2013: Breezy WB - 100cm -- 6/50
15.12.2013: Breezy WB - 100cm -- 3/50
21.12.2013: Vuorna - 100cm -- 2/40
24.12.2013: Linya Stud - 100cm -- 6/40
12.02.2014: KK Stewart - 100cm -- 4/30
14.02.2014: KK Stewart - 100cm -- 2/30
05.07.2014: Vuorna - 100cm -- 5/40
07.07.2014: Vuorna - 100cm -- 4/40
08.07.2014: KK Bairdon -100cm -- 5/50
09.07.2014: Vuorna - 100cm -- 2/40
09.07.2014: Vuorna - 100cm -- 5/40
10.07.2014: Vuorna - 100cm -- 5/40
11.07.2014: Vuorna - 100cm -- 6/40
15.09.2014: Plip Ponies - 100cm -- 1/21
16.09.2014: Plip Ponies - 100cm -- 4/19
22.09.2014: Crensedo - 100cm -- 6/50
01.10.2014: Yemene - 100cm -- 2/40
03.10.2014: Yemene - 100cm -- 1/40
02.10.2014: Whispering - 100cm -- 1/30
23.10.2014: Sinnesro - 100cm -- 2/33
29.10.2014: Yemene - 100cm -- 3/40
05.12.2014: Erkinheimot - 100cm -- 3/30
05.12.2014: Mörkövaara - 100cm -- 4/40
22.12.2014: Jefton Ponies - 100cm -- 6/50
24.12.2014: Vuorna - 100cm -- 1/40
25.12.2014: Vuorna - 100cm -- 6/40
29.12.2014: Vuorna - 100cm -- 1/40
29.12.2014: Vuorna - 100cm -- 5/40
31.12.2014: Vuorna - 100cm -- 1/40
22.07.2015: Devisfair - 100cm -- 3/30
31.08.2015: ERJ-Cup - 100cm -- 16/193
18.11.2015: Mörkövaara - 100cm -- 5/30
18.12.2015: Huvitutti - 100cm -- 6/40
20.12.2015: Huvitutti - 100cm -- 2/40
KERJ:n alaiset kenttäratsastuskilpailut
48 sijoitusta / 12 voittoa

21.08.2016: Metsovaara - CIC1 - 1/33
26.08.2016: Breawa - CIC1 - 3/30
28.08.2016: Metsovaara - CIC1 - 1/33
29.08.2016: Metsovaara - CIC1 - 3/33
03.09.2016: Turmeltaja - CIC1 - 5/40
06.09.2016: Hengenvaara - CIC1 - 4/50
08.09.2016: Turmeltaja - CIC1 - 4/40
10.09.2016: Hengenvaara - CIC1 - 6/50
01.01.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 1/17
02.01.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 4/17
05.01.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 1/17
05.01.2017: Littleness - CIC1 -- 1/30
05.01.2017: Cadogan - CIC1 -- 1/39
06.01.2017: Littleness - CIC1 -- 3/30
09.01.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 2/17
03.02.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 4/30
06.02.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 4/30
08.02.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 4/30
13.02.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 1/30
20.02.2017: Kievarinkuja - CIC1 -- 3/30
24.02.2017: Vähäpelto - CIC1 -- 5/30
24.02.2017: Kievarinkuja - CIC1 -- 3/30
26.02.2017: Kievarinkuja - CIC1 -- 3/30
02.03.2017: Mörkövaara - CIC1 -- 4/30
09.03.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 4/30
01.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 3/30
02.04.2017: Cinnamoroll - CIC1 -- 4/30
08.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 1/30
09.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 4/30
11.04.2017: Cinnamoroll - CIC1 -- 5/30
18.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 5/30
20.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 4/30
22.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 2/30
23.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 4/30
25.04.2017: Hukkapuro - CIC1 -- 2/30
30.05.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 1/30
31.05.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 2/30
06.06.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 5/30
09.06.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 3/30
14.06.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 5/30
18.06.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 4/30
21.06.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 5/30
22.06.2017: Kärmeniemi - CIC1 -- 3/30
21.08.2017: Whispering Heaven - CIC1 -- 1/27
21.08.2017: Metsovaara - CIC1 -- 1/33
22.08.2017: Whispering Heaven - CIC1 -- 4/27
28.08.2017: Metsovaara - CIC1 -- 1/33
29.08.2017: Metsovaara - CIC1 -- 3/33

Näyttelyt & saavutukset


NJ-näyttelyt
01.09.2016: Loitsulähde - irtoSERT -- pt.Kati
25.08.2017: Cadogan - irtoSERT -- pt. Jannica
03.10.2017: Cadogan - irtoSERT -- pt. Lissu T.
09.05.2018: Adina - MVA-SERT, BIS1 -- pt. vaapu.
Champion- arvonimi myönnetty 10/2017
★ Kantakirjattu 2/2017 - KTK-II -- 17+19+18+17=71p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 4/2019 - ERJ-I -- 7+41+20+20+15=103p.

Päiväkirja & valmennukset


27.06.2017: Estevalmennus, valmentajana Tilda
Taas oli estevalmennus edessä tutun ratsukon kanssa. Viimeksi meno oli ollut jäykähköä, nyt oli hyvin erilainen tilanne. Mortti vaikutti innokkaalta, se kulki korvat hörössä ja reippain askelin. Liike oli lennokasta ja Sorelilla taisi olla olo kuin kuntosalilla konsanaan. Olin rakentanun kentälle radan, joka sisälsi kolme erikoisestettä: vesimaton, jonkin portin tapaisen ja umpinaisen okserin. Niiden lisäksi kentälle mahtui myös kaksi muuta estettä, trippeli ja pysty. Rata ei ollut teknisesti vaikeimmasta päästä, tänään hiottaisiin aikaratsastusta ja tosiaan suoritusvarmuutta erikoisesteillä. Mortille oltiin tarkoituksella jätetty esittelemättä nuo kamalat möröt, mutta ne eivät vaikuttaneet aiheuttavan ihmetystä. Verkkahypyt toteutettiin lennokkaalla ja ketterällä tiikerihypyllä pienelle 60 sentin pystylle, joka sijaitse keskellä kenttää. Poni oli intopinkeänä, eikä ratsastajallakaan vaikuttanut olevan paha päivä. Selostin radan ratsukolle pikaisesti.
"Eli aloitatte päädystä vasempaan kierrokseen umpinaiselta okserilta, sitten hyvä käännös keskihalkaisijalle kohti pystyä, siitä jatkatte oikeaan kierrokseen pitkälle sivulle ja tulette tuon vesimaton, jota seuraa käännös taas diagonaalille, josta löytyy pystyn vierestä trippeli. Siitä viimeisenä iso paha portti pitkällä sivulla vasemmassa kierroksessa", selitin.
Korkeudet olivat vielä kategoriaa "maahan kaivettu", mutta hyvä aloittaa siitä. Ratsukko lähti kuin tykin suusta kohti okseria, joka ylitettiin hätiköidyllä tyylillä ja suurella ilmavaralla.
"Hidasta nyt vähän! Ei ole pöksyt tulessa!" huutelin.
Sorel teki parit puolipidätteet, joten lähestyminen pystylle oli hyvä. Hyppy onnistui ja matka jatku reippahasti kohti vesimattoa. Mortin ilme oli epäröivä.
"Rohkaise!" huusin.
Mortti kuitenkin ehti kieltää ja Sorel valahti kaulalle. Ori odotti, että ratsastaja pääsi takaisin satulaan, jonka jälkeen yritettiin uudestaan, tosin ori sai ensin katsella vesimattoa.
"Nyt älä hylkää sitä esteelle. Ratsasta loppuun asti ja muista rohkaista pohkeella", neuvoin.
Rata jatkui. Mortti uskaltautui vesimattomonsterin yli ja meno jatkui trippelille. Hyppy oli hyvä ja tarpeeksi pitkä. Portti ei saanut Mortin silmiä edes räpsähtämään, vaan ori suoriutui siitä todella hyvin.
"Oikein hyvin. Sitten uudestaan ilman sitä turhaa kieltoa", sanoin.
Uusi yritys oli tasapainoinen, mutta hitaammanpuoleinen rata. Sorel ratsasti huolelliset tiet ja hypyt olivat hyviä. "OK, sitten sitä vauhtia ja varmuutta mukaan", ehdotin.
Mortti lähti hieman kuumumaan, mutta pysyi pöksyissään. Rata oli ratsukolle erittäin helppo, kun erikoisesteetkin olivat nyt tuttuja. Päästin ratsukon loppuverryttelyyn, jossa tyytyväinen poni pärskähteli ja venytti mielellään kaulaansa, laskien päätä hieman.


26.06.2017: Estevalmennus, valmentajana Tilda
Tänään oli upealla herrasmiehellä, Mortilla, estevalmennus edessä. Sorel lämmitteli orin kanssa kentällä kevyessä tihkusateessa. Mortti näytti liikkuvan hieman jäykästi, joten muutin suunnitelmia tämän uuden tuttavuuden ensimmäiseen valmennukseen. Mietiskelin jumppasarjaa ja kaarevia uria ratsukon päiden menoksi. Tarkkailin orin liikkeitä ja käytöstä verkan ajan. Ori vetristyi jo hieman, Sorel ratsasti sillä ohjeeni mukaan kaarevia uria, voltteja ja temponvaihteluita. Lopulta poni oli päässyt venähtämään niin letkeäksi ja pitkäksi, että pyysin Sorelia kokoamaan sitä ennen treenin aloittamista.

Rata oli tänään hyvin simppeli; kenttää halkoi kaareva suhteutettu, päädyssä komeili in-and-out ja kaarevaa suhteutettua lävisti toinen samanlainen, tosin toisin päin. Ori pääsisi tänään tosiaan käyttämään lihaksiaan. Ratsukko aloitti verkkahypyillä, jonka kerroin olevan toinen kaarevista suhteutetuista. Verkkahypyt olivat vain 50cm korkeudessa, mutta nostin ne 65 senttiin pian. Poni vaikutti rauhalliselta ja levolliselta, mutta liikkui taas hieman jäykästi. Ensimmäinen kierros alkoi pelkällä ensimmäisellä suhteutetulla, jonka b-osalle tuli vaihto. Siitä jatkettiin jumppasarjalle, jossa oli kolme osaa. Ensimmäinen suoritus oli varsin tasapainoinen ja rauhallinen, mutta laukka näytti hieman laahaavalta ja meno oli jähmeän näköistä. Sama otettiin vielä toiseen suuntaan, tälläkertaa toisella suhteutetulla aloittaen.

"Koita saada sitä nyt hieman aktiivisemmaksi", sanoin. Mortin meno lähti hieman turhan tikitykseksi ja seuraava suoritus meni kiireisissä merkeissä. Laukanvaihto jäi puolikkaaksi, joten innarin ensimmäinen kolahti alas. Nostin puomin ja ratsukko toisti suorituksen, mutta nyt hieman rauhallisemmin. Vaihto oli kokonainen tällä kertaa. Nostin suhteutetut 80 senttiin ja innarin 70 senttiin, joka toi lisähaastetta tekniselle pätkälle. Kokenut ratsukko suoriutui niistä varsin hyvin, ainoa moitteen sija löytyi siitä kuuluisasta puolikkaasta laukanvaihdosta. Treeni päätettiin toisen onnistuneen suorituksen jälkeen. Verkassa Mortti vaikutti tyytyväiseltä, samoin ratsastaja. Hyvä niin, olihan takana onnistunut valmennus.


10.08.2016: Mortti saapui talliin.
Suuri hevosauto kaarsi tallin pihaan iltapäivällä. Olin nähnyt ilmoituksen myytävistä newforestinponeista ja suurempia miettimättä tein tarjouksen. Ponit olivat suvuiltaan erittäin mielenkiintoisia ja lähes kaikki olivat tehneet mittavan kilpailu-uran. Talliin kaivattiin ehdottomasti lisää poneja ja toivottu kasvatustoimintakin voisi alkaa. Olipa tallitytöille kerrottavaa, kun ilmoitin talliin muuttavan neljä uutta ponia ja heti huomenna! Roscoff sijaitsi vain muutaman ajotunnin päässä, joten tuonnista ei tarvinnut tehdä suurempia suunnitelmia. Ostotarjouksen tehtyäni kävin tallilla katsomassa ponit ja siskoni kanssa koeratsastamassa. Kaikki vaikutti todella lupaavalta! Kiire tuli laittaa karsinat kuntoon uusille asukkaille. Tilannetta ei helpottanut, että muutama päivä sitten talliin muutti newforestinponiori sekä welsh mountainori. Heidän tutustuttaminen oli vielä vaiheessa ja nyt käsiin tulee neljä lisää. Onneksi päiviä helpottaa se, että nämä ovat jo aikuisia käytöstavat omaavat ponit. Olisi voinut tulla paljon sanomista, jos kaikki olisivat olleet vuotiaita kakaroita.

Ensimmäisenä autosta otimme ryhmän ainoan tamman. Neito oli hieman hämmästynyt ja levoton sielu, oliko oripojat huudelleet sille ajomatkalla? Veimme tamman talliin ja kolme työntekijääni oli saapunut auttamaan purkamisessa. Orit talutettiin vuoroin ramppia alas ja kaikki vaikuttivat säyseiltä. Matka oli sujunut hyvin ja ponit voivat hyvin. Veimme tulokkaat talliin tutustumaan omiin karsinoihin. Tallin muut ponit olivat jo ulkona, joten talli oli hiljainen. Huomenna katsotaan tilannetta ja tulokkaat pääsevät tutustumaan pieniin tarhoihinsa.


23.08.2013: Varsauutisia! (kirjoittanut Liia)
Tänään Amorille ja Honeywaylle syntyi molempien ensimmäinen varsa! Ihana, ruunikko ponitamma nimettiin Ginger Cuffiksi. Hyvin pienikokoinen tammavarsa vaikuttaa äärimmäisen rauhalliselta ja hiukan ujoltakin. Suurella innolla jäämme odottelemaan varsan kasvua! Amorin kanssa ollaan valmennuksilla edetty valtavin harppauksin ja orin kanssa todennäköisesti startataan ensimmäisissä kisoissa jo syyskuun aikana! Ratsunakin yhtä kiltti ja rauhallinen Amor oppii nopeasti ja on mielissään päästessään puuhailemaan kaikkea uutta. Kummallisemmatkaan esteyhdsitelmät eivät herraa pelota, vaan se hyppää yli kaikesta ja kaikkialla!Webdesign © Shady -- Ulkoasun kuvat © MBFoto.eu -- virtuaalitalli / A sim-game stable / virtuaalihevonen / a sim game horse