Etusivu Talli Ponit Kasvatus Kilpailut Sähköposti

Cadogan Tudor

✝ 30.04.2019

VIR MVA Ch, KTK-III, ERJ-I, VWY-III
Nimi Cadogan Tudor Syntymäaika 18.05.2009 > 23v
Rotu Welsh cob Rekisterinumero VH12-026-0131
Sukupuoli Ori Kasvattaja Chedwyn Stud  
Säkäkorkeus, väri 141cm, mustanruunikko Omistaja Sorel (VRL-00884)
Painotuslaji Estepainotus (70cm) Kotitalli Cadogan Ponies  
ikääntyy satunnaisesti     -     jalostuskäytössä

Walesista peräisin oleva Cadogan Tudor saapui meille 5-vuotiaana. Pitkän ostoprosessin jälkeen saimme kuin saimmekin tämän komeuden Suomeen. Olin etsinyt talliin hyvä sukuista ja näyttävää oria ja todellakin sain mitä halusin. Tudor ei ollut helpoimmasta päästä kiivaan luonteensa ansiosta. Tallin väki seisoi hetken sormi suussaan kun he katselivat oriin astuessa trailerista tallin pihaan. Jotkut olisivat ehkä palauttaneet tämän paketin samantien, mutta minulla oli uskoa tähän otukseen. Vaikka ori kulki kahdella jalalla ja pomppi vimmatusti, sen sisimmästä hehkui herkkä ja komea herrasmies.

Päivät vierivät ja Tudor sai rauhassa tutustua uuteen elinympäristöönsä. Pitkä lentomatka varmasti stressasi oria. Tudor rauhoittui vähitellen ja alkoi sopeutumaan tallin tiloihin ja erityisesti ihmisiin. Aluksi olimme sille kummittelevia otuksia mutta nyt herra viihtyy mainiosti meidän rapsuteltavana. Vieläkin Tudor on kuitenkin arvaamaton, joten sen kanssa tulee olla jatkuvasti silmät auki. Se saattaa tehdä yllättäviä pystyyn nousemisia kesken tarhaan viennin ja muita pieniä jekkuja. Harjatessa Tudor seisoo tyyneesti paikallansa, mutta satulavyötä kiristäessä ori luimii ja saattaa yrittää näykkäistä hoitajaansa reidestä. Hoitaminen tulee tapahtua tallikäytävällä tai hoitopuomilla, ei missään tapauksessa ponin karsinassa. Tudor ei siedä että hänen "huoneessaan" hääräillään aivan turhaan. Ruoat kun eteen saa niin se riittää herralle. Ratsastaessa maastossa tai kentällä harjoitellen esteitä, tulee Tudorille laittaa eteen ja taakse suojat. Se saattaa joskus maastossa hiukan kompuroida ja polkaista silloin jalkaansa haavauman. Yleensä Tudor on rauhallinen ja viihtyisä kaveri, jota saa paijata niin paljon kuin vain itse jaksaa. Herkut herra löytää helposti hoitajansa taskusta, joten ole hereillä!

Ratsuna Tudor on pirteä ja kuuntelevainen. Kentällä ratsastuksessa parhaaksi lajiksi voisi mainita esteet. Ori innostuu heti nähdessään että joku alkaa kasailemaan esteitä. Tudorilta löytyy paljon kapasiteettia esteille, joten uskonkin että tämä herra tulee vielä näyttämään kyntensä esteradoilla. Ori on opetettu myös valjakkoon vaihtelun vuoksi. Kärryjen edessä Tudor kuuntelee ohjastajansa apuja hyvin ja tekee aina parhaansa. Erilaiset mutaiset kurvit eivät herraa paljon häiritse. Koulua ori taittelee myös hyvin, mutta joskus ponia saa työstää oikein olantakaa. Maastossa Tudor on varma ja rauhallinen. Uusien asioiden kohtaaminen lenkillä ei sitä pelota, joten ilman satulaakin voi huoletta lähteä ratsastelemaan. Kesäisin uiminen on orille loistavaa treeniä!

Muut oriit on syytä pitää tämän ukon tarhasta kaukana. Se ei todellakaan siedä muita poneja samassa tilassa kanssaan. Tammoille Tudor huutelee ja esittelee mielellään, joten parempi pitää ori kaikista poneista kaukana. Ratsastuksen aikana ja valjakossa ori ei piittaa muista laisinkaan.

Tiedot sukulaisista

i. Rheged Cadmon

wD, trn, 144cm
estepainotus
evm

ii. Mabsant Brys

wD, trn, 143cm
evm

iii. Gawl Mordwywr

evm

iie. Rhoslyn Arlais

evm

ie. Ysbail Gwenda

wD, rn, 144cm
evm

iei. Gwythyr Owin

evm

iee. Gwendi Dee

evm

e. Daere Romanz

wD, mrn, 141cm
estepainotus
evm

ei. Dewitt Renfrew

wD, rn, 140cm
evm

eii. Sadwm Arvil

evm

eie. Rhosyn Walens

evm

ee. Lilybet Eyslk

wD, mrn, 139cm
evm

eei. Braen Tringad

evm

Iorwen Anwen

evm


i. Rheged Cadmon: Tulinen ja omapäisen luonteen omaava ori viettää ansaittua eläkettä, tosin välillä orin luona vierailee neitoja. Rheged on kilpaillut hyvällä menestuksellä welsh show- kilpailuissa, joissa tämä onkin jo tuttu nimi. Upean ulkomuotonsa ja joustavat liikkeet ovat ihastuttaneet jo monet sadat tuomarit. Rataesteillä ori on kilpaillut seuratasolla 80cm luokissa. Suurempia ja maineikkaita voittoja ei ole tullut, mutta muuten kilpaura on mennyt erinomaisesti. Ori on jättänyt jälkeläisiä jo ympäri maailmaa. Rhegedin siirtyessä kokonaan kilpailuista eläkkeelle siitosvirkaan, on tämän luona rampannut eri maista tammaa. Rhegedin nimi on tuttu welsh piireissä, joten Tudorilta löytyy monia sisaruksia. Rhenged on kantakirjattu I-palkinnolla ja saanut paljon mainetta ja kunniaa rakenteen-, kilpailutulosten- sekä jälkeläisten menestymisestä.

ii. Mabsant Brys: Monet ihailevat tätä herraa kaukaa rauhallisena ruunana joka laiduntaa tyyneenä tuulen heiluttaessa ponin tuuheaa harjaa. Ehkä voi erehtyä näin kotioloissa, mutta kun on show aika, Mabsant Brys antaa itsestään kaiken ja loistaa radalla kuin kirkas tähti. Tummanruunikko ori on luonteeltaan erittäin rauhallinen ja säyseä, orimaisen luonteen näkee vasta kun ollaan kilpailu paikalla tai jos tammoja on tarpeeksi lähettyvillä. Orilla kilpailtiin 11-vuotta ahkerasti eri lajeissa ja myöhemmin ori siirtyi täysipäiväiseen jalostuskäyttöön. Heti eläkkeelle jäätyään tammojen omistajat kiirehtivät tuomaan neitojansa Mabsant Brysin luokse, ori oli tämän kevään kuumin nimi. Jälkeläisiä ori jätti melkein 80, kunnes ikä alkoi painamaan ja ori sai keskittyä rauhalliseen lenkkeilyyn ja laiduntamiseen.

iii. Gawl Mordwywr: Luonteeltaan erittäin näpsäkkä ja arvaamaton poni, joka vaihtoi omistajaa monta kertaa elämänsä aikana. Lopulta ori pääsi kotiin, jossa poniin luotiin kunnon side. Ori oppi luottamaan ihmisiin uudella tavalla ja pääsi jopa kilpailemaan pienissä kilpailuissa esteillä. Eläkepäivillä Gawl Mordwywr astui muutaman tamman ja varsoista on tullut todella rohkeita ja selväpäisiä.

iie. Rhoslyn Arlais: Saapunut Tanskaan Italiasta siitostamman virkaan 11-vuotiaana. Tammalla ei ole kilpailtu mutta sukutaulu kantaa pitkälle huippuja vanhanlinjan nimiä. Rhoslyn Arlais kiersi kyllä monissa welsh show näyttelyissä välillä tamma kehissä ja välillä vierellä juoksi varsa. Tamma oli väritykseltään ruunikko.

ie. Ysbail Gwenda: Tämä kaunokainen kilpaili aktiivisesti esteratsastuksissa ja pärjäsikin erittäin hyvin. Hyppy tekniikka oli kohdillaan ja ruusukkeita sateli melkein jokaisesta kilpailusta, mihin tammalla osallistuttiin. Ysbail Gwenda oli rakenteeltaan sopusuhtainen ja noin kymmenessä näyttelyissä käytyään tuomarin kommentit olivat erittäin hyviä. Ysbail Gwenda siirtyi kilpailuista eläkkeelle vain 13-vuotiaana, jolloin ponin loukattuaan jalkansa pahoin tamma asutettiin ensimmäistä kertaa. Montaa varsaa tämä ei kerennyt jättämään, kunnes kunto petti viimein 18-vuotiaana. Walesissa asustelevat kaksi ori jälkeläistä jatkavat tamman jaloa sukua ja valloittaen kilpatantereita.

iei. Gwythyr Owin: Tarmokas ja temperamenttinen, ulkokuoreltaan näyttävä ja maskuulinen. Monipuolinen käyttöponi, joka oli parhaimmillaan show kilpailuissa sekä valjakkoajossa. Gwythyr Owin on ollut suosittu jalostusori enkä ihmettele. Eläkeiässä ori kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja varsatkin ovat olleet menestyneitä monissa eri lajeissa. Gwythyr Owinilla ei itsessään kilpailtu ratsastuskilpailuissa juuri ollekaan. Ruunikko läsipää menehtyi suolikierteeseen 21-vuotiaana.

iee. Gwendi Dee: Perheensä lemmikki, joka asui kahden muun ponin kanssa kotitallilla koko elämänsä. Toimi perheen lasten viihdyttäjänä. Eläkepäivinä tamma astutettiin kerran kun lapset olivat kasvaneet teini ikään ja he ehdottomasti halusivat varsan taloon. Tallin muut asukkaat olivat ruunia. Teini-ikäiset keksivät pian muita menoja, eikä varsa kiinnostanutkaan. Onneksi varsa myytiin heti luovutusikäisenä tavoitteelliseen ja hyvään kotiin. Gwendi Dee menehtyi 32-vuotiaana ja se on todella kunnioitettava ikä!

-------------------------------

e. Daere Romanz: Kilpaili hyvällä menestyksellä rataesteitä sekä välillä valjakkoa. Mustanruunikko neitokainen oli luonteeltaan herkkä mutta ystävällinen ja yhteistyöhaluinen. Tamma oli kuuma ratsastettava, joten selkään nousi vain kokeneet henkilöt. Näyttelyissä Daere Romanz sai hyviä mainintoja upeasta rakenteesta ja näyttävistä liikkeistä. Daere Romanz kantakirjattiin II-palkinnolle Walesissa, jossa tamma vietti melkein koko elämänsä. Kilpailu-uran päättyessä Daere Romanz astutettiin vielä kaksi kertaa, jonka jälkeen se myytiin hyvällä hinnalla Irlantiin viettämään eläkepäiviään. Daere Romanz jätti kaksi upeaa orivarsaa ja yhden tamman. Jokaisesta on tullut kelpo näyttelyponi sekä luonteeltaan selväpäisiä.

ei. Dewitt Renfrew: Tämän orin omisti nuori nainen, joka piti ponia ensin pelkkänä harrasteratsuna, kunnes pikkuhiljaa tämän oma valmentaja kehotti siirtämään katseet kohti suurempia areenoita. Dewitt Renfrew pääsi näyttämään taitojaan este- sekä kouluradoille ja pari kertaa myös näyttelyissä. Luonteeltaan ori oli erittäin kiivas ja joskus vähän vaikea hallita. Näyttelyissä kaikki meni suhteellisen hyvin mutta muiden hevosten ja etenkin tammojen läsnäolo hermostutti oriin aina sen verran että oli todellinen työ saada pidettyä ori hallinassa. Tämän takia Dewitt Renfrewiä ei montaa kertaan nähty näyttely kehissä, vaikka rakenteensa puolesta ori oli mainio. Dewitt Renfrew jätti vain yhden jälkeläisen, tamman nimeltä Daere Romanz. Melkein heti astutuksen jälkeen ponin omistaja päätti ruunata upean oriinsa. Vielä jonkin aikaa Dewitt Renfrew nähtiin estekilpailuissa mukana, kunnes tämän omistaja kyllästyi ja myi juuri ruunaamansa ponin pois nuorelle tytölle pullaponiksi. Oli todella ikävä ratkasu koska tässä olisi ollut loistava periyttäjä ori!

eii. Sadwm Arvil: Käyttöponi näyttöön ja käyttöön. Erittäin hyvin muokkautuva eri lajeihin. Ratsastuskoulussa luotto tuntiponina elämänsä toiminut Sadwm Arvil on kilpaillut rataesteitä 110cm, koulua helppo A:ta, kenttäkilpailuja sekä vaativaa valjakkoajoa. Kylkiäisenä show kilpailut ja näyttelyt. Vaikka taitoa ja näyttöä riittää, ori ei ole montaa jälkeläistä jättänyt maailmalle.

eie. Rhosyn Walens: Rauhallinen perheen silmäterä, joka on kilpaillut metrin rataesteillä todella menestyen. Ponilla on kierretty ympäri eurooppaa eri tasoisissa kilpailuissa. Rhosyn Walens varsoi vain kerran. Ensimmäinen varsa syntyi kuolleena ja toisen varsan kanssa oli odotusaika niin jännittävää ja eläinlääkärissä ravaamista, joten omistajan hermot eivät kestäisi kokemusta enään uudestaan. Rautias kaunokainen nauttii tällä hetkellä eläkepäivistään shetlanninponi siittolassa, pikkuponien ympäröimänä.

ee. Lilybet Eyslk: Oli perheen harrasteponi jolla kilpailtiin välillä este ja välillä maastoeste kilpailuissa. Lilybet Eyslk sai viettää tasaisen rauhallisen elämän pullaponin merkeissä. Pari kertaa tamma pääsi isoimmille kentille kokeilemaan kilpaonneaan, ja ihan vielä kohtuu menestyksellä. Lilybet Eyslk varsoi kerran, upan tamma varsan jolla oli näyttävät liikkeet ja luonne kohdillaan. Oriksi valittiin perheen tuttavan omistama ori. Lilybet Eyslk menehtyi 15-vuotiaana omaan tarhaansa suolikierteeseen, tällöin varsan ollessa 2-vuotias.

eei. Braen Tringad: Ei ehkä kaikkein suloisin otus tarhoissa, jos vertaa muihin poneihin. Oria lähestyessä se liimaa korvansa visusti kiinni niskaan ja kurottelee kaulaansa. Musta poni näyttää todella pelottavalta, varsinkin pimeällä. Se ei kuitenkaan ole paha. Kaikesta huolimatta moni ei halua ponin kanssa työskennellä, joten sille on jäänyt muutama vakituinen hoitaja, joka sen huoltaa. Ratsuna hurjimus on taitava, herkkä ja taitava esteratsu! Esteillä ponilla on kisattu 80cm rataa ja sijoituksia on tullut paljon. Ori on jättänyt jälkeensä vain kaksi varsaa.

eee. Iorwen Anwen: Nuorena ruunikolla neidolla kilpailtiin paljonkin este- ja koulukilpailuissa alue- ja kansallistasolla. Kun ponin omistaja loukkaantui auto-onnettomuudessa pahasti ja joutui myymään ponin, kaikki muuttui. Omistaja luuli myyvänsä ponin hyvään kisakotiin jatkamaan menestystä, mutta lopulta poni toimi lapsen pullaponina ja ratsuna aina välillä kun jotakin huvitti sitä liikuttaa. Kolme varsaa tamma kuitenkin sai.

Jälkeläiset


♦ wD-t. Rhown Mabyn s. 19.09.2012 emä. Gwenyth Niamh om. Huttis KTK-II, ERJ-I, KRJ-II, YLA2, VWY-II
♦ wD-t. A.D. Midnight Surprise s. 27.11.2016 emä. Sparrow Melody om. Jannica
♦ wD-o. A.D. Jack Sparrow s. 27.11.2016 emä. Sparrow Melody om. Jannica

Näyttelyt & saavutukset


♦ 29.02.2012: Huvitus - MVA-SERT, BIS3 -- pt. Isla P.
♦ 13.03.2012: Cwmnantcol - MVA-SERT, BIS3 -- pt. Isla P.
♦ 12.05.2013: Huvitus - irtoSERT -- pt. Peppi S.
♦ 17.10.2017: Adina - irtoSERT -- pt. Zafiro

Champion- arvonimi myönnetty 3/2014
VIR MVA- arvonimi myönnetty 10/2017
★ Welshponien laatuarvostelu 12/2006 - VWY-III -- 8+4,5+3+16+3,5=35p.
★ Ponikantakirja 3/2017 - KTK-III -- 16+18+15+16=65p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 4/2019 - ERJ-I -- 6+40+18+22+15=101p.

Kilpailusuoritukset


ERJ:n alaiset esteratsastuskilpailut
44 sijoitusta / 7 voittoa

30.01.12 - kutsu - 70cm - 6/50
01.02.12 - kutsu - 60cm - 2/50
02.02.12 - kutsu - 60cm - 1/40
23.02.12 - kutsu - 70cm - 4/70
04.03.12 - kutsu - 70cm - 3/30
06.03.12 - kutsu - 70cm - 5/30
08.03.12 - kutsu - 60cm - 3/40
15.03.12 - kutsu - 60cm - 8/86
17.03.12 - kutsu - 60cm - 1/50
18.03.12 - kutsu - 60cm - 9/86
20.03.12 - kutsu - 70cm - 1/40
20.03.12 - kutsu - 60cm - 2/60
29.03.12 - kutsu - 70cm - 5/40
30.03.12 - kutsu - 70cm - 2/40
31.03.12 - kutsu - 70cm - 2/26
08.04.12 - kutsu - 70cm - 5/34
09.04.12 - kutsu - 70cm - 5/40
11.04.12 - kutsu - 70cm - 4/34
01.07.12 - kutsu - 70cm - 6/70
24.02.13 - kutsu - 70cm - 3/48
05.10.13 - kutsu - 70cm - 5/50
07.10.13 - kutsu - 70cm - 1/50
13.10.13 - kutsu - 70cm - 1/17
27.01.14 - kutsu - 70cm - 1/54
30.01.14 - kutsu - 70cm - 6/54
17.07.16 - kutsu - 70cm - 3/23
19.07.16 - kutsu - 70cm - 1/23
21.07.16 - kutsu - 70cm - 2/23
22.07.16 - kutsu - 70cm - 3/23
12.12.16 - kutsu - 70cm - 7/49
01.01.17 - kutsu - 70cm - 1/40
04.01.17 - kutsu - 70cm - 1/40
05.01.17 - kutsu - 70cm - 2/50
06.01.17 - kutsu - 70cm - 3/50
08.01.17 - kutsu - 70cm - 2/40
11.01.17 - kutsu - 70cm - 5/40
14.01.17 - kutsu - 70cm - 3/40
15.01.17 - kutsu - 70cm - 3/40
15.01.17 - kutsu - 70cm - 6/40
17.01.17 - kutsu - 70cm - 3/40
18.01.17 - kutsu - 70cm - 5/40
19.01.17 - kutsu - 70cm - 4/40
22.01.17 - kutsu - 70cm - 3/40
26.01.17 - kutsu - 70cm - 4/40
Show Pony Circuit
Katso ponin tuloksia SPC-tunnukselta (SPC-SR1-1356)

           

Päiväkirja & valmennukset

02.12.2016, juhlan paikka!
Kovaa olemme harjoitelleet ja tulosta on tullut ropisten. Tudor on tällä hetkellä tikissä enemmän, kuin varmaan koskaan aikaisemmin! Tudor on pysynyt virkänä ja radoilla nopeus ja tarkkuus on hiottu äärimmilleen. Sain myös toisen tallitytön innostumaan ja nyt Tudorilla on virallinen kilpailuttaja, Tanja. Tiimi puhaltaa hyvin yhteen, mutta nyt me nostamme skumppa maljoja sille, että Tudorin ensimmäinen etappi SPC:llä on saavutettu ja ponille on myönnetty Novice Performance Pony- titteli ajoluokista.

23.11.2016, hyvästi eläkepäivä!
Kyllä se vanhempikin poni vielä löytää itsensä vaikka ja mistä, tällä kertaa show poni kilpailuista valjakkoajosta! Tudorin piti jäädä eläkkeelle, mutta orin kunto on ollut loistava koko lomailun ajan, kiitos Tanjan, ja nyt ne kauan kaipaamat valjakkoajotaidot pääsivät koetukselle, koska tänään me starttasimme ensimmäisessä SPC:n kilpailussa! Tudorilla oli kova meno jo alusta lähtien, varikolla. Radalla sai tosissaan tehdä töitä että ruutia löytyisi ja lopulta pääsimme sentän sijoittuneisiin! Tästä on siis hyvä jatkaa.

19.02.2014, estevalmennus - valmentajana Tierra
Tudor tanssahteli kentälle korvat niin hörössä kuin vain ponilla voi olla. Se ei tuntunut malttavan käynnissä olla ollenkaan vaan tarjoili ravia jatkuvasti. Käskin ravata sen kanssa puomeja ja taivutella kunnolla sillä ori vaikutti hieman jäykälle. Puomit kolisivat alkuun melko rajusti kun ori ei malttanut keskittyä vaan innoissaan kaahaili niiden yli. Kävimme läpi istunnan vaikutusta poniin ja ohjastuntumaa ja muistuttelin puolipidätteestä, jonka jälkeen meno vähän rauhoittui ja ori alkoi ottamaan takapäätään alleen ja kuunnella ratsastajaa. Nostin muutaman pystyesteen 70 cm korkeuteen ja Tudor tuntui repeävän nahstaan. Puolipidätteet, muista puolipidätteet ja muista myös hellittää suusta niin ettei sinne jää painetta. Tudor hyppäsi hienosti, joskin hätiköiden ja vauhtia sai hillitä reilusti. Kun sait ponin kunnolla hallintaan, sen hyppäämistä oli ilo katsoa ja se jätti reilun varan esteiden ja itsensä väliin. Tein radan jossa oli pari pystyä, okseria ja muuri. Muuri oli orista hieman pelottava, mutta hienosti se ponkaisi senkin ylitse kun rohkaisit sitä hieman. Vauhti edelleen yritti nousta koko ajan, mutta muistit hienosti rauhoittaa oman istuntasi ja kädet, jolloin Tudor myös rauhoittui. Parin radan jälkeen poni keskittyi täysin ja teki juuri mitä pyysit ja esteet pysyivät pystyssä. Loppuverryttelyssä Tudor oli rento ja rauhallinen selvästi nauttien tekemästään työstä.

24.07.2014, estevalmennus (kirj. Sorel)
Kesän kuumuus, paarmat, pöyävä hiekka ja jatkuva hiki ei ollut esteenä aamun valmennukselle. Tudor nuokkui karsinassaan sen aikaa, kun itse hääräsin ponille varusteita niskaan. Yleensä varusteiden kilinä aiheuttaa ponissa pientä eloa mutta ei tänään. Kentälle saapuessani valmentajani Sari touhuili esteitä pystyyn. Siellä näytti olevan kolmen sarja, okseri ja luultavasti 110cm pystyeste. Jos nyt ensin saisi jotenkin ponin heräteltyä tähän päivään. Aloitin työstämisen heti satulaan noustuani. Keräsin ohjat ja tein erilaisia asetus ja myötäämis harjoitusta. Tönkkö poni alkoi hiljalleen taipua ja heräillä. Vasta laukkailun jälkeen Tudor havahtui kentän antimiin ja se tuttu kipinä roihahti liekkeihin. Poni kohensi ryhtinsä ja kädelle alkoi tuntumaan paino. Aluksi ylitimme okserin ja sehän mentiin sellaisella ryminällä yli että oli Sarilla naurussa pidättelyä! Jäin hetkeksi pääty-ympyrälle rauhoittelmaan tilannetta, kunnes kokeilin uudestaan. Nyt meni paljon paremmin, kun oma maltti oli hommassa mukana. Sarjalla Tudorilla meinasi väkisin vauhti olla liian nopea ja askellukset eivät menneet kohdilleen, joten viimeisen esteen puomi tippui. Ori painoi jo reilusti kuolaimelle ja pidätteitä sai tehdä kokoajan. Sari joutui kehottamaan minua istunnasta ja käsien tasaisuudesta. Liika eläminen satulassa vain hermostuttaa ponia enemmän. Otimme väliin pystyesteen ja se meni täysin puhtaasti. Lopulta myös keskittyminen piti ja myös sarja päästiin puhtaasti yli. Tudor oli kyllä liekeissä! Sari oli tyytyväinen ponin panokseen, vaikka kuumenikin nopeasti. Kilpailuissa ei näihin ole varaa.

08.03.2012, estevalmennus - valmentajana Toffe
Komean näköinen Tudor oli todellinen yllätys, sillä se oli lähes täysin erilainen kuin mikään aiemmin valmentamani poni - Tudor kulki alusta alkaen todella reippaasti, mutta silti kuunteli ratsastajaansa kuuliaisesti. Päivän aiheeksi olin päättänyt ottaa in-and-out -sarjan hyppäämisen, jota ennen ratsukko sai hypätä verryttelyestettä muutamia kertoja. Hypyt aloitettiin 30 cm:n korkuisella esteellä, jota nostin vähän kerrallaan. Kun este oli 50 cm korkea, tein sen perään vielä kaksi samanlaista pystyä innaria varten. Tudor oli selvästi tehnyt tätä harjoitusta aikaisemmin, ori hyppäsi varmasti ja rytmikkäästi esteiden yli. Nostin puomeja vielä kerran 60 cm:n korkeudelle, ja tietenkin poni hyppäsi tälläkin kertaa hienosti. Loppuverryttelyt ratsukko sai tehdä itsenäisesti ravissa.

07.03.2012, estevalmennus - valmentajana Hamzi
Sorel oli juuri aloittanut alkuveryttelyn tummalla cob orilla kun sain itseni kaivettua maneesin katsomoon. Tervehdin ratsukkoa ja raahauduin kentän puolelle kasailemaan esteitä. Tudor pyöräytti korviaan kohti minua kun raahasin tolppia ja puomeja keskelle, ori myös vilkuili hieman sisälle ja sen ilme selvästi kirkastui. Sorel muistutti oria hieman hipaisemalla raipalla pohkeen taakse ja Tudor oli kuin en olisi edes keskellä kasaamassa esteitä. Pienten alkuhyppyjen jälkeen pistin ratsukon ensin tulemaan innaria neljällä esteellä. Tarkoituksena oli kehittää ratsukon yhteistyötä ja luottamusta toisiinsa. Ensimmäisellä kerralla hypättiin ihan normaalisti, esteiden koko oli 50cm. Kun Tudor pysyi hyvin kuulolla eikä säntäillyt turhaan, ohjeistin Sorelia tulemaan innarin pitäen ohjat toisessa kädessä. Ori ei yrittänyt sännätä ja Sorel pysyi hyvässä tasapainossa, joten seuraavaksi tultiin ilman ohjia. Nyt Sorel hieman horjahti ennen ensimmäistä estettä, ja Tudor hätäili esteiden läpi. Ohjeistin Sorelia pitämään tiiviimmän istunnan ja ylävartalon ylempänä, kehotin myös käyttämään paljon ääniapuja jos ori tuntui yhtään siltä, että se räjähtäisi käsiin. Sorel käänsi Tudorin linjalle, kun ori oli suoristettu päästi ohjista irti ja nosti kädet sivuille. Rauhallisilla jarruttavilla ääniavuilla ja tiiviillä istunnalla ratsukko selvitti erittäin mallikkaasti sarjan. Viimeisenä pistin Sorelin hyppäämään vielä ilman jalustimia. Nostin esteet 60cm ja viimeisen 70cm. Sorel nosti reippaasti jalustimet Tudorin kaulalle, nosti laukan kun annoin siihen luvan ja toi orin linjalle. Huutelin väliin muutamia neuvoja, mutta suurimmilta osin ratsukko selvitti innarin omin avuin kunniakkaasti. Lopuksi päästin ratsukon loppuveryttelemään itsenäisesti ja purin esteet omille paikoilleen. Loppukäyntien aikana kävimme vielä Sorelin kanssa läpi valmennuksen tapahtumat.

11.01.2012, estevalmennus (kirj. Sorel)
Tudor vaikutti jo harjauksessa erittäin hermostuneelta ja ulkona sataa lunta minkä kerkiää. Talutin päätä viskovan orin kentälle ja kiristin vielä satulavyön vamuuden vuoksi. Satulaan noustessani poni ampaisi altani kuin ohjus eteenpäin ja minä tipahdin rähmälleni keskelle kenttää lumen sekaan. Tudor kirmasi vauhdikkaasti peräänsä heitellen pitkin kenttää. Valmentajani saapui kentänlaidalle pyöritellen päätänsä. Hauska näky vai? No eipä minusta... Sain vihdoin oriin kiinni ja nousin uudestaan satulaan, tällä kertaa enemmän valppaana kuin viimeksi. Toki ori yritti samaa mutta nyt olinkin skarppina! Aloitimme valmennuksen rauhallisesti tekemällä voltteja ja asetuksia. Yritin herätellä ponia valppaaksi avuille ja pikkuhiljaa Tudor alkoi keskittyä olennaiseen eikä vain taivaalta sataneisiin lumihiutaleihin. Nostin ravin ja Tudor alkoi viskoa innoissaan takapuoltaan, mutta sain nopeasti orin hallintaan ja nyt keskittyminen oli loistavaa. Laukkasin pääty-ympyröitä ja kokorataleikkaat laukanvaihdoilla ja valmentajani alkoi kokoamaan paria estettä kentälle. Ensimmäisenä oli n. 60cm okseri, jonka Tudor ylitti kuin lentäen. Orin mahtava hyppytekniikka kantaa todella korkeillekin esteille, mutta joskus tuntuu ettei 30cm pystyeste meinaa olla orille vaativa. Nyt Tudor oli hyvin mukana ja esteet ylitettiin loistavasti. Pidätyksiä joutui tekemään 80cm sarjalle aika paljon kun orin vauhti meinasi olla turhankin vauhdikasta. Lopuksi lähdimme kävelemään pienen maastolenkin ennen talliin menoa loppuveryttelyn merkeissä.Webdesign © Shady -- Ulkoasun kuvat © MBFoto.eu -- virtuaalitalli / A sim-game stable / virtuaalihevonen / a sim game horse