:: Chinet Ranch ::

Chinet Ranch

Kurjen Gjallarhorn

Nimi Kurjen Gjallarhorn
Rotu, sukupuoli norjanvuonohevonen, ori
Väri, säkäkorkeus ruunihallakko, 144cm
Syntymäaika, ikä 28.04.2018 > 1v
Painotuslaji koulupainotus (He A)
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Chinet Ranch  
Kasvattaja Kurjenpesä  
Rekisterinumero VH18-053-0038

♦ Kantakirjattu 5/2018 - KTK-I -- 20+19+21+20=80p.

Gjallarhorn ei ole erityisen sosiaalinen hevonen. Se tuntuu viihtyvän parhaiten, kun sillä on lajitovereita tai ihmisiä näköetäisyydellä itsestään, mutta kosketusta, rapsuttelua tai mitään sellaista hallakko ei tunnu kamalasti kaipaavan. Ori oli kasvattajansa mukaan jo maitovarsana melko itsenäinen kaveri, joka ei turhan paljoa emänsä huomionosoituksista perustanut. Vaikkei jatkuva koskettelu olekaan vuonohevosen mieleen, se ei silti kiukuttele, protestoi tai muutenkaan käyttäydy huonosti joutuessaan tehopuunaukseen. Ori on todella järkevä, hyväkäytöksinen, asiallinen hevonen.

Vaikka hallakkoa ei parhaalla tahdollakaan voi sanoa kovin seuralliseksi, hoitohetkistä nauttivaksi hevoseksi, Gjallarhorn sopii periaatteessa vaikka innokkaan lapsilauman puunattavaksi. Näin hienokäytöksistä, asioihin tyynen rauhallisesti ja järkevästi suhtautuvaa hevosta saa nimittäin hakea! Säästämme kuitenkin vuonoparan hermoja antamalla sen vain kokeneen, ripeästi toimivan hoitajan käsiin ja jätämme halit ja pusut sellaisille hevosille, jotka niistä pitävät.
Kaikissa hoitotoimenpiteissä, joka paikassa, kenen tahansa käsiteltävä Gjallarhorn on yksinkertaisen fiksu ja rauhallinen hevonen. Se seisoo paikoillaan kuin tatti, nostaa jalkansa kun pyydetään, ei uhittele, näyki, tee mitään ylimääräistä. Ori vain on, tekee sen mitä siltä pyydetään, muttei mitään muuta. Ensimmäiset klippaukset ja kengitykset sujuivat yhtä helposti kuin niihin ikänsä totutelleelta, eikä meno ole muuttunut. Niin eläinlääkäri, kengittäjä kuin kaikki muutkin jaksavat kehua Gjallarhornia maailman helpoimmaksi asiakkaaksi. Vaikka jokin (esimerkiksi silmätipat) vähän inhottaisivatkin, ori sietää kaiken, vähän turpa mutrulla, mutta muutoin asiaa protestoimatta.
Mikäli ori itse saa päättää, kävely paikasta toiseen tapahtuu mahdollisimman ripeää kävelyvauhtia. Gjallarhorn kävelee luonnostaan melko reippaasti, mutta mukautuu kuuliaisesti hitaammankin taluttajan tahtiin. Toiset hevoset, jännät postilaatikot sun muut vuono ohittaa ongelmitta, tekemättä itsestään tai mistään muustakaan numeroa. Lastaus, kuljetus ja purkutilanteet sujuvat ongelmattomalla rutiinilla. Gjallarhorn on vähän huono juomaan etenkin pidemmillä matkoilla, mutta melassin tai omenamehun sekoittaminen veteen yleensä auttaa.

Työnteosta, oli se sitten ratsujuttuja, kärryjen vetämistä tai puusavottaan lähtö, hallakko nauttii enemmän kuin mistään. Ori on monipuolinen, yritteliäs, nöyrä ja väkivahva hevonen, rehellinen ja eteenpäinpyrkivä. Sen liikkeet ovat tahdikkaat, tarmokkaat ja elastiset, yliastunta, suoruus ja väljyys ovat hyvät, liikkuminen on todella helpon ja vaivattoman näköistä. Takaosa työntää hyvin, hevonen kantaa itsensä ja liikkuu koko kropallaan, askelista löytyy (hieno)säätövaraa. Gjallarhorn ryhtyy töihin aina mielellään, hyvällä asenteella, eikä lyö hanskoja tiskiin vaikka tehtävä olisi vaikea tai työrupeama pitkä. Tämä hevonen antaa itsestään aina 120%. Aina.
Kaikki helppojen koululuokkien asiat hallitseva hallakko on melko kevyt, miellyttävä ratsastaa. Kovaa kättä ori ei siedä ollenkaan, vaan tekee saman tien täysstopin, muille ratsastajan virheille se on vähän armollisempi. (Vaikka lopettaakin yhteistyön jos vaikkapa polvella puristaminen ei lopu.) Ori on tasaisen vahva molempiin kierroksiin, sillä ei ole selkeää heikkoutta missään liikkeessä, vaan se osaa minkä osaa. Käynti ja ravi ovat ehdottomasti orin vahvimmat askellajit, ne ovat suorastaan upeat. Laukkakin on hyvä, vaikka jääkin vähän kahden muun askellajin varjoon.
Ajettaessa ori toimii kevyin ohjasottein. Vuonoa ei ole koulutettu kovin pitkälle, mutta simppelit valjakkoajon tehtävät sekä työhevostoimien perusteet sujuvat vaivattomasti. Ori on sitkeä, kärsivällinen työhevonen ja kevyt, helppo, miellyttävä vaunuhevonen.

Olkoonkin näyttävä, komea hevonen, Gjallarhorn ei ole suoranainen esiintyjä. Hevonen ei nauti kisapaikkojen vilinästä (se ei kuitenkaan stressaa tai hermostu; yleensä väkeä vain on liikaa orin mieltymyksiin) eikä ole oikein kilpailuhenkinen. Ori kuitenkin nauttii työnteosta tehden aina parhaansa, ja tämä rehellinen, tinkimätön asenne työhön on vienyt orin pitkälle ilman kovasti toivomaamme voitontahtoakin.
(luonteesta kiitos Lissu T. <3)

Sukutaulu

i. Ramsfjell
nvh, rnhkko, 142cm
Ch, KTK-II

ii. Brænne Valaskjalf
nvh, rnhkko, 143cm
evm
iii. Jakhelln
evm
iie. Brænne Valkyrie
evm
ie. Rannveig
nvh, rnhkko, 142cm
evm
iei. Tarjei
evm
iee. Rosenrød
evm
e. Nordlie Dagny
nvh, rnhkko, 144cm
VIR MVA Ch, KTK-II, KRJ-I
ei. Morten
nvh, rnhkko, 145cm
evm
eii. Mikkelsen
evm
eie. Tove
evm
ee. Ashild
nvh, rnhkko, 141cm
evm
eei. Fritiof
evm
eee. Aurora
evm

Jälkeläiset


Sukupuoli Varsan nimi Syntynyt Emän nimi Omistaja
Varsan nimi 00.00.0000 Nimi Om, Talli

Kilpailumenestys


» Hyppykapasiteetti ja rohkeus 0.00
» Nopeus ja kestävyys 0.00
» Kuuliaisuus ja luonne 964.44
» Tahti ja irtonaisuus 1138.68
» Tarkkuus ja ketteryys 0.00
★ Kilpailee vain porrastetuissa kilpailuissa.
★ Koulutustasoltaan Helppo A

Kouluratsastuksessa 2103.12 op ( vt. 5 / 4 )


NJ-näyttelyt

Päivämäärä Paikka Luokka Arvostelu Luokkatuomari Päätuomari

Kuvagalleria