Avagon Praya


07.03.2012 - 17.01.2016

ERJ-I - YLA1


kuvasta kiitos Roelofs


Virallinen nimi: Avagon Praya Sukupuoli: Ori
Rotu: Trakehner Säkäkorkeus, väri: 166cm, mrn
Syntynyt: 07.03.2012 - ikä Täyttänyt 3v: 14.11.2012
Painotus: Estepainotteinen Koulutustaso: 160cm
VH-tunnus: VH12-021-0224 Kasvattaja: Praya Sporthorses
Omistaja: Sorel (VRL-00884) Kotitalli: Carbon Sporthorses


★ YLA-laatuarvostelu 4/2014 - YLA1 -- 26(17+9)-33(21+12)-17-19-4=99p.
★ ERJ-laatuarvostelu 3/2014 - ERJ-I -- 6+50+30+15+10=111p.

- Mainintana YLA-laatuarvostelussa Avagon sai tilaisuuden parhaat jalostuspisteet


Avagon Praya teki mahtavan vaikutuksen ostohetkellä. Ylväästi seisova hevonen tarkkaili minua tarhassa, tuli luokseni ja painoi silkin pehmeän turpansa kämmentäni vasten. Koeratsastuksessa Avagon oli eloisa ja herkkä. Avut otti hyvin vastaan ja keskittyminen oli huipussaan. On pakko myöntää, että hieman osto arvelutti kun ori oli elellyt tallissa viikon - kaikki oli muuttunut.

Oria sai huudella ja hakea keskeltä tarhaa, joskus jopa kulkea tovi perässä. Muille oreille Avagon pörhisteli jo kaukaa ja tammoille hirnuttiin kimakasti ja poljettiin jalkaa. Ratsuna taas keskittyminen painottui pusikosta pomppiviin pieniin vihreisiin tonttuihin. Aloin jo tosissani huolestua, koska suvultaan erilaisempi ja perimältään lahjakkaaksi toivottu hevonen oli kuin vaihtunut ostohetkellä.

Kuukauden kuluttua Avagon kuin asettui taloksi ja nämä mielyttävät piirteet alkoi hiljalleen tulla esille. Avagon viihtyy karsinassaan, yksin. Harjapakin kanssa on turha lähteä yrittämäänkään hoitamista sen omassa karsinassa. Tämä tietää varmaa luimistelua, jalan polkemista ja jatkuvaa pyörimistä. Käytävällä Avagon seisoo rauhallisesti aloillaan, mitä nyt välillä yrittää tahallaan kaataa harjapakkinsa ihan vain hoitajien kiusaksi. Tammoille Avagon kyllä höristelee mielellään mutta muu show on jäänyt pois. Oreista Avagon ei enää noteeraa, ellei liian lähelle eksy. Varusteiden kilinä herättää hevosessa intoa. Ori siirtelee jaloille painoa puolelta toiselle, kaapii jalalla käytävän lattiaa ilkeän kuuloisesti ja heiluttelee päätään ja häntään. Satulavyö on syytä tarkastaa ennen satulaan nousua, ori kun omaa pullistamisen jalon taidon.

Avagon on oman tarhansa valtias, jonne ei muilla hevosilla ole mitään asiaa. Ori onkin sijoitettu hieman kauemmaksi muista asukkaista, jotta turvallisuus on taattu. Liian läheltä kulkeva hevonen saa kokea paholaisen ilmeen ja nähdä upean hammasrivistön. Oria kutsutaan vihellyksellä, jolloin hevonen kävelee kiltisti portille. Joskus aamuisin hevosia ulos vietäessä kannattaa olla varovainen, jos orilta löytyy vähääkään virtaa - tarhaan mennään joskus vauhdikkain tanssi askelin.

Avagon Praya on tuttu nimi estekilpailuissa 160cm luokissa ja ori on menestyksensä ansainnutkin. Ratsastaja saa nauttia tasaisesta, hallitusta mutta vauhdikkaasta kyydistä. Orilla on pitkät laukka-askeleet jotka ovat todella mieluiset etenkin laukassa mutta harjoitusravissa vähemmän mukavat. Ori vaatii itselleen osaavan ja varman ratsastajan. Avagonin vauhti nousee herkästi, joten ratsastajan tulee tasoittaa menoa kevyillä pidätteillä tasaisesti, myös istuntaa kannattaa hyödyntää paljon. Ohjista ei saa kiskoa tai tehdä pidätteitä vahvalla kädellä. Ennen kilpailuita huolellinen lämmittely takaa varmasti hyvät mahdollisuudet sijoituksille. Avagon on ollut rankassa treenissä, rankemmassa kuin muut tallin hevoset. Päiväkirjaa on pidetty tarkasti ja ruokailuita seurattu. Tämä tahti vain sopi hevoselle paljon paremmin. Hennoimmilla harjoitusohjelmilla ori ei ollut lainkaan iskussa. Harvemmin näin käy, mutta nyt on kilpailu-ura takanapäin ja orin terveydentila on erinomainen! Avagon on rohkea ja vahva hevonen, joka periyttää jälkeläisilleen varmasti samanlaista tahdonvoimaa ja poweria.


i. Royal Correct
  trak, tprn, 169cm
  estepainotus
  ERJ-I
ii. Royal Maximillian evm
  trak, klm, 168cm
iii. Raven Maximus evm
iie. Riverdancer evm
ie. Mistletoe evm
  trak, trt, 172cm
iei. Barbossa evm
iee. Evelyn evm
e. Awwy Express
  trak, rn, 166cm
  estepainotus
  ERJ-III
ei. Alwyn Redline evm
  trak, rn, 167cm
eii. Alwine Part'2' evm
eie. Going Redline evm
ee. Addy Express evm
  trak, rn, 163cm
eei. About Xmas evm
eee. Gwendolyn evmi. Royal Correct: Saksasta tuotu tummanpunaruunikko komistus on upeasta estelahjojen suvusta. Prayan omistuksessa viihtynyt Corri on tehnyt elämänsä aikana maineikkaan uran. Orilla on kilpailtu ahkerasti 150cm rataesteillä ja sijoituksia kilpailuista on kertynyt 62kpl joista voittojoa 10kpl. Näyttelyissä ori on käynyt kerran, eikä sekään huonolla menestyksellä, sillä ori palkittiin MVA-sertillä sekä BIS1 sijoituksella! Corrista tuli pian suosittu jalostusori. Myöhemmin ori saavutti esteratsastusjaoksen laatuarvostelutilaisuudessa I-palkinnon!

ii. Royal Maximillian: Tämä vahvaluonteinen pörhistelijä on toiminut tasaisen varmana kouluratsuna helpoissa luokissa. Vahvimmillaan ori on kuitenkin ollut 150cm rataesteluokissa. Näyttelyissä hevosta on kierrätetty jonkinverran, mutta suurempaa menestystä ei ole saavutettu. Palkintokaappi ja meriitit osoittavat tämän hevosen olevan mestari työssään. Tammojen omistajat kiinnostuivat orista nopeasti ja jälkeläisiä on syntynyt yli kaksisataa kappaletta!

iii. Raven Maximus: Ulkokuori on jotain niin ihailtavaa! Täysin musta ori jonka päässä loistaa valkoinen tähti kuvio, on Ranskan kuningasperheen kasvattama. Voimakastahtoinen ori on palkittu useassa Euroopan maassa arvokilpailujen voittajana. Jälkeläisiä Royal on jättänyt yli sata ja suurinosa jälkeläisistä vaikuttaa loistavina kilparatsuina Ranskassa ja Saksassa.

iie. Riverdancer: Tasapainoinen ja herttainen tamma, jonka koko ura on ollut täysin nousujohteista. Mitä vaikeampia luokkia tämä tamma suoritti, sitä enemmän hevonen jäi Saksassa ratsastajien mieleen moniosaavana voittajana. Melkein voisi luulla että tämä hevonen ei halunnut edes tehdä parhaansa alemmissa ja helpoissa luokissa. Lopulta 150cm rataesteillä Riverdancer koki haastetta ja sai haluamansa. Täysin valkoinen kaunokainen niitti itselleen hyvin mainetta ja kunniaa. Myös näyttelyissä mainetta riitti, sillä tamma palkittiin lopulta muotovalio- tittelillä. Riverdancerin varsat ovat olleet aina todella kysyttyjä ja kuusi upeaa varsaa ovat seuranneet emänsä jäljissä korkeilla rataesteradoilla.

ie. Mistletoe: Läsipäinen raudikko on rauhallinen luonteeltaan ja ratsuna luotettava ja kuuliainen. Mistletoella kilpailtiin 130cm rataesteitä hyvin menestyen. Tammalla on näyttävä askellus ja rohkea hyppytekniikka. Radoilta ei vauhtia puuttunut, eikä moni ratsastaja olisi uskaltanut ratsastaa tätä hevosta kilpailuissa. Kaksi ratsastajaa osasi ja tiesi hevosen teot, jotka mahdollisti upean menestyksen. Herttaisen luonteensa lisäksi tämä neito omaa vahvan äitivietin. Se hoitaa omat varsansa erinomaisesti ja välillä muidenkin varsat kuin omanaan. Jälkeläisille Mistletoe periytti hyvää luonnetta ja näyttävää liikehdintää. Siitostamman virkaan astuessaan Mistletoe sai kerättyä viimeiset sertit muotovalio- titteliin.

iei. Barbossa: Tumma komistus on joutunut nousemaan pohjamudista tähteyteen. Aluksi ori vietti elämäänsä pienessä maalaiskylässä työhevosena, kunnes tämä myytiin omistajansa menehdyttyä. Orin osti nuori nainen, joka oli innostunut esteratsastuksesta. Kaksikko opetti toinen toistaan ja lopulta esteradat kutsuivat. Seurakilpailuissa metrin radoilla Barbossa kehittyi nopeasti paremmaksi ja sijoituksia kertyi. Pian ratsukko kahmi sijoituksia 140cm rataesteistä! Tästä ratsukosta tehtiin isot lehtiartikkelitkin, joka toi uusia paineita hevosen omistajalle. Ihmiset halusivat ehdottomasti astuttaa tammansa tällä herrasmies taiturilla. Kauan Barbossa ei kerennyt nauttimaan siitosorin tehtävistään, kun erittäin paha ähky vei hevosen viimeiset voimat. Jälkeläisiä jäi noin viisikymmentä kappaletta.

iee. Evelyn: Hevonen, joka ei mitään antanut ilmaiseksi eikä päästänyt ihmisiä helpolla. Jo pienestä varsasta lähtien Evelyn osoittautui hankalaksi tapaukseksi. Tamma olisi mieluiten jatkanut leikkejään laitumella, kuin opetellut ihmisten käsittelyssä hevosena olemista. Evelyn oli kuitenkin päättävän ja osaavan omistajansa käsittelyssä, joka mahdollisti tämän hevosen hyvän tulevaisuuden. Lopulta Evelynistä kehittyi kelpo yleisratsu, jota ei kuitenkaan kukaan muu saanut ratsastaa kuin itse omistaja. Koulua tamma taittoi vaativa B- tasolla ja rataesteitä loikittiin 130cm ratoja. Voittoja ja sijoituksia kertyi tasaiseen tahtiin. Jälkeläisiä tammalta ei löydy kuin kaksi.

------------------------------


e. Awwy Express: Erittäin vahvaluonteinen ja omapäinen hevonen, jonka menneisyys on ollut todella synkkä. Praque Trakehnersin omistajan ystävä pelasti ja auttoi hylättyjä hevosia. Awwy Express oli pieni maitovarsa, joka ei saanut juuri lainkaan emältään ravintoa, koska tämä oli myös todella riutunut ja laiha. Tamma ja varsa majoitettiin heti talliin ja eläinlääkäri kutsuttiin paikalle. Varsan emä menehtyi samaisena yönä. Onneksi tallissa oli oman varsansa myös menettänyt tamma, joka otti orvoksi jääneen varsan suojiinsa. Koskaan tämä varsa ei ollut helppo. Uskomatonta kyllä, Awwy Express kehittyi upeaksi esteratsuksi ja oli lopulta tallin parhaita esteratsuja! Tamma on palkittu esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa kolmannella palkinnolla ja jälkeläisiä löytyy kolme kappaletta.

ei. Alwyn Redline: Näyttävä ja symppis vaaleanpunarautias ori on vaikuttanut 160cm rataesteillä. Tämä hevonen haluaa aina ylittää rajansa ja näyttää kaikille osaamisensa. Aikoinaan orilla kilpailtiin hetken 130cm rataesteillä mutta sijoituksia ei juuri kertynyt. Hevonen oli laiska radalla ja esteet, jotka pitäisi ylittää leikiten, ei ollutkaan enää helppoja. Onni kääntyi heti kun ori pääsi jatkamaan 160cm radoilla. Luonteeltaa herrasmies ja kärsivällinen, toisinaan todella juro ja omahyväinen. Hyppylahjojen lisäksi ori on saanut paljon positiivista mainintaa kiertämällä näyttelyitä. Lähes jokaisella kerralla Redline on päässyt BIS-sijoituksille. Vuosi ennen siitosorin virkaan siirtyvä Redline palkittiin muotovalio tittelillä. Rekisteristä löytyy yli neljäkymmentä jälkeläistä.

eii. Alwine Part'2': Tanskassa paljon vaikuttanut tummanpunarautias hurmuri on aiheuttanut monelle maan ratsastajalle tuskastumista ja syviä huokailuja. Orilla on radalla vauhdikas liikkuja ja hyppytyyliltään ehkä hieman riskialtis pudotuksille, joita ei kuitenkaan tule kuin harvoin. Oria arvostetaan sen voitontahdon ja upean ulkokuoren ansiosta. Alwine Part'2' kilpaili 160cm rataesteillä, joissa yleensä tämä hevonen oli lähes ainoa joka suoritti puhtaat radat. Ihmeelliseltähän se kuulostaa! Kuusitoistavuotiaana ori siirtyi jalostustehtäviin. Astutus maksut olivat todella korkeita mutta tammojen omistajien kiinnostus ei siitä laskenut. Alwine Part'2' astui Tanskassa yli sata tammaa.

eie. Going Redline: Ruunikko kilpatykki, joka on ollut puhuttu nimi jo nuoresta lähtien. Pääasiassa 140cm rataesteillä on kilpailtu ja suurimpia Tanskan kilpailuita on tullut voitettua. Tamman jälkeläiset ovat olleet todella haluttuja ja niistä on maksettu huikeita summia. Jokainen kuudesta varsasta on osoittautunut loistavaksi estelahjaksi. Jokainen on perinyt emältään ilmavat liikkeet ja herkkyyden. Ihan jokaisen ei kannata nousta näiden hevosten satulaan. Myöhemmin Going Redline on palkittu muotovalio tittelillä.

ee. Addy Express: Huonoista oloista pelastettu Addy on joutunut kokemaan kaikkea hirveää, kidutuksesta lähtien. Silloinen omistaja ei kiinnostunut hevosesta, vaikka ilkeät ihottumat ja madot olivat repimässä hevosta kappaleiksi. Huonosti hoidettuja hevosia oli useampia ladossa, jossa ne saivat viettää aikaa keskenään. Potkuilta ja puremisilta ei siis kukaan voinut välttyä. Tammojen seurassa oli yksi ori, joka oli saanut tamman kantavaksi. Läheisen tallin henkilökunta oli jo pitkään yrittänyt saada hevosten omistajaa vastuuseen. Lopulta viranomaiset suostuivat hakemaan nämä surkeaksi joutuneet eläimet pois. Addy ja tämän parin päivän ikäinen tammavarsa päätyi Praque Trakehnersin tiloille. Addyn tila oli jo niin surkea, ettei tammalla riittänyt enää voimia ja tämä menehtyi pelastuspäivänään yöllä. Addyn varsa selvisi ja pääsi näyttämään taitojaan upeana estelahjakkuutena kilparadoille.

eei. About Xmas: Oli aikansa yksi kuumimmista ja halutuimmista jalostusoreista. Orilla kilpailtiin noi sata starttia 150cm luokissa, joista 79:ssä tämä sijoittui. Vielä enemmän jalostusorin arvoa hän sai upeasta suvusta, joissa komeili kovimmat entisaikojen estekonkarit. Ori oli kuitenkin rajoitetusti tarjolla tammoille, sillä tätä sukua varjeltiin ja arvostettiin niin suuresti. Ori asui koko elämänsä isossa trakehnerien siittolassa Saksassa.

eee. Gwendolyn: Suvultaan tämä ruunikonpäistärikkö tamma ei ollut kummoinen, mutta ehdottomasti sukunsa helmi. Gwendolyn on palkittu estelaatuarvostelussa ykkös palkinnolle, kantakirjattu ykkösellä ja saavuttanut muotovalio- tittelin. Vielä kun vain kehua voi, tamman luonne oli täyden kympin arvoinen! Helppo hoitaa, hyvä ratsastaa ja jälkeläisiään hoiti upeasti. Gwendolyn on jättänyt kuusi ihanaa varsaa, joista jokainen on jatkanut esteratsujen tiellä.


Varsat
s. 01.02.2013 - o. Sailor Moon CTN - trak - e. Schwarz Baroness CTN
s. 10.02.2013 - t. Escapist CO - trak - e. Dark Escape
s. 14.02.2013 - o. Caractacus CTN - trak - e. Cynthia Lilic CTN
s. 25.02.2013 - o. Habaneros LDN - trak - e. Hyacinth NON
s. 11.04.2013 - t. Bermuda Chase CTN - trak - e. Betty Boob J
s. 24.01.2014 - t. Lovestrong CTN - trak - e. Lovesong Praya


ERJ:n estekilpailut:
57 sijoitusta / 13 voittoa


pvm paikka jaos luokka sijoitus
23.07.2012 Rosenheim ERJ 160cm 3/40
23.07.2012 Rosenheim ERJ 160cm 3/40
24.07.2012 Praya Sporthorses ERJ 160cm 7/60
25.07.2012 Praya Sporthorses ERJ 160cm 5/60
27.07.2012 Rosenheim ERJ 160cm 2/40
07.08.2012 Wiesehain ERJ 160cm 3/30
10.08.2012 Solo ERJ 160cm 2/40
11.08.2012 Cirion Stud ERJ 160cm 5/30
05.10.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
06.10.2012 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 2/30
08.10.2012 Escorant Trakehners ERJ 160cm 4/30
08.10.2012 Escorant Trakehners ERJ 160cm 2/30
10.10.2012 Mel Sereni ERJ 160cm 2/30
11.10.2012 Escorant Trakehners ERJ 160cm 1/30
11.10.2012 Escorant Trakehners ERJ 160cm 1/30
28.10.2012 Cheval Delamer ERJ 160cm 5/40
01.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 1/50
02.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
02.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
03.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
07.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
08.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 6/50
13.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
13.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 2/50
17.03.2013 Wymondham ERJ 160cm 1/50
18.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 3/50
20.03.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
22.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 7/50
26.03.2013 London Trakehners ERJ 160cm 5/50
02.04.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
06.04.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
14.04.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
23.04.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 2/30
24.04.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 3/30
24.04.2013 Bogart&Britanov ERJ 160cm 1/30
13.05.2013 Carbon Sporthorses ERJ 160cm 2/40
26.05.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 4/30
28.05.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
29.05.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 3/30
01.06.2013 Rêve de Haussea ERJ 160cm 5/30
13.08.2013 Cirion Stud ERJ 160cm 2/17
17.08.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 5/30
18.08.2013 Reve de Haussea ERJ 160cm 4/30
20.08.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 3/30
20.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 3/40
21.08.2013 Solo ERJ 160cm 1/30
21.08.2013 Reve de Haussea ERJ 160cm 1/30
21.08.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
22.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 2/40
24.08.2013 Reve de Haussea ERJ 160cm 1/30
25.08.2013 Dark Side Trakehners ERJ 160cm 1/30
28.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 4/40
28.08.2013 Solo ERJ 160cm 2/30
29.08.2013 Joogin Suomalaiset ERJ 160cm 5/40
02.09.2013 Solo ERJ 160cm 3/30
03.09.2013 Solo ERJ 160cm 3/30
05.09.2013 Solo ERJ 160cm 5/30» Päiväkirja & valmennukset

11.02.2014: Estevalmennus, valmentajana *lumienkuli*
Tänään ohjelmassani oli estevalmennuksen pitäminen Sorelille, sekä hänen erittäin hyvän kapasiteetin omaavalle ratsulleen Avagonille 160cm korkeilla esteillä. Olin jo hyvissä ajoin saapunut maneesiin kokoamaan esteitä, jotta olisin valmis kun ratsukko saapuisi paikalle. Kerkesinkin juuri saamaan viimeisen esteen kokoon kun ratsukko saapui maneesiin ja pyysin heitä aloittamaan alkulämmittelyt heti paikalle saavuttuaan. Jo alkulämmittelyiden aikana kävi ilmi, että tämä ratsukko osaa asiansa ja heidän yhteistyötään oli miellyttävä katsoa, mutta vielä miellyttävämpää oli katsella Avagonin lennokkaita, mutta samalla tarkkoja askeleita. Kun alkulämmittelyt oli suoritettu kunnialla loppuun, tuli aika siirtyä esteille. Ensimäiselle esteelle siirtyessä ratsukko lähestyi estettä vähän turhan pitkillä askelilla ja näin ollen myös liian kovaa vauhtia, joten ensimäisestä esteestä pääsi ylimäinen puomi tipahtamaan maahan. Kehoitin Sorelia antamaan ratsulleen pidätteitä jos askeleet uhkaisivat mennä liian pitkiksi ja näin tehtyään Sorel sai vauhdin hidastumaan hieman, mutta silti tarpeeksi. Loppurata sujuikin ilman yhtään tiputusta tai muutakaan virhettä ja aikaa jäi vielä hienosti radan toiseenkin kertaan hyppäämiseen. Toisella kerralla Sorel muisti koko radan ajan antaa ratsulleen tarpeeksi pidätteitä, joten vauhti ei päässyt kertaakaan nousemaan liikaa. Kehuinkin ratsukon toimintaa tuon toisen hyppyradan jälkeen ja kehoitin Sorelia kehumaan ratsuaan. Valmennus alkoi pikku hiljaa olla lopuillaan joten pyysin ratsukkoa aloittamaan loppuverryttelyt ja annoin heidän suorittaa ne itsenäisesti. Toivotin ratsukolle hyvää jatkoa urallaan ja lähdin jatkamaan matkaani.

10.02.2014: Suunnitteilla laatuarvostelu
Avagon on saanut jo pitkään nauttia siitoshevosen virasta, joten nyt on aika käyttää oria arvosteluissa. Jälkeläisiä on syntynyt kuusi yksilöä, joista suurinosa on aloittanut upeasti menestyen esteradoilla. Tytöt ovat pitäneet Avagonin hyvässä kunnossa, vaikka kilpailuissa käyminen on lopetettu. Avagonin terveydentila on erinomainen! Tarkoituksena on käyttää Avagonia esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ja haaveet korkeista pisteistä on suuret. Jos Avagonin pisteet eivät I-palkintoon riitä, mennään pisteitä korottamaan vielä myöhemmin. Olisi upeaa jos Avagon saisi seurata upean isänsä kavionjälkiä.

25.01.2014: Kuudes jälkeläinen ja irtohypytyksen huumaa
Saimme eilen nostaa maljaa Avagonin kuudennelle jälkeläiselle. Kaunis kimo tammamme Lovesong Praya varsoi aamulla todella nätin tammavarsan. Tytöt olisivat halunneet pitää varsan kotona mutta se oli jo varattu Viivuskalle. Joskus tallin arki saattaa käydä hieman tylsäksi, joten päätimme piristää itseämme ja jälleen isukiksi tullutta Avagonia irtohypytyksen merkeissä. Aamupäivällä kävimme kokoamaan kaksi pystyestettä maneesiin. Toinen oli 140cm korkea ja toinen Avagonille kisakentiltä tuttu 160cm korkeus. Ori korskui taluttaessani sitä maneesiin. Ori katseli hieman ihmeissään tyhjää ja hiljaista maneesia. Avagon oli tottunut olemaan maneesissa vain työtehtävissä, mutta nyt varusteet oli jäänyt pois eikä maneesissa näkynyt muita hevosia. Päästin orin irti, joka hetken mietittyään ampaisi vauhdikkaaseen laukkaan. Saimme seurata Avagonin irroittelua ja se olikin todella mukavaa seurattavaa. Ori hyppi ja pukitteli kuin mikäkin nuori varsa. Aluksi Avagon kaipasi hieman avustustamme esteille. Avagon loikkasi upeasti esteiden yli monet kerrat ja hevosesta näki selvästi kuinka se nautti. Tämä oli erinomaista vaihtelua niin meille kuin Avagonillekin!

24.12.2013: Joulumaasto
Tallissa oli täysi tohina jo aamulla kuuden aikaan. Tallin henkilökunta valmistautui aamutalliin, jonka jälkeen perinteinen joulumaasto jo odotti. Tänä vuonna teimme sopimuksen, että maastoon lähdettäisiin vain oriporukalla. Minä olin valinnut itselleni Avagonin, koska musta komistukseni Outlaw kerettiin jo varaamaan. Tallissa kuului iloinen puheensorina ja nauru. Se on jotain niin upeaa kuultavaa joulunaikana. Koristelimme eilen illalla tallin jouluiseen kuntoon ja aamulla ovet avatessa kuusen tuoksu oli aivan ihanaa! Nyt oli aika laittaa hevosillekin hieman joulutamineita niskaan. Avagon ei suostunut päänsä lähettyville laittamaan yhtäkään kilisevää kulkusta, joten tyydyimme jouluisiin jalkasuojiin, puoliloimeen ja ohjaksiin laitettaviin pehmusteisiin. Sain kunnian olla kärkihevosena ja sehän Avagonille passasi! Oriporukalla lähdettäessä on aina oltava todella varovainen, koska kukaan näistä hevosista ei sietänyt muita oreja lähelleen. Välimatkat hevosilla oli reilut, joten ratsastajien keskustelut jäivät vähäisiksi. Saimme kuitenkin ratsastaa yhdessä ja nauttia kevyestä talvipakkasesta ja tietenkin hiljaisuudesta. Hevoset pysyivät jopa yhdellä laukkasuoralla hyvin hallinnassa! Kahden tunnin kävelyn jälkeen oli ihana astua takaisin kuusentuoksuiseen talliin. Hevosia odotti illalla herkku illallinen joulun kunniaksi.

05.09.2013: Viimeinen kilpailu
Olimme matkustaneet pitkän matkan ja fiilis oli hieman haikea. Olin tehnyt kuukausi aikaisemmin päätöksen Avagonin kilpailu-uran lopettamisesta. Avagon oli perinteisesti rauhallinen ja tarkkaileva kun sain hevosen trailerista pois. Veryttelyssä Avagon vaikutti hieman laiskalta, mutta piristyi kummasti heti ensimmäisen esteen ylityksen jälkeen. Startti sujui odotetusti ja suoritimme puhtaan radan. Pisteet riittivät viidenteen sijaan, joka oli kelpo suoritus orilta. Avagon on tehnyt niin upean uran, että nyt on jo aika antaa hevosen rauhoittua ja keskittyä muihin juttuihin. Illalla Avagonia odotti napollinen porkkanoita ja kuivaa leipää, joka oli orin suurinta herkkua. Lupasin tytöille, että he saisivat pitää orin kunnon tikissä vaikka kilpailuissa ei enää käytäisi. Yksi tytöistä löi kuulemma vetoa, etten osaa pitää Avagonia pois kilparadoilta. Hevonen on aina ollut upea ratsastettava ja kilpailuissa se antaa itsestään sataprosenttia. Olin kuitenkin asennoitunut siihen, että tässä oli tämä ja uusia estelupauksia oli tallissa kasvamassa hyvä nippu. Keskittyminen suuntautuisi tarkemmin Avagonin tammavarsaan Escapistin harjoittamiseen, joka oli ainut varsa joka on jäänyt omaan talliin kasvamaan.

01.06.2013: Estevalmennus
Olin osallistunut viereisen tallin estevalmennukseen Avagonin kanssa. Valmentajana toimi yksi arvostetuimmista esteratsastajista Saksassa, joten innostus päivästä oli suuri! Ratsastin Avagonilla naapuriin ja kentällä näkyi muutama ratsukko jo valmiina. Avagon hörähteli innoissaan, koska kentällä seisoi kaksi kaunista tammaa. Vaihdoin muutaman sanasen tallin omistajan kanssa porteilla. Tervehdin vielä valmentajaa ja aloitimme alku veryttelyt. Neljä ratsukkoa ravaili kaviouralla pitkillä välimatkoilla. Keskelle kenttää oli rakennettu kuuden esteen rata, joka oli tarkoitus ensin suorittaa omalla tavallaan, jonka jälkeen valmentaja antaisi meille kommentit suorituksesta. Avagon uhkui virtaa ja jouduin hevosta pidättelemään tavallista enemmän. Ensimmäinen ratsukko lähti suorittamaan rataa, joka sujui ihan hyvin. Hieman vauhtia olisi saanut olla lisää ja valmentaja siitä heille huomauttikin. Oli meidän vuoro ja Avagon nosti pienellä pukilla komistettuna laukan. Vauhtia riitti ja pidätteitä joutui tekemään jatkuvasti. Pystyesteellä orin takakavio kopautti puomia, joka ei onneksi tippunut. Valmentaja oli tyytyväinen suoritukseemme, mutta kehoitti keskittymään hevosen pitkään askellukseen. Enemmän pidätteitä olisi tarvittu pitämään askeleet sopivina, jolloin ponnistus tulisi hieman kauempaa. Minun pitäisi olla astetta aikaisemmin jo selvillä seuraavasta esteestä. Tuolla nopeudella millä Avagon radan suoritti, saisi kilpailuissa hyvät aikapisteet. Pientä hiomista tämä timantti kuulemma kaipaisi. Rata suoritettiin vielä muutaman kerran ja se sujui ongelmitta. Lopuksi teimme nosto harjoituksia ja tempo harjoitteluja. Kiitin lopuksi valmentajaa ja lähdin ratsastamaan kotia kohti. Kokemuksena tämä oli todella hieno ja toivon että saisimme useammin tuon valmentajan vierailemaan lähitalleilla.

18.04.2013: Estevalmennus
Alussa harjoittelimme niinkin perus asiaa kuin pysähdys. Tarkoituksena oli herätellä hevonen täysin avuille. Avagon pysyi kärsivällisenä ja keskittyminen parantui jatkuvasti. Se kevyt uninen Avagon todella tuntui heräävän tähänkin päivään. Siirryimme laukan vaihdoksiin ja tempoharjoitteluun. Avagon tuntui kuumentuvan hieman ja jouduin pidättelemään oria jo nyt kohtuu paljon. Kentällä oli kolmois sarja ja yksi 160cm korkea pystyeste. Aloitimme pystyltä, joka suoritettiin mallikkaasti. Sarjalla Avagonin vauhti oli selvästi liian nopea ja esteiden lähestyminen meni pipariksi. Hyppy jäi lyhyeksi ja puomit kopahtelivat alas. Yritin rauhoitella hevosta ja välillä se tuntui niin turhalta. Avagon oli liekeissä ja se halusi suorittaa kaiken näköjään täysillä. Lopulta sain hevosen maltin takaisin ja kolmois sarja saatiin suoritettua puhtaasti. Lopuksi saimme tehdä veryttelyn omaan tahtiin ja Avagonkin alkoi rauhoittumaan ja rentoutumaan. Ehkä nuo tempoharjoitukset eivät ole paras yhdistelmä juuri ennen esteille menoa...

08.03.2013: Avagon varsojen aikaa
On pakko päästä hehkuttamaan, että vuoden alusta on nyt syntynyt neljä upeaa varsaa, joiden isänä toimii tietenkin komea Avagon! Yksi tammavarsoista saapuu omaan talliini pian, koska varsan emä on coupien omistama Dark Escape. Kolme orivarsaa ja yksi tammavarsa tulevat varmasti vaikuttamaan rataesteillä monipuolisina ja selväpäisinä kilpahevosina. Lisäksi yksi tamma on vielä kantavana Avagonista. Itseäni hieman hämmästytti ihmisten mielenkiinto oria kohtaan. Avagon on tehnyt näyttävää uraa esteradoilla mutta vielä on hyvin aikaa jatkaa uraansa. Loppuvuodesta joudun kuitenkin miettimään Avagonin uran lopettamista...