Betty Boob J


20.09.2011 - 17.01.2016

ERJ-II - ERL-II - YLA1


kuvasta kiitos Gestüt Hämelschenburg


Virallinen nimi: Betty Boob J Sukupuoli: Tamma
Rotu: Trakehner Säkäkorkeus, väri: 174cm, mrn
Syntynyt: 20.09.2011 - ikä Täyttänyt 4v: 21.08.2012
Painotus: Estepainotteinen Koulutustaso: 150cm
VH-tunnus: VH11-021-0530 Kasvattaja: Jonna E. / Satulinna
Omistaja: Sorel (VRL-00884) Kotitalli: Carbon Sporthorses


★ ERL:n laatuarvostelu 9/2012 - ERL-II -- 88,90%
★ ERJ:n laatuarvostelu 10/2012 - ERJ-II -- 11-50-30-1,2-9=101,2p.
★ YLA:n laatuarvostelu 3/2013 - YLA2 -- 35-31-15-34=113p.


Betty on luonteeltaan erittäin lempeä, eikä se harrasta pahantekoa. Tamma rakastaa huomiota ja onkin erittäin hellyydenkipeä. Betty ei viihdy yksin, vaan on enemmin ylisosiaalinen ja kaipaa jatkuvasti huomiota osakseen niin ihmisiltä kuin hevoskavereiltakin. Tallissa tammaa ei voi pitää yksin, sillä tamma huutelee jatkuvasti kavereiden perään. Tarhassa tamman saattaa helpostikin bongata kerjäämässä rapsutuksia hevoskavereilta, eikä ole lankaan tavatonta huomata tamman alistuvan lauman johtajalle rapsuttelujen toivossa. Ruokailitottumuksiltaan tamma on erittäin nirso ja sille kelpaa vain paras, joten tallityötekijät ovatkin tottuneet keräilemään neitokaisen karsinasta päivittäin "ylijäämä" heinät ja joskus jopa puoliksi koskemattomat mössöt ruokakupista. Hoidettaessa tamma on yksi tallin suosikeista sillä tämä lempeäksikin tituleerattu tamma viihtyy hoidettavana ja on kertakaikkiaan helppo. Yksikään hoitotoimenpide ei ole tamman mielestä sellainen että sen takia pitäisi näytellä pahaa naamaa.

Ratsastettaessa Betty heittäytyy helposti pelleksi ja keksii kaikkea omasta mielestään kivaa tekemistä, kuten pukittelua ja sinkoilemista. Vaikka tamman kanssa saakin olla ajoittain suhteellisen varovainen, ei se koskaan tarkoituksella heitä ratsastajaa selästään.. Kyllä neitokaisen korvien asennosta huomaa että sen pellemäiset tavat on lähinnä nauttimista - ei niikään ilkeyttään vikurointia. Betty on selkeästi henkeen ja vereen esteratsu, sillä tamma ylittää esteen kuin esteen erittäin ketterästi - oli kyseessä sitten tavallinen pysty tai eriskummallinen muuri. Vaikka tamma harrastaakin omituisia pelleilyjä ratsastettaessa on sillä silti ilo suorittaa vaativiakin tehtäviä esteradoilla sillä harvoina päivinä tamman kanssa menee mikään pieleen. Betty loistaa taidoillaan myös kouluratsastuksessa, vaikkakin sen omakeksimät kuviot saattaisivatkin häiritä itse radan suorittamista. Kotioloissa kouluratsastus kuuluu kuitenkin vahvana osana tamman päivittäiseen liikutus suunnitelmaan.
luonteesta kiitos Cannabia!


i. Mr. Ex
  trak, rt, 171cm
  estepainotus
  ERJ-I
ii. Mr. Freckle evm
  trak, rt, 170cm
iii. Toxic Cash evm
iie. Suspicious Memories evm
ie. Lullaby Dashes evm
  trak, rt, 166cm
iei. Prickly Cartwheel evm
iee. Holy Wind evm
e. Bardot GER
  trak, prn, 168cm
  estepainotus
  ERJ-II, YLA2
ei. Underoath GER evm
  trak, prn, 169cm
eii. Slam Effect evm
eie. Meteora evm
ee. Feranna evm
  trak, rn, 167cm
eei. Ferum evm
eee. Grimes evmi. Mr. Ex: Isokokoinen rautias ori on vaikuttanut trakehnerien jalostukseen monella tapaa. Sen erikoisempi suku on miellyttänyt monia tammojen omistajia, lisäksi orin luonne on jotain aivan uskomatonta. Herrasmiehen tavat, upea ulkokuori ja kilpailuissa menestys on tehnyt tästä hevosesta halutun. Monipuolinen kilpailu-ura 160cm rataesteillä. Eläkepäivillä ori palkittiin vielä esteratsastusjaoksen laatuarvostelussa ERJ-I- palkinnolla!

ii. Mr. Freckle: Tämä hevonen on kierrellyt eri maissa, mutta alkuperältään saksalainen yksilö. Orilla kilpailtiin nuorempana 120-130cm rataesteitä, mutta myöhemmin myös 140-150cm ratoja. Hevonen on saavuttanut erilaisia isojen kilpailuiden titteleitä, joten tammojen omistajat ovat aikoinaan tullut rivissä orin luokse uusien estelahjojen toivossa. Mr. Freckle on luonteeltaan säyseä pakkaus, joka ei ressiä ota mistään tilanteesta.

iii. Toxic Cash: Kuin pimennosta tähtiin kavunnut ori on tehnyt maineikkaan uran kilparatsun roolissa. Kukaan ei tuntenut tätä hevosta, kunnes kärkisijoilla alkoi näkymään sama nimi jatkuvasti. Kilpailu-uransa jälkeen ori kerkesi astumaan pari tammaa, kunnes ähkyn seurauksena hänet jouduttiin lopettamaan 15-vuoden iässä. Tämän hevosen nimi on varmasti jäänyt saksalaisten esteratsastajien muistiin niiltä ajoilta erittäin hyvin.

iie. Suspicious Memories: Alkuperältään puolalainen tamma on kilpaillut ahkerasti hyvin menestyen, vaikka suuremmista kilpailuista ei kultamitalia ole kotiin tuotukaan. Saksaan muuttanut tamma kilpaili Saksan maajoukkueessa kuin yksilökilpailuissa rataesteillä aina 160cm tasolla. Tamma kantakirjattiin 4-vuotiaana ykkös palkinnolla. Jälkeläiset ovat selvästi perineet emänsä upean rakenteen, sillä suurin osa heistä on myös kantakirjattu I- tai II- palkinnolla. Todellinen periyttäjä tamma! Luonteeltaan rempseä ja ehkä hieman vauhdikas tamma.

ie. Lullaby Dashes: Eloisan luonteen omaavan tamman tarina ei ole niin kaunis, kuin muilla. Lullaby Dashes astutettiin ennen ratsukoulutuksen alkua, mutta kaikki eivät menneet niinkuin oli tarkoitus. Terve orivarsa saatettiin maailmaan, mutta viikko varsomisesta Lullaby Dashes sairastui kohtutulehdukseen, eikä mitään ollut enään tehtävissä. Tammasta oltiin odotettu ja toivottu taitavaa kilparatsua, mutta haaveet jouduttiin pian hautaamaan.

iei. Prickly Cartwheel: Saksassa menestyneesti kilpaillut ori saavutti voittoja myös kansainvälisiltä kentiltä. Monipuolinen kenttäratsu. Ori palkittiin kantakirjassa I-palkinnolle tämän ollessa 10-vuotias. Hevosen näytöt kilpailuista ja erinomaiset pisteet rakenteestaan toivat hänelle diblomin muistuttamaan upeista saavutuksistaan. Ori oli todella haluttu tammojen omistajien keskuudessa, kaikki olisivat halunneet astuttaa tammansa, mutta ori oli jalostuskäytössä vain kolme astutuskautta jättäen 48 jälkeläistä. Ori jouduttiin lopetettiin kroonisen yskän takia 22-vuotiaana.

iee. Holy Wind: Tämän tamman menestys on ollut ailahtelevaa kenttäratsastuksessa. Myöhemmin tamma siirtyi nuoren ratsastajan kanssa 140cm rataesteille, jossa jo menestystä alkoi tulemaan uudella tavalla. Kipakka ja tulinen pakkaus ei ollut helppo ratsastettava, mutta hevosen oppiessa tuntemaan, siitä sai loistavan kilparatsukumppanin. Kilpailu-ura jäi taakse täysin 18-vuotiaana, jolloin neito pääsi keskittymään vain varsojen kasvattamiseen. Holy Wind jätti kolme nättiä varsaa. Nyt tamma viettää rauhallisia eläkepäiviään kotitallillaan Saksassa.

--------------------------------

e. Bardot GER: Lempeäluonteinen tamma asustaa Joen omistuksessa Jadessa Warmbloodsissa. Saksasta alunperin tullut tamma on kilpaillut eri tasoilla rataesteillä hyvin menestyen. Laatuarvostelussa tamma palkittiin ERJ-II palkinnolle. Tammalta löytyy kolme tamma jälkeläistä ja yksi orijälkeläinen. Betty on ainoa, joka on palkittu ERJ-laatuarvostelussa. Kaikki varsat ovat kilpailleet vaihtelevalla menestyksessä esteratsastuksessa.

ei. Underoath GER: Saksassa syntynyt ori siirrettiin Ranskaan kilpailemaan 140cm esteillä. Orin loistava hyppytekniikka ja rautaiset hermot toivat paljon hyvää menestystä kotitalliin. Pariisissa kilpaillessa tapahtui kuitenkin loukkaantuminen, jonka takia 10-vuotias ori joutui jättämään menestyksekkään kilpailu-uransa taakse. Edessä oli muutto takaisin Saksaan ja siitosorin virka. Oria käytettiin kuitenkin jonkinverran näyttelyissä ja kantakirjauksessa saavutuksena tuli III-palkinto. Jälkeensä ori on jättänyt jo 50 jälkeläistä, mutta vielä edelleenkin ori ottaa tammoja vastaan Saksassa.

eii. Slam Effect: Isokokoinen ja jykevä ori oli omistajansa silmäterä, mutta kaikesta huolimatta omistajan kunnianhimoisuuden puutos teki hallaa hevosensa kilpailu-uralle. Hevosella kilpailtiin 130-140cm rataesteillä pienissä kilpailuissa, vaikka kapasiteetti olisi riittänyt paljon korkeammillekin radoille. Omistaja ei kuitenkaan ollut halukas työstämään hevostaan enempää. Omistajalle oli enemmän tärkeää että hevonen jatkaa sukuaan, joka tavallaan onnistuikin. Slam Effectiltä löytyy 120 jälkeläistä ympäri maailmaa. Näyttelyissä oria myös kierrätettiin, mutta menestystä ei sieltä saavutettu, ehkä tuon liika jykevyyden takia. Vanhuuden vaivat veivät orin viimeiselle matkalleen ollessaan 25-vuotias.

eie. Meteora: Pienikokoinen ja siro tamma, joka kilpaili hyvällä menestyksellä 130cm rataesteillä. 21-vuotiaaseen mennessä Meteora oli kerennyt jättämään 11 jälkeläistä, osa heistä menestyi huomattavasti paremmin kuin emänsä ja osasta taas ei ole kuulunut yhtään mitään. Saksassa Meteora kantakirjattiin II-palkinnolle. Näyttelyissä tammaa kierrätettiin ihan hyvällä menestyksellä, lopulta neidolle myönnettiin Champion- titteli. Herkkä mutta hellyyttävä luonne tällä tummanruunikolla tammalla.

ee. Feranna: Kansallisentason esteratsu, joka teki tasaisen mutta maineikkaan uran 150cm radoilla. Luonteeltaan säyseä mutta ratsuna vaativa. Jälkeläisiä on jäänyt Saksaan useampi, joista osa on jatkanut emänsä jäljissä ja osa toimii perus harrasteratsuna. Näyttelyistä Feranna on saavuttanut paljon positiivista palautetta ja kaiken lopulta kruunasi muotovalio- titteli. Upea runko on periytynyt myös jälkeläisilleen. Myöhemmin tamma kantakirjattiin I-palkinnolla, mikä on erinomainen suoritus!

eei. Ferum: Pienikokoinen musta oripoika ei ihmeellistä kilpailu-uraa tehnyt. Kummallista kyllä, sen jälkeläiset ovat tehneet huikeita suorituksia radoilla ja menestynyt. Kohtalaisen nuorena tämä herra alkoi vastaanottamaan tammoja kilpailuiden sijasta. Orin omistaja toivoi näyttelymenestyksen tuovan lisä kysyntää orista, mutta toisin kävi. Näyttelyistä ei menestystä tullut ja kantakirjasta tuli hylätty. Mutta silti Ferumilta löytyy yli 100 jälkeläistä. Ori menehtyi 22-vuotiaana rajuun ähkyyn.

eee. Grimes: Seuratasolla 130cm ratoja ylitellyt ruunikko neito on luonteeltaan rehellinen ja kiltti, ratsuna kuitenkin osaa vaatia ratsastajaltaan. Kilpailu-ura alkoi mallikkaasti, mutta tammalla kilpaillut ratsastaja joutui auto-onnettomuuteen. Sen seurauksena vain 12-vuotias kyvykäs hevonen joutui kisaeläkkeelle, koska ratsastajaa ei löytynyt. Jalostuskäyttöön siirtyminen oli toisaalta myös hyvä vaihtoehto ja tamma jätti 6 jälkeläistä. Jokainen näistä menestyi jollain tapaa, eikä rakenteissakaan mitään suurempia sanomisia ollut. Tamma jouduttiin lopettamaan 24-vuotiaana, kun vanhuuden vaivat ottivat täysin vallan eikä toivoa paranemisesta enään ollut.Varsat
s. 26.03.2012 - o. Breaking to Law CTN - trak - i. Dark Outlaw of Love
s. 21.06.2012 - o. Carbon Bateau - trak - i. Gratian SWA
s. 21.06.2012 - o. Europae CTN - trak - i. Gratian SWA
s. 24.08.2012 - t. Briedliche - trak - i. Dark Arachnoid
s. 28.01.2013 - o. Bloody Boogeyman CTN - trak - i. Bad Company CTN
s. 11.04.2013 - t. Bermuda Chase CTN - trak - i. Avagon Praya


ERJ:n estekilpailut:
58 sijoitusta / 12 voittoa


pvm paikka jaos luokka sijoitus
13.10.2011 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 5/30
15.10.2011 Door Away ERJ 150cm 3/60
16.10.2011 Door Away ERJ 150cm 6/60
16.10.2011 Takapiha ERJ 150cm 5/50
16.10.2011 Takapiha ERJ 150cm 5/50
17.10.2011 Kotitien KK ERJ 150cm 1/60
17.10.2011 Takapiha ERJ 150cm 1/50
18.10.2011 Door Away ERJ 140cm 6/60
22.10.2011 Takapiha ERJ 140cm 1/50
22.10.2011 Door Away ERJ 140cm 6/40
23.10.2011 Kotitien KK ERJ 150cm 2/30
24.10.2011 Kotitien KK ERJ 150cm 1/30
24.10.2011 Cannabian Warmbloods ERJ 150cm 4/40
26.10.2011 Door Away ERJ 140cm 3/40
26.10.2011 Kotitien KK ERJ 150cm 1/30
28.10.2011 Cannabian Warmbloods ERJ 150cm 3/40
28.10.2011 Kotitien KK ERJ 140cm 2/30
28.10.2011 Infinity ERJ 150cm 1/40
29.10.2011 Ride Glub Gringsted ERJ 150cm 5/40
30.10.2011 Infinity ERJ 150cm 4/40
31.10.2011 Cheval Delamer ERJ 150cm 2/30
31.10.2011 Door Away ERJ 150cm 2/30
01.11.2011 Kotitien KK ERJ 140cm 4/30
01.11.2011 Door Away ERJ 150cm 2/30
05.11.2011 Dooran Kisatoiminta ERJ 150cm 5/40
06.11.2011 Dooran Kisatoiminta ERJ 150cm 1/40
06.11.2011 Takapiha ERJ 150cm 5/50
09.11.2011 Takapiha ERJ 140cm 1/50
17.11.2011 Yamera ERJ 150cm 5/50
19.11.2011 Yamera ERJ 150cm 1/50
01.12.2011 The Last Legend ERJ 150cm 5/60
01.12.2011 Bahie Arabians ERJ 150cm 5/100
21.01.2012 Land of Cannabian ERJ 150cm 4/30
24.01.2012 Wincare ERJ 150cm 2/30
24.01.2012 Wincare ERJ 150cm 5/30
26.01.2012 Wincare ERJ 150cm 2/30
28.01.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 3/30
28.01.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 5/30
28.01.2012 Land of Cannabian ERJ 150cm 3/50
01.02.2012 Brescon Showjumpers ERJ 150cm 1/30
01.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
03.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 4/30
04.02.2012 Brescon Showjumpers ERJ 150cm 4/30
05.02.2012 Vitry ERJ 150cm 5/100
07.02.2012 Brescon Showjumpers ERJ 150cm 1/30
07.02.2012 Land of Cannabian ERJ 150cm 3/50
08.02.2012 Brescon Showjumpers ERJ 150cm 3/30
08.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 2/30
08.02.2012 Cheval Delamer ERJ 150cm 3/50
09.02.2012 Cheval Delamer ERJ 150cm 2/50
10.02.2012 Brescon Showjumpers ERJ 150cm 3/30
11.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 3/30
12.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 3/30
14.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 3/30
14.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 5/30
17.02.2012 Dark Side Trakehners ERJ 150cm 2/30
19.02.2012 Infinity ERJ 150cm 1/40
22.02.2012 Infinity ERJ 150cm 2/40» Päiväkirja & valmennukset

Estevalmennus, valmentajana Uppe
Betty ja ratsastaja tekivät alkuverryttelyinä temponmuutoksia ja neuvoin ratsastajaa leikittelemään vähän asetuksilla, jotta saatiin tamma kuuliaiseksi ja virkeäksi. Käynnissä ja ravissa Betty oli vähän uninen, mutta laukkaa työstäessä se sinkoili innoissaan sinne tänne. Kunnon alkuverryttelyiden jälkeen ratsukko teki tehtävää, jossa hypättiin kolmea 110cm pystyä kolmikaarisella kiemurauralla. Tamma kääntyi hyvin ja lähestymiset olivat oikein mallikkaat. Tätä molempiin suuntiin mentyä nostin pystyt 150cm ja lisäsin rataan muurin ja trippelin. Muurin ja trippelin välinen tie tuli ratsastaa ensin pitemmässä laukassa, ja seuraavalla kerralla lyhyemmässä. Askeleenpidennykset- ja lyhennykset sujuivat Betyltä oikein hyvin. Ratsukon kanssa oli ilo työskennellä, sillä kumpainenkin osapuoli keskittyi sataprosenttisesti ja yritti parhaansa.

Estevalmennus, valmentajana rio
Kovan treeniputken jälkeen oli vuorossa palauttavampaa harjoittelua. Estekorkeus pidettiin alle metrissä, pääasiassa hyppäsimme vain kavaletteja ja ristikoita. Betty oli jo hieman väsynyt edellisistä treeneistä, mutta se oli oikeastaan vain hyväksi. Eipä tamma jaksanut tehdä mitään ylimääräisiä kepposia ja se keskittyi hyvin tehtäviin. Kentälle oli pystytetty erilaisia linjoja, niin suoria kuin kaarevia. Kavaletteja tultiin vuoroin ravissa, vuoroin laukassa. Ympyrällä, S-kiemuraa ja kaikennäköistä jumppaa. Betty teki hienosti töitä ja hyppäsi nätisti. Oli oikein ilo huomata, miten ratsukko paransi jatkuvasti suoritustaan ja valmennusviikonloppu teki oikein terää tälle tammalle! Betty on hieno hevonen ja siltä voi odottaa paljoa esteradoilta!

Estevalmennus, valmentajana rio
Tänään hypättiin rataharjoituksia. Aluksi otettiin ihan verryttelyhyppyjä vain muutamalle pystylle ja okserille. Betty oli ketterällä päällä ja esitteli välillä pukittelua esteiden jälkeen.. Napakalla ratsastuksella neiti pistettiin kuitenkin ruotuun ja aloitettiin kunnon hyppääminen. Esteitä korotettiin sinne 130-140 cm asti ja rata alkoi näyttämään jo ihan oikealta esteradalta. Betty teki hyviä hyppyjä ja lähestymiset onnistuivat täysin nappiin. Pukittelutkin jäivät sinne alkuvalmennuksen ensimmäisiin hyppyihin. Tamma hyppäsi hienosti radan, joten otimme loppuun vielä muutamia uusintarataharjoituksia. Tiet otettiin lyhyiksi ja korotin muutamaa okseria vielä isommaksi. Betty toimi upeasti ja kääntyi miltein paikoiltaan!

Estevalmennus, valmentajana rio
Tänään valmennusvuorossa oli trakehnertamma Betty Boob J. Tamma vaikutti säpäkältä tapaukselta ja innoissaan puhisi jo tulevista estetreeneistä.. Aloitimme harjoitukset ihan perus kontrolliharjoituksilla. Maassa oli 5 ja 6 laukka-askelien välein neljä maapuomia. Puomilinjalle tultiin laukassa ja puomien jokaiseen väliin tehtiin käyntisiirtymiset. Tamma ei aluksi tahtonut oikein kuunnella ja ensimmäiset yritykset menivät liian pitkiksi. Muutaman kerran jälkeen alkoi kuitenkin sujumaan ja neiti teki hienoja siirtymisiä, oikein hyvin kuunnellen. Esteharjoituksena jatkettiin samaa teemaa, eli puomit korotettiin esteiksi. Tällä kertaa väleihin tehtiin voltit, jonka jälkeen jatkettiin seuraavalle esteelle. Betty kävi melko kuumana, mutta suoritti tehtävät kuitenkin onnistuneesti.

Estevalmennus, valmentajana pau.
Kentälle saapuessani minua odotti siellä jo mukavannäköinen pari: ratsastaja ja suurikokoinen tumma hevonen, joka katseli uteliaana ympärilleen. Olin aiemmin koonnut kentälle kolme jumppasarjaa, joita lähtisimme tänään Sorelin ja Bettyn kanssa pian työstämään. Reippaan alkuverryttelyn jälkeen annoin ohjeet jumppisten suorittamiseen, ja pari lähti ylittämään 40cm sarjoja reippaasti. Betty näytti hassuttelevan itsekseen, se nimittäin lisäsi välillä yhden oman pienen askeleen jumppasarjan väliin. Käskin Sorelia lisäämään hieman vauhtia, jottei tammalla olisi aikaa tehdä tämmöisiä säädöksiä sarjaa suorittaessa. Betty lähtikin sitten matkaan kuin tykin suusta, mutta Sorel ilmeisesti osasi jo ennakoida tämän ja sai tamman rauhoitettua reippaaseen laukkaan. Jumppasarjat alkoivat sujua hyvin, ja nostin niitä niin, että jokaisen ensimmäinen este oli 100cm korkea ja jälkimmäinen 150cm. Pidensin myös luonnollisesti sarjojen väliä, jotta hevosen askeleet mahtuisivat näillekin esteille. Betty lähti rohkeasti suorittamaan nostettuja jumppasarjoja ja onnistuikin siinä suhteellisen hyvin, ellei sarjojen välillä tapahtuvaa kiemurtelua oteta huomioon. Nostin vielä kaikki mahdolliset esteet 150cm korkeuteen, ja annoin luvan lähteä vielä liikkeelle. Tammalla oli alussa hieman vaikeuksia jälkimmäisten esteiden kanssa. Sorel sai siihen kuitenkin vähän lisäpuhtia, niin johan alkoivat korkeammatkin jumppasarjat onnistua. Käskin toistaa tehtävää vielä pari kertaa, kunnes vaihdoimme vielä suuntaa. Laukkasuunnanvaihdos ei näyttänyt tuottavan Bettylle ongelmia lainkaan, joten päätin kaartaa jumppasarjojen välejä hieman tiheämmiksi. Tamman edelleen jatkuvasta kiemurtelusta huolimatta pari suoritti sarjat täysin puhtaasti, ja muutaman toiston jälkeen annoin luvan siirtyä loppuraveihin ja lopulta loppukäyntiin. Sorel näytti selvästi tehneen töitä Bettyn kanssa, ja se palkittiin. Myös tamma näytti erittäin tyytyväiseltä haastavan estevalmennuksen jälkeen.