Severiina


20.08.2007 - 23.07.2012

KRJ-II - SLA-II - YLA2


Virallinen nimi: Severiina Sukupuoli: Tamma
Rotu: Suomenhevonen Säkäkorkeus, väri: 155cm, prt
Syntynyt: 20.08.2007 VH-tunnus VH04-018-1275
Painotus: Koulupainotteinen Koulutustaso: Vaativa A
Kasvattaja: Sorel / Huvitus Omistaja: Sorel / Huvitus

05.02.2012: VSR:n Suomen(pien)hevosten rotunäyttely - III-palkinto
05.04.2012: VSR:n Suomen(pien)hevosten rotunäyttely - III-palkinto


Riina on rauhallinen ja ystävällinen hevonen. Tämä neiti sopeutuu tilanteeseen kuin tilanteeseen, eikä turhia säikähtele. Riina on rauhallinen niin kilpailutilanteissa kuin maastossa enemmän kolisevien asioidan lähettyvillä. Riina tulee kaikkien kanssa toimeen ja on siksi helppo päästää laiduntamaan muiden hevosten ja ponien kanssa. Myös hiukan ongelmallisten hevosten kanssa on hyvä Riina päästää laiduntamaan, sillä jotenkin tamman rauhallinen olemus ja kärsivällisyys on valttia ja rauhoittaa myös toista hevosta tai ponia joka on tulossa Riinan kanssa laiduntamaan. Kun Riinalle laittaa varusteita, ei tässä ilmene juurikaan ongelmia. Tamma antaa hoitaa itsensä rauhassa, joka on nuorille mieleistä puuhaa kun ei tarvitse tapella kokoajan hevosen kanssa. Riina tulee varmasti tulevaisuudessa opettamaan monta nuorta hevostaitajan alkua perusasioissa.

Riina on myös ratsastaessa hyvin rauhallinen ja sopii siksi myös nuorten ratsuksi. Riina on jo varsasta asti opetettu huolellisesti ja tässä on aivan selvä tulos. Riina on todella hyvä ratsastaa niin kentällä kuin maastossakin. Maastossa Riinalla voi myös rauhassa mennä ilman satulaa, sillä neiti ei pelästy juurikaan mitään mitä tallin lähialueilla on tai lähde viemään, se ei kuulu Riinan tapoihin. Kun varsaa ei koskaan päästä lähtemään viemään, ei se sitä tule tekemään myöhemminkään. Koulua Riina menee mukavasti ja tamma on helppo saada koottua. Avut tämä ottaa hyvin vastaan eikä vaadi ammattilaisen ratsastustaitoja jotta koulukuviot sujuisivat. Riina hyväksyy myös pienet virheet, mikäli kyseessä on harjoitteleva ratsastaja joka ei välttämättä kaikkia apuja osaa vielä antaa oikein. Mikäli tamma tietää jotenkin että mitä ratsastaja pyytää, se tekee niin. Esteitä Riina hypii mielellään, oksereissa joskus ollut ongelmia mutta tässä kokemuksen tullessa kaikki alkaa menemään purkkiin. On todella mukava ratsastaa hevosella joka toimii hyvin muttei silti ole liian helppo, kuin kone.


i. Senaatio evm
  sh, prt, 163cm
  koulupainotus
ii. Amiral evm
  sh, prt, 159cm
iii. Kekseliäs evm
iie. Tiituska evm
ie. Naminka evm
  sh, prn, 157cm
iei. Tulentekijä evm
iee. Haliman evm
e. Syviyö evm
  sh, prn, 155cm
  koulupainotus
ei. Lohdutus evm
  sh, prn, 157cm
eii. Loventeri evm
eie. Willimiina evm
ee. Neilikka evm
  sh, rt, 160cm
eei. Nelisukka evm
eee. Tehotyttö evmI. Senaatio kilpaili aktiivisesti kierrellen eri kouluratoja vaativa B tasolla. Monet huokaisivat henkeään kun näkivät tämän komean punarautiaan oriin liitelevän radalla ja liikkuen niin puhtaasti. Monet eivät olisi uskoneet liikkeistä että kyseessä on jykevä suomen putte. Eipä ollut luonteessakaan moitittavaa. Rauhallinen, kuulias ja ihmisrakas ori vaikutti monet kotitallillaan. Ikää ja kokemusta kertyessä kilpailut muuttuivat siitosorin virkaan jolloin tamman omistajat lähti liikkeelle. Orilta löytyy huikeat parisataa jälkeläistä, jotka vaikuttavat eri painotuslajeissa. Senaatio kantakirjattiin I-palkinnolle, ja vielä tänäkin päivänä ori laiduntelee tyytyväisesti nauttien eläkepäivistään.

Ii. Amiral oli jo kovapäisempi tapaus jonka kanssa ei kuka tahansa saanut tehdä mitään. Amiral oli luonteeltaan kiivas, todella orimainen ja hankalasti käsiteltävä. Ratsuna taas erittäin näyttävä ja tasapainoinen. Koulukilpailuissa Amiral kävi viisi vuotta aktiivisesti kunnes jalka alkoi pettämään ja ori jäi radoilta pois. Amiral kilpaili helppo B luokissa saavutten pari isompaakin titteliä. Näyttelyissä ori käytettiin myös ja hyvää palautetta sieltä tuli. Amiral jätti jälkeensä noin kuusikymmentä jälkeläistä. Amiral pääsi vihreille niityille 15-vuotiaana jalkavaivansa takia.

Iii. Kekseliäs ei ollut mikään kummosempi kilparatsu, vaikka pariin kertaan tällä koulua kilpailtiinkin helppo C tasolla. Kekseliäs oli enemmänkin omistajansa harrasteratsu kotioloissa. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja säyseä, kaikkien kaveri, jopa muiden orien. Ei olisi tästä hevosesta uskonut että kyseessä oli ori eikä ruuna.

Iie. Tiituska niminen punaruunikko kaunokainen kilpaili hyvin tuloksin koulukilpailuissa sekä esteillä. Koulua kilpailtiin helppo B tasolla ja esteitä metrisissä luokissa. Tiituska oli kipakka mutta ystävällinen tamma, joka oli enemmänkin omistajansa harrastepohjainen ratsu kuin aktiivinen kilparatsu. Tiituska kantakirjattiin myöhemmin III-palkinnolle ja näyttelyistä tuli kehuja ja sertejä. Tiituska varsoi kolme varsaa, kaksi oria ja yhden tamman.

Ie. Naminka keskitason harraste/kilparatsu jolla on kilpailtu koulua helppo B tasolla ja esteitä 80cm. Tamma on hyvin menestynyt kilpailuissa, kuten myös näyttelyissä. Naminka varsoi vain yhden varsan, Senaation. Parhaassa iässään ollut Naminka jouduttiin lopettamaan 11-vuotiaana suolikierteen takia. Yllättävä sairaus lopetti tamman voimat omaan tarhaansa. Naminka oli tarkoitus viedä kantakirjaan, mutta kaikki tapahtui yllättäen ja moni asia jäi tekemättä.

Iei. Tulentekijä oli kouluratojen kunkku parhaimpina vuosinaan. Ori väänsi kaikki kiemurat aina täydellisesti ja kilpaili vaativa A tasolla. Tamman omistajien suosikki ori astui yli parisataa tammaa. Kantakirjauksessa ori sai kehuja liikkeiden ja rakenteensa ansiosta. Ori kantakirjattiin myöhemmin II-palkinnolle. Luonteeltaan Tulentekijä oli orimainen mutta ystävällinen ja rento, joka ei stressiä ottanut ikinä mistään.

Iee. Haliman kilpaili ahkerasti koulua, esteitä ja maastoesteitä. Monipuolinen kilparatsu kahmi monia ruusukkeita ja palkintoja. Haliman oli tunnettu nimi vuosia sitten, sen tunsi jokainen joka koulukilpailuissa vain kävi. Esteillä ja maastoesteillä tamma vaikutti vähemmän, mutta sai kunnioitusta muilta ratsastajilta. Haliman varsoi viisi upeaa varsaa joista jokainen on jollain tavalla kääntynyt kouluratsun virkaan.

---------------------------

E. Syviyö ei ollut hevonen helpommasta päästä. Tammalta löytyi kirpeä ja riehakas luonne, ja monet kerrat tamman omistajat joutuivat miettimään mitä tämän tapauksen kanssa tehdä. Syviyötä ei pystynyt kuin pari ihmistä käsittelemään ilman suurempia sattumuksia. Syviyö pärjäsi kilpailuissa kuitenkin erinomaisesti ja sillä kilpailtiin vaativa B- tasolla. Ehkä niiden ruusukkeiden ja pokaalien määrä tasasi omistajien mielentilaa jollain tapaa. Kun tamman omistajat päättivät astuttaa tämän, monet tuttavat tulivat ihmettelemään olivatko he seonneet lopullisesti? Jos tuollainen tamma on luonteeltaan kuin pähkähullu, mitä varsasta voisi odottaa? Mutta omistajat pitivät päänsä, astututtivat Syviyön rauhallisella ja menestyneellä siitosorilla Senaatiolla. Tämä yksi varsa jäi kuitenkin Syviyön viimeiseksi jälkeläiseksi.

Ei. Lohdutus omisti myös kiivaan luonteen, jota välillä oli erittäin hankala käsitellä. Ori vietti koko elämänsä omistajansa kotitilalla jossa ei muita hevosia ollut, vain kanoja ja lampaita. Lohdutus oli enemmän seurakaveri kuin mikään kilparatsu. Parissa kilpailuissa ori vieraili mutta suurempaa menestystä ei sieltä tulleet, vaikka orilla olikin näyttävät liikkeet ja kunnon treenillä varmasti osaamistakin paljon. Ori astui kolme tammaa, mutta yksi varsoista menehtyi synnytyksessä. Yllättävää että oriin jälkeläisistä kumpainenkin sai kiivaan ja hankalan luonteen. Lohdutus lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 19-vuotiaana.

Eii. Loventeri toimi monitoimihevosena kotitallillaan. Vaikka ori kilpaili jonkin verran kouluratsastuksen parissa, kävi hän myös starttaamassa pari ravilähtöä saatuaan ennätykseksi 1.35,9 autolähdöstä. Hyvä luonteinen ja omistajansa paras kaveri menehtyi ikävästi onnettomuudessa hevosen ollessa vasta 9-vuotias. Maastossa ori säikähti isoa puimuria, tiputti ratsastajan selästä ja mursi jalkansa maastossa. Omistaja löysi hevosensa maasta makaamassa tuskissaan ja eläinlääkäri joutui lopettamaan hevosen. Loventeri kerkesi astumaan kaksi nättiä tammaa, joista kummatkin varsoi terveet orivarsat.

Eie. Willimiina asusteli pohjanmaalisella ratsastuskoululla yksityisenä. Willimiina kilpaili koulua ja esteitä jonkin verran helppo B- tasolla. Tamma vaikutti myös näyttelyitä kiertäen, tulihan sitä saatua isot kasat pokaaleja ja mitalleja. Willimiina kantakirjattiin II-palkinnolla ja varsoja tamma sai kolme. Erittäin ihana luonteinen ja rakastettava tapaus!

Ee. Nellikka menestyi koulukilpailuissa vaativa A- tasolla. Huikeat suoritukset toivat paljon mainetta ja kunniaa ratsupiireissä. Nellikka vietti elämänsä varsasta lähtien oman kasvattajan suojissa, laiduntaen emänsä Willimiinan kanssa. Nellikka astutettiin neljä kertaa ja jokainen varsa peri näyttävät liikkeet ja upean rakenteen. Nellikan viimeinen varsa oli Suviyö joka todellakin sai jäädä viimeiseksi, se varsa todella aiheutti harmaita hiuksia jo pienenä. Nellikka kantakirjattiin II-palkinnolla.

Eei. Nelisukka kilpaili nuorikosta kahdeksan vuotiaaksi asti aktiivisesti koulukilpailuissa helppo B- tasolla saavuttaen pari isompaakin titteliä. Nelisukka astui kaksi tammaa jonka jälkeen, jostain kumman syystä, omistaja halusi ruunata orin. Luonteeltaan Nelisukka oli aina kiltti, säyseä ja innokas tekemään töitä. Maastossa Nelisukka oli varmajalkainen ja viihtyi hyvin myös kärryjen edessä.

Eee. Tehotyttö oli kaunis rautias tamma, joka otti elämänsä aina lunkisti. Mikään kilparatsu tämä neito ei todellakaan ollut, enemmänkin laiska kuin mikä. Tammalla ratsastettiin enimmäkseen maastossa kuin kentällä, itseasiassa tallissa missä tamma majaili, ei edes ollut kenttää. Tehotyttö laidunsi erään ruunan kanssa, muita hevosia tallissa ei ollut. Tehotyttö astutettiin vain kerran.Varsat
o. Huvin Parooni ---- s. 18.01.2008 -- i. Niittykiitäjä - VIR MVA Ch, KTK-III, KRJ-II, YLA3
t. Huvin Ainokainen ---- s. 28.07.2008 -- i. Riimanni - VIR MVA Ch, KTK-II
t. Huvin Anelma ---- s. 06.11.2008 -- i. Hilavitkutin
t. Huvin Lystiina ---- s. 14.02.2011 -- i. Lysti-Vinski
o. Huvin Uniikki ---- s. 02.03.2011 -- i. Unisieppari
o. Huvin Severi ---- s. 29.03.2011 -- i. Otto-Lapsi
t. Huvin Harmonia ---- s. 08.01.2012 -- i. Kultimo


» KRJ:n koulukilpailut:
69 sijoitusta / 8 voittoa

08.08.2008: Orilaakso - He A -- 2/19
01.09.2010: Pro Dressage - Va A -- 7/50
01.09.2010: Duren - He A -- 4/50
07.09.2010: Celwel - He C -- 3/50
08.09.2010: Fiktio - He B -- 1/60
09.09.2010: Duren - Va B -- 6/50
09.09.2010: Cornir - He B -- 4/40
10.09.2010: Cornir - He B -- 5/40
10.09.2010: Viehättävä - He A -- 2/70
14.09.2010: Rotvalli - He A -- 7/50
15.09.2010: Dainty - He B -- 6/50
16.09.2010: Dainty - He B -- 5/50
16.09.2010: Dainty - He B -- 5/50
18.09.2010: Jewel Ponies - He B -- 1/100
10.02.2011: Huvitus - He B -- 2/50
12.02.2011: Karvusto - Va B -- 4/30
13.02.2011: Huvitus - He B -- 2/50
14.02.2011: Huvitus - He B -- 5/50
18.02.2011: Hiprakka - He A -- 10/100
20.02.2011: Hiprakka - He A -- 7/100
01.03.2011: Huvitus - He B -- 3/30
03.03.2011: Takkuinen - He A -- 5/80
04.03.2011: Huvitus - He B -- 3/30
05.03.2011: Huvitus - He B -- 2/30
05.03.2011: Takkuinen - He A -- 8/80
05.03.2011: Bohelia - Va B -- 2/40
13.03.2011: Huvitus - He A -- 1/30
11.03.2011: Derbyn Sh - Va B -- 4/50
14.03.2011: Derbyn Sh - He A -- 5/50
14.03.2011: Cecam Shetland - He B -- 4/40
14.03.2011: Mallaidh Gard - Va B -- 4/40
15.03.2011: Korge Hobused - He A -- 1/30
15.03.2011: Cecam Shetland - He B -- 1/40
16.03.2011: Cecam Shetland - He B -- 1/40
16.03.2011: Mallaidh Gard - Va B -- 2/40
16.03.2011: Crash Ponies - He B -- 3/54
18.03.2011: Huvitus - Va B -- 2/30
19.03.2011: Mallaidh Gard - Va B -- 2/40
20.03.2011: Huvitus - Va B -- 3/30
21.03.2011: Huvitus - Va B -- 5/30
23.03.2011: Misteli - Va B -- 7/50
21.01.2012: Mörkövaara - Va B -- 3/40
22.01.2012: Linnaraunio - Va B -- 2/30
23.01.2012: 6 sins - Va A -- 6/40
23.01.2012: Salanto - Va A -- 3/30
24.01.2012: Mörkövaara - Va B -- 3/40
25.01.2012: Mörkövaara - Va B -- 4/40
26.01.2012: Hell In Heaven - Va B -- 4/50
26.01.2012: Hell In Heaven - Va A -- 3/50
27.01.2012: Katvusto - Va B -- 3/50
29.01.2012: Koston Sh - Va B -- 3/50
29.01.2012: Huvitus - Va B -- 1/40
29.01.2012: Huvitus - Va B -- 5/40
30.01.2012: Viiwyn hevoset - Va B -- 2/50
30.01.2012: Hiprakka - Va B -- 3/50
30.01.2012: Hiprakka - Va B -- 3/50
30.01.2012: Malkamäki - Va B -- 2/50
31.01.2012: Malkamäki - Va B -- 7/50
01.02.2012: Koston Sh - Va A -- 3/50
01.02.2012: Huvitus - Va B -- 6/40
01.02.2012: Fiktio - Va B -- 6/50
02.02.2012: Huvitus - Va B -- 1/40
04.02.2012: Huvitus - Va B -- 4/40
04.02.2012: Escanor - Va A -- 3/40
06.02.2012: Escanor - Va A -- 5/40
13.02.2012: SLC Ponies - Va B -- 6/40
14.02.2012: SLC Ponies - Va B -- 4/40
15.02.2012: SLC Ponies - Va B -- 2/40
15.02.2012: SLC Ponies - Va B -- 4/40


» VSHK:n koulukilpailut:
29 sijoitusta / 5 voittoa

07.08.2010: Riiviöt - He B -- 5/30
08.08.2010: Riiviöt - He B -- 1/30
08.08.2010: Riiviöt - He A -- 3/33
09.08.2010: Riiviöt - He B -- 2/30
09.08.2010: Mörkövaara - He C -- 5/31
10.08.2010: Mörkövaara - He B -- 2/38
10.08.2010: Riiviöt - He C -- 3/27
10.08.2010: Riiviöt - He B -- 3/30
10.08.2010: Riiviöt - He A -- 3/35
12.08.2010: Mörkövaara - He B -- 1/38
12.08.2010: Mörkövaara - He B -- 3/39
19.01.2011: Virmavesi - He C -- 4/39
20.01.2011: Virmavesi - He B -- 3/41
20.01.2011: Virmavesi - He B -- 6/41
21.01.2011: Virmavesi - He C -- 5/46
25.01.2011: Huvitus - He B -- 2/67
25.01.2011: Huvitus - He B -- 5/64
25.01.2011: Huvitus - He A -- 7/60
26.01.2011: Huvitus - He A -- 6/69
26.01.2011: Huvitus - He A -- 4/60
26.01.2011: Huvitus - Va B -- 1/62
02.02.2011: Koston Sh - Va B -- 1/30
03.02.2011: Koston Sh - Va B -- 5/30
06.02.2011: Koston Sh - He A -- 2/30
06.02.2011: Koston Sh - Va B -- 4/30
15.02.2011: Valkeneva - Va B -- 5/30
26.02.2011: Hiprakka - He A -- 1/30
28.02.2011: Hiprakka - He A -- 4/30
05.03.2011: Virmavesi - He A -- 6/51