http://web.archive.org/web/20170522184102/http://www.huvituksen.net/muistot/Viiman_melda.htm

Viiman Melda

01.06.2011 - 22.05.2017

ERJ-I - SLA-II
Virallinen nimi: Viiman Melda Sukupuoli: Tamma
Rotu: Suomenhevonen Säkäkorkeus, väri: 153cm, prt
Syntynyt: 01.06.2011 VH-tunnus: VH12-018-0042
Painotus: Estepainotteinen Koulutustaso: 100cm
Ex-omistaja: Viivuska Omistaja: Sorel / Huvitus

Saavutukset

★ Sh laatuarvostelu 2/2017 - SLA-II -- 12(2-7-3)+19+18+20+6=75p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 2/2017 - ERJ-I -- 6+42+20+20+15=103p.

Sukutaulu

i. Manueli evm
sh, prt, 155cm
ii. Lampertti evm
sh, prt, 157cm
iii. Leevertti evm
iie. Laertta evm
ie. Lumikirsikka evm
sh, prt, 157cm
iei. Huurre Poju evm
iee. Kermis evm
e. Viiman Keisha evm
sh, prn, 151cm
ei. Jupiter evm
sh, tprn, 151cm
eii. Jurva-Jussi evm
eie. Tulina evm
ee. Jirina evm
sh, prt, 155cm
eei. Helmen Ykä evm
eee. Koivun Justiina evm

i. Manueli: Tämä upea punarautias tukkajumala hurmaa näyttävällä ja vähän massiivisella ulkokuorellaan varmasti kaikki. Luonteessakaan ei ole pahaa sanottavaa, koska hevonen omaa herrasmiehen eleet ja osaa käytöstavat monissa tilanteissa. Manueli on pärjännyt erinomaisesti estekilpailuissa, voittaen muutaman suuremman maineen estekilpailun. Manueli muutama vuosi aikaisemmin todella tuttu näky näyttelyissä. Hevosta ihailtiin ja sen ulkokuori sai paljon kehuja. Ei ori turhaan kantakirjattu I-palkinnolle!

ii. Lampertti: On kilpaillut rataesteitä 110cm luokkia sekä maastoesteitä helpoissa luokissa. Hevonen on todella menevä ja osittain haastava ratsastettava. Lampertti on omistajansa harrasteratsu, joka on astunut muutaman tamman. Jokainen orin jälkeläinen, on perinyt isänsä valkoisen piirron päähänsä. Rakenteeltaan varsat eivät ole sporttimallia, vaan perus suomenhevosen alkuperäinen jykevyys on havaittavissa. Luonteeltaan omapäinen kovistelija, joka ei kuulu hoitajien suosikki hevoseksi.

iii. Leevertti: Suosittu jalostusori aikoinaan, kunnes hevonen vaihtoi omistajaa, joka vei hevosensa Englantiin. Siellä ei pahemmin ollut jalostuskäyttöä orille. Leevertillä kilpailtiin helppoa B:tä sekä rataesteitä 90cm luokissa. Mitään kummempia voittoja ja menestystä ei tullut, mutta kantakirjasta napsahti II-palkinto, joka herätti tammojen omistajien mielenkiinnon. Leevertti on astunut noin viitisenkymmentä tammaa.

iie. Laertta: Alkujaan tarkoitettiin juoksijan rooliin, mutta hyvin pian todettiin, että hevosesta tule juoksijaa. Tammalta puuttui tarvittava kipinä, kiritys into ja jatkuva laukka herkkyys aiheutti harmaita hiuksia. Laertta myytiin 5-vuotiaana ratsastuskouluun, jossa se oli aluksi vain ratsuopissa. Lopulta tammasta saatiin kuorittua oikein mukava ratsu ja Laertta pääsi ratsastuskoulun viralliseksi tuntihevoseksi. Luonteeltaan Laertta oli säyseä, rauhallinen ja huomiota rakastava. Laertta teki tuntiratsun tehtäviä 10-vuotiaaksi, kunnes sen pitkäaikainen vuokraaja osti hevosen ja kilpaili sillä muutamissa este- ja koulukilpailuissa. Tamma varsoi orivarsan ja vuosi tästä, tamma menehtyi hinkuyskään.

ie. Lumikirsikka: Punarautias kooltaan tammaksi ehkä vähän massiivinen, on elänyt elämänsä pienellä maalaistallilla muutaman muun suomenhevosen seurassa. Mitään ihmeellistä ei tamman kanssa ole tehty, mutta vanhemmalla iällä se varsoi kolme kertaa. Lumikirsikka on luonteeltaan erittäin kiltti ja rauhallinen. Hevosella ratsastettiin pääasiassa maastossa, satulakin oli kunnon lännensatula ja matkat olivat välillä todella pitkiä.

iei. Huurre Poju: Nuorikko villivarsa, jonka taival päättyi aivan liian nopeasti. Huurre Poju oli kilpaillut aktiivisesti metrin rataesteitä ja menestystä oli tullut jo jonkin verran. Hevonen oli parhaassa iässään, kunnes ori teloi itsensä kesällä isolla laitumella. Hevonen suorastaan keihästi itsensä. Kukaan ei tiedä, miten kaikki oli oikeasti tapahtunut, mutta pitkä keppi oli lävistänyt todella syvälle hevosen nivusesta läpi. Eläinlääkäri lopetti hevosen laitumelle. Huurre Poju oli kuuma nimi juuri tällä hetkellä ja ori kerkesi astua kolme tammaa. Tilanne oli järkyttävä ja äärimmäisen surullinen. Potentiaalinen kilparatsu lähti aivan liian aikaisin. Luonteelta ori oli kovapäinen, tuittupää ja hoitajiltaan hermoja vaativa tapaus.

iee. Kermis: Erittäin taitava ja osaava, monipuolinen kilparatsu esteillä, koulussa ja kenttäratsastuksessa. Kermis on luonteeltaan miellyttävä, kiltti ja rauhallinen. Se ei tiedä, mitä on stressi. Hevosautoon tamma kävelee kuin vanha tekijä, eikä uudet asiat ja tilanteet aiheuta siinä mitään reaktiota. Hevosella on kilpailtu seurakilpailuissa 80cm rataesteitä ja koulua helppo A:ta. Kermis on rakenteeltaan todella miellyttävä ja liikkeet ovat näyttävät ja irtonaiset. Tamma on kantakirjattu III-palkinnolle ja näyttelyistä muutenkin on tullut kalastettua sertejä. Erittäin näyttävä ja upea pakkaus kaikinpuolin.

----------------------

e. Viiman Keisha: Punaruunikko monitoimi hevonen, joka teki vaikuttavan uran esteratsuna metrin luokissa. Tammalla kilpailtiin maineikkaissakin kilpailuissa ja erilaisissa tapahtumissa, tamma oli esillä. Erittäin miellyttävän luonteen omaava Viiman Keisha oli arvostettu hevonen pääkaupunkiseudulla. Sen ratsastaja valmentautui ahkerasti parhailla mahdollisilla valmentajilla, hänellä ei todellakaan ollut pulaa rahasta ja sen näki. Viiman Keisha on pidetty kuin kukkaa kämmenellä, on hierojat, vesijuoksut, kävelykoneet ja ties mitä nykyajan tekniikan laitteita. Nykyään Viiman Keisha on kuitenkin jo 17-vuotias ja nauttii eläkepäivistä pienellä tallilla, samaisen omistajan omistuksessa kylläkin. Tamma on varsonut neljä ihanaa varsaa. Viiman Keisha ei ollut mikään helppo ratsastettava. Hevonen vaati vakaan käden, tasapainoisen ratsastajan ja huolellisen alkuverkan ennen suorituksia.

ei. Jupiter: Pienen yksityistallin rento asukas, joka on kilpaillut satunnaisesti kesäkaudella muutamia esteluokkia 110cm radoilla. Jupiter on rauhallinen herrasmies, sitä se ei ollut nuorempana. Kovapäisyyden ja tammoista sekoomisien takia ori ruunattiin myöhemmin. Hevonen muuttui täysin! Muutamia tammoja se kerkesi astua ja kuuleman perusteella, varsat ovat yllättävän rauhallisia ja nöyriä, vaikka isä oli varsinainen ruutipommi. Jupiter on väritykseltään tummanpunaruunikko, joka omaa upean ja tuuhean harjan sekä läsin. Tämä hevonen miellyttää kyllä monien silmää, harmi vain, kun on ruunattu kaveri.

eii. Jurva-Jussi: Suuren ratsastuskoulun tuntiratsu, joka on myös ruunattu aikanaan. Orina ollessaan hevosella kilpailtiin helppo B- luokissa ja rataesteitä 80cm- luokissa. Luonteeltaan Jurva-Jussi on kuuliainen, rauhallinen ja kiltti. Selkään voi nousta kokenut konkari tai aivan pieni lapsi. Jurva-Jussi on maastovarma ja peloton yksilö, sen kanssa voi touhuta mitä tahansa ja missä tahansa. Huoleton kaveri. Jurva-Jussi lopetettiin 27-vuotiaana jalkavaivojen takia.

eie. Tulina: Tämän tamman taival elämään ei ollut helppo ja yksinkertainen. Sen emä menehtyi synnytyksessä ja vain minuuteista oli kiinni, ettei varsakin menehtynyt tukehtumiseen. Varsa vietti muutaman ensimmäisen päivän tehohoidossa klinikalla ja hetkittäin tilanne näytti siltä, ettei varsa selviäisi. Tulina oli kuitenkin taistelija ja varsa virkosi ja voimistui. Tammasta kasvoi todella upea rakenteinen ja hyvä luonteinen hevonen. Tulina on kantakirjattu I-palkinnolle ja varsoja tamma on jättänyt kuusi. Tulinalla kilpailtiin 120cm rataesteitä hyvällä menestyksellä. Hevosella oli hyvät suuret liikkeet ja hyvä hyppytekniikka.

ee. Jirina: Oli tarkoitettu omistajansa tyttären kilparatsuksi ja olikin sitä hetken, kunnes vasen takajalka alkoi vaivata hevosta. Se kuvattiin ja tulokset eivät olleet varsin hyvät. Jirinalla olisi ollut kyllä potentiaalia ja osaamista esteratsuksi, mutta tamma jouduttiin myymään pullaponiksi perheelle. Siellä tammalla ratsastettiin satunnaisesti pellolla tai maastossa. Jirina varsoi yhden varsan eläkeikäisenä. Jirina oli hempeä luonteeltaan ja rakenteeltaan pitkärunkoinen ja sporttinen.

eei. Helmen Ykä: Tunnettu yleisratsu ja opetusmestari. Väriltään punarautias läsipää on vaikuttanut monen nuoren ratsastajan tulevaisuuden suunnitelmiin, nimittäin esteratsastajan työtehtäviin. Ori on miellyttävä ratsastaa, helppo hallita ja sen hyppytekniikka on ihanteellista. Ori työskentelee mielellään ja sen näkee siitä. Hevosella on kilpailtu helppo A- luokissa, rataesteitä 90cm luokissa sekä kenttäkilpailuissa tutustumisluokista löytyy muutama sijoitus. Lisäksi ori on toimiva peli myös ajokärryjen sekä valjakon edessä. Helmen Ykä on ollut suosittu ori lapissa ja jälkeläisiä löytyy noin sata kappaletta.

eei. Koivun Justiina: Vaaleanrautias liinaharja on herkkä luonteinen sähikäinen. Omistajansa tietää kyllä hevosen tempaukset, mutta uusille tuttavuuksille Justiina ei ole paras mahdollinen kaveri. Taidoiltaan Koivun Justiina on keskikastia ja sijoituksia on tullut rataesteillä 90cm luokissa sekä koulussa helppo B:ssä. Koivun Justiina on varsonut vain yhden varsan. Sen omistaja muutti Ruotsiin ja vei hevosen mukanaan. Siellä tamma jäi vain pihakoristeeksi muutaman pikkuponin lisäksi.Jälkeläiset

sh t. Huvin Melina s. 02.07.2012 isä. Viiman Eeka om. Yogi
sh t. Huvin Melinda s. 11.09.2012 isä. Kahlitun Savumerkki om. Sorel KTK-III, SV-I, EV-I
sh o. Huvin Merkkari s. 20.03.2013 isä. Toorin Husaus om. Kemiina
sh o. Huvin Manuel s. 21.07.2013 isä. Aslakki om. Sorel
sh t. Huvin Mella s. 01.01.2016 isä. Pikku Loisto om. Siuri SV-I
sh t. Huvin Mammanmussukka s. 02.02.2016 isä. Taureeni om. Oona
sh o. Huvin Meritähti s. 04.01.2017 isä. Kesän Pölypoika om. Pirunkorpi

Kilpailukalenteri

ERJ:n esteratsastuskilpailut
46 sijoitusta / 11 voittoa / 2 cup-sijoitusta

30.11.2011: ERJ-Cup - 100cm -- 1/89
07.12.2011: Hex Sporthorses - 100cm -- 2/50
15.12.2011: Stonebridge - 100cm -- 4/100
20.12.2011: Krumelur Ponies - 90cm -- 1/44
18.01.2012: Awel y Mor - 100cm -- 1/50
19.01.2012: Hex Sporthorses - 100cm -- 4/50
27.01.2012: Koston Sh - 90cm -- 3/50
27.01.2012: Katvusto - 90cm -- 7/50
28.01.2012: Rhonwen - 90cm -- 6/40
29.01.2012: Koston Sh - 90cm -- 1/50
30.01.2012: Koston Sh - 90cm -- 6/50
30.01.2012: Katvusto - 90cm -- 5/50
31.01.2012: Koston Sh - 90cm -- 1/50
31.01.2012: Rhonwen - 90cm -- 6/40
31.01.2012: ERJ Cup - 90cm -- 1/101
01.02.2012: Rhonwen - 100cm -- 6/40
01.02.2012: Moondance - 100cm -- 4/50
03.02.2012: Moondance - 100cm -- 1/50
04.02.2012: Lumivuo - 100cm -- 6/50
15.02.2012: Malkamäki - 90cm -- 7/50
16.02.2012: Rhonwen - 90cm -- 5/40
17.02.2012: VSHK - 90cm -- 3/35
17.02.2012: VSHK - 90cm -- 1/25
18.02.2012: Malkamäki - 90cm -- 1/50
18.02.2012: VSHK - 90cm -- 1/25
20.02.2012: VSHK - 90cm -- 5/28
22.02.2012: Cheval - 90cm -- 4/50
23.02.2012: Zuruck - 90cm -- 3/50
24.02.2012: Cheval - 90cm -- 4/50
29.02.2012: Rhonwen - 90cm -- 6/40
16.03.2012: K Kard - 100cm -- 2/100
21.03.2012: Arcadia - 90cm -- 4/60
22.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 5/40
23.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 4/40
23.03.2012: Yaneva - 90cm -- 4/70
31.03.2012: Koston Sh - 90cm -- 5/50
02.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 4/40
06.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 1/40
09.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 6/40
11.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 3/40
12.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 6/40
28.04.2012: Kadotetut Sh - 90cm -- 4/60
24.07.2012: Hiprakka - 100cm -- 4/40
05.08.2012: Lai'e Welsh - 100cm -- 4/40
06.08.2012: Lai'e Welsh - 100cm -- 4/40
07.08.2012: Hiprakka - 100cm -- 4/40
Ulkoasun © Veikkalay 2009, muokkaus © Sorel / virtuaalihevonen / a sim-game horse