Viiman Eeka

10.06.2011 - 20.01.2018

♦ Virallinen nimiViiman Eeka
♦ Syntynyt10.06.2011
♦ Ikä14-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri155cm, vaaleanrautias
♦ PainotusEstepainotus
♦ Koulutustaso90cm
♦ VH-tunnusVH12-018-0041
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ Ex-omistajaViivuska
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetERJ-II, SLA-II


Huvitukseen oli etsinnöissä pari uutta suomenhevosta estepuolelle. Viivuska oli myymässä kolmea suomenhevosta, joista jokainen sopisi tallin tiimiin. Tutustuin hevosiin tarkasti ja lopulta teimme kaupat. Talliin muutti orit Aslakki ja Viiman Eeka sekä tamma Viiman Melda. Eeka sopeutui tallin ympäristöön heti. Uhittelevat orit tai oikukkaat ponit eivät vaikuttaneet Eekan rauhalliseen olemukseen mitenkään. Eeka on oikea herrasmies, joka nauttii kaikesta huomiosta. Monet ovat aluksi luulleet Eekaa ruunaksi sen rauhallisuuden ja säyseyden takia. Kieltämättä perus orimaista uhkeaa luonnetta ei Eekasta huomaa. Minua se ei todellakaan haittaa, koska tämä hevonen sulattaa sydämen tällä persoonallaan. Hoitajat touhuavat mielellään orin seurassa ja vievät sitä taluttaen maistelemaan vihreää heinää tallin taakse, samalla voi paistatella auringossa ja nauttia kesäpäivästä.

Eeka on todella perso ruoalle. Aamulla kovaääninen hörinä kajahtaa tallin etuosasta, kun Eeka ilmoittaa olemassa olonsa työntekijälle - ihminen on erehtyväinen otus, joka mahdollisesti voi jättää hänen karsinansa välistä, joka tietää varmaa nälkäkuolemaa! Tämä on yksi syy siihen, miksi hevonen on sijoitettu käytävän päähän. Kukaan ei haluaisi seurata kun hevonen tuskailee nälkäisenä, kun muut ruokitaan ensin. Eekaa voi hoitaa missä tahansa. Ulkona, karsinassa, käytävällä tai vaikka kentällä. Ori seisoo tyyneenä paikoillaan kuin nauttien jokaisesta harjan vedosta kehollaan. Hoitajien taskut tutkitaan tarkasti ja tyhjennetään jos pienikin herkku on jäänyt taskuun. Varusteet ori antaa pukea kiltisti, se ei satulaa väistele. Pinteleiden laitossa saattaa nostella jalkojaan.

Vauhtia ja puhtia riittää aina. Eeka on vauhdikas ratsu, jonka selässä täytyy vain yrittää pysyä maltillisena ja rauhallisena. Nopea vauhti ei ole ollut esteenä vaan päinvastoin. Kokenut ratsastaja joka tuntee Eekan, tietää kuinka toimia. Pidätykset ovat tärkeitä muttei hevosta saa estellä ja rajoittaa liikaa. Ponnistus on aina tehokas ja lennokas. Esteet Eeka ylittää näyttävästi ja varmasti. Liika pidättely johtaa yleensä pudotuksiin tai jopa kieltäytymisiin. Ratsastajan tulee olla nopea reagoimaan ja tarkka. Koulua Eeka kulkee nätisti mutta kilpailuihin asti ei ole menemistä. Maastossa Eeka on varmajalkainen ja rauhallinen. Pärisevät työkoneet ja kiitävät autot eivät vaikuta Eekaan mitenkään. Maastossa saa vapaasti irroitella laukkasuorilla, ori ei lähde käsistä. Maastossa on hyvä pitää ohjat tuntumalla. Eeka rakastaa ruokaa ja aidan toisella puolella ruoho on aina vihreämpää ja mehukkaampaa. Matka voi pysähtyä toviksi Eekan päästessä ruohotuppojen makuun. Ratsastaja saa välillä tosissaan yrittää saada hevosta jatkamaan matkaansa.

Traileriin meno on aina yhtä jännittävä tilanne, vaikka monissa kymmenissä kilpailuissa on tullut käytyä. Jokin Eekaa aina jännittää, mutta autoon se nousee lopulta kiltisti. Siihen voi mennä pari minuuttia tai jopa tunti, riippuu millä tuulella hevonen on. Koskaan ei ole tapahtunut mitään, ettei tilanne voi johtua mistään traumakokemuksesta tms. Eeka laiduntaa yleensä yksin, mutta on mahdollista sijoittaa toisen orin kanssa, joka myös omaa rauhallisen luonteen. Näitä oreja on harvassa, joten Eeka joutuu usein tyytymään yksinäisyyteen. Tammoille ori saattaa höristellä mutta siihen sekin jää. Ylimääräinen pörhentely ja uhoilu ei ole Eekan tapaista, vaikka tammat olisivat lähellä. Pienet ponit ovat orin mieleen, joten joskus olemme laittaneet pari ponioria Eekan kanssa touhuamaan. Hauskinta on seurata Eekaa ja poneja kentällä irtohypytyksessä. Siinä todella näkee, kuinka hevonen nauttii seurasta ja tekemisestä.

Eeka on kyvykäs estelahja, jolta odotetaan suuria. Tulevaisuuden haaveina olisi monta pikku Eekaa valloittamassa esteratoja. Vaikkei Eeka tammoista nyt hirveästi välitä, uskon että orista saadaan vielä hyvä jalostusori, kun sen aika vain tulee. Symppis ja ihana pakkaus, johon ei voi olla ihastumatta!


i. Assari evm
sh, prt, 152cm
ii. Kornelius evm
sh, vprt, 161cm
iii. Epposka evm
iie. Kiin Sini evm
ie. Innon Minttumaria evm
sh, prt, 152cm
iei. Ajan Turkas evm
iee. Innon Hikkaliina evm
e. Viiman Retriikka evm
sh, prt, 159cm
ei. Timpan Tapaus evm
sh, trt, 153cm
eii. Virkkeen Ensio evm
eie. Turivilla evm
ee. Piian Puolukka evm
sh, prt, 159cm
eei. Yön Soturi evm
eee. Riivan Piia evm


i. Assari: Näyttävä punarautias estekonkari tulisella luonteella höystettynä. Assari kilpaili 100cm radoilla upeasti menestyen. Muutamat suurkilpailut suoritettiin puhtailla voitoilla. Ori omaa pontevan hyppytekniikan ja vauhti ei jää uupumaan. Luonteeltaan melko sähäkkä ja vaativa pakkaus, jota sai käsitellä vain tietyt ihmiset. Ori eristettiin turvallisuus syistä täysin muista tallin hevosista. Tämä ei kuitenkaan tammojen omistajia ole häirinnyt, päinvastoin. Monet toivat rauhallisen tammansa tämän tulisielun luokse, toivoen varsan perivän kovempaa luonnetta. Assari on kantakirjattu toiselle palkinnolle.

ii. Kornelius: Todella näyttävä ja monikäyttöinen kilparatsu. Kornelius hurmasi tuomarit este- ja kouluradoilla, näyttelyissä taas rakenteesta saatiin positiivista palautetta. Kornelius jäi monien tammojen omistajien mieleen todellisena tukkajumalana. Pitkät ja tuuheat jouhet toivat näyttävyyttä kerrakseen. Kansallisella tasolla kilpaillut hevonen on jättänyt jälkeensä yli viisikymmentä jälkeläistä. Kornelius kantakirjattiin ensimmäiselle palkinnolle ja toimiikin nykyisin vain siitosorin virassa. Näyttelykehistä ori saavutti muistoksi muotovalio tittelin.

iii. Epposka: Sisukas ja temperamenttinen ori vietti koko elämänsä synnyinkodissaan, pienellä tallilla. Orin omistaja ei ollut kovin kilpailuviettinen ihminen, vaikka hevosen kapasiteetti olisi niihin riittänyt. Epposka toimi omistajansa perus huviratsuna ja työapuna. Perunapellot käännettiin vielä hevosella, johon kaikki tallin asukkaat oli opetettu. Epposka lopetettiin 22-vuotiaana, tämän isännän kuoltua pitkäaikaisen sairauden johdosta. Talon emäntä ei halunnut enää hevosia pitää pihapiirissä, joten nuoret myytiin ja iäkkään päätyi lopetettavaksi. Epposka kerkesi saamaan vain yhden jälkeläisen.

iie. Kiin Sini: Alkuperäisesti tammasta kaavailtiin ravuria mutta Sinin ollessa 3-vuotias, tämä myytiin pienelle harrastetallille. Se oli onnenkauppa, koska tammasta kuoriutui mainio esteratsu. Sinillä kilpailtiin 80-100cm rataesteitä ja jonkinverran maastosteitä, pääasiassa pienissä kilpailuissa. Kiin Sini ensimmäinen astutus epäonnistui ja tamma loi, toisella yrityksellä loppukesälle saatiin upea vaaleanpunarautias orivarsa. Luonteeltaan Sini oli herttainen ja kiltti.

ie. Innon Minttumaria: Yleispainotteinen punarautias tamma on näyttänyt kykynsä ja monipuoliset taitonsa monessa eri lajissa. Esteitä ylitetty 80cm ratana ja maastoesteinä, koulua helppo A- tasolla ja jopa valjakkoajoa noviisi luokissa. Menestystä ja sijoituksia on tullut mukavasti. Luonteeltaan luotettava, rehti ja tarmokas tapaus. Jälkeläisiä tammalla on neljä kappaletta ja nykyisin hän viettää rauhallisia eläkepäiviä ratsastuskoululla. Rakenteensa puolesta uskoisin että näyttelyistä olisi tullut hyvää palautetta, mutta koskaan tamma ei kehiin päässyt.

iei. Ajan Turkas: Herttainen herrasmies, jonka pravuuri laji oli ehdottomasti esteet. Orilla kilpailtiin 90cm rataesteitä, kunnes 9-vuotiaana onnettomuuden takia ori joutui lopettamaan kilpailemisen. Ori karkasi tarhastaan ja sai seikkailuillaan pahan kolhun etujalkaan, joka jouduttiin operoimaan. Turkaksella olisi muuten riittänyt vuosia kerätä sijoituksia ja menestystä. Ori myytiin yksityiselle tallille kevyeen ratsastukseen. Ori jätti jälkeensä kolme jälkeläistä, joista yksi oreista on menestyvä estelahjakkuus ja saavuttanut kantakirjasta toisen palkinnon.

iee. Innon Hikkaliina: Toimii ratsastuskoulussa turvallisena opetushevosena. Tammalla ei koskaan kilpailtu virallisissa kilpailuissa, vain tallin sisäisissä leikkimielisissä kilpailuissa, joihin oppilaat osallistuivat. Innon Hikkaliina on luonteeltaan todella rauhallinen ja säyseä, maastossa mikään ei saa sitä säikähtämään. Innon Hikkaliina astutettiin 12-vuotiaana. Varsa myytiin luovutusikäisenä ja tamma sai jatkaa opettajan roolissa myöhemmin.

-------------------

e. Viiman Retriikka: Vaikean nuoruuden ongelmista selvittyä, Viiman Retriikka päätyi pienelle kilpatallille, jossa tamman kyvyt kaivettiin esille ja lopputuloksena saatiin kyvykäs esteratsu. Tamma vietti kolme ensimmäistä vuotta vanhalla hevosmiehellä, joka halusi hevosestaan ravurin. Yli 70-vuotias mies ei kuitenkaan enää kyennyt kouluttamaan varsaa, joka jäi täysin kouluttamattomaksi. Miehen luona kävi kolme nuorta naista, jotka hoitivat hevosia säälistä, koska mies ei enää pystynyt kun antamaan heinät karsinaan ja viemään hevoset ulos tarhoihin. Yksi tallitytöistä teki varsasta tarjouksen ja sai tämän itselleen. Kouluttaminen oli työläistä ja tuskallista, eikä luottamusta ihmisiin ollut lainkaan. Vuosien työskentelyn jälkeen, tamman luottamus kasvoi ja koulutus sujui. Nykyisin Viiman Retriikka asuu tämän naisen luona ja toimii hänen esteratsunaan, oikeana silmäteränä. Retriikalla kilpaillaan 80cm ratoja ja nykyään jo tamman nimi roikkuu sijoittuneiden joukossa. Viiman Retriikka on varsonut yhden varsan, mikä ei varmasti jää viimeiseksi.

ei. Timpan Tapaus: Tummanrautias tukkajumala, jolta ei jouhet kesken lopu. Näyttävä ulkokuori tekee nopeasti positiivisen vaikutuksen ihmisiin mutta odotas kun he tutustuvat orin kilpailu historiaan! Timpan Tapaus on kilpaillut kansallisella tasolla esteillä metrin radoilla ja koulua helppo B tasolla. Ori on myös kantakirjattu ensimmäiselle palkinnolle ja saavuttanut muotovalio tittelin. Ori oli aikansa kysytyinpiä jalostusoreja, eikä todellakaan halvimmasta päästä. Periyttää jälkeläisilleen kuulaisuutta, vahvoja jouhia ja näyttävää, ilmavaa liikettä. Jälkeläisiä on syntynyt jo yli sata! Nykyisin ori viettää eläkepäiviä pohjanmaalla pienellä tallilla ja ottaa satunaisesti vastaan tammoja.

eii. Virkkeen Ensio: Monipuolinen harrasteratsu, jolta löytyy kilpailuhistoriaa esteiltä, koulusta ja raveista. Orin omistaa nainen, joka työskentelee eräällä raviradalla ja hiljaa haaveilee menestyvästä ravihevosesta. Ension kapasiteetit riittävät ravien lisäksi myös kouluun helppo B- tasolle ja rataesteille 90cm luokkiin. Suurempaa menestystä ei ole saavutettu, nykyään ravien ennätyksenä on autolähtö 2100m:in matkalla 1.38,2. Ensio on saanut toimia myös nuorille ratsastajan aluille opetushevosena. Orilta löytyy kahdeksan komeaa jälkeläistä, joista jokaisesta on tullut monipuolinen käyttöratsu.

eie. Turivilla: Rautias kisakone, josta ei virta lopu kesken. Esteillä 110cm ratoja ylittävä Turivilla on vauhdikas ja menevä pakkaus, jonka selkään ei kuka tahansa lähde kiipeämään. Tamma tarvii kokeneen ja varman ratsastajan. Turivillan luonne on yhtä sähäkkä kuin radalla vauhti. Diivamainen ja omapäinen tamma voi aiheuttaa tallin työntekijöille päänsärkyä tempauksillaan. Turivilla on varsonut kaksi kertaa, eikä uusia varsoja ole tulossa.

ee. Piian Puolukka: Todella herttainen ja säyseä tamma toimi ratsastuskoulun opetushevosena kuusi vuotta. Monipuolinen ja helppo ratsu toimi nuorten ratsastajan alkujen opettajana. Puolukalla kilpailtiin pienissä kilpailuissa pääosin rataesteillä 70cm-luokissa. Maastovarma hevonen muutti eläkepäivilleen omistajansa vanhalle tutulle hevosmiehelle. Siellä Puolukka varsoi yhden varsan. Puolukan elämä muuttui täysin muuton jälkeen. Tammalla ratsastettiin harvoin ja päivät kuluivat isolla laitumella muutaman muun hevosen seurassa. Puolukka menehtyi suolikierteeseen 27-vuotiaana.

eei. Yön Soturi: Mustanruunikko komistus, joka on ollut vaikuttava kilparatsu. Yön Soturi kilpaili 110cm rataesteitä upeasti menestyen. Orin hyppytyyli oli hieman omaperäinen ja riskialtis, mutta tuo tyyli on täyttänyt omistajansa palkintokaapit niin täyteen, että tila on loppua kesken. Ori on ratsuna vauhdikas ja haastava. Luonteeltaan todella orimainen jumpittelija mutta herrasmiehen eleet löytyvät. Yön Soturi oli milleniumin alkuvaiheilla todella haluttu jalostusori. Varsat ovat perineet hyvää hyppytekniikkaa, liikkuvuutta sekä tummaa väriä. Ori lopetettiin 25-vuotiaana.

eee. Riivan Piia: Pienellä maatilalla asuva Riivan Piia on diivamainen ja äkäinen tapaus. Sitä ei monet ihmiset suostu käsittelemään. Omistajaansa kohtaan tamma on miellyttävä ja kiltti. Tamma on aikoinaan hankittu maatilalle isännän tyttärelle harrasteratsuksi. Riivan Piia oli tilan ensimmäinen hevonen mutta pian tamma sai kaksi muuta suomenhevosta laitumelle kaveriksi. Riivan Piialla olisi varmasti kapasiteettia ja halua riittänyt kilpailuihin, mutta siihen ei ollut mahdollisuutta. Tilan tuotantoeläimet veivät ison osan ajasta ja vapaalla tyttö pyrki liikuttamaan hevosensa. Riivan Piialla oli näyttävät ja tempokkaat liikkeet. Maastossa kaatuneet puut ylitettiin upeasti eikä vauhtia puuttunut. Riivan Piia varsoi yhden vain yhden varsan. Tamman omistaja oli pitkään ihastellut tummaa oria ja halusi ehdottomasti astuttaa tammansa sillä. Varsaa ei ollut tarkoituskaan pitää...sh t. Huvin Elotar s. 22.01.2012 emä. Signe Sulotar om. Jonna K. SV-III
sh t. Huvin Melina s. 20.07.2012 emä. Viiman Melda om. Yogi
sh t. Hengen Viimarii s. 31.07.2012 emä. Riemuhuuto om. Jjune
sh t. Moon Eerika s. 12.02.2013 emä. Ruuti-Neiti om. misery. ERJ-II, YLA2

ERJ:n esteratsastuskilpailut
52 sijoitusta / 8 voittoa

11.12.2011: Stonebridge - 90cm -- 10/100
26.12.2011: Strand Belgiums - 90cm -- 4/50
27.12.2011: Strand Belgiums - 90cm -- 3/50
29.12.2011: Strand Belgiums - 90cm -- 5/50
31.12.2011: Strand Belgiums - 90cm -- 6/50
16.01.2012: Hex Sporthorses - 90cm -- 2/50
17.01.2012: Hex Sporthorses - 90cm -- 6/50
19.01.2012: Hex Sporthorses - 90cm -- 1/50
20.01.2012: Bairdon - 90cm -- 6/40
26.01.2012: Katvusto - 80cm -- 5/50
27.01.2012: Hiprakka - 80cm -- 6/50
30.01.2012: Hiprakka - 80cm -- 2/50
31.01.2012: Koston Sh - 80cm -- 3/50
03.02.2012: Hiprakka - 80cm -- 2/50
04.02.2012: Stewart - 80cm -- 2/40
04.02.2012: Koston Sh - 80cm -- 5/50
05.02.2012: Porttikorpi - 90cm -- 2/22
05.02.2012: Vitry - 90cm -- 2/52
06.02.2012: Koston Sh - 80cm -- 1/50
07.02.2012: Bairdon - 80cm -- 1/40
07.02.2012: Vitry - 90cm -- 5/82
11.02.2012: Silence - 80cm -- 2/30
12.02.2012: Bairdon - 80cm -- 2/40
12.02.2012: SLC Ponies - 80cm -- 6/40
12.02.2012: Rhonwen - 90cm -- 5/40
13.02.2012: Rhonwen - 90cm -- 1/40
14.02.2012: SLC Ponies - 80cm -- 6/40
14.02.2012: Malkamäki - 80cm -- 1/50
16.02.2012: VSHK - 90cm -- 3/25
17.02.2012: VSHK - 80cm -- 2/25
19.02.2012: VSHK - 90cm -- 4/28
19.02.2012: Zuruck - 90cm -- 5/50
24.02.2012: Zuruck - 90cm -- 1/50
28.02.2012: Rhonwen - 90cm -- 5/40
01.03.2012: Marike - 90cm -- 5/40
04.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 4/40
07.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 3/40
08.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 2/40
25.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 1/40
25.03.2012: Arcadia - 80cm -- 3/60
29.03.2012: Rhonwen - 90cm -- 2/40
29.03.2012: Koston Sh - 90cm -- 1/50
31.03.2012: Koston Sh - 90cm -- 2/50
01.04.2012: Rhonwen - 90cm -- 5/40
03.04.2012: Rhonwen - 90cm -- 4/40
07.04.2012: Rivakka - 90cm -- 1/43
09.04.2012: Rivakka - 90cm -- 2/43
13.04.2012: Pöllömetsä - 90cm -- 3/59
18.04.2012: Snipper - 90cm -- 5/30
25.04.2012: Kilva JK - 90cm -- 7/60
15.05.2012: Mintun Talli - 80cm -- 5/40
21.05.2012: Kilva JK - 90cm -- 7/60

★ ERJ:n laatuarvostelu 3/2014 - ERJ-II -- 6+50+18+15+7=96p.
★ Sh laatuarvostelu 3/2016 - SLA-II -- 15(4-7-4)+22+19+20+7=83p.

04.03.2014: Tavoitteiden saavuttaminen
Eeka on yksi hienoimmista ja rakkaimmista suomenhevosista, mitä minulla on ollut omistuksessa. Jälkeläisiä on jo sopivasti ja muutama näyttänyt kyntensä esteradoilla. Lomat on nyt lomailtu ja tarkoituksena on ilmoittaa Eeka esteratsastusjaoksen laatuarvosteluun. Sen jälkeen tarkoituksena olisi käydä suomenhevosten laatuarvostelussa pyörähtämään. Eekalla ikääkin alkaa jo olemaan, joten muutamia astutuksia vielä ja sitten on ansaittu eläkepäivät taattu.


01.01.2014: Hyvää uuttavuotta!
Näin on pyöräytetty uusivuosi käyntiin. Eeka toivottaa kaikille rapsuttelijoille ja etenkin jälkeläisille ja heidän omistajilleen hyvät uudetvuodet! Eeka sai nauttia vuoden viimeisenä päivänä maastolenkistä isolla porukalla. Perinteinen iltamaasto suoritettiin oripainotteisena porukalla. Eeka on nauttinut rennosta oloilusta vaikka kuntoa on pidetty tarkasti yllä. Eeka on vielä niin hyväkuntoinen, että melkein kilparadoille voisi lähteä. Eläinlääkärin tarkastuksessa kaikki oli hyvin ja Eeka on vireessä. Kotona jatketaan samalla tavalla, valmistuen uusiin astutuspyyntöihin.


26.08.2013: Estevalmennus, valmentajana Norpatar
Kun työrähmä on saannut Derbykentälle kannettua mitä erikoisempia esteitä ja kaikki esteet on tarkastetu, niin saapuu rohkelikot derby kentälle. Ratsukot verryttelevät valvonnan alaisena ja esittelevät taitojaan minulle. Teemme perus puomityöskentelyä alkuverryttelyssä ja katsomme ratsastajien tasapainoja sekä istuntoja. Esteverryttely suoritetaan ristukolla, joka on kohtuu normaalin oloinen. Aloitamme esteet erikoisimmesta massavista esteistä. Hyppäämme muureja, lankkuja, portteja ja puomia, jonka päällä on kirkas matto pingotettuna. Tämän jälkeen toinen ääri pää, eli harvat esteet. Oksereita, missä on vain kaksi puomia eli etu ja takapuomi. Korkeina esteinä nämä ovat todella haastavia. Harvoja sarjoja. Yhden lankun esteitä. Esteet ovat noin metrissä vähintään. Kuitenkin hevosen tason mukaan. Hevosen tason mukaan tullaan myös vesihauta tai matto. Ponit hyppäävät pelkän maton ylitse. Seuraavana on vuorossa massiivisia esteitä derbyesteiden merkeissä. Alamäessä hyppy, mäki päällä tukki, puuaitoja, banketteja, trippeli montussa ja kaikkea muuta mukavaa. Vielä on muutakin, nimittäin esteitä, jossa liehuu takkeja, serpentiiniä, silkkipaperia, kiiltäviä nauhoja ja vaikka mitä (hieman vapputunnelmaa). valmennuksen päätteeksi ratsastetaan vielä Hunting rata, josta ei puutu vauhtia. Valmennuksessa jokainen löytää varmasti sen oman hevosensa "pelon/kammotuksen" kohteen. Varmastikaan kipeiltä ilalennoilta ei vältetä, joten turvaliivin käyttö on valmennuksessa pakollinen.

Eeka meinasi jo alkuverrytteyssä pistää ranttaliksi. Ori pukitteli varmaankin noin kierroksen isolla Derbykentällä ja riehui omiaan ilman ratsastajaa. Se oli saanut heitettyä Sorellin pois kyydissä jätti sivuloikalla ja pukkisarjalla. Onneksi ehdittiin sulkea portit, niin ori ei päässyt karkuun. Kun se saatiin vihdoin apujoukkojen avulla saarrettua kulmaan ja otettua kiinni, niin pääsimme aloittamaan verryttelyn. Eeka ei ennen ole ollut derby kentällä, joten tämä oli vähän jo arvattavissa. Sorel vältti suoria uria tai jos ratsasti suoraan, niin kokajan piti orin edes asetettuna johonkin suuntaan, mikä oli aivan oikein. Derby-esteet olivat tällekin ratsukolle helpotettuja, jotta ori selviäisi niistä ilman kolhuja. Säheltäen Derbyesteet ylitse, mutta ilman virheitä. Harvatkaan esteet eivät oikein tuottanaeet ongelmia Eekalle, mutta esteet, missä oli liehuvia osia tai, jonka alla oli hauta taikka matto/kangas luomassa syvyyttä, niin ne olivat orille pelottavia. Vaikka Sorel oli varautunut ja sanoi aina etten tipu, kun ori kielsi, että yksi tippuminen saisi riittää. Vaikka Sorel sitkeästi roikkui viimeiseen asti orin kyydissä, niin tupsahti muutaman kerran satulasta nurmelle.


25.08.2013: Estevalmennus, valmentajana Pierre
Sorel saapui estevalmennukseen yhdessä suomenhevosori Viiman Eekan kanssa, joka vaikutti alkusilmäyksellä oikein näppärältä ja menevältä suomalaiselta. Ratsukko aloitteli alkuverryttelyillä, jotka suoritettiin tehokkaasti käynnissä sekä ravissa molempiin kierroksiin. Sorel pyrki löytämään Eekasta jarrut jo heti alusta pitäen tekemällä äkkinäisiä pysähdyksiä käynnistä sekä ravista - näin työskentely helpottuisi esteiden pariin siirryttäessä. Lisäsin kentälle muutamat puomit, joille ratsukko tuli jokaisessa askellajissa käynnistä aloittaen. Puomiharjoituksella hevonen saataisiin terävämmäksi, ja tämä ymmärtäisi omien jalkojensa olinpaikan paremmin ennen esteille siirtymistä. Eeka kiihdytteli paikoittain turhankin vauhdikkaasti puomeja kohden, mutta Sorel pystyi suurimmaksi osaksi hillitsemään orin menoa.

Tänä päivänä keskittyisimme ratsukon kanssa pääasiassa kaarevalla uralla sijaitsevan kolmen esteen sarjan hyppäämiseen. Tehtävä vaatisi tarkkuuden ja ketteryyden lisäksi myös vauhtia, sillä esteet tulevat nopeasti eteen ja ponnistusvoimaa tarvitaan runsaasti. Sarjan hyppääminen aloitettiin pienien kavalettien avulla, mikä valmistaisi ratsukkoa suurempiin estekorkeuksiin. Kaksikko aloitti sarjan varmasti, vaikka Eeka hieman rynnäköikin kohti puomeja - Sorel hidastit tätä kuitenkin ohja- ja painoavuilla. Nostin esteitä noin 60 senttimetriin, minkä jälkeen kehotin ratsukkoa tulemaan sarjan uudelleen. Sorel ohjasi orin varmalla otteella kohti ensimmäistä estettä, jolle ratsukko tuli luotisuoralla lähestymisellä. Hyppy lähti hieman vinosta, mutta nopeilla liikkeillä ratsukko paikkasi virheen ja suuntasi kohti seuraavaa estettä, joka ei tuottanut suurempia ongelmia. Sarjan viimeinen este oli tiukan kaarroksen päässä, joten Eeka joutui tosissaan asettamaan itseään, jottei olisi kaatunut omiin jalkoihinsa. Ketterä ori hoiti homman kuitenkin kotiin ja myös viimeinen este suoritettiin kunnialla.

Lopuksi nostin jokaisen esteen vielä 90 senttimetrin korkuiseksi, minkä jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan sarjan vielä kerran uudelleen - tällä kertaa kuitenkin päinvastaiseen suuntaan. Eeka ei millään meinannut tajuta, että tällä kertaa sarjaeste mentäisiinkin toiseen suuntaan, vaan yritti itsepintaisesti suunnata ensimmäisellä ja toisella kerralla ensimmäisen esteen virkaan toimittanutta pystyestettä. Pienellä suostuttelulla Sorel sai orin vaihtamaan kierrosta ja suuntamaan okserille päin. Ensimmäinen kerta "väärään" suuntaan oli ilmiselvästi haastava Eekalle, joka oli jo ehtinyt tuudittautua toisen kierroksen tuomaan rytmiin. Toisella kerralla sarja meni jo paremmin ja kolmas yritys onnistui jo ongelmitta - Eeka meni sinne, minne käskettiin ilman turhaa vastaan pistämistä. Ratsukko aloitteli lopuksi itsenäiset loppuverryttelyt.


24.08.2013: Estevalmennus, valmentajana Pierre
Eeka saapui estevalmennukseen yhtä reippaanoloisena kuin mitä se oli ollut aikaisemmassa pitämässäni valmennuksessa. Myös tässä valmennuksessa ratsastajana toimi orin omistaja Sorel, joka aloitteli Eekan kanssa valmennuksen alkuverryttelyillä. Ori liikkui hyvin allensa polkien, eikä puskenut annettujen apujen läpi. Orista kuitenkin huokui energisyys, ja tämä käyttäisi varmasti tilaisuuden hyväkseen, jos ratsastaja sattuisi vahingossa antamaan hevoselle liiaksi päätäntävaltaa. Sorel oli kuitenkin tietoinen Eekan aikeista, ja piti tämän visusti maankamaralla alkuverryttelyjen ajan.

Tämän päivän tehtäväksi olin valikoinut normaalia kapeampien esteiden harjoittelun, mikä vaatisi tarkkuutta sekä uskallusta sekä ratsulta että ratsastajalta. Olin sijoittanut kentälle muutaman 50-70 senttimetriä korkean, kapeanpuoleisen esteen, joita korottaisin ratsukon suoriutumisen mukaan. Sorel ohjasi Eekan lyhyen puomiharjoituksen jälkeen kohti yksittäistä estettä. Eeka lähestyi estettä vauhdilla, mutta Sorel pidätti tätä ja ohjasi tämän tarkasti keskelle estettä. Eeka hieman kummasteli kapoista estettä, mutta ponnisti kuitenkin kuuliaisesti sen toiselle puolelle. Ratsukko lähestyi esteitä myös kaarevalla uralla, mikä teki tehtävästä astetta haastavamman. Kerran Eeka ei saanut itseään millään kääntymään esteelle, vaan ratsukko joutui juoksemaan esteen ohi ja yrittämään uudelleen. Ohja- ja pohjeapujen yhteistyöllä ori kuitenkin saatiin taipumaan myös tiukkoihin käännöksiin.

Kun ratsukko oli suoriutunut esteistä matalilla estekorkeuksilla, nostin esteet 80-90 senttimetriin. Ratsukko hoiti lähestymiset huolellisesti loppuun asti, eikä Eeka enää kiihdyttänyt vauhtia oman mielen mukaan, mikä hankaloitti lähestymisiä. Ori ponnisti itsevarmasti korkeimmista esteistä huolimatta, eikä laskeutumisetkaan olleet hullumman näköisiä. Ratsukko kokeili lopuksi vielä pari kertaa kahden esteen sarjaa, jottei työskentely menisi kovin yksipuoliseksi. Hikiläikät näkyivät jo selvästi orin lavoilla, joten ratsukko sai aloitella itsenäiset loppuverryttelyt kaikissa askellajeissa.© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse