Otto-Lapsi♦ Virallinen nimiOtto-Lapsi
♦ Syntynyt22.03.2010
♦ Ikä18-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri160cm, musta
♦ PainotusKoulupainotus
♦ KoulutustasoHelppo A
♦ VH-tunnusVH11-018-0691
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ TuonutGlobal Horsesales
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetKTK-II, SLA-II


Upea musta ori ravasi kauniissa kootussa ravissa kentällä. Tämän päiväinen valmennus muuttuikin myös shoppailu reissuksi, koska samaisen tallin yksi oreista oli myynnissä. Tallin omistaja oli juuri liikuttamasta tätä hevosta ja sain tarkkailla ratsukkoa rauhassa kentällä. Hevonen oli ryhdikäs, se kantoi itseään hyvin ja liikkeet näyttivät sulavilta ja puhtailta. Kun pääsin tutustumaan hevoseen lähemmin tallissa, olin myyty. Kaikkien yllätykseksi, trailerissa lähti yksi hevonen mutta takaisin tulikin kaksi hevosta.

Otto on oman arvonsa tunteva komistus. Uudet ihmiset katsotaan päästä varpaisiin ja pieniä kepposia on aina kokeiltava. Hoitaessa täytyy olla tarkkana, että Otto on kummaltakin puolelta riimua kiinnitetty hyvin. Tämä herra on taitava kahlekuningas, joka hakkeroi itsensä mitä ihmeellisin tavoin ulos ketjuista ja ovista. Karsinan ovesta Otto livahtaa aina, kun on mahdollisuus. Varusteet Otto antaa pukea hyvin. Mitä se nyt kokeilee välillä, mitä hoitaja tuumaa sen temppuiluista. Karsina on Otto-Pojan ikioma pyhättö, mihin ei ole asiaa kuin ruokaa tarjoillla. Harjapakit lentää karsinasta kolisten, koska ori alkaa pyörimään todella malttamattomasti eikä pysy paikallaan, vaikka sen kiinnittäisi karsinan seinässä olevaan renkulaan. Parasta ja turvallisinta on hoitaa hevonen käytävällä.

Otto on vaativa mutta todella taitava ja miellyttävä kouluratsu. Se en anna mitään helpolla ja ratsastaja saa tehdä selässä tosissaan työtä. Suurempaa poljentaa ei tarvitse apujen herättelyyn mutta huolellinen lämmittely on tärkeää ennen kilpailusuoritusta. Ratsastajan keskittymisen katkeilu vaikuttaa heti hevoseen. Istunta on kaiken aa ja oo että Oton saisi kulkemaan toivotusti. Avot, sulut, väistöt ja laukan vaihdot tulevat puhtaasti kokeneen ratsastajan kanssa. Hevonen keskittyy yhtä hyvin kuin ratsastajansa.

Maastossa on hyvä olla hieman varuillaan, koska Otto saattaa säpsähdellä mitä ihmeellisimmistä asioista. Jos mukana on toinen hevonen, pystyy Ottokin rentoutumaan enemmän. Jos on aikomuksena nostattaa maastossa vauhtia, on hyvä päästää toinen hevonen edelle, koska kilpailuvietti herää heti ja Otto ei ketään halua ohitse päästää. Perässä kulkijana Otto on paljon rauhallisempi ja rennompi. Kotikentällä olemme esteitäkin kokeillut vähän alle metrin korkeuden ja kyllähän se herra hienosti ne ylittää. Ei näitä taidon näytöksiä viitsi kyllä virallisiin kilpailuihin lähteä näyttämään, mutta kotona on kiva loikkia.


i. Otto-Poika evm
sh, prn, 161cm
ii. Lantin Toivo evm
sh, rn, 159cm
iii. Kirven Lantti evm
iie. Kiian Helminä evm
ie. Oiva-Neuvo evm
sh, prn, 162cm
iei. Tosi-Nestori evm
iee. Eevin Onnetar evm
e. Suven Kerttu evm
sh, m, 158cm
ei. Ketunleipä evm
sh, rn, 154cm
eii. Jäkälä-Poika evm
eie. Taikakeiju evm
ee. Saaran Myrskytär evm
sh, m, 156cm
eei. Tähtijätkä evm
eee. Nuutin Saara evm


i. Otto-Poika: Kookas punaruunikko ori on valloittanut monia kouluratoja ja saanut yleistä arvostusta saavutuksistaan. Orilta löytyy KTK-I palkinto sekä monia jälkeläisiä, jotka ovat kilpailleet eri painotuslajeissa hyvällä menestyksellä. Otto-Poika on luonteeltaan ärhäkkä ja oikea juntti, jonka kanssa työskentelee vain osaavat ihmiset. Otto-Poika oli vuoden 2009 todella suosittu jalostusori. Ori pyörähti pariin otteeseen näyttely kehissä ja sai kohtalaisen hyvää palautetta. Nykyisin Otto-Poika asustelee pienellä yksityistallilla nauttien rauhallisista eläkepäivistä laiduntaen ja harvoin tammoja vastaanottaen.

ii. Lantin Toivo: Näyttävä ori jonka kanssa oli helppo työskennellä. Lantin Toivo oli loistava kilparatsu sekä kotitallillaan myös tarvittaessa opettajan roolissa lapsille. Lantin Toivo kilpaili seura ja aluekilpailuissa kouluratsastuksessa ja hyviä sijoituksia oli paljon. Mikään kisakone ori ei kuitenkaan ollut, enemmänkin omistajansa silmäterä jonka hyvinvointi oli kaikkein tärkeintä. Lantin Toivo astui kahdeksan tammaa joista viisi varsoi upeaa varsaa. Lantin Toivo jouduttiin lopettamaan vasta 13- vuotiaana piinaavan ähkyn takia.

iii. Kirven Lantti: Kyvykäs ruunikko poika, joka vietti elämänsä pääosin ratsastuskeskuksessa käyden välillä kilparadoilla esittelemässä taitojaan ja välillä toimi tuntihevosen roolissa. Kirven Lantti oli luonteeltaan todella säyseä ja kiltti, enemmänkin ruunamainen. Ehkä siksi viimeiseen asti Kirven Lantti saatiin pitää orina. Kirven Lantti jätti neljä varsaa joista kaikki oli oreja. Nämä varsat ovat nykyään pärjänneet loistavasti kouluradoilla sekä rakenteensa puolesta kelpo yksilöitä myös näyttelyihin.

iie. Kiian Helminä: On ruunikko 156cm korkuinen tamma, jolta löytyi sähäkkä ja arvaamaton luonne. Monet tallilla kävijöistä sanoi inhoavansa tätä hevosta, mutta omistajaa kohtaan tamma oli kuin unelma. Kiian Helminää voidaan kutsua "yhden ihmisen hevoseksi"- sillä muille tamma oli pippurinen. Kiian Helminä varsoi vain yhden varsan. Muiden kuullessa että Kiian Helminä oltaisiin astuttamassa, nousi tallilla kauhea hälinä miten tamman omistaja voisi olla niinkin tyhmä että astuttaa tuollaisen hevosen. Vuosien päästä monet yllättyivät kuinka mahtava ja kiltti varsasta tulikaan ja kuinka loistavasti Kiian Helminä hoiti vauvansa. Kiian Helminä kilpaili vain pari kertaa koulu- ja esteratsastuskilpailuissa.

ie. Oiva-Neuvo: Rehellinen ja hellyyttävä pakkaus joka viihtyi hyvin ihmisten läheisyydessä ja osasi näyttää kyntensä ratsastuskilpailuissa. Oiva-Neuvo kilpaili hyvällä menestyksellä este- ja kouluratsastuskilpailuissa sekä kierteli virallisia ja leikkimielisissä näyttelyissä. Rakenteensa puolesta tamma oli kelpo yksilö ja myöhemmin hänet kantakirjattiin II-palkinnolle. Oiva-Neuvo kilpaili aktiivisesti viisi vuotta kunnes sai jäädä talliin nauttimaan varsojen hoidosta. Oiva-Neuvo varsoi huimat 7 varsaa, joista jokainen oli luonteeltaan rauhallinen ja yleisesti terve.

iei. Tosi-Nestori: Viihdytti ihmisiä usein vuonna 2000 monilla kouluradoilla, aiheuttaen myös paineita ja murheita vastakilpailijoille. Tosi-Nestori oli todellinen konkari, joka sai tuomarit aina puolelleen. Ori oli todella kysytty vuosina 2000-2004 ja Tosi-Nestori jätti jälkeensä yli 200 varsaa. Se on huima määrä! Orin jälkeläiset kilpailevat eri painotuslajeissa hyvin menestyen. Tosi-Nestori kantakirjattiin I-palkinnolle ja muitakin meriittejä ori kerkesi rohmia ennen kuin terveys antoi periksi hevosen ollessa 23-vuotias.

iee. Eevin Onnetar: Oli todellakin onnetar! Eevin Onnettaren emä kuoli varsomisessa ja hevosten omistajalla oli todellinen työ löytää Eevin Onnettarelle keinoemoa. Monet tammat eivät Eeviä huolineet, mutta lopulta saatiin hyvä emähahmo varsalle. Eevin Onnettaren tila huononi emää etsiessä ja monet pelkäsivät varsan menehtyvän. Eevin Onnetar on osoittautunut todelliseksi taistelijaksi, joka ei periksi anna. Sama pätee kilparadoilla jossa tamma on vieraillut useamman kerran niin este- koulu- kuin kenttäratsastuksen merkeissä. Eevin Onnetar varsoi vain yhden jälkeläisen. Luonteeltaan tamma oli herttainen ja kiltti.

------------------------

e. Suven Kerttu: Rehti pohjoisen kaunokainen, jonka monet kilpatuomarit sielläpäin tietävät. Musta kaunokainen jolta löytyy todella näyttävät ja pehmeät liikkeet, on harvinainen näky. Suven Kerttu vietti ensimmäiset kymmenen ikävuottaan samassa tallissa, kilpaillen aktiivisesti hyvin menestyen koulukilpailuissa. Tamman väri, taidot ja luonne toivat kuitenkin paljon ostaja ehdokkaita tallille. Suven Kertun omistaja oli monet kerrat sanonut että tamma ei ole myynnissä mutta kun tarpeeksi isot rahasummat lyödään pöytään, on kaikki ostettavissa. Niimpä Suven Kerttu myytiin isolle ratsutallille jalostuskäyttöön. Tamma sai kahdeksan tervettä jälkeläistä, joista viisi peri mustan värin. Suven Kerttu on kantakirjattu III-palkinnolle. Tamma asustelee samalla ratsutallilla edelleenkin, tosin jättäen jo siitostamman virkansa ja nauttien vain laitumen antimista.

ei. Ketunleipä: Omistaja luonnehti tätä herraa "kehveliksi". On siinäkin sana! Tarkemmin sanottuna tämä ori on kuuma ja tulinen viettelijä. Orilla kilpailtiin jonkin verran esteitä ja koulua mutta pääosin ori on ollut omistajiensa harrasteratsu. Ketunleipä on tavannut useampia kymmeniä morsian vaihtoehtoja ja jälkeläiset ovat myöskin perineet tätä kipakkaa ja kovapäistä luonnetta. Ketunleipä lopetettiin tämän ollessa 19-vuotias, jalkavaivojen takia. Erittäin mukava ja säpsäkkä ori!

eii. Jäkälä-Poika: Tummanruunikko, 157cm korkea herra ei ollut mikään kilpakone, vaan perheensä rakas ratsu joka asusteli maalaistilalla kolmen muun hevosen kanssa. Jäkälä-Poika ei kilpaillut elämänsä aikana kuin pari kertaa, nekin pienissä seura kilpailuissa. Jäkälä-Poika oli luonteeltaan rauhallinen, tasapainoinen ja todella kiltti, niin muita hevosia kuin ihmisiäkin kohtaan. Ori sai elää 25-vuotisen ikänsä samassa tallissa, jonne myös menehtyi. Jäkälä-Poika jätti kolme jälkeläistä, jotka ovat pärjänneet huomattavasti paremmin kilpailuissa kuin hän.

eie. Taikakeiju: Hyvä luonteinen, 150cm korkea harraste tamma jolta löytyy kaksi jälkeläistä. Taikakeijun elämä jäi kovin lyhyeksi, johtuen harmillisesta kolarista josta tamma ei selvinnyt. Tapahtuneen sattuessa Taikakeijulla oli ikää vasta 13-vuotta. Taikakeiju kilpaili jonkin verran mutta pääosin pohjanmaalaisia talleja kierrellen. Näyttelyissä Taikakeiju sai positiivista arvostusta. Tamma astutettiin jo nuorena, onneksi niin.

ee. Saaran Myrskytär: Tämän mustan hirviöttären nimi kertoo jo hiukan tamman kiukkuisesta, yllättävästä ja kipakasta luonteesta. Jo varsana Saaran Myrskytär oli erittäin hankala ja kouluttaminen oli todella haastavaa. Varsa nimettiin todellakin luonteensa mukaisesti, ja ehkä nyt värilläkin oli pientä osaa nimivalinnassa. Inhottavan luonteen antoi anteeksi tamman kouluratsastus taidot. Saaran Myrskytär kulki kauniisti, otti avut herkästi vastaan ja liikkeet olivat pehmeät ja näyttävät. Tuomarit pitivät tammasta paljon, mutta onneksi he eivät nähneet tammaa varikolla. Saaran Myrskytär varsoi vain yhden varsan, vähän niinkuin kokeilu mielessä. Tamman omistaja halusi ottaa riskin ja astuttaa tammansa, luonteesta huolimatta ja muiden sanoista välittämättä. Yllättävää kyllä, tästä varsasta tuli täysin päinvastainen kuin emästään! Saaran Myrskytär kilpaili runsaasti ympäri Suomea saavuttaen hyvää mainetta ja näyttelyistä meriittejä. Tamma kantakirjattiin II- palkinnolle.

eei. Tähtijätkä: Musta komistus loistavalla kisamenestyksellä? Mitä voi enää pyytää! Tässä on ori joka on ollut kuin viimeistä huutoa vuosia sitten. Tähtijätkä menestyi mainiosti koulukilpailuissa sekä jonkin verran myös esteillä. Ori kantakirjattiin jo aikaisin I-palkinnolle ja upea väritys sekä valkoinen puhdas tähti otsalla sai tammojen omistajien päät sekaisin, kun tieto tuli että Tähtijätkä ottaa tammoja vastaan. Orilta löytyy monia satoja jälkeläisiä jotka ovat painottuneet vaikka mihinkä lajeihin. On esteratsua, kenttäratsua, valjakkoa, ravia, työhevosta, harrasteratsua, kaikkea! Tähtijätkä oli kuollessaan 28-vuotias, ja se on jo kunnioitettava ikä! Orilla oli vain yksi omistaja koko tämän eliniänajan.

eee. Nuutin Saara: Oli väriltään ruunikko ja 148cm korkea. Luonteeltaan rauhallinen ja säyseä tamma kilpaili vaativaan B:hen asti koulukilpailuissa ja olikin kulta vuotenaan kouluratsastajien tuntema nimi. Jo pienestä varsasta lähtien tamma on yllättänyt kaikki näyttävillä liikkeillään ja nopeasta oppimisestaan. Koulutus sujui hyvin ja nopeasti ja siitä lähtien tamma on antanut vain parastaan. Nuutin Saara varsoi viisi tervettä varsaa.


sh o. Huvin Severi s. 29.03.2011 emä. Severiina om. kati
sh o. Huvin Saivartelija s. 01.06.2013 emä. Sanelma om. Sorel

KRJ:n kouluratsastuskilpailut
61 sijoitusta / 10 voittoa

11.02.2011: Karvusto - He B -- 1/30
11.02.2011: Karvusto - He B -- 3/30
14.02.2011: Huvitus - He A -- 2/50
16.02.2011: Csatarer - He B -- 4/40
20.02.2011: Csatarer - He B -- 3/40
22.02.2011: Csatarer - He A -- 2/40
22.02.2011: Csatarer - He B -- 5/40
26.02.2011: Dark Side - He A -- 9/100
01.03.2011: Huvitus - He A -- 4/30
02.03.2011: Huvitus - He A -- 3/30
02.03.2011: Acantha Farm - He A -- 4/100
03.03.2011: Huvitus - He A -- 3/30
03.03.2011: Hopeapaju - He A -- 6/60
05.03.2011: Takkuinen - He A -- 2/80
05.03.2011: Takkuinen - He B -- 1/80
06.03.2011: Takkuinen - He B -- 7/80
11.03.2011: Huvitus - He A -- 4/30
11.03.2011: Huvitus - He B -- 4/30
12.03.2011: Korge Hobused - He B -- 3/30
12.03.2011: Huvitus - He B -- 1/30
13.03.2011: Huvitus - He A -- 4/30
13.03.2011: Bownie - He B -- 1/36
13.03.2011: Cheval Delamer - He A -- 1/60
14.03.2011: Cecam Shetland - He A -- 6/40
15.03.2011: Crash Ponies - He A -- 1/33
16.03.2011: Cecam Shetland - He A -- 6/40
17.03.2011: Huvitus - He B -- 3/30
18.03.2011: Cecam Shetland - He A -- 6/40
19.03.2011: Crash Ponies - He A -- 1/33
20.03.2011: Misteli - He A -- 6/50
21.03.2011: Huvitus - He B -- 4/30
22.01.2012: Hex SPH - He A -- 6/50
23.01.2012: Pilke - He A -- 2/40
23.03.2011: Kiejo - He A -- 4/50
23.01.2012: Linnaraunio - He B -- 2/30
23.01.2012: Katvusto - He A -- 6/50
23.01.2012: Katvusto - He B -- 2/50
24.01.2012: Kirbera - He B -- 2/30
25.03.2011: Fiktio - He A -- 3/50
25.01.2012: Hex SPH - He A -- 3/50
26.01.2012: Kirbera - He B -- 5/30
26.01.2012: Fiktio - He A -- 4/50
27.01.2012: Fiktio - He A -- 2/50
27.01.2012: Malkamäki - He A -- 4/50
28.01.2012: Fiktio - He B -- 5/50
30.01.2012: Huvitus - He B -- 5/40
31.01.2012: Malkamäki - He B -- 6/50
01.02.2012: Malkamäki - He A -- 2/50
01.02.2012: Jewel Ponies - He B -- 4/37
01.02.2012: Escanor - He A -- 1/40
01.02.2012: Minion - He B -- 4/50
01.02.2012: Hiprakka - He B -- 1/50
02.02.2012: Fiktio - He B -- 7/50
03.02.2012: Hiprakka - He B -- 3/50
04.02.2012: Hiprakka - He A -- 3/50
05.02.2012: Jewel Ponies - He A -- 3/37
05.02.2012: Jewel Ponies - He A -- 1/39
06.02.2012: Huvitus - He B -- 3/40
06.02.2012: Fiktio - He A -- 4/50
08.02.2012: Moondance - He A -- 1/50
12.02.2012: SLC Ponies - He A -- 2/40

★ Sh laatuarvostelu 8/2016 - SLA-III -- 13(4-6-3)+17+17+20+0=67p.
★ Sh laatuarvostelu 2/2017 - SLA-II -- 13(3-7-3)+19+16+20+6=74p.
★ Suomenhevosten KTK 3/2018 - KTK-II -- 19+18+18+18=73p.

Kouluvalmennus, 02.02.2012
Tänään oli tiedossa mielenkiintoinen valmennus, kun eräs tuttavani oli tulossa valmentamaan minua ja kahta ystävääni. Kentällä oli kolme kiivasta oria. Otton lisäksi mukana oli Kirottu Tahto ja Otto-Lapsi. Kävelimme jo kaviouralla kun valmentajamme saapui kentälle. Vaihdoimme nopeat kuulumiset kunnes aloimme hommiin. Ensimmäisenä menimme isolle pääty-ympyrälle kävelemään kaikki kolme ja harjoittamaan asetusta ja pysähdyksiä. Otto vaikutti tehokkaalta ja tuntui että oria alkoi jo tylsistyttämään nuo rauhalliset harjoitukset. Tilanne parani huomattavasti kun pääsimme ympyrästä pois ja jatkoimme koottua ravia koko kentällä. Otto vilkuili Kirottu Tahto nimistä toveria, joka selvästi ärsytti sitä jollain tapaa. Keskittyminen katosi välillä mutta sain pian korjattua asian. Aloimme tekemään laukan nosto harjoituksia jolloin Otto vasta innostui! Ensimmäisellä nostolla ori heilautti vimmatusti häntäänsä ja hetkessä orin peräpää lennähteli pari kertaa taivasta kohti, se on hyvä että intoa piisaa! Valmentajamme hymyili vienosti minulle ja kehotti tekemään pidätteitä pikkuisen enemmän ettei ori ihan kengistään lähde. En tiedä vaivasiko Kirottu Tahto Ottoa jotenkin, vai oliko sillä vain virtaa niin paljon. Tuon pienen kommelluksen jälkeen sain Otton taas keskittymään olennaiseen ja ylimääräinen virta hupeni pois. Lopuksi teimme voltteja ja tempo harjoituksia ravissa, kunnes teimme loppu käynnit löysillä ohjilla. Silloin olikin hyvää aikaa höpötellä kun hevoset kävelivät tyytyväisen väsähtäneinä pitkin kaviouraa. Valmentaja oli tyytyväinen jokaisen suoritukseen, mutta petrattavaa vielä löytyi. Jokainen meistä sai henkilökohtaiset lisä harjoitus ohjeet, joita tulisi reenata seuraavaa valmennusta varten. Ottosta olin ylpeä!


Kouluvalmennus 22.01.2012
Saavuin kentälle todella toivoikkain mielin, odotettavissa olisi loistava valmennettava, jota on aina ilo seurata. Valmennus oli alkamassa myöhään, kun Otto ja tämän ratsastaja vihdoin saapui kentän keskelle. Viimeistelyt käyntiin ja ratsastaja oli valmis kiipeämään satulaan. Otto lähti kävelemään jo ennenkuin ratsastaja oli edes kunnolla saanut itseään istumaan. Lämmin höyry nousi orin turvasta ja kuolaimet kilisivät suussa, Otolla oli selvästi virtaa. Aloitimme valmennuksen perus kootulla käynnillä, jossa oria alettiin herättelemään avuille. Ratsastaja käytti turhan paljon ohjas- ja pohjeapuja että jouduin moneen kertaan kehottamaan käyttämään myös painoapuja. Otto heitteli päätänsä vähän väliä eikä meinannut suostua keskittymään olennaiseen. Onneksi keskittyminen alkoi palautua kun rupesimme harjoittamaan koottua laukkaa ympyrällä. Edelleenkin kuolaimet narskui suussa ilkeästi ja ori kulki välillä ties missä solmussa, aina se sieltä saatiin takaisin oikeaan linjaan. Otton etupää toimi oikein tarmokkaasti, mutta takaosa kuin jäi vauhdista välillä. Ratsastaja sai työskennellä tosissaan jotta sai orin kulkemaan halutulla tavalla. Laukalla Otto onnistui jokaisessa harjoituksessa; laukan vaihdot, tempo harjoitukset ja nostot. Erittäin mallikkaasti suoritettu! Loppua kohden ori alkoi näyttämään kokoajan vain paremmalta, mutta valmennus alkoi pikkuhiljaa loppua. Lopuksi tehtiin harjoitusravissa voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Sen jäljeen ratsukko sai rauhassa kävellä kaviouralla pitkillä ohjilla. Otto höyrysi kevyesti viileässä pakkasessa, mutta näytti todella tyytyväiseltä. Myös minä olin erittäin tyytyväinen ratsukon lopulliseen suoritukseen, pakkasesta huolimatta.


Kouluvalmennus 18.01.2012
Pieni pakkanen kirpaisi kentällä noustessani Otton satulaan. Tälläisellä ilmalla on mukava harjoitella kentällä, kun olisi aina vain lämpösessä maneesissa. Valmentajani saapui kentän laidalle, joka ensimmäisenä kertoi päivällä sattuneesta kommelluksesta, jossa hevonen oli säikähtänyt aura-autoa kentällä ja heittänyt ratsastajan kuin perunasäkin ratsailta ja kirmannut portin lävitse pitkin tallialuetta. Sen keskustelun aikana kävelytin Ottoa pitkin kenttää ja pikkihiljaa aloin keräillä ohjia tuntumalle. Aloitimme valmennuksen volteilla, joiden kanssa joskus on ollut hiukan vaikeuksia. Oria joutuu joskus työstämään oikein tosisaan, jotta hevosen saisi avuille herteltyä parhaiten. Vartin harjoittelun jälkeen ne voltit alkoi sujumaan kauniissa muodossa ja ori alkoi taipua avuille kevyemmin. Otolle tekee hyvää pitkästä aikaa tehdä tempo harjoituksia. Kokorataleikkaa kuviolla pitkillä sivuilla teimme ravissa harjoituksia. Lyhet sivut mentiin hallittua, koottua ravia ja pitkäsivut reilusti lisättyää ravia. Otto oli välillä sitä mieltä, että voidaan mennä kovempaakin ja niimpä se tarjoili laukkaa. Viiden minuutin jälkeen Otto rauhoittui ja teki upeasti lisätyt ravit loistavasti ja sen jälkeen harjoitimme samassa kuviossa laukanvaihtoja. Otto pysyi loppu ajan yllättävän vetreänä ja herkkänä, joten työstäminen ei ollut enään niin raskasta kuin alkuun. Lopuksi teimme vielä niitä kivoja voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Valmentaja oli erittäin tyytyväinen oriin suoritukseen, mutta kehtotti edelleenkin harjoittelemaan niitä voltteja jotka tuntuu välillä menevän vähän mönkään.


Kouluvalmennus 14.01.2012
Tarkoituksena olisi harjoittaa Otton herkkyyttä ja perustaa apuihin. Alku lämmittelyssä ori käyttäytyi hermostuneesti, joten tiesin, että töitä tulee tehdä ja paljon. Jatkuva pään heittely ja kiskominen saataisiin loppumaan huolellisen veryttelyn johdosta. Tiukensin ohjia ja ainakin näin alkuun sain hevosen hyvin kulkemaan kuolaimella ja nätisti koottuna. Takaosa alkoi hiljalleen myös toimia toivotulla tavalla. Kova kuolainten narskuttelu loppui siinä vaiheessa, kun aloitettiin kulkemaan ympyrällä. Ori tarkaili aluksi mielummin maisemia kuin keskittyi itse työskentelyyn, mutta pikku hiljaa istunnalla ja avuilla sain hevosen keskittymisen itseeni. Jos minä unohdin tai päästin ulko-ohjan tuen, hevonen levisi kuin jokisen eväät. Minun täytyi pysyä tarkkana, ettei niin pääse tapahtumaan, vaikkakin minulla on taipumusta siihen. Otto alkoi vetristyä, joten siirryimme harjoittelemaan väistöjä sekä laukanvaihtoja. Ne menivät mallikkaasti mutta jatkuvasti sai Ottoa herätellä ja herkistää avuille. Loppu veryttelyyn asti sain työskennellä tosissani oriin kanssa. Tänään oli Otolla selvästi kiukuttelu päivä, jolloin mikään homma ei oikein kiinnostaisi. Lähdin vielä maastoon tekemään pienen kävelylenkin hyvän harjoittelun lopuksi. Asiat yhteen kooten harjoitus sujui hyvin, tosin paremminkin ori on treeneissä osannut toimia ja käyttäytyä. Itsellänikin oli pienimuotoinen tauko kouluratsastuksesta, kun esteratsut vaativat hetkellisesti enemmän huomiota. Minun täytyy vain harjoitella ja työstää oria enemmän. Nyt on saatu muokattua muoto sopivaksi, vielä kun saadaan takaosaan lisää tehoa niin hyvää, etenkin kaunista jälkeä tulee.


Kouluvalmennus 20.03.2009, valmentajana kata
Otton orimaisuus näkyi heti ratsukon astellessa maneesiin: heti ensimmäiseksi Otton oli hirnuttava niin kovaa kuin vain lähti. Aikamme tälle naureskeltuamme aloitimme valmennuksen raviverryttelyillä. Teimme voltteja, jotka osoittautuivat ratsukolle melko hankaliksi - ei pidä vähätellä volttia, se on vaativa kuvio! Hinkkasimme tätä pitkään ja lopulta saimme voltit naksahtamaan molempiin suuntiin paikoilleen. Taivuttelimme jonkun aikaa Ottoa vielä kahdeksikoilla ja teimme temponmuutoksia ravissa. Sitten pyysin ratsukon laukkaamaan keskiympyrälle, ja huomasin Otton olevan hieman jäykkä. Neuvoin Sorelia taivuttelemaan Ottoa olan takaa - niin tänään kuin tulevaisuudessakin. Huomasi kyllä, että hevonen on ollut tauolla. Vähän kankealta se meno näytti alkuun ja ratsastaja joutui tosisaan työskentelemään. Varsinkin taivutus harjoituksia olisi hyvä tästä eteenpäin harjoittaa, että saadaan se kauniiseen muotoon. Hevonen notkahti herkästi eteenpäin ja sen tulisi kannatella itseään korrektisti. Kun saimme Otton rehellisesti peräänantoon molemmissa suunnissa, aloimme jyystää voltteja laukassa. Aluksi voltit näyttivät lähinnä ylisuurilta ilmapalloilta, mutta pian sain nekin korjattua oikeille urille. Seuraavaksi keskityimme keskiraviin, joka tuntui Otolle olevan luontainen asia. Meiltä meni hetki kunnes saimme Otton parhaat puolet esiin keskiravissa, mutta viimeisillä kerroilla se näytti todella upealta - en voinut uskoa että kyseessä oli suomenhevonen! Jätimme valmennuksen tällä kertaa tähän, ja neuvoin mitä ratsukon tulisi treenata myös yksin treenatessaan. Kaikenkaikkiaan valmennus meni osaltanne hyvin, olin oikein tyytyväinen tulokseen!


Kouluvalmennus 12.02.2009, valmentajana riella.
Otto näytti oikein hienolta astellessaan maneesiin. Sen tuuhea etuharja peitti hevosen silmät kaulan kaartuessa kauniisti. Heti ensimmäisenä se höristeli korviaan ja haisteli hetken uuden maneesin tuoksuja. Alkuverryttely oli melko itsenäistä, mutta korjailin silloin tällöin joitain asentovirheitä ratsastajalta ja neuvoin, miten Otton saisi ratsastettua hieman eteen ja alas jo heti kättelyssä. On hyvä muistaa, että jo ensimmäisestä askeleesta lähtien täytyy alkaa ratsastamaan sitä hevosta. Antaa sille heti pientä aivotyöskentelyä ja herätellä sitä tähän päivään. Ihan heti se ei meinannut onnistua muodossa kulkeminen, mutta pikkuhiljaa ori alkoi astua enemmän alleen ja menokin näytti heti hiukan aktiivisemmalta. Menonne oli kyllä koko ajan oikein hallittua ja pidin teidän yhteistyönne lujuudesta kovasti. Tällä tunnilla keskityimme enimmäkseen vastalaukkaan ja laukanvaihtoihin käynnin kautta. Monille nämä liikkeet ovat todella hankalia. Otto meinasi aluksi koko ajan nostaa oikeaa laukkaa, vaikka vastalaukka oli aiheena. Neuvoin miten tuli tehdä ja pikkuhiljaa aloitte saada yhteisen sävelen siihenkin hommaan. Otto laukkaili oikein hienosti ja laukka näytti pyörivän hyvin, vaikka se vastalaukkaa olikin. Laukanvaihtoihin toivoisin vähän enemmän tarmokkuutta, sillä nyt laukka nousi käynnistä aika laiskasti. Kunhan muistaa selvän pidätteen ja ulko-ohjan tuen! On myös hyvä harjoitella ravista laukannostoja, sekä raviin siirtymistä. Se on monille todella hankalaa. Olen kuitenkin tyytyväinen koko tunnin antiin ja toivottavasti opit jotain tästä tunnista.


   © Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse