Kesän Pölypoika♦ Virallinen nimiKesän Pölypoika
♦ Syntynyt20.08.2007
♦ Ikä28-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri160cm, punarautias
♦ PainotusEstepainotus
♦ Koulutustaso110cm
♦ VH-tunnusVH11-018-0693
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ TuonutSorel
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetERJ-I, SLA-I


Muistoissa 20.08.2007 - 15.04.2020

Sateinen aamu 27. toukokuuta, kello 5 aamulla. Aikainen herätys tiedossa sillä tarkoituksena olisi lähteä hakemaan talliin ensimmäistä oria. Tällä kertaa matka on pitkä joten lähtö on tapahduttava aikasin. Matka oli väsyttävä mutta siitä selvittiin mukavasti. Perillä ori asteli onneksi rauhalisesti kuljestus autoon, ori tiesi luultavasti että tämä ei tulisi enää takaisin. Meidän oli tehtävä tulomatkalla monia pysähdyksiä koska piti katsoa että Pölyllä oli kaikki kunnossa ja vettä sai tarjoilla. Matkan aikana ori onneksi rauhottui mutta alku matkassa Pöly hiukan kolisteli. Lopulta kun pääsimme kotiin Huvitukselle, jännitys vasta alkoi!

Pöly huomasi auton pysähtyvän ja sammuvan kokonaan, jolloin kolistelu auton sisällä hiukan alkoi. Avasimme auton lastaus-sillan alas ja ori katseli pää korkealla taakseen valppaana ja tutkaili rauhallista ympäristöä. Kun saimme orin irti lähdimme taluttelemaan Pölyä rauhassa pitkin tallin pihoja ja ori näytti todella kiinnostuneelta paikasta. Välillä Pöly pysähyi pää korkealla ja puhalsi raitista ilmaa sieraimiinsa. Pienen tutkimusmatkan jälkeen veimme Pölyn karsinaansa jonne se saisi jäädä kotiutumaan rauhassa ja tutustumaan ympäristöön enemmän seuraavana päivänä.

Olimme todella ylpeitä saadessaan näin upean hevosen talliimme. Vaikka Pöly olikin ori, pystyvät muutkin ihmiset sitä käsittelemään sillä ori on perusluonteeltaan rauhallinen ja säyseä. Kuitenkin hiukan arvaamaton jonka takia sitä ei voi luovuttaa täysin aloitteleville henkilöille. Pöly ei omaa suurta oriluonnetta, vain joskus mikäli tammalla kiima saatta ori tulla levottomaksi. Pöly on liikkeissään todella reipas ja menevä tapaus. Askeleet ovat kuitenkin pehmeät niin ravi kuin laukkakin, erittäin upeat liikkeet ja kuuntelee apuja tarkkaan. Mutta sen verran vaativa ori että Pöly vaatii oikeat opasteet siitä mitä sen tulisi tehdä. Laukkaa ei nosteta ilman puolipidätteitä eikä pohkeenväistöjä mennä ihan millä tahansa avuilla. Kun oria oppii tuntemaan ja olemaan yhtä Pölyn kanssa, ratsastus sujuu kuin tanssi.

Taluttaessa on hyvä pitää riimunnarua tuntumalla sillä tämä herra voi joskus kokeilla keksiä taluttajan päänmenoksi jotain mielenkiintoista joten on oltava valppaana. Tammojen lähelle oria saa viedä mutta haistelu etäisyydelle ei eikä varsinkaan silloin, jos tammalla on kiima sillä silloin Pölystä muuttuu levottomaksi. Kaikenlainen hemmottelu on Pölylle kuin taivasta. Rento kevyt rapsuttelu niskasta tai ryntäiltä tuntuu aina niin kivalta että hyvin huomaa kuinka hevonen tosissaan nauttii! Pölyä voi hoitaa niin karsinassa, käytävällä kuten myös ulkona hoitopuomilla. Hyvät käytöstavat omaava ori on helppo hoitoinen ja erittäin mukava luonteinen kaikille ihmisille. Herrkuja ei kuitenkaan orille tulisi antaa sillä kerjäämistä emme halua opettaa, joten mikäli haluat antaa Pölylle jotain palkintoa anna se suoraan karsinaan ruokakaukaloon. Näin hoitamisen aikana kukaan ei näyki sinua hihasta tai takin kulmasta namin toivossa.

Ratsastaessa Pöly on kuuntelevainen ja osaava, tekee pienestä käskystä pyydetyn. Ratsastuksen aikana Pöly ei välitä tammoista joilla olisikin kiima, joten reippaasti kentälle vain ratsastamaan! Ehkä saattaa hörähdellä mutta muuten ei reagoi. Esteillä Pöly on ollut hiukan paheena kuumeta liikaa, kuten myös kenttäkilpailuissa. Pölyn hyppy tekniikkaa on vielä harjoitettava. Maastossa Pöly pysyy hallinnassa vaikka meno olisi kuinka nopea tahansa. Pöly on ketterä liikkeistään ja toimii hyvin. Istuntaan ori reagoi vahvasti joten jalkatyötä ei tarvitse niin tehdä. Todella mieleinen ratsu kaikinpuolin!


i. Kevään Viipperä evm
sh, vrt, 161cm
ii. Ruutunolla evm
sh, prt, 158cm
iii. Yks-Nolla evm
iie. Ellan Dineena evm
ie. Tähden Helinä evm
sh, vrt, 162cm
iei. Tähti Paroni evm
iee. Hellä Helinä evm
e. Vilkkeen Vipinä evm
sh, prt, 156cm
ei. Hurman Herkkä evm
sh, prn, 157cm
eii. Humu-Samu evm
eie. Hurmiina evm
ee. Onnenliekki evm
sh, rt, 158cm
eei. Sysi Lieska evm
eee. Onnetar Sani evm


i. Kevään Viipperä, vaaleanrautias 160cm korkea tukkajumala hurmaa kultaisella karvapeitteellä ja tuuheilla valkoisilla jouhilla. Neljä korkeaa sukkaa tekevät näystä silmiä hivelevän. Viipperä on monipuolinen käyttöratsu, joka on toiminut monessa eri virassa. Esteradoilla vauhdikas suorittaja, joka vaatii ratsastajalta kylmäpäisyyttä ja nopeaa, varmaa reagointia. Jos ratsastaja on vähääkään hukassa, hevonen menee täysin lukkoon ja keskittymistä on vaikea saada takaisin. Rohkean ja osaavan ratsastajan kanssa tämä kultakimpale on ylittänyt 110cm rataesteitä eri tasoisissa kilpailuissa. Koulukiemurat onnistuvat helppo B tasolla, mutta hevonen on enemmän menon ja meiningin kannattaja kun tarkan näpertämisen. Virallisissa kilpailuissa ei ole startattu. Viipperä toimii moitteettomasti myös kärryjen edessä, mutta työn raskuudesta täytyy olla skarppina. Viipperän takaosaan tulee herkästi jumia ja harvemmin kärryjen eteen joutuessa jännittää. Rakenteelta Viipperä on sporttimallin suomenhevonen. Runko on pitkä, hyvä kaulanliittymä, takaosassa huipukas lautanen mutta muuten sopivan vahva takaosa. Jalat ovat terveet ja siistit ja liike on hyvä tempoista ja irtonaista. Saisi olla aavistuksen raskaampi rakenteeltaan. Luonne on täyttä kultaa, vaikka ori onkin. Peloton, rehellinen ja kaikille todella ystävällinen. Ei vahvaa oripiirrettä, ellei tamma tuoda aivan turvan eteen. Viipperä on asunut muutamassa tallissa ja suorittanut kilparatsun, tuntihevosen ja harrastehevosen tehtäviä. Jälkeläisiä löytyy parisen kymmentä, joista jokainen on ollut todella terveitä ja hyväjalkaisia.

ii. Ruutunolla, punarautias 158cm energinen tehopakkaus, joka ei aivan jokaisen käsiteltävänä voi olla. Omaa vahvan orileiman ja pörhentää herkästi muille hevosille. Maastossa peloton ja rohkea, ei säikähtele. Rakenteelta kevyt, sopusuhtainen mutta saisi olla raskaampi. Lihasmassaa saisi kasvattaa enemmän, varsinkin etuosaan. Ruutunolla on toiminut kasvattajansa harrasteratsuna. Ori ruunattiin sen vahvan orimaisuuden takia sen ollessa 7-vuotias. Tätä ennen ori ehti astua neljä tammaa, jotka varsoivat todella terveet ja kiva luonteiset varsat. Ruutunollalla ei ole kummoisia kilpailusuorituksia, vain pienistä naapuritallin kilpailuista sijoituksia ja muutama voitto. Potentiaalia riittäisi vaikka ja mihin, mutta omistajan kiinnostuksen puute vaikeuttaa harrastusta. Ruutunolla on helppo B tasoinen, ylittää rataesteitä 80cm luokissa. Nykyisin Ruutunolla asuu omistajansa vanhempien maalaistilalla ja siellä se saa laiduntaa lampaiden kaverina ja nauttia laitumen antimista. Liikunta on jäänyt todella vähäiseksi ja käyttö ylipäätänsä.

ie. Tähden Helinä, vaaleanrautias kookkaan kokoinen tamma. Suuresta koostaan huolimatta yllättävän ketterä ja kiva liikkeinen. Kilpaillut pienissä kilpailuissa rataesteillä 90cm luokissa ja koulua helppo C tasolla. Muutamia kenttäratsastuskilpailuita on kierretty tutustumis luokassa. Tähden Helinä on luonteeltaan rauhallinen, herttainen ja peloton. Se ei jaksa päätänsä vaivata juuri mistään. Sen selässä pärjää aloittelijat tai kokeneetkin konkarit. Tähden Helinä on raskasrakenteinen mutta rungoltaan sopusuhtainen, takaosa on vahva ja sillä on erittäin hyvä sukupuolileima. Pää on iso mutta runkoon nähden sopusuhtainen. Jaloista löytyy vähän sanomista, sääri on lyhyt ja etusissa ventoa vuohisuutta. Kaviot ovat vahvat ja hyvän malliset. Liike on isoa mutta siistiä ja tasaista. Tamman työskentelyä on mukava katsella ja hevosella on hyvä työmoraali. Se tekee mielellään ja esteillä koostaan huolimatta nopea liikkeinen ja ketterä. Tähden Helinä on varsonut kolme varsaa.


e. Vilkkeen Vipinä, punarautias erittäin eloisa ja energinen tamma, joka todellakin pakkaa virtaa itseensä, jos seisoo toimettomana. Jo varsasta asti hän on ollut todella vilkas ja tyhmän rohkea. Uteliaisuutta löytyy vaikka muille jakaa ja joskus maastossa saattaa säpsähdellä uusia yllättäviä asioita. Vilkkeen Vipinää voisi kuvailla rakenteeltaa näin: kaunis ilmeikäs pää, hyvä niskan ja kaulan liittymä, etuosa saisi olla lihaksikkaampi, runko on pitkä ja siinä on hyvä rungonsyvyys, kantava lanne, hyvin kiinnittynyt häntä, takaosa on vahva ja kyynärissä hyvät kulmaukset. Sääri saisi olla pitempi, muutoin siistit kuivat jalat. Liike on suoraa ja tahdikasta. Takajaloista levittää turhan paljon raviliikkeissä. Vilkkeen Vipinä on kilpaillut aluekilpailuissa 80cm rataesteitä ja ihan hyvällä menestyksellä. Maineikkaita luokkia ei ole voittanut mutta hyvin ollut sijoituksissa kiinni. Vilkkeen Vipinä on varsonut kaksi varsaa ja toiveena on vielä muutama lisää. Nyt ikää on kertynyt 15-vuotta.

ei. Hurman Herkkä, punaruunikko omistajansa silmäterä. Kantakirjattu toisella palkinnolla ja rakennepisteitä on tullut huimasti. Hurman Herkkä edustaa erinomaista ratsusuomenhevosoria. Jalat ovat kuvattu terveiksi ja hevosen liike on lennokasta ja suoraa. Paksut mustat jouhet hulmuavat taianomaisesti hevosen ravatessa kaviouralla upeasti muodossa. Etuharja täytyy pitää letitettynä, että näkee hevosen pään kunnolla. Erittäin näyttävä paketti kaikinpuolin! Kilpailtu koulua helppo A tasolla ja jonkin verran rataesteitä 80cm luokissa. Toimii hyvin myös kärryjen edessä. Luonteeltaan herrasmies ja kuuliainen. Uskoo kerrasta kun komentaa ja arvostaa ihmisiä. Työskentelee mielellään ja antaa itsestään kaiken. Ratsastajan täytyy olla osaava ja päättäväinen, jos kilparadoille himoitsee. Hurman Herkkä on paljon käytetty jalostusori ja ori on jättänyt erittäin hyvä rakenteisia, hyvä luonteisia ja monipuolisia kilpahevosen alkuja. Nykyisin Hurman Herkkä viettää eläkepäiviä lapissa sijaitsevalla vaellustallilla eikä ota enää tammoja vastaan.

ei. Onnenliekki, rautias ratsastuskoulun luottotaituri, joka tosin viettää nykyisin eläkepäiviä ylläpitohevosena nuorella tytöllä. Onnenliekki on koko ikänsä asunut ratsastuskoulussa ja tähän tehtävään juuri tämä hevonen on ollut erinomainen. Se osaa lukea ratsastajia ja epäselvistä pyynnöistä huolimatta aika hyvin osaa arvioida, mitä ratsastaja on pyytätämässä. Taitavan ratsastajan käsissä hevosen saa väännettyä vaikka mihin vinkuraan. Tasoltaan Onnenliekki on helppo A ja rataesteillä metrin luokassa. Kilpailtu on kumpaakin lajia ratsastuskoulun oppilaiden toimesta. Luonteelta Onnenliekki on rauhallinen, mitään pelkäämätön ja rehti työkaveri. Sitä voi hoitaa missä vain ja touhuilla sen kanssa kaikea myös maastakäsin. Ei ulkokuoreltaan kaunein kukkanen mutta sisältä hevonen on täyttä kultaa! Viimeiset vuodet ratsastuskoulussa olivat jo vähän kyllästyneen oloisia ja sen takia tamma annettiin yhdelle oppilaista ylläpitoon kotitilalleen. Siellä Onnenliekki on saanut nauttia olostaan jo muutamia vuosia, siihen väliin varsonut kaksi varsaa. Onnenliekki pidetään kevyellä liikunnalla ja haaveina vielä muutama varsa lisää.


sh t. Milan Pörriäinen s. 01.08.2012 emä. Ruusunnuppu om. Mila
sh t. Huvin Hulda s. 25.07.2013 emä. Viiman Melda om. Sorel
sh o. Huvin Meritähti s. 04.01.2017 emä. Viiman Melda om. Pirunkorpi

ERJ:n esteratsastuskilpailut
63 sijoitusta / 5 voittoa

12.09.2010: Fiktio - 100cm -- 1/60
13.09.2010: Fiktio - 100cm -- 4/60
13.09.2010: Cornir - 110cm -- 4/40
14.09.2010: Fiktio - 100cm -- 7/60
15.09.2010: Vivaldio - 110cm -- 4/49
18.09.2010: Jewel Ponies - 110cm -- 9/100
18.10.2010: Wild Riders - 110cm -- 6/40
19.10.2010: Wild Riders - 100cm -- 4/40
04.02.2011: Katvusto - 100cm -- 3/30
21.02.2011: Korge Hobused - 90cm -- 4/23
26.02.2011: Korge Hobused - 90cm -- 3/23
28.02.2011: Bellamy - 110cm -- 7/50
02.03.2011: Blip Ponies - 100cm -- 5/30
04.03.2011: Blip Ponies - 100cm -- 1/30
14.03.2011: Viehättävä - 80cm -- 4/50
30.03.2011: Virtuaalitalli WD - 100cm -- 3/100
31.03.2011: Virtuaalitalli WD - 100cm -- 2/100
31.03.2011: Virtuaalitalli WD - 100cm -- 7/100
14.01.2012: Seven Stables - 100cm -- 5/30
25.01.2012: Stecker - 110cm -- 2/30
26.01.2012: Stecker - 110cm -- 2/30
26.01.2012: Jewel Ponies - 110cm -- 2/63
27.01.2012: Hiprakka - 110cm -- 2/50
28.01.2012: Jewel Ponies - 70cm -- 7/70
29.01.2012: Hiprakka - 110cm -- 6/50
29.01.2012: Koston Sh - 110cm -- 6/50
30.01.2012: Moondance - 110cm -- 7/50
30.01.2012: Moondance - 100cm -- 1/50
01.02.2012: Rhonwen - 100cm -- 2/40
01.02.2012: Hiprakka - 100cm -- 5/50
05.02.2012: Lumivuo - 100cm -- 5/50
06.02.2012: Hiprakka - 100cm -- 5/50
06.02.2012: Vitry - 100cm -- 2/82
14.02.2012: Rhonwen - 100cm -- 4/40
16.02.2012: Rhonwen - 100cm -- 3/40
23.02.2012: Zuruck - 110cm -- 6/50
29.02.2012: Marike - 100cm -- 3/40
02.03.2012: Rhonwen - 100cm -- 6/40
02.03.2012: KK Hurme - 110cm -- 7/50
08.03.2012: Rhonwen - 100cm -- 4/40
17.03.2012: Moondance - 110cm -- 4/50
21.03.2012: Rhonwen - 100cm -- 6/40
21.03.2012: Arcadia - 110cm -- 7/60
23.03.2012: Yaneva - 110cm -- 3/70
23.03.2012: Arcadia - 110cm -- 2/60
26.03.2012: Pyrr WB's - 110cm -- 2/80
29.03.2012: Pyrr WB's - 110cm -- 8/80
31.03.2012: Koston Sh - 110cm -- 5/50
02.04.2012: Apinaliiga - 110cm -- 4/30
08.04.2012: Rivakka - 110cm -- 5/48
13.04.2012: Hex SPH - 110cm -- 6/60
13.04.2012: Svärjade - 110cm -- 4/30
18.04.2012: Ink Ponies - 110cm -- 6/40
18.04.2012: Snipper - 110cm -- 5/30
19.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 4/40
21.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 6/40
21.04.2012: Ashcroft - 110cm -- 5/29
22.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 5/40
23.04.2012: Ashcroft - 110cm -- 2/27
24.04.2012: Ashcroft - 110cm -- 4/33
25.04.2012: Diega Ponies - 100cm -- 1/40
26.04.2012: Diega Ponies - 100cm -- 1/40
30.04.2012: Kadotetut Sh - 110cm -- 2/40

★ ERJ:n laatuarvostelu 9/2017 - ERJ-I -- 6+40+20+20+15=101p.
★ Sh laatuarvostelu 12/2017 - SLA-I -- 12(3-5-4)+21+22+20+20=95p.

Eläinlääkärikäynti, Vuokosken eläinklinikka
Tänään tarkistettavanani oli komea suomenhevosorinne Kesän Pölypoika. Komea tosiaan ori oli kiiltävän karvansa kanssa. Kävimme läpi suun, liikkumisen, jalat ja kaiken muun yleisen. Juoksuttaessa Pöly liikkui kauniisti ja liikkeet olivat puhtaat. Jalat olivat kuivat ja siistit, ei mitään naarmuja tai muutakaan. Suusta löytyi pari hammaspiikkiä ja ne raspattiin pois. Venytyksiä tehdessä löytyi kaulasta pari lihasjumia, jotka saa hoidettua ihan painelemalla jumikohtia säännöllisesti. Suositellaan ainakin tähän väliin säännöllistä hierontaa. Verikokeiden tulokset olivat hyvät, joten Pöly on selkeästi valmis jalostusoriksi. Yleisesti erittäin terve ori, jota oli helppo käsitellä ja luonne on rauhallinen. Kilpailuita voi jatkaa mutta lihasjumeja olisi hyvä tarkkailla ja keventää liikuntaa, jos jumit eivät ala aukeamaan.


Estevalmennus
Pöly käveli rauhallisesti luokenseni tarhan portille. Hevonen on jokapuolelta savimaisessa kurassa, mikä tuuri! Valmentajani saapuisi puolentunnin kuluttua, eli nyt on oikeasti kiire. Ei muutakuin pyörösuka käteen ja hommiin! Puunatessa tuli jo valmiiksi hiki, mutta ehdin viisi minuuttia ennen Sailan tuloa saada Pölyn valmiiksi. Nousin satulaan, kiristin satulavyön ja lähdin kävelemään kentälle. Saila saapui hetken kuluttua, kun kävelin kentällä pitkillä ohjilla. Hän komensi minua ottamaan ohjia käteen ja tekemään pysähdyksiä, voltteja ja väistään takaosaa kulmauksissa. Pöly oli tyyneen rauhallinen ja sain hevosen nopeasti avuille. Saila kokosi kentälle muutaman esteen, olimme valmiina. Ensimmäisenä oli perus pystyeste, joka lähestyttiin puomin kautta. Pöly alkoi hiljalleen heräilemään ja virkeystila kasvamaan. Ori oli raskas edestä ja tein sen kanssa vielä muutamia ympyröitä ja pyrin kokoamaan hevosta enemmän. Pystyeste ylitettiin hyvin, ei ongelmia. Kaksois-sarjalle Pöly lähti turhan vauhdikkaasti enkä saanut sitä tarpeeksi pidätettyä. Saila huuteli ohjeita jatkuvasti. Minun täytyi keskittyä tekemään pidätteet ja myötäämään, myös esteelle lähestymisessä tarvitsee olla tarkempi. Esteelle lähestyminen tapahtuu heti tiukan kaarteen jälkeen ja askeleet täytyi saada sopimaan lähestymiseen. Pöly narskutteli kuolaimia ja joka ylityksen jälkeen kuumuus tila vain nousi. Okseri oli hankalassa kulmassa ja sen kanssa oli aluksi ongelmia. Lopulta saimme askeleet sovitettua väleihin ja pieni esterata ylitettiin puhtaasti. Saila oli tyytyväinen, toki kotiläksyjä tuli taas roppa kaupalla...


Estevalmennus
Pöly vaikutti aluksi todella hermostuneelta, eikä tilannetta auttanut kun valmentaja lähti kokoamaan kentän keskelle estettä. Pöly narsutti kuolaimiaan ja yritin siirtää orin keskittymistä itse työskentelyyn erilaisilla koulukiemuroilla ja pelkillä pysähdyksillä. Pikku hiljaa Pöly alkoi kulkemaan pyydetyllä tavalla ja aloitimme ensin perus pystyllä joka oli 80cm. Pöly innostui turhan paljon ja vauhti oli huomattavasti liian korkea, ja Pöly ohitti esteen. Toisella yrityksellä tein huolellisemmin pidätteitä ja istuin syvällä satulassa, alkoi näyttämään paljon paremmalta. Perinteiseen tyyliin Pöly kaipasi elämäänsä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ratsastajana ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin istua kyydissä ja olla tarkkana esteitä lähestyessä. Monet valmentajat ovat kauhistelleet menoamme, mutta ei ainakaan tule aikavirheitä meille. Enkä juksaa, jos sanon, että yleensä kilpailuissa Pölyn suoritus on vähintäänkin kärki kolmikossa aikansa puolesta... No joo, este ylitettiin nätisti, ja kolmen puhtaan suorituksen jälkeen siirryimme sarjalle. Siinä olikin enemmän jo haastetta, koska Pöly oli todella menevällä päällä. Alkuun emme meinannut mitenkään löytää oikeaa askellusta, aina meni liian pitkälle ja este jouduttiin ylittämään todella läheltä. Mutta lopulta sain yhden puhtaan suorituksen johon päätimme valmennuksen. Tein huolellisen loppu verryttelyn. Keskustelimme valmentajani kanssa ja ihmettelimme Pölyn hankalaa päivää. Yleensä ori kulki kauniisti ja hallitusti, mutta tänään oli aivan erilainen päivä. Onneksi kuitenkin saimme lopettaa siihen puhtaaseen suoritukseen, ettei jäänyt pahan maku suuhun.


Estevalmennus
Alku veryttely aloitettiin rauhallisesti tekemällä perus pysähdykiä ja peruutus harjoituksia. Näin sain herkistettyä Pölyn avuille, samalla orin keskittyminen keskittyi vain ratsastukseen. Välillä tuntui, että tuulinen ilma on sumentanut orin aivot, koska hevonen ei ole ollut halukas yhteistyöhön pitkään aikaan. Liian monta harmaata hiusta olen jo joutunut repimään pääästäni. Pöly kulki ihmeenkaupalla kauniisti ja odotettavissa oli loistavia suorituksia. Ensimmäinen pysty oli 100cm jonka Pöly ylitti puhtaasti ilman ongelmia. Seuraava pysty oli 110cm ja sekin ylitettiin kauniisti. Sarjalla oli taas ongelmia askelien kanssa, jotka jäivän aina vähän lyhyiksi ja viimeinen este ylitettiin sellaisella loikalla että huh huh. Onneksi pysyin satulassa, vaikka laskeutuessa toinen jalustimeni irtosi ja jouduin hakemaan tasapainoa. Pöly alkoi kuumentua pikku hiljaa eikä orin keskittyminen ollut tehokasta. Sovimme että ylitämme vielä pari kertaa tuon metrin esteen, jolloin valmennus päätetään hyvään suoritukseen. Sain lopulta pidäteltyä ja maltettua hevostani sen verran, että este päästiin oikealla ajoituksella ja etäisyydeltä ylitettyä. Pöly korskui ja narskutteli kuolaimia, ruutia löytyy. Muutaman yrityksen jälkeen sain onnistuneen suorituksen ja lopuksi lähdin orilla kävelemään maastoon loppu veryttelyn merkeissä. Olin ihan tyytyväinen hevoseeni, mutta en ymmärrä miksi sarjat ovat alkaneet tuottamaan ongelmia. Täytyy siis alkaa keskittymään oikein kunnolla sarjoihin, sillä kisoissa sarjat ovat olennainen osa ja jos nyt Pöly alkaa venkuroimaan niillä, ei suorituksista tule kummoisia.


Estevalmennus, valmentajana Rebecca
Pöly oli alkutunnista ihmeellisen nahkea, ja vaati muutaman kerran ihan kunnon herättelyt raipan kanssa, jotta siihen saataisiin hieman enemmän elämää. Alkuravit se suoritti mallikkaasti, ja kun se pikkuhiljaa alkoi nousemaan korkeampaan muotoon, sai Sorelkin orista paljon napakamman ja kunnolla takajalat toimimaan. Alkuun kun meno näytti todella väsyneeltä ja kankealta, nyt tilanne oli erittäin hyvä! Olin rakentanut maneesiin esteradan, johon olin suunnitellut monia tiukkoja käännöksiä ja mahdollisuuksia oikoa teitä ratsukon kykyjen mukaan. Aloittelimme muutamalla verkkahypyllä, jotka sujuivat ratsukolta ilman sen kummempia ongelmia, ja pian aloimme hyppäämään niin pitkällä lähestymisellä olevaa okseria, kuin myös kaarevilla urilla olevia pystyjä ja muutamaa erikoisestettä. Pöly ei ainakaan päässyt kyllästymään päästessään hyppäämään niin vesimattoa kuin kapeaa estettä, eikä tunnin aikana nähty yhtään kieltoa. Jokaisen esteen ylityksen jälkeen hevosen lämpömittari kasvoi ja ratsastaja joutui tekemään enemmän pidätteitä, saadakseen hevosen pysymään paremmin hallinnassa. Kun Sorel sai orin kunnolla vireeseen, heidän työskentelyään isommallakin esteradalla oli ilo katsoa, ja loppujen lopuksi nostin esteet lähemmäs metriä, jotka ratsukko suoritti vaivatta. Loppuravit sujuivat hyvin, vaikkakin ori meinasi välillä painua hieman turhan raskaaksi edestä ja unohtaa takajalkojen käytön. Ratsukko sai vapaamuotoisesti suorittaa loppuveryttelyn, kun minä keräilin esteitä pois. Kaksikon kemiat kohtaavat ja heillä on paljon potentiaalia jopa metrin radoille! Pientä hiomista niin timantti on valmis!


Estevalmennus, valmentajana hay
Maneesissa pöyhisteli suloinen, pienehkö ori. Aikaisemmin rakentamani esteet olivat melkein sen korkuisia, kävin madaltamassa yhden lämmittelypystyksi. Taureenilla on kuulemma hyppypaikan arvioinnin kanssa ongelmia, joten tänään paneutuisimme siihen pulmaan. Pyysin ratsukkoa tulemaan rauhallisessa laukassa pienen pystyn muutaman kerran ihan vaan suoralta uralta. Hevonen selvitti hypyt hienosti itsekkin, joten vaikeutin hieman. Nyt esteelle tultiinkin pituushalkaisijalta kääntymällä tiukasti ja sekös tuottikin vaikeuksia. Taureeni molskautti esteen päälle useaan otteeseen ja lopulta päätin antaa ratsastajan avittaa hieman. Silloin tietysti onnistui hyvin. Välissä jouduin pyytämään ratsukkoa ympyrälle ja käymään apuja läpi. Ori vaikutti välillä kovalta suusta, eikä pidätteet meinannut mennä läpi. Radalle on turha lähte, jos hevonen ei ole täysin mukana toiminnassa. Saimme orin hyppäämään kerran onnistuneesti ilman apua ja päätin, että on aika aloittaa rata. Radassa oli viisi ihan tavallista pystyä, kummallisilla teillä mutta melko tasaisen pitkillä väleillä. Taureeni selvitti radan hienosti, kun ratsastaja huolehti siitä, että se tiesi kokoajan minne ollaan menossa. Jos johdonmukaisuus pettää, hevonen ei ole enää varma mihin suuntaan pitää mennä, paketti voi hajota nopeastikin käsistä. Pöly jopa alkoi hieman miettiä ponnistuspaikkaa itsenäisesti, hyvä! Loppuverryttelyt teimme kavaleteilla ja puomeilla, joita hevosen kanssa pitääkin tästä eteenpäin tehdä paljon. Hevosessa on paljon karismaa ja potentiaalia! Toivotan onnea ja menestystä jatkolle, olette oikein hieno ja toimiva pari!


Estevalmennus, valmentajana Pierre
Sorel saapui estevalmennukseen yhdessä suomenhevosori Viiman Pölyn kanssa, joka vaikutti alkusilmäyksellä oikein näppärältä ja menevältä suomalaiselta. Ratsukko aloitteli alkuverryttelyillä, jotka suoritettiin tehokkaasti käynnissä sekä ravissa molempiin kierroksiin. Sorel pyrki löytämään Pölysta jarrut jo heti alusta pitäen tekemällä äkkinäisiä pysähdyksiä käynnistä sekä ravista - näin työskentely helpottuisi esteiden pariin siirryttäessä. Lisäsin kentälle muutamat puomit, joille ratsukko tuli jokaisessa askellajissa käynnistä aloittaen. Puomiharjoituksella hevonen saataisiin terävämmäksi, ja tämä ymmärtäisi omien jalkojensa olinpaikan paremmin ennen esteille siirtymistä. Pöly kiihdytteli paikoittain turhankin vauhdikkaasti puomeja kohden, mutta Sorel pystyi suurimmaksi osaksi hillitsemään orin menoa.

Tänä päivänä keskittyisimme ratsukon kanssa pääasiassa kaarevalla uralla sijaitsevan kolmen esteen sarjan hyppäämiseen. Tehtävä vaatisi tarkkuuden ja ketteryyden lisäksi myös vauhtia, sillä esteet tulevat nopeasti eteen ja ponnistusvoimaa tarvitaan runsaasti. Sarjan hyppääminen aloitettiin pienien kavalettien avulla, mikä valmistaisi ratsukkoa suurempiin estekorkeuksiin. Kaksikko aloitti sarjan varmasti, vaikka Pöly hieman rynnäköikin kohti puomeja - Sorel hidastit tätä kuitenkin ohja- ja painoavuilla. Nostin esteitä noin 60 senttimetriin, minkä jälkeen kehotin ratsukkoa tulemaan sarjan uudelleen. Sorel ohjasi orin varmalla otteella kohti ensimmäistä estettä, jolle ratsukko tuli luotisuoralla lähestymisellä. Hyppy lähti hieman vinosta, mutta nopeilla liikkeillä ratsukko paikkasi virheen ja suuntasi kohti seuraavaa estettä, joka ei tuottanut suurempia ongelmia. Sarjan viimeinen este oli tiukan kaarroksen päässä, joten Pöly joutui tosissaan asettamaan itseään, jottei olisi kaatunut omiin jalkoihinsa. Ketterä ori hoiti homman kuitenkin kotiin ja myös viimeinen este suoritettiin kunnialla.

Lopuksi nostin jokaisen esteen vielä 90 senttimetrin korkuiseksi, minkä jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan sarjan vielä kerran uudelleen - tällä kertaa kuitenkin päinvastaiseen suuntaan. Pöly ei millään meinannut tajuta, että tällä kertaa sarjaeste mentäisiinkin toiseen suuntaan, vaan yritti itsepintaisesti suunnata ensimmäisellä ja toisella kerralla ensimmäisen esteen virkaan toimittanutta pystyestettä. Pienellä suostuttelulla Sorel sai orin vaihtamaan kierrosta ja suuntamaan okserille päin. Ensimmäinen kerta "väärään" suuntaan oli ilmiselvästi haastava Pölylle, joka oli jo ehtinyt tuudittautua toisen kierroksen tuomaan rytmiin. Toisella kerralla sarja meni jo paremmin ja kolmas yritys onnistui jo ongelmitta - Pöly meni sinne, minne käskettiin ilman turhaa vastaan pistämistä. Ratsukko aloitteli lopuksi itsenäiset loppuverryttelyt.


Estevalmennus, valmentajana Pierre
Pöly saapui estevalmennukseen yhtä reippaanoloisena kuin mitä se oli ollut aikaisemmassa pitämässäni valmennuksessa. Myös tässä valmennuksessa ratsastajana toimi orin omistaja Sorel, joka aloitteli Pölyn kanssa valmennuksen alkuverryttelyillä. Ori liikkui hyvin allensa polkien, eikä puskenut annettujen apujen läpi. Orista kuitenkin huokui energisyys, ja tämä käyttäisi varmasti tilaisuuden hyväkseen, jos ratsastaja sattuisi vahingossa antamaan hevoselle liiaksi päätäntävaltaa. Sorel oli kuitenkin tietoinen Pölyn aikeista, ja piti tämän visusti maankamaralla alkuverryttelyjen ajan.

Tämän päivän tehtäväksi olin valikoinut normaalia kapeampien esteiden harjoittelun, mikä vaatisi tarkkuutta sekä uskallusta sekä ratsulta että ratsastajalta. Olin sijoittanut kentälle muutaman 50-70 senttimetriä korkean, kapeanpuoleisen esteen, joita korottaisin ratsukon suoriutumisen mukaan. Sorel ohjasi Pölyn lyhyen puomiharjoituksen jälkeen kohti yksittäistä estettä. Pöly lähestyi estettä vauhdilla, mutta Sorel pidätti tätä ja ohjasi tämän tarkasti keskelle estettä. Pöly hieman kummasteli kapoista estettä, mutta ponnisti kuitenkin kuuliaisesti sen toiselle puolelle. Ratsukko lähestyi esteitä myös kaarevalla uralla, mikä teki tehtävästä astetta haastavamman. Kerran Pöly ei saanut itseään millään kääntymään esteelle, vaan ratsukko joutui juoksemaan esteen ohi ja yrittämään uudelleen. Ohja- ja pohjeapujen yhteistyöllä ori kuitenkin saatiin taipumaan myös tiukkoihin käännöksiin.

Kun ratsukko oli suoriutunut esteistä matalilla estekorkeuksilla, nostin esteet 80-90 senttimetriin. Ratsukko hoiti lähestymiset huolellisesti loppuun asti, eikä Pöly enää kiihdyttänyt vauhtia oman mielen mukaan, mikä hankaloitti lähestymisiä. Ori ponnisti itsevarmasti korkeimmista esteistä huolimatta, eikä laskeutumisetkaan olleet hullumman näköisiä. Ratsukko kokeili lopuksi vielä pari kertaa kahden esteen sarjaa, jottei työskentely menisi kovin yksipuoliseksi. Hikiläikät näkyivät jo selvästi orin lavoilla, joten ratsukko sai aloitella itsenäiset loppuverryttelyt kaikissa askellajeissa.


Estevalmennus
Kipakka herra esitteli itseään ylpeänä ratsukon ravatessa kaviouralla. Sitä oli upeaa seurata vierestä, ja vielä myöntää kuinka hienosti ori oli kehittynyt. Ratsukko osasi nyt puhaltaa jo yhteen hiileen ja keskittyä. Hevosella on ollut pienimuotoisena ongelmana säilyttää maltti ja keskittyminen. Välillä ratsastajan avut unohtuvat ja muut asiat kentällä on paljon kiinnostavampia. Ori on saatava pysymään avuilla ja säilyttämään keskittyminen työskentelyssä. Se ei aina ole kovinkaan helppo homma. Olin tehnyt kentälle pienen esteradan, jossa oli okseri, kahden sarja ja pari pysty estettä. Siirryin itse kentän laidalle seuraamaan, kun ratsukko lähti suorittamaan antamieni ohjeiden mukaisesti rataa. Pölyn innostus alkoi jälleen puskemaan päälle ja vauhti oli välillä liian kova, jolloin puomit kolahtelivat ilkeästi, onneksi ei pudotuksia tullut. Hevosen ilmeistä ja eleistä huomasi, kuinka kolina ärsytti sitä. Sarjalla askeleet jäivät pitkäksi ja este tuli hieman yllättäen ja pomppu oli sen mukainen. Kehotin ratsukkoa keräilemään itseään radan jälkeen, jotta seuraava yritys olisi paljon hallitumpi. Pöly heitteli päätänsä innoissaan, mutta lopulta ratsastaja sai orin ruotuun ja esterata ylitettiin mallikkaasti. Kevät varmasti tekee tehtävänsä, kun jokaisesta asiasta tämä hevonen tuntuu innostuvan. Ratsukko lähti lopuksi maastoilemaan loppu käyntejä, kun minä taas sain hirveän työurakan niskaan ja sain raahata kaikki esteet pois kentältä. Pientä hiomista täytyy tehdä, jotta kesän tavoitteet täyttyvät.


Estevalmennus
Seisoskelin kentällä ja odottelin myöhässä tulevaa ratsukkoa. Keväinen aurinko porotti taivaalla, tuoden erittäin pirteän ja iloisen mielen. Ratsastaja näytti kovin nyrpistyneeltä kentälle saavuttuaan, ehkä kaikki ei ole mennyt nappiin. Ratsukko sai suorittaa alkuun veryttelyn täysin omatoimisesti. Sillä aikaa minä alkaisin rakentelemaan meille esteitä. Alku alkoi hieman koheltaen, kun ori alkoi kokeilemaan ratsastajansa rajoja ja hermoja. Kehotin ratsastajaa rauhoittumaan, sillä kiukkuinen mielentila vaikutti hevoseen kummasti. Pääty-ympyrälle tekemään asetuksia, taivutuksia ja herättelemään sitä hevosta avuille. Hermojaan on aivan turha menettää, siitä ei tule yhtään mitään. Hengittää syvään, istuu syvälle satulaan ja alkaa keskittyä. Hiljalleen ori alkoi taipua ratsastajansa tahtoon ja homma alkoi toimia. Hevonen tuntui kuulemma jo kevyeltä ja voisimme aloittaa valmennuksen. Aluksi ratsukko teki tempo harjoituksia, jonka jälkeen laukassa vähän ympyröitä ja laukanvaihto harjoituksia. Viimeinen tarkistus, oliko hevonen kuulolla. Olin kasannut kentälle okserin, jota oli tarkoitus harjoitella. Pöly vaikutti todella keskittyneeltä ja rauhalliselta, mitä yleensä se ei ole. Esteen ori ylitti todella hienosti, vaikka pienet takapään heittelyt se antoikin esteen jälkeen. Ratsastaja tiesi hevosensa ja osasi niitä myötäillä. Myös kolmen sarjan Pöly suoritti todella puhtaasti, nyt meni askellukset oikein ja tempo oli täydellinen. Todella upeaa! Ratsukko on varmasti harjoitellut ahkerasti, sillä nyt on selviä tuloksia nähtävissä. Olen aina antanut pieniä kotiläksyjä ratsastajalle, missä parantaa ja luulen, että opit alkavat hiljalleen menemään perille.


   


© Aye


© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse