Potentiaali♦ Virallinen nimiPotentiaali
♦ Syntynyt24.06.2012
♦ Ikä31-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri157cm, musta
♦ PainotusYleispainotus
♦ KoulutustasoVaA / 100 / helppo / vaativa
♦ VH-tunnusVH12-018-1124
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ Ex-omistajaVibaja
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetKTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I


Muistoissa 24.06.2012 - 15.04.2020

Voiko orista sanoa että se on hieman neitimäinen? Jos voi, Ponu on juuri tälläinen wannabe neiti. Se on herkkä kaikelle ja hyvinkin usein tulee sellainen tunne että sillä on juuri se aika kuusta. Mutta pitäähän tässä kuitenkin muistaa, kyseessä on ori, ei tamma. Ponu on siis todellinen nirppanokka kaikelle mikä ei ole juuri sen suunnitelmien mukaista. Jokainen joka vähänkin tämän orin pientä harmoniassa elävää sielua vain hiemankin loukkaa (tai sanoo Neidiksi) niin siitä Ponu kyllä totaalisesti suuttuu. Mutta minkäs sille mahdat että ori on niin tamma kun vaan voi olla? Niinpä, et yksinkertaisesti mitään. Vielä muutamalla sanalla tiivistäen Ponu: Neiti, Nirppanokka, Nössö, Harmoniasielu eli tämä kaikki pienessä lyhennetyssä versiossa, NNNH - vai oliko se sittenkin Nainen, Nuohooja, Nirso ja Hamsteri? Ei aina voi olla hyvämuistinen!

Ponu tarhataan suosiolla yksin. Ehei, ei se tappele kenenkään kanssa, kaviothan siinä vain likastuisivat ja voisi vaikka sattua jotain, tulla haava tai muuta vastaavaa. Ei, kyllä Ponun on pidettävä muista erossa ihan vain sen takia, että toiset jyräävät Ponun jalkoihin. Tämä ori kun vaan hieman pörhistää rintaansa ja uskoo siten olevan kauhean iso ja vaarallinen. Todellisuudessa muut orit ja myös tammat nauravat kilpaa. Mikä tuo tuollainen ruikkukoipi on! Tästäpä Ponu totta kai loukkaantuu ja loppupäivän se sitten murjottaakin tarhan toisessa päässä ja ei hievahdakkaan vaikka sitä kuinka huutelisi. Ponuhan ei korviaan tuollaisille kaksijalkaisille otuksille viitsi letkauttaa. Ei ori karkuunkaan juokse, kunhan vain seisoa jäpittää siinä paikallaan siihen asti kun riimunnaru on kiinni ja taluttaja jo hieman hermostuneesti kiskoo narusta. Taluttaessa ori tulee juuri sitä vauhtia mitä itse haluaa. Jos se haluaa löntystellä, se kanssa löntystelee ja ei voisi vähempää ihmisen komennot kiinnostaa. Ainut mikä matkalla saattaa orin horroksesta herättää on tammatarhat. Silloin ori taas pörhistää rintaansa ja kiljahtelee kuin kidutettava sika. Tammat tarhoissa katsovat hetken aikaa omituisen näköisinä, kunnes jatkavat taas heiniensä mutustelemista - on se nyt kumma kuin tuollaisia kiljukauloja tänne tuodaan, tammat pohtivat keskenään.

Hoitaessa Ponu seistä nököttää siinä mihin se karsinaan laittaessa on jätetty. Ei sitä välttämättä tarvitse edes kiinni laittaa, tähän mennessä ikinä ei ole ketään purrut, potkaissut tai muutenkaan pahoinpidellyt. Harjaaminen saattaa joskus tuottaa hieman hankaluuksia. Liian kovalla harjalla harjaaminen mahan alta on Ponun mielestä yhtä tuskaa! Silloin se saattaa hieman kiukutella, polkea takajalkaa ja luimistella kuin esittäen pahintakin rakkaria, vaikka sisimmässään on kunnon nyhverö. Mutta kun harja vaihtuu pehmeään, Ponu nauttii jokaisesta hetkestä, alahuuli vain lörpöttäen. Seuraava haaste onkin sitten pinteleiden laitto. Orilla käytetään valmennuksissa aina kaikissa jaloissa pinteleitä. Pikku hiljaa on kuitenkin nyt alettu miettimään josko Ponulle hankkisi mielummin vaikka koulusuojat, pinteleiden laittaminen kun Ponulle on yhtä tuskaa. Tosiaan, aina orin mielestä jokin on vialla ja niinpä se nostelee aina hermostuneesti jalkojaan. Kun pintelit on tappelemisen ja usean mustelman jälkeen jalassa, Ponu näyttää hyvinkin tympääntyneeltä ja siltä, että kohta se syö jonkun joka tulee lähellekin. Muuten varustamisen kanssa ei ole ongelmia, mitä nyt ori inhoaa satulävyönkiristämistä. Vesiboksiin ori menee oikein mielellään ja se tykkääkin vadellä lutraalisesta. Eläinlääkäri on helpostikin Ponun ksvrti jos hän ei pistele piikkejä. Kengittäjän kanssa tuntuu joskus olevan hieman hankaluuksia, ori kun ei jaksa jalkaansa pitää yhtään sen kauemmin ylhäällä kuin itse haluaa. Tästä ongelmasta kyllä selviää hyvin, kunhan ei vaan päästä oria laskemaan jalkaansa.

Ratsuna, mitähän Ponustakin sanoisi. Totta kai se on upea, mutta tämän kaiken upeuden eteen joutuu myös töitäkin tekeen. Ori on hyvin herkkä ja toisinaan ei edes mitenkään yhteistyöhaluinen. Lisäksi se on todellinen nössö, Ponu kun tuppaa pelkäämään vähän kaikkea. Oli sitten kentällä uusi vesilätäkkö tai este, Ponu ampaisee toiseen suuntaan ja pörisee sitten sieltä käsin. Lisäksi kentällä, joka on mutainen, Ponu näyttää todella nyrpeää naamaa ja on silloin yhteistyöhaluton. Kuitenkin, kun kaikki on kunnossa, pohja, varusteet ja Ponun päivä, on kaikki todellista ruusuilla tanssimista, ainakin jossain kohti. Hyvänä päivänä ori ei ole pelokas, vain herkkä. Kouluratsuna Ponu onkin loistava ja tekee mielellään kaiken mitä siltä pyydetään. Laukanvaihtosarjat ja puolipiruetit ovat Ponun mielestä hauskoja, ja niitä se esittää mieluusti ihan muutenkin vaan. Ori on istunnalle todella herkkä, joten ratsastajan tule olla hyvä ryhtinen ja tarkka siitä miten oria pyytää, varoen liikaa poikkeamasta istuntaa. Joskus tietenkin Ponun kanssa menee sukset ristiin ja silloin ori kapinallisesti laittaa korvat luimuun, tekee stopin ja siinä sitten seistä nökötetään. Maanittelulla, juttelemisella ja muutenkin oripojan kehumisella ja sille puhumisella voi orin saada jo kävelemään eteenpäin. Hetki pitkinohjin käyntiä ja Ponu on taas valmis työskentelemään. Onneksi näitä töksähdyksiä tapahtuu enemmän kotona, eikä kisoissa. Askeleet Ponulla on massiiviset, vaikkei mikään suuri ori olekkaan. Lisätty ravi on varsinkin upeaa ja eipä laukkaakaan voi haukkua. Esteratsua ei orista ole edes yritetty. Jos kentällä on kerran este ja sitä se pelkään, niin miksi oria kiusaamaan. Totta kai joskus mennään puomeja ja toisinan jopa kavaletteja, mutta kyllä Ponu on parhaimmillaan kouluratsuna, ei estehevosena.

Esteille ponu on menevä ja eteenpäin pyrkivä. Istunnalla ja selkeillä puolipidätteillä saa hevosen pysymään hallinnassa. Ratsastajan täytyy olla määrätietoinen ja ohjata hevosta kokoajan. Jos ohjastuntuma ja selkeä määränpää on hukassa, Ponun maltti ei pidä ja esteet voivat kolahdella alas. Ponulla on kiva hyppytyyli, jos hevonen on parhaimmillaan.

Myös valjakkoajo on sellainen laji, jota päätimme orin kanssa kokeilla. Aluksi aloitimme opettamisen ihan ohjasajosta, mikä sujui todella hyvin Ponulta ja fiilis oli sellainen, että tästä tulee vielä valjakossa kovakin sana! Mutta herranen aika kun ori näki kärryt, se meinasi todellakin livistää paikalta. Monien viikkojen, ehkä jopa kuukausien ajan totutimme Ponua kärryihin, ihan vain hastelemalla niitä ja toisinaan peruuttaen aisojen väliin. Pikku hiljaa orikin ymmärsi ettei niitä tarvinnut pelätä, ja ensimmäisen ajo kerran muistan varmasti ikuisesti! Ponu ei ollut ollenkaan samallainen kuin ratsastaessa vaan teki kaiken mitä pyydettiin ja jos ohjeet meni hieman väärin, ori pyrki korjaamaan ne oikein ilman mitää stoppeja. Valjakossa Ponu on siis mielettömän herkkä ja todellakin oristakin huomaa, että se nauttii myös hommasti mitä ei joka päivä tehdä.

Kilpailuaamu, se on hankalaa kaikille nyt ja aina. Ponu on todella herkkä kaikille muutoksille ja siinä samalla ori sitten stressaa hirvittävän paljon. Kilpailuaamut orin kanssa eivät todellakaan ole mitään juhlaa. Ponu saataa olla hermostunut ja luimia kokoajan, tai vähintäänkin steppailla ja pyöriä kuin hyrrä. Kiinni laittaminen tässä tilanteessa on ihan suotavaa. Kuljetussuojat ärsyttävät hieman Ponua, mutta vaikein paikka on kuitenkin lastaaminen. En tiedä miksi Ponu pelkää autoa tai traileria niin paljon, ori on kuitenkin paljon matkustellut niin yksin kuin yhdessäkin. Orin lastaamiseen saa todellakin varata reilusti aikaa. Useamman ihmisen voimin ori saadaan kuitenkin autoon, missä se hieman närkästyneenä katselee heinäverkkoaan. Kiukkuisesti se matkalla saattaa heilua ja potkia, mutta mitään suurempaa ei pitäisi olla. Kilpailupaikalla ori on olevinaan niin ori, vaikkei nyt välttämättä tammojen huomioo puolelleen saakkaan. Verryttelyssä Ponu hörähtelee ja toisinaan kiljuu tammoille ja yrittää näin saada enemmän huomiota. Mutta ihan vain tämän johdosta, kaikki todellakin kiertävät Ponun. Työskenteleminen verryttelyssä on tuskaa ja kouluradalle menokaan ei aina ole upeimmasta päästä. Todellakin orin kanssa joutuu tekemään töitä että sen saa hyvin kuulolle ja ehdottomasti varoa tekemästä virheitä, ettei vaan stoppeja tule - paitsi niille tarkoitetuille paikoille.


i. Plokkari evm
sh, m, 156cm
ii. Tilastonikkari evm
sh, trn, 152cm
iii. Rautapetteri evm
iie. Toiveuni evm
ie. Solina evm
sh, m, 150cm
iei. Suven Santeri evm
iee. Sointuva evm
e. Poppityttö evm
sh, rn, 155cm
ei. Reilupoika evm
sh, rt, 162cm
eii. Reippailijan Reetu evm
eie. Hillevi evm
ee. Hiljan Rokkimimmi evm
sh, prn, 152cm
eei. Jekku-Ekku evm
eee. Hiljan Mimona evm


i. Plokkari, musta 156cm korkea tukkajumala, joka herättää syviä huokauksia menee hän minne tahansa. Orimainen ori mutta kunnioittaa ihmisiä, eikä temppuile. Orilla mun vahvat ja paksut jouhet, jotka ylittävät rinnan, melkein polveen asti. Hoitaessa nöyrä, mutta on oltava jatkuvasti hereillä. Tammat aiheuttavat pörhentelyä ja joka kerta, kun ori tuodaan talliin tai viedään tarhaan, hän ilmoittaa olemassa olostaan. Käytöstavat löytyvät, myös ratsastaessa. Hevosella on hyvä työmoraali ja se tekee mielellään töitä. Monipuolinen ja terve Plokkari on kilpaillut 80cm rataesteitä, koulua helppo A- tasolla sekä kenttää helpoissa luokissa. Parhaimmillaan Plokkari on kouluradalla! Sen ravi on jotain käsittämättömän upeaa! Askel on tasainen, sulava ja erittäin näyttävä. Maastoesteillä todella vauhdikas ja innokas, pelkäämätön. Rataesteillä ei kuumene niin paljon kuin maastoesteillä, mutta oria tarvitsee osata pidätellä sopivasti. Liika käsijarru heikentää hevosen hyppyjä ja keskittymistä. Rakenteeltaan sopusuhtainen, mutta enemmän massakas kuin sporttipolle. Pää on ilmeikäs, liittymät ovat hyvät, selkeä hyvä säkä, selkä on vahva ja lihaksikas. Takaosa lihaksikas, jalkojen asennot hyvät ja liike suoraa ja hyvätempoista. Kaviot ovat vahvat. Kaikinpuolin täydellinen paketti! Plokkari on ollut rajoitetusti tarjolla jalostukseen, eikä varsoja ole syntynyt kuin parikymmentä.

ii. Tilastonikkari, tummanruunkko 152cm, on luonteeltaan varsin veikeä ja persoonallinen yksilö. Tilastonikkari on varsin kekseliäs touhuilija - sen kanssa ei ole koskaan tylsää! Milloin se karkaa tarhastaan, se osaa avata karsinoiden ovia, keplotella itsensä aina jotenkin vapaaksi ja aiheuttaa hoitajilleen harmaita hiuksia. Tilastonikkari ruunattiin 7-vuotiaana, mutta ori ehti astua muutaman tamman. On todella sääli, että näin upea ja korrekti ori ruunattiin. Päätökseen vaikutti varmasti hevosen luonne ja tallipaikan saaminen. Karkaileva ori ei ole paras mahdollinen tilaisuus. Tilastonikkarilla on kilpailtu pienissä seurojen kilpailuissa, esteillä 70cm ja koulua helppo B. Hevonen on todella taitava, mutta omistajansa innostuksen vähyys kilpailuihin ei ole tuonut suurempaa menestystä. Rakenteelta Tilastonikkari on "perus suomenhevonen", aika jykevä mutta silti sopusuhtainen ja hyvä runkoinen. Jalkojen asennoista löytyy sanomista ja varsinkin liikkeessä näkee ahtauden ja jäykkyyden. Tilastonikkari nauttii ruunanrupsukka elämästään ratsastuskoulussa, missä selkään kiipeää useimmiten aloittelijat.

ie. Solina, musta 150cm kaunokainen on omistansa silmäterä, ja ei ihme. Tamma on kantakirjattu I-palkinnolla, vaikka rakenne ei ole kummoinen. Kilpailusuoritukset korottivat pisteitä huimasti. Tammalla on pitkä runko, aavistuksen pitkä kaula, kaunis pää, hyvät linjaukset, piirteetön säkä ja jyrkkälanne. Jalat ovat hyvät, mutta sääriluut lyhyet. Liike on tahdikasta mutta saisi käyttää takaosaansa aktiivisemmin, takaa laiska ja vähän ahdas. Pienet kaviot. Luonteelta todella kiltti ja nöyrä. Tulee hyvin toimeen toisten hevosten kanssa. Enemmän alistuvaa sorttia kuin takaisin sanovaa. Laitumella arvojärjestyksessä pohjimmilla sijoilla. Kilpailtu 8-12v aktiivisesti esteitä 100cm luokkaa, koulua helppo B ja kenttäratsastusta tutustumisluokassa. Esteillä ottaa herkästi liikaa lämpöä, koulussa jaksaa upeasti keskittyä ja ratsastus on todella mieluista ja antoisaa. Kenttäkilpailuissa kulkee lähes aina satalasissa, todella rohkea ja mailtillinen.


e. Poppityttö, ruunikko 155cm on todellinen neitien neiti! Jos jokin asia ei mene kuinka hän on sen ajatellut, hoitaja joutuu kokemaan kunnon kiukuttelun. Komentaa ei kannata, tilanne vain pahenee. Tämä on tuonut omia haasteita hevosen kilpailu-uralla. Huonoina päivinä olisi parasta pitää hevonen karsinassa tai tarhassa, treenata joku muu päivä. Kilpailuissa kuitenkin tehtävä on kilpailla, eikä katsella toisen kiukuttelua. Poppityttö on todella osaava ja lahjakas hevonen. Se on jo nuorena tehnyt upeita kilpailusuorituksia rataesteillä, koulussa sekä valjakkoajossa. Esteillä eteenpäinpyrkivä mutta pysyy hanskassa pidätteillä ja malttaa mielensä. Istunnalla on iso rooli ratsastuksessa ja jos luulee pärjäävänsä vain ohjia käyttämällä, tulet näkemään kuinka väärässä voit olla. Liika nyppiminen ärsyttää ja kiukuttaa hevosta, joka osaa myös radalla tehdä konnuuksia. Koulukilpailuihin mentäessä, hevonen täytyy ratsastaa niin hyvin avuille, että ohjia pystyy pitämään vaikka vain etusormen ja peukalon välissä, ja silti hevonen toimii. Valjakkoajo on tuonut arkeen ihanaa vaihtelua ja Poppitytöstä näkee selvästi, että se on sille mieluista puuhaa. Tammalla kilpailtiin jonkin verran noviisi luokissa, liian kova vauhti lämmitti moottoria sen verra paljon, että hevoselle mukavempia tehtäviä oli tarkkuus tehtävät ja rauhallinen liikkuminen. Rakenteeltaan Poppityttö on miellyttävä, suurempia virheitä ei ole ja terveydessäkään ei ole koskaan ollut sanomista. Sporttimallin suomenhevonen. Tamma on varsonut viisi hienoa varsaa, joista jokainen on osoittanut monipuolisuuden ja hyvän rakenteen. Poppityttö menehtyi 18-vuotiaana telottuaan jalkansa ylläpitokodissa.

ei. Reilupoika, rautias 162cm jässikkä on kokonsa puolesta erittäin ketterä ja monipuolinen. Esteitä kisattu metrin luokkaa ja hevosen hyppytekniikka on erinomainen. Se osaa pelata varman päälle ja vaikeissakin tilanteissa pystyy pelastamaan hypyn. Koulua kilpailtu helppo B tasolla. Parhaimmillaan Reilupoika on ehdottomasti kouluradoilla! Ravi on todella näyttävää, ilmavaa ja joustavaa. Laukka pyörii kauniisti ja tasaisena. Pitkät jouhet lepattavat liikkeessä, on se uskomaton näky. Vaihtelun takia orilla on kilpailtu myös valjakkoajoa noviisissa luokissa. Etenkin tarkkuustehtävät ovat tälle hevoselle hyvät. Maastoesteillä Reilupoika kulkee varmasti ja hyvällä flowlla. Kärsivällisyyttä löytyy ja ratsastajan ei tarvitse jarruissa roikkua. Erittäin miellyttävä ratsastaa ja työmoraali ei tältä hevoselta puutu. Rakenteelta jykevä, mutta kuitenkin sopusuhtainen rungoltaan. Jalat ovat suorat ja terveet, ei virheasentoja. Liike on ilmavaa, tasaista ja joustavaa. Runko saisi olla pitempi, takaosa vahva, lyhyt kaula, hyvät liittymät, pyöreä ja matala lautanen. Reilupoika on ollut muutaman kauden tarjolla jalostukseen ulkopuolisille tammoilla. Tällä hetkellä orilta löytyy kolmisenkymmentä jälkeläistä, jotka kilpailevat erilaisissa lajeissa. Hyvää ja rehtiä luonnetta on periytynyt ainakin isältä, sekä hyvät ja terveet jalat.

ee. Hiljan Rokkimimmi, punaruunikko 152cm, tältä tammalta löytyy pitkä historia ja tuskainen historia. Hiljan Rokkimimmin emä menehtyi varsomiseen mutta onneksi keinoemo saatiin nopeasti paikalle. Pikkuisen taival ei ollut helppo, koska se joutui elämään isossa laumassa, missä muut hevoset alisti ja kiusasi sitä. Hevosesta tuli varsin arka ja pelokas. Hiljan Rokkimimmi myytiin 4-vuotiaana ratsastuskouluun, missä se opetettiin ratsun tavoille. Siellä se työskenteli muutaman vuoden, kunnes todettiin, ettei se sovellu arkuutensa takia ratsastuskoulun ratsuksi. Alkoi vuosien kiertolaiselämä. Kunnes lopulta 16-vuotiaana Hiljan Rokkimimmi myytiin vanhemmalle naiselle, joka piti hevosia omassa pihassa. Hiljan Rokkimimmi sai tarhakaveriksi leppoisan vanhan lämmiveriruunan. Vihdoin tamma sai rauhoittua ja elää tasaista elämää. Omistaja astutti tamman, toivoen itselleen vielä yhtä tulevaisuuden lupausta. Aika ja taidottomuus kuitenkin ajoi hänet myymään varsan vuotiaana. Rakenteelta Hiljan Rokkimimmi on pitkärunkoinen, jolla on pysty lapa ja selkeästi kantava lanne. Jalat ovat olleet kuitenkin siistit ja terveet. Onneksi tämä kaunokainen ja reppana tamma sai lopulta hyvän ja huolehtivaisen kodin.


sh t. Huvin Ilotulitus s. 13.01.2017 emä. Viiman Ilo om. Pirunkorpi
sh t. Huvin Rameera s. 13.01.2017 emä. Katinkontti om. Huvitus
sh o. Huvin Havuhuokaus s. 18.01.2017 emä. Mehtämieli om. meea

KRJ:n kouluratsastuskilpailut
45 sijoitusta / 8 voittoa

15.11.2012: Westwick Sporthorses - Va A -- 5/30
15.11.2012: Westwick Sporthorses - Va A -- 5/30
29.04.2013: Akileya - Va A -- 2/30
04.05.2013: Suprant - Va A -- 3/50
10.05.2013: Suprant - Va A -- 7/50
28.04.2013: Suprant - Va A -- 5/50
23.04.2013: KK Bailador - Va A -- 5/50
25.04.2013: KK Bailador - Va A -- 5/50
04.05.2013: Riiviöt - Va A -- 5/22
05.05.2013: Claridge Stud - Va A -- 5/40
06.05.2013: Claridge Stud - Va A -- 2/40
30.05.2013: pientalli Juksula - Va A -- 1/53
06.09.2014: Dainty, Va A -- 2/30
06.09.2014: Dainty, Va A -- 4/30
09.09.2014: Dainty, Va A -- 4/30
12.09.2014: Dainty, Va A -- 5/30
13.09.2014: Dainty, Va A -- 3/30
14.09.2014: Dainty, Va B -- 1/30
29.09.2014: 6 sins, Va B -- 6/50
30.09.2014: 6 sins, Va B -- 7/50
30.09.2014: 6 sins, Va B -- 2/50
26.04.2015: Petäjävaara - Va A -- 1/21
27.04.2015: Petäjävaara - Va A -- 3/21
03.05.2015: Huvitutti - Va A -- 2/35
03.05.2015: Huvitutti - Va A -- 5/35
31.05.2015: Allim's SPH - Va A -- 7/50
21.04.2016: KK Ginger - Va A -- 1/29
24.04.2016: KK Ginger - Va A -- 1/29
26.04.2016: KK Ginger - Va A -- 1/29
28.04.2016: KK Ginger - Va A -- 3/29
30.04.2016: KK Ginger - Va A -- 2/30
26.02.2017: Fiktio - Va B -- 2/40
27.02.2017: Fiktio - Va B -- 2/40
14.03.2017: Teilikorpi - Va B -- 7/50
16.03.2017: Teilikorpi - Va B -- 4/50
12.04.2017: Kaunovaara - Va B -- 4/40
17.04.2017: Kaunovaara - Va B -- 4/40
23.04.2017: Elfengård - Va B -- 6/40
23.04.2017: Kaunovaara - Va B -- 1/40
25.04.2017: Karhumetsä - Va B -- 3/40
27.04.2017: Mustasuo - Va B -- 5/40
30.04.2017: Tuiskula - Va B -- 4/40
05.05.2017: Fiktio - Va B -- 1/40
06.05.2017: Fiktio - Va B -- 5/40
10.05.2017: Fiktio - Va B -- 2/40


ERJ:n esteratsastuskilpailut
56 sijoitusta / 7 voittoa

11.03.2014: Swift Stud - 100cm -- 10/100
12.03.2014: Rajamäen Sh - 100cm -- 9/100
20.03.2014: Ryövärin Ratsutila - 100cm -- 5/40
23.03.2013: Gestüt Elkenburg - 100cm -- 2/30
25.03.2014: Maanan Sh - 100cm -- 4/30
28.03.2014: Maanan Sh - 100cm -- 4/30
31.03.2014: Maanan Sh - 100cm -- 5/30
21.04.2014: Blackwoods - 100cm -- 3/30
21.04.2014: Blackwoods - 100cm -- 1/30
22.04.2014: Blackwoods - 100cm -- 1/30
23.04.2014: Blackwoods - 100cm -- 3/30
24.04.2014: Fifth Bridge - 100cm -- 2/30
25.04.2014: Fifth Bridge - 100cm -- 4/30
29.04.2014: Fifth Bridge - 100cm -- 5/30
22.05.2014: Navelina - 100cm -- 2/30
23.05.2014: Navelina - 100cm -- 5/30
26.05.2014: Navelina - 100cm -- 5/30
26.05.2014: Elisan Yksityiset - 100cm -- 2/30
28.05.2014: Navelina - 100cm -- 2/30
29.05.2014: Navelina - 100cm -- 1/30
01.06.2014: Elisan Yksityiset - 100cm -- 1/30
02.06.2014: Elisan Yksityiset - 100cm -- 2/30
06.06.2014: Elisan yksityiset - 100cm -- 4/30
07.06.2014: Elisan yksityiset - 100cm -- 3/30
08.06.2014: Elisan yksityiset - 100cm -- 4/30
13.06.2014: Elisan yksityiset - 100cm -- 4/30
30.06.2014: ERJ-Cup - 90cm -- 12/338
03.09.2014: Mörkövaara - 100cm -- 4/40
05.09.2014: Mörkövaara - 100cm -- 2/40
06.09.2014: Mörkövaara - 100cm -- 5/40
10.09.2014: Mörkövaara - 100cm -- 1/40
11.09.2014: Pirunkorpi - 90cm -- 2/30
14.09.2014: Pirunkorpi - 90cm -- 2/30
16.09.2014: Pirunkorpi - 90cm -- 5/30
19.09.2014: Pirunkorpi - 90cm -- 5/30
02.05.2015: Huvitutti - 100cm -- 3/40
02.05.2015: Huvitutti - 100cm -- 2/40
03.05.2015: Huvitutti - 100cm -- 3/40
08.05.2015: Pimento - 100cm -- 4/40
09.05.2015: Aittohaara - 100cm -- 6/100
09.05.2015: Huvitutti - 100cm -- 6/40
10.05.2015: Huvitutti - 100cm -- 6/40
11.06.2015: Amoriini - 100cm -- 1/30
27.06.2015: Rohkelikko - 100cm -- 3/36
28.06.2015: Rohkelikko - 100cm -- 6/37
28.06.2015: Rohkelikko - 100cm -- 4/36
01.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 2/37
03.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 3/37
05.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 3/36
08.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 4/37
09.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 1/37
10.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 2/37
10.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 6/36
11.07.2015: Rohkelikko - 100cm -- 3/37
09.11.2015: Filmür - 100cm -- 5/30
10.11.2015: Filmür - 100cm -- 3/30


KERJ:n kenttäratsastuskilpailut
26 sijoitusta / 4 voittoa

10.02.2017: Cadogan - helppo -- 2/40
16.02.2017: Cadogan - helppo -- 3/40
19.02.2017: Cadogan - helppo -- 3/40
20.02.2017: Cadogan - helppo -- 3/40
21.02.2017: Erkinheimot - helppo -- 7/50
25.02.2017: Ventos - helppo -- 3/30
05.03.2017: Hukkapuro - helppo -- 4/30
06.03.2017: Hukkapuro - helppo -- 5/30
01.04.2017: Hukkapuro - helppo -- 1/30
06.04.2017: Hukkapuro - helppo -- 3/30
08.04.2017: Hukkapuro - helppo -- 3/30
19.04.2017: Wolf's SPH - helppo -- 4/30
21.04.2017: Wolf's SPH - helppo -- 5/30
28.04.2017: Wolf's SPH - helppo -- 1/30
29.04.2017: Wolf's SPH - helppo -- 3/30
30.04.2017: Wolf's SPH - helppo -- 2/30
13.06.2017: Cadogan - helppo -- 2/30
17.06.2017: Cadogan - helppo -- 5/30
01.07.2017: Cadogan - helppo -- 5/30
03.07.2017: Cadogan - helppo -- 1/30
04.07.2017: Cadogan - helppo -- 3/30
10.07.2017: Cadogan - helppo -- 4/30
18.07.2017: Cadogan - helppo -- 5/30
20.07.2017: Cadogan - helppo -- 1/30
20.07.2017: Cadogan - helppo -- 1/30
14.01.2018: Vähäpelto - helppo -- 3/30


VVJ:n valjakkoajokilpailut
48 sijoitusta / 8 voittoa

22.02.2017: Wild Side Cobs - vaativa-- 3/16
23.02.2017: Wild Side Cobs - vaativa -- 2/16
24.02.2017: Wild Side Cobs - vaativa -- 2/16
24.02.2017: Huvitus - vaativa -- 3/40
25.02.2017: Huvitus - vaativa -- 2/40
26.02.2017: Huvitus - vaativa -- 5/40
02.03.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 5/30
03.03.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 3/30
02.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 3/30
02.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 3/30
06.04.2017: Yentel Ponies - vaativa -- 1/30
08.04.2017: Yentel Ponies - vaativa -- 4/30
09.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 5/30
11.04.2017: Hengenvaara - vaativa -- 5/30
15.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 1/30
21.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 2/30
22.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 5/30
25.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 1/30
27.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 1/30
01.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 2/30
02.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 5/30
02.06.2017: Elfengård - vaativa -- 1/30
03.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30
04.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30
05.06.2017: Elfengård - vaativa -- 3/30
05.06.2017: Elfengård - vaativa -- 5/30
07.06.2017: Elfengård - vaativa -- 5/30
08.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 4/30
08.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
12.06.2017: Elfengård - vaativa -- 2/30
13.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 1/30
14.06.2017: Elfengård - vaativa -- 1/30
15.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
16.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 2/30
17.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 4/30
18.06.2017: Elfengård - vaativa -- 3/30
18.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30
20.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 5/30
20.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30
21.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 5/30
22.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
23.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 5/30
24.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 2/30
25.06.2017: Elfengård - vaativa -- 1/30
25.06.2017: Elfengård - vaativa -- 4/30
28.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30
29.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 5/30
29.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30

♦ 03.02.2017: Cadogan Ponies - RCH -- 10 pistettä
★ Suomenhevosten KTK 3/2017 - KTK-II -- 18+18+18+18=72p.
★ Sh laatuarvostelu 12/2017 - SLA-I -- 12(3-3-3-3)+20+23+20+20=95p.
ERJ:n laatuarvostelu 12/2017 - ERJ-II -- 7,5+41+12+20+15=95,5p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 3/2018 - ERJ-I -- 9+41+20+20+15=105p.
★ KRJ:n laatuarvostelu 5/2018 - KRJ-I -- 7,5+40+18+20+15=100,5p.

Kouluvalmennus, 06.04.2013 (valmentajana Roo)
Valmennus aloiteltiin alkuverryttelyllä. Potentiaali oli tapansa mukaan energinen eikä liikettä ainakaan puuttunut. Verryttelyksi ratsukko teki ympyröitä ja erilaisia kiemurauria kevyessä ravissa. Potentiaali vertyikin hyvin ja taipui hienosti molempiin suuntiin. Ori kuitenkin karkasi herkästi ulkolapa edellä ympyrältä, kun vauhtia oli liikaa. Pyysinkin ratsastajan ottamaan ulkopuolen ohjan hyvin tuntumalle ja ratsastamaan ulkopohkeella selkeästi. Alkuverryttelyn jälkeen siirryttiin harjoittelemaan orile helpohkoa tehtävää nimittäin tempon lisäyksiä. Aluksi ori ampui kuin tykinkuulasta eteenpäin ratsastajan melko rajujen apujen takia. Toisella kerralla lisäys oli jo hillitympi ja, kun ratsastaja herkisti apujaan ori lisäsikin hyvin ja liikettä riitti suomenhevoseksi todella hyvin. Kun harjoitus sujui hyvin ratsukko sai muutaman rauhallisemman kierroksen jälkeen siirtyä käyntiin hetkeksi. Tämän jälkeen samaa harjoiteltiin laukassa. Ori kuumui aluksi melkoisesti, mutta ratsastajan rauhoituttua itse orikin alkoi kuunnella hieman paremmin. Lisäykset olivat näyttäviä reippaita eikä orista löytyt mitään moitittavaa. Loppuverryttelyksi ratsukko sai ravailla rauhallisesti ja loppukäyntien ajaksi lähteä maastoon rentoutumaan hyvän tunnin päätteeksi.

Kouluvalmennus, 14.03.2013 (valmentajana Pöpi)
Valmennukseeni saapui seuraavaksi korskea suomenhevosori Pate. Alusta asti oli ori esittelemässä itseään ja kokoamassa askellustaan ilman pyyntöä, lupaavaa ainakin omasta mielestäni. Alkulämmittelyissä hevosta tarvitsi rauhoitella ja pidätellä aika pitkään, kunnes se lopulta rupesi kuuntelemaan apuja paremmin. Itse valmennuksen alussa Pate olikin jo kuuliainen ja suhteellisen nöyrä. Puolipiruetti, ensimmäinen tehtävä siis, sujui ratsukon kohdalta mallikkaasti. Kunhan ori malttoi asettua oikealle kohdalle, piruetti sujui kuin leikiten. Sen sijaan sulkutaivutus laukassa ei tahtonut onnistua, ori kun oli kuumana tapauksena halunnut vain jatkaa normaalia laukkaansa. Sitä hioimmekin kauiten, kunnes vihdoin itseppäinen suomenhevosori antoi periksi ja esitti lennokkaan sulkutaivutuksen laukassa. Yleisesti valmennus oli oikein kiinnostavaa katseltavaa, harvoin törmään yhtä selvästi kouluratsumaisia liikkeitä omaaviin suomenhevosiin. Patella on kyllä potenttiaalia kouluradoille!

Kouluvalmennus, 10.03.2013 (valmentajana Grille, VRL-11248)
Reippaan oloinen suokkiori käveli hieman hermostuneesti maneesissa saapuessani sitä valmentamaan. Kysessä oli tosiaankin reipas ja vetreä askeleinen ori, jolta löytyi selvästikin taitoa lajiin. Valmennuksen aiheeksi olin päättänyt harjoitella koottuja askellajeja, ja siinä tulisikin tämän tykinkuulan kanssa hieman haastavaa. Aluksi kuitenkin verkattiin täysin normaalisti kevyessä ravissa taivutellen ja ympyröitä tehden. Pate työskenteli hienosti ja myös harjoituslaukka molempiin suuntiin sujui hyvin. Aloimme harjoittelemaan kokoamista pikku hiljaa ensin käynnissä voltteja tehden. Se auttoi jo hieman, koska Pate alkoi laskemaan päätään alemmas ja kokoamaan askeleensa siten, että se kulki ryhdikkäästi ratsastajan alla. Ravissa sama juttu onnistui myöskin, tosin laukassa ei olisi herra malttanut juurikaan odotella. Pate yritti muutamia kertoja ryöstää vauhdikkaampaan laukkaan ja juosta ratsastajan alta pois, mutta tiukilla otteilla Pate pysyi hyvin hallinnassa ja lopuksi näimme sitä koottuakin laukkaa jokusen kierroksen.

Kouluvalmennus, 06.03.2013 (valmentajana Riitsu)
Tänään saisin valmentaa hiukan kuumempaa tapausta suokkiori Potentiaalia, tutummin Patea. Heti alkukäyntien aikana poika näytti lumoavat askeleensa ja hiukan tulisen mielensä. Se pörhisteli itseään ja steppaili paikallaan. Käskin sinun rentouttaa sitä taivuttelemalla ja tekemällä pohkeenväistöjä ravissa. Pate kuumui ihan selvästi, joten neuvoin sinua, miten saat sen rauhoittumaan ja rentoutumaan. Sait orin rentoutumaan, jolloin se näytti kaikki parhaimmat askeleensa. Käskin sinun pitää ravin yllä ja jatkaa sitä jonkun aikaa. Huomasin, että katsoit melkein kokoajan hevosen niskaa/korvia, joten käskin sinun nostaa katsettasi. Huomautin siitä sinulle vielä muutaman kerran ravailun aikana. Seuraavaksi käskin sinun nostaa laukan käynnistä, laukata kierrosloppuun ja vaihtaa laukkaa väärään. Laukkaat vielä pitkänsivun loppuun asti. Annoit laukka-avut käynnissä, jolloin Pate nosti rauhallisen, mutta lennokkaan laukan. "Muista pitää laukkaa yllä." Ori meinasi hiljentää raviin muutaman kerran väärän laukan aikana, mutta lopullinen suoritus oli mahtava. Teitte saman vielä muutaman kerran toiseen suuntaan, jonka jälkeen aloitimme loppuverkat.

Kouluvalmennus, 02.03.2013 (valmentajana suba)
Tänään oli tarkoitus harjoitella shinin ja tämän suomenhevosorin, Potentiaalin, kanssa laukanvaihtoja joka 3:lla ja 4:ll askeleella. Alkuverryttelyissä ratsukko kulki siististi eikä Potentiaali selvästikään ollut siitä laiskimmasta päästä. Alkuverryttelyn jälkeen pyysin shiniä ensin esittämään muutaman pitkän sivun kootussa ravissa. Potentiaali kokosi raviaan oikein hyvin ja päätin aloittaa oikeat tehtävät. Shinin piti laukata lävistäjiä pitkin ja vaihtaa joka toisella kerralla laukkaa joka kolmannella askeleella ja joka toisella kerralla neljännellä askeleella. Alkuun sujui oikein hyvin ja puhtaat vaihdot osuivat kohdalleen, mutta pian Potentiaali kuumui melko paljon ja alkoikin pomppimaan vaihdoissa ja laukkaamaan muutenkin turhan kovaa. Shin ravasi ja käveli hetken rauhoittaakseen orin ja jatkoi sitten vielä muutaman vaihdon verran, jotka sujuivatkin taas hienosti.


Estevalmennus, 21.06.2015 (valmentajana VRL-13703)
Saapuessani kentälle oli Vibaja jo nousemassa komean, mustan oriinsa selkään. Potentiaali, kotoisammin Pate tepasteli paikallaan energisenä Vibajan yrittäessä säätää jalustinhihnoja sopivan pituisiksi. Kiiruhdin auttamaan naista, ja pidellessäni virtaa uhkuvan Paten ohjista kiinni sujui jalustinten säätö huomattavasti rivakammin. Ratsukko lähti kävelemään uralle pitkin ohjin, ja sillä aikaa minä aloin rakennella valmennuksessa hypättävää estetehtävää. Suunnittelin tehtäväksi kolmen esteen sarjaa. Ensimmäisen sarjavälin etäisyys olisi 3 askelta, toisen 4 askelta. Tehtävän tarkoituksena olisi saada myös Pate keskittymään hyppyihin enemmän, eikä vain rynnistelemään esteeltä toiselle.

Kun Vibaja oli verrytellyt Patea riittävästi erilaisilla kiemuroilla, temponvaihteluilla ja muilla, pyysin naista nostamaan laukan ja lähestymään kolmoissarjaa hallitussa mutta aktiivisessa tempossa. Sarjan A-osan lähestyessä Pate alkoi viskellä päätään ja koventaa vauhtia, joten Vibaja teki viisaan päätöksen ohjata ori ympyrälle ja yrittää lähestymistä uudestaan. Ohjeistin Vibajaa istumaan syvällä satulassa ja tekemään paljon puolipidätteitä ennen esteitä. Pate lähestyi sarjaa edelleen melko reippaassa vauhdissa ja leiskautti ensimmäisen osan yli komeasti. Sarjan toisella osalla vauhti kiihtyi melkoisesti, mutta viimeiselle esteelle mennessä Vibaja sai hidastettua vauhtia riittävästi, jotta ratsukko ei olisi rymistellyt suoraan esteen läpi. Madalsin esteitä kymmenellä sentillä, ja annoin Vibajalle luvan ohjata oriinsa uudestaan sarjalle. Nyt hän käytti Paten rauhoitteluun syvän istunnan lisäksi tehokkaasti myös ääntänsä, ja ori alkoi kuin alkoikin selvästi rauhoittua. Hypättyään sarjan kerran onnistuneesti, annoin ratsukolle luvan siirtyä loppuverkkaamaan. Huomenna saapuisin valmentamaan Vibajaa ja Patea uudestaan, jälleen esteratsastuksen merkeissä!

Estevalmennus, 22.06.2015 (valmentajana VRL-13703)
Raahasin estetolppia ja -puomeja estevarastosta kentän keskustaa kohti. Vibaja verrytteli Patea esteidenrakennus-urakkani aikana. Kesäinen päivä oli lämmin ja aurinkoinen, hikikarpalot kihosivat hetkessä otsalleni esteitä rakennellessani. Tänään Vibaja ja Pate pääsisivät tutustumaan edellisenä päivänä mielessäni kehittelemääni estetehtävään. Ratsukon oli tarkoitus laukata kolmikaarisella kiemurauralla, ja jokaisen "kaarteen" keskellä oli este. Kaikki esteet olivat tällä kertaa samanlaisia - noin 70-senttisiä pystyjä. Tehtävän ensimmäisen ja viimeisen esteen päällä laukan tuli vaihtua.

Kun esteet olivat valmiita ja Pate vertynyt tarpeeksi, aloitimme hyppäämisen. Vibaja nosti Patella vasemman laukan, kuten oli tarkoituskin. Tänään Pate oli huomattavasti rauhallisempi ja vastaanottavaisempi kuin edellispäivänä, ja laukka vaihtui hienosti ensimmäisen esteen päällä. Ratsukko jatkoi matkaansa aktiivisessa oikeassa laukassa seuraavalle esteelle. Lähestyminen oli hieman vino, ja aivan yllättäen Pate kielsi. Vibaja lennähti satulan eteen, makaamaan Paten kaulalle, mutta oriin pysähtyessä sai palautettua tasapainonsa. Vibajan saatua itsensä taas kunnolla satulaan, ohjeistin häntä lähestymään estettä uudestaan, tällä kertaa suoremmassa linjassa. Pate pomppasi esteen kenguruloikalla yli, ja ratsukko suuntasi viimeiselle esteelle. Musta suomenhevosori hyppäsi esteen sulavasti ja vaihtoi laukankin samalla, kuin huomaamatta. Onnistuneiden hyppyjen jälkeen annoin Vibajalle ja Patelle luvan hieman revitellä kahden kierroksen ajan. Pate otti laukka-avut vastaan pirteänä ja korskui tyytyväisenä päästessään laukkaamaan lujempaa. Laukan jälkeen Pate ja Vibaja siirtyivät loppuverkkailemaan, ja hiilenmusta ori sai ansaitut taputukset ratsastajaltaan. Kaikin puolin tätä ratsukkoa oli mukava valmentaa, eikä tylsiä hetkiä juurikaan päässyt syntymään!


Estevalmennus, valmentajana Pierre
Ponu saapui estevalmennukseen yhtä reippaanoloisena kuin mitä se oli ollut aikaisemmassa pitämässäni valmennuksessa. Myös tässä valmennuksessa ratsastajana toimi orin omistaja Sorel, joka aloitteli Ponun kanssa valmennuksen alkuverryttelyillä. Ori liikkui hyvin allensa polkien, eikä puskenut annettujen apujen läpi. Orista kuitenkin huokui energisyys, ja tämä käyttäisi varmasti tilaisuuden hyväkseen, jos ratsastaja sattuisi vahingossa antamaan hevoselle liiaksi päätäntävaltaa. Sorel oli kuitenkin tietoinen Ponun aikeista, ja piti tämän visusti maankamaralla alkuverryttelyjen ajan.

Tämän päivän tehtäväksi olin valikoinut normaalia kapeampien esteiden harjoittelun, mikä vaatisi tarkkuutta sekä uskallusta sekä ratsulta että ratsastajalta. Olin sijoittanut kentälle muutaman 50-70 senttimetriä korkean, kapeanpuoleisen esteen, joita korottaisin ratsukon suoriutumisen mukaan. Sorel ohjasi Ponun lyhyen puomiharjoituksen jälkeen kohti yksittäistä estettä. Ponu lähestyi estettä vauhdilla, mutta Sorel pidätti tätä ja ohjasi tämän tarkasti keskelle estettä. Ponu hieman kummasteli kapoista estettä, mutta ponnisti kuitenkin kuuliaisesti sen toiselle puolelle. Ratsukko lähestyi esteitä myös kaarevalla uralla, mikä teki tehtävästä astetta haastavamman. Kerran Ponu ei saanut itseään millään kääntymään esteelle, vaan ratsukko joutui juoksemaan esteen ohi ja yrittämään uudelleen. Ohja- ja pohjeapujen yhteistyöllä ori kuitenkin saatiin taipumaan myös tiukkoihin käännöksiin.

Kun ratsukko oli suoriutunut esteistä matalilla estekorkeuksilla, nostin esteet 80-90 senttimetriin. Ratsukko hoiti lähestymiset huolellisesti loppuun asti, eikä Ponu enää kiihdyttänyt vauhtia oman mielen mukaan, mikä hankaloitti lähestymisiä. Ori ponnisti itsevarmasti korkeimmista esteistä huolimatta, eikä laskeutumisetkaan olleet hullumman näköisiä. Ratsukko kokeili lopuksi vielä pari kertaa kahden esteen sarjaa, jottei työskentely menisi kovin yksipuoliseksi. Hikiläikät näkyivät jo selvästi orin lavoilla, joten ratsukko sai aloitella itsenäiset loppuverryttelyt kaikissa askellajeissa.


Estevalmennus
Kipakka herra esitteli itseään ylpeänä ratsukon ravatessa kaviouralla. Sitä oli upeaa seurata vierestä, ja vielä myöntää kuinka hienosti ori oli kehittynyt. Ratsukko osasi nyt puhaltaa jo yhteen hiileen ja keskittyä. Hevosella on ollut pienimuotoisena ongelmana säilyttää maltti ja keskittyminen. Välillä ratsastajan avut unohtuvat ja muut asiat kentällä on paljon kiinnostavampia. Ori on saatava pysymään avuilla ja säilyttämään keskittyminen työskentelyssä. Se ei aina ole kovinkaan helppo homma. Olin tehnyt kentälle pienen esteradan, jossa oli okseri, kahden sarja ja pari pysty estettä. Siirryin itse kentän laidalle seuraamaan, kun ratsukko lähti suorittamaan antamieni ohjeiden mukaisesti rataa. Ponun innostus alkoi jälleen puskemaan päälle ja vauhti oli välillä liian kova, jolloin puomit kolahtelivat ilkeästi, onneksi ei pudotuksia tullut. Hevosen ilmeistä ja eleistä huomasi, kuinka kolina ärsytti sitä. Sarjalla askeleet jäivät pitkäksi ja este tuli hieman yllättäen ja pomppu oli sen mukainen. Kehotin ratsukkoa keräilemään itseään radan jälkeen, jotta seuraava yritys olisi paljon hallitumpi. Ponu heitteli päätänsä innoissaan, mutta lopulta ratsastaja sai orin ruotuun ja esterata ylitettiin mallikkaasti. Kevät varmasti tekee tehtävänsä, kun jokaisesta asiasta tämä hevonen tuntuu innostuvan. Ratsukko lähti lopuksi maastoilemaan loppu käyntejä, kun minä taas sain hirveän työurakan niskaan ja sain raahata kaikki esteet pois kentältä. Pientä hiomista täytyy tehdä, jotta kesän tavoitteet täyttyvät.


Estevalmennus
Seisoskelin kentällä ja odottelin myöhässä tulevaa ratsukkoa. Keväinen aurinko porotti taivaalla, tuoden erittäin pirteän ja iloisen mielen. Ratsastaja näytti kovin nyrpistyneeltä kentälle saavuttuaan, ehkä kaikki ei ole mennyt nappiin. Ratsukko sai suorittaa alkuun veryttelyn täysin omatoimisesti. Sillä aikaa minä alkaisin rakentelemaan meille esteitä. Alku alkoi hieman koheltaen, kun ori alkoi kokeilemaan ratsastajansa rajoja ja hermoja. Kehotin ratsastajaa rauhoittumaan, sillä kiukkuinen mielentila vaikutti hevoseen kummasti. Pääty-ympyrälle tekemään asetuksia, taivutuksia ja herättelemään sitä hevosta avuille. Hermojaan on aivan turha menettää, siitä ei tule yhtään mitään. Hengittää syvään, istuu syvälle satulaan ja alkaa keskittyä. Hiljalleen ori alkoi taipua ratsastajansa tahtoon ja homma alkoi toimia. Hevonen tuntui kuulemma jo kevyeltä ja voisimme aloittaa valmennuksen. Aluksi ratsukko teki tempo harjoituksia, jonka jälkeen laukassa vähän ympyröitä ja laukanvaihto harjoituksia. Viimeinen tarkistus, oliko hevonen kuulolla. Olin kasannut kentälle okserin, jota oli tarkoitus harjoitella. Ponu vaikutti todella keskittyneeltä ja rauhalliselta, mitä yleensä se ei ole. Esteen ori ylitti todella hienosti, vaikka pienet takapään heittelyt se antoikin esteen jälkeen. Ratsastaja tiesi hevosensa ja osasi niitä myötäillä. Myös kolmen sarjan Ponu suoritti todella puhtaasti, nyt meni askellukset oikein ja tempo oli täydellinen. Todella upeaa! Ratsukko on varmasti harjoitellut ahkerasti, sillä nyt on selviä tuloksia nähtävissä. Olen aina antanut pieniä kotiläksyjä ratsastajalle, missä parantaa ja luulen, että opit alkavat hiljalleen menemään perille.


   

   

© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse