Sumottaja♦ Virallinen nimiSumottaja
♦ Syntynyt14.07.2010
♦ Ikä32-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri160cm, musta
♦ PainotusYleispainotus
♦ KoulutustasoHe A / 100cm
♦ VH-tunnusVH11-018-0165
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ Ex-omistajaKoistila
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetCh, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-I


Muistoissa 14.07.2010 - 15.04.2020

"Jos sinä et tätä hevosta osta, en puhu sinulle enään ikinä...!" - näin totesi tallityöntekijäni minulle, kun seisoimme kentän aitaan nojaten. Kentällä oli harjoittelemassa myynnissä ollut musta hevonen, jota olin kuolannut jo pitkään. Viivi yritti pitää minulle hienoa myyntipuhetta, samalla kun seurasimme hevosen touhuiluja. Viivi ei vain tajunnut, että olin ostopäätökseni tehnyt jo kauan aikaa sitten. Antaa hänen nyt harjoitella myyntipuhettaan ja kehittää omaa luovuuttaan. Kävelimme Koistilan toimistoa kohti, päätös oli nyt tehty. Niin jo seuraavalla viikolla oli ajatus saada uudet hevoset talliin. Olin ostanut vaivaiset kahdeksan uutta hevosta talliin, tästä tulee vielä surkuhupaisaa!

Sumottaja on hyvin käyttäytyvä mutta oman arvonsa tunteva ori. Hoitaessa se on otettava käytävälle, koska muuten se pyörii ja yrittää tallata varpaasi. Hoitaessa ori seisoo tyyneen rauhallisena paikalla ja hörähtelee muille hevosille hiljaa. Harjata voi vaikka kuinka paljon, koska siitä se todellakin nauttii! Herkut huomataan taskusta ja jos ei muu auta, yrittää Sumottaja kaivaa ne vaikka väkisin ulos sieltä. Kannattaa siis herkut jättää jonnekin muualle, kuin taskuun. Takapäätä on silti syytä varoa, se on jalkaansa nostanut ja uhkaillut, mutta varsinaisesti ketään se ei ole onneksi potkaissut. Taluttaessa ketju on laitettava suuhun. Sumottaja on hankala taluttaa, se saattaa hyppiää, kulkea sivuttain, törmäillä taluttajaansa tai astua varpaille. Etenkin laitumelle vieminen on varsinainen kokemus. Illalla talliin Sumottaja kyllä kävelee jo rauhallisesti, mutta ketju täytyy laittaa varmuudenvuoksi. Kilpailupaikoilla ori on myös levoton ja kulkee miten sattuu. Onneksi olen jo niin tottunut tämän touhuihin, että minun puolestani saa kouhottaa omiaan niin kauan, kun minun ylitse ei kävele. Sitä en tule koskaan hyväksymään. Ratsastuksen jälkeen Sumottaja on paljon rauhallisempi ja selkeästi sen hermot ja aivot ovat saaneet purkaa virtaa pois ja kaikki on nyt hyvin.

Sumottaja rakastaa olla huomion keskipiste ja esiintyä yleisölle. Kilparadalle mentäessä sen tuntee jo selkään, kuinka hevosen ryhti kohenee ja askel muuttuu. Sumottaja keskittyy tekemiseen ja ratsastajan on huolehdittava huolellinen veryttely ennen suoritusta. Hevosta täytyy ratsastaa heti eteen ja alas, tehdä avot ja sulut, väistöt ja takaosan siirtymiset hyvin, että avut ovat varmasti läpi ja hevonen kuulolla. Puoli viileän hevosen kanssa radalla ei tapahdu yhtään mitään. Vasen kierros on ollut aina Sumottajalle hankala, joten se täytyy tarkistaa, että ori toimii myös siihen suuntaan. Ulko-ohja on tärkeä ja jos siitä päästät irti, koko paketti lössähtää. Sumottaja saattaa kulkea välillä lapa edellä, eli kiinnitä siihen erityisesti huomiota ja paukutat sisäpohkeella lavan sinne, minne se kuuluukin.

Esteillä ori on laiskanpuoleinen ja sitä täytyy kehottaa ja kannustaa eteenpäin. Liian hidas vauhti johtaa kieltäytymiseen ja sen tuntee satulasta hyvin ennen tapahtumaa. Sumottaja tykkää kyllä esteistä. Hyppytekniikka on hyvä ja hevonen ponnistaa hyvin kahdella jalalla. Se ei vain tajua, että tähän lajiin saisi laittaa neljä pykälää enemmän tempoa kun kouluratsastukseen. Kyllä tämän taidot ovat vahvemmat koulussa, mutta kivasti se esteitäkin ylittää! Ratsastajan täytyy löytää ratsastukseen hyvä tempo ja pitää siitä tarkoin kiinni. Ratsastaa esteille eteenpäin mutta testailla, että hevonen on koko matkan kuulolla. Ratsastajan täytyy olla määrätietoinen ja tietää, mitä tekee. Epäselvät ohjeet aiheuttavat hevoselle suurta hämmennystä ja homma on menetetty.

Sumottaja tuo talliin piristystä ja vauhtia, joskus ehkä jopa vaarallisia tilanteita. Todella kiva muuten, mutta on oma persoonansa ja osaa sählätä. Rakastaa työtään ja työskentelee todella mielellään. Toivottavasti tämän orin kanssa pääsemme vielä pitkiin meriittilistoihin!


i. Simpura evm
sh, m, 161cm
ii. Sekkeri evm
sh, vrt, 160cm
iii. Sakarievm
iie. Uurla evm
ie. Lamppe VIE evm
sh, m, 155cm
iei. Ernesti evm
iee. Liinu VIE evm
e. Siivekäs evm
sh, prt, 156cm
ei. Musta Lammas evm
sh, rt, 156cm
eii. Mustava evm
eie. Riinla evm
ee. Kukkais Neito evm
sh, prt, 152cm
eei. Opossumi evm
eee. Neitokainen evm


i. Simpura, musta 161cm tukkajumala hurmaa ihmiset jo pelkällä olemuksella ja ulkokuorella. Sen liike on upeaa katsottavaa, ravi on lennokasta ja hyvin rytmikästä ja laukka tehokasta ja hyvin pyörivää. Luonteeltaan tämä musta satuhevonen on herrasmies, jonka ei olemassa olostaan tarvitse ilmoittaa kuin kerran. Tammoille huutelee kyllä mielellään, muutoin jättää säheltämisen pois. Rakenteeltaan erinomainen, kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Rakenteellisesti sopusuhtainen joka suuntaan, jalat ovat ehjät ja suorat, ei virheasentoja. Kilpailtu koulua helppo A tasolla ja kapasiteetti riittäisi korkeammallekin tasolle, jos omistajaa kiinnostaisi vähän enemmän. Esteitä ei ole kilpailuissa hypitty mutta kotona suoritetaan yleensä metrin ratoja. Hyvä hyppytekniikka ja työmoraali on kohdillaan. Muutama vuosi takaperin Lamppe oli aikansa käytetyimpi jalostusoreja ja varsoja löytyy yli 100kpl. Nykyään enään vain rajoitetusti käytössä jalostuksessa, ikääkin on kertynyt jo 22-vuotta. Nauttii eläkepäivistä pienellä maalaistallilla kahden ruunan seurana. Pystyy tarhaamaan ruunien kanssa ongelmitta.

ii. Sekkeri, musta 160cm entinen ravurin raato, joka ansaitsi vielä toisen mahdollisuuden tässä elämässä ja sai ihanan kodin pieneltä yksityistallilta. Siellä ori koulutettiin ratsuksi ja mikä onnen potku! Hevosesta tuli niin upea ja taitava, ettei kukaan halunnut uskoa sen olevan entinen ravuri. Jo 8-vuotiaana sillä kilpailtiin helppo A- tasolla ja menestystä piisasi! Sekkeri oli kaunis musta ori, jolla oli pyrstötähti päässä sekä kolme korkeaa sukkaa jalassa. Rakenteelta kelpo pakkaus, että kannatti käydä kantakirjaamassa toiselle palkinnolle ja saada elinikäinen jalostusoikeus. Sillä on hyvä ilmeikäs pää, vahva lihaksikas kaula, runsaasti vahvaa jouhta, etuosa ja takaosa ovat voimakkaita. Selkä on pitkä mutta sopusuhtainen, hyvä lautanen ja rungon syvyys. Jalat ovat puhtaat, vähän lyhyt säärinen ja matala kavioraja. Liike on irtonaista, matkaavoittavaa ja ilmavaa. Erittäin mukana seurata hevosen liikehdintää kaikissa askellajeissa. Potentiaalinen kilparatsu, joka ei tilanteissa turhia stressaa. Luonteelta luotettava, rohkea ja kiltti. Sitä voi hoitaa pienetkin lapset, toki aikuisten valvonnassa.

ie. Lamppe VIE, musta 155cm on vauhdikas ja temperamenttinen tamma. Yleisratsuna kilpailtu koulua helpppo B, rataesteillä metrin luokkaa sekä maastoesteillä helppoa luokkaa. Muutama startti jopa valjakkoajosta noviisista luokasta. On luonteelta vähän äkäinen ja pirulainen tamma. Keksii hoitajille typeriä temppuja ja osaa todella ärsyttää. Tekee tätä myös laitumella ja jotkut hevoset tarjoavat kaviota suosiolla. Lamppe ei hoitaessa ole se kaikista ihanin kaveri mutta ratsuna aivan mahtava! Herkkä, hallittava mutta todella eteenpäin pyrkivä. Esteillä joutuu reilusti tekemään pidätteitä. Lamppe on rakenteeltaan sporttimallin suomenhevonen, todella kevyt rakenteinen ja siro. Jalat ovat ehjät ja terveet, ei jalka-asento virheitä nähtävissä. Kaikki eivät tykkää tämän mallisista suomenhevosista, mutta kilpailuissa Lamppe on ollut välillä aika voittamaton. Hevonen tekee aina parhaansa ja keskittyy täysillä tekemiseensä. Hevosta ratsastaa sen oma kasvattaja. Lamppe on nyt 16-vuotias ja tähän mennessä varsonut kaksi varsaa.


e. Siivekäs, punarautias 156cm yleistuuppari, joka myytiin siitoskäyttöön Ruotsiin tamman ollessa 17-vuotias. Suomessa Siivekäs ehti varsoa 4 kaunista varsaa. Siivekäs on monipuolinen ja taitava kilparatsu, joka teki näyttävän ja maineikkaan uran täytettyään 13-vuotta. Tammalta löytyy arvokilpailuista voittoja ja sijoituksia vaikka kuinka paljon. Koulua on kilpailtu vaativa B tasolla ja esteitä 110cm luokissa. Kantakirjattu toiselle palkinnolle. Rakenteellisesti erinomainen, sopusuhtainen kokonaisuus. Pää on kaunis ja ilmeikäs, hyvä niskan ja kaulan liittymä, hyvä säkä, pitkä selkä, laskeva lautanen. Takaosa sopusuhtainen, jouhie laatu erinomainen. Etujalat suorat, vennot vuohiset, kavio siistin pyöreä ja siinä on hyvä kavioluu. Takajalat pihtikintut, takaa ravi ahdasta. Raviliike ratsain näyttävää, saisi käyttää takaosaa aktiivisemmin. Laukka hyvä tempoista. Luonteeltaan rento mutta vahvasti tammamainen ja kiimapäivät vaikuttavat hevosen tekemiseen ja suoritukseen todella paljon. Helpottanut iän myötä. Tulee muiden hevosten kanssa hyvin toimeen ja hoitaa varsansa todella hienosti!

ei. Musta Lammas, rautias 156cm korkea ori on ristitty nimensä puolesta tämän varsaiän takia. Musta Lammas laidunsi koko ensimmäisen vuotensa isossa suomenhevoslaumassa, missä oli eri ikäisiä ja kokoisia hevosia mukana. Varsoja oli parhaimmillaan yli kymmenen, mutta jostain syystä juuri tämä orivarsa jäi touhuista ulkopuolelle. Varsat touhusivat keskenään ja välillä Musta Lammas kulki porukassa mukana, mutta lopulta se jäi leikeistä ulkopuolelle. Musta Lammas yritti kyllä tulla kaikkien kanssa toimeen, mutta lopulta parhaiten se viihtyi emänsä vierellä. Musta Lammas on luonteeltaan herrasmies, pelkäämätön ja rauhallinen. Ratsuna todella taitava moniosaaja, jonka kanssa voi tehdä mitä tahansa. Maastoesteillä on kotitallilla menty CIC1 luokkia mutta virallisissa kilpailuissa ei ole vielä startattu. Koulua ori taitaa helppo A tasolle ja rataesteitä pompittu metrin luokkia. Sijoituksia on ropissut ihan mukavasti! Rakenteelta sopusuhtainen, korrekti, etuosa on vahva ja siinä on hyvä syvyys. Runko on hyvän pitkä, hyvä säkä, takaosa on vahva ja häntä on hyvin kiinnittynyt. Etujaloissa on aavistuksen lyhyt sääri, hyväasentoiset kaviot. Takajaloissa pientä sapelijalkaisuutta nähtävissä. Liike on tasaista ja suoraa. Levittää ravissa turhan paljon takajalkoja. Laukka saisi olla pyörivämpää ja vahvempaa. Laatuarvosteluissa palkittu ja kantakirjattu kolmannella palkinnolla.

ee. Kukkais Neito, punarautias 152cm moniosaaja maineikkaasta ratsastuskoulusta. Hevosen tarina on pitkä ja tamma on joutunut kotia vaihtamaan todella useasti, kunnes lopulta joku halusi tehdä kierteestä lopun. Alunperin Kukkais Neito oli tarkoitettu ravuriksi mutta muutaman vuoden juoksuttamisen jälkeen jouduttiin toteamaan, ettei hevosesta ollut siihen. Vauhti ei yksinkertaisesti riittänyt ja laukkaherkkyyttäkin oli. Tämän jälkeen hevonen on vaihtanut kotia melkein muutaman vuoden välein monista eri syistä, jotka eivät liittyneet hevoseen mitenkään. Toki se oli ratsukouluttamaton, eikä ilmeisesti uudet omistajat saaneet siitä haluamaansa. Ratsastuskoulun ylläpitäjä osti tämän hevosen tuttavan tuttavaltaan ja oli valmis kouluttamaan siitä vielä hyvän tuntihevosen. Näin hän tekikin, eikä matka ollut helppo. Tammaa oli niin moni ihminen "kouluttanut", että se oli täysin hukassa, mitä siltä pyydetään. Kukkais Neito osallistui ensimmäiselle ratsastustunnille 13-vuotiaana ja siitä päivästä lähtien se on kuljettanut luotettavasti ja tunnollisesti eri tasoisia ratsastajan alkuja satulassaan. Kukkais Neito on pitkä runkoinen, jolla on suppea ylälinja ja lyhyt kaula, vahva kantava lanne, käyrät kintereet ja vennot vuohiset. Rakenteellisesti ei kaunis ja vain aika näyttää, koska jalat alkavat reagoimaan rasitukseen. Ravi on isoa ja pomppivaa, laukka vähän voimatonta vielä mutta hyvä kolmitahtinen ja sopivan pyörivää. Kukkais Neito on varsonut yhden varsan ja tulevaisuudessa haaveena vielä eläkepäiville vielä muutama jälkeläinen.


o. Koistilan Muisto s. 24.05.2011 emä. Kirsen Hento om. Vuorna KTK-III, SLA-II, YLA3
t. Koistilan Katinka s. 29.01.2017 emä. Katinkontti om. Vähäpelto KTK-II, KERJ-III, Jälk-C
sh o. Huvin Savusumu s. 14.05.2017 emä. Viiman Ilo om. Sorel KTK-I

KRJ:n kouluratsastuskilpailut
40 sijoitusta / 11 voittoa

06.03.2011: Acantha Farm - He B -- 1/100
12.03.2011: Virtuaalitalli Dei - He B -- 5/50
14.03.2011: Virtuaalitalli Dei - He B -- 5/50
26.05.2011: Fiktio - He A -- 5/50
16.06.2011: Fiktio - He A -- 2/50
24.07.2011: Virtuaalitalli Dei - He A -- 3/50
27.07.2011: Virtuaalitalli Dei - He A -- 4/50
01.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 5/30
02.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 5/30
05.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 1/30
07.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 2/30
08.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 4/30
08.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 4/30
09.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 3/30
10.01.2017: Tuulenpesä - He A -- 4/30
11.01.2017: Hengenvaara - He A -- 1/50
21.01.2017: Hengenvaara - He A -- 1/50
22.01.2017: Hengenvaara - He A -- 2/50
29.01.2017: Hengenvaara - He A -- 4/50
30.01.2017: Hengenvaara - He A -- 4/50
30.01.2017: Hengenvaara - He A -- 6/50
04.02.2017: Kievarinkuja - He A -- 3/50
06.02.2017: Teilikorpi - He A -- 1/50
07.02.2017: Teilikorpi - He A -- 7/50
07.02.2017: Teilikorpi - He A -- 1/50
10.02.2017: Ventos - He A -- 3/40
13.02.2017: Hengenvaara - He A -- 10/100
14.02.2017: Hirvitammi - He A -- 5/30
16.02.2017: Hirvitammi - He A -- 5/30
17.02.2017: Hirvitammi - He A -- 1/30
18.02.2017: Hirvitammi - He A -- 5/30
18.02.2017: Hirvitammi - He A -- 2/30
27.02.2017: Ventos - He A -- 4/40
01.03.2017: Hengenvaara - He A -- 1/30
03.03.2017: Hengenvaara - He A -- 5/30
04.03.2017: Hengenvaara - He A -- 1/30
05.03.2017: Hengenvaara - He A -- 1/30
09.03.2017: Mörkövaara - He A -- 1/30
13.03.2017: Hengenvaara - He A -- 3/40
20.03.2017: Hengenvaara - He A -- 3/40ERJ:n esteratsastuskilpailut
42 sijoitusta / 7 voittoa

26.11.2011: Lime - 100cm -- 5/60
30.11.2011: Kärmeniemi - 90cm -- 3/50
01.12.2011: Kärmeniemi - 90cm -- 7/50
02.02.2012: Hiprakka - 90cm -- 4/50
04.02.2012: Hiprakka - 100cm -- 5/50
04.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 1/40
26.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 5/40
26.04.2012: Rhonwen - 100cm -- 2/40
23.07.2012: Hex Sporthorses - 100cm -- 5/60
17.08.2012: Dark Side - 100cm -- 3/30
03.09.2012: Lai'e Welsh - 90cm -- 2/40
05.09.2012: Lai'e Welsh - 90cm -- 4/40
05.09.2012: Lai'e Welsh - 100cm -- 5/40
06.09.2012: Lai'e Welsh - 90cm -- 1/40
06.09.2012: Lai'e Welsh - 100cm -- 6/40
07.09.2012: Lai'e Welsh - 90cm -- 3/40
09.09.2012: Lai'e Welsh - 100cm -- 6/40
14.09.2012: Escorant - 100cm -- 4/30
18.09.2012: Kaylee Stables - 100cm -- 5/30
18.12.1016: Moondance - 100cm -- 2/30
19.12.1016: Moondance - 100cm -- 4/30
22.12.1016: Moondance - 100cm -- 2/30
25.12.1016: Moondance - 100cm -- 1/30
27.12.2016: Tuulenpesä - 100cm -- 1/30
28.12.2016: Tuulenpesä - 100cm -- 1/30
29.12.2016: Tuulenpesä - 100cm -- 3/30
30.12.2016: Tuulenpesä - 100cm -- 1/30
31.12.2016: Tuulenpesä - 100cm -- 5/30
01.01.2017: Cadogan - 100cm -- 5/40
02.01.2017: Cadogan - 100cm -- 6/40
02.01.2017: Hortensia - 100cm -- 3/40
03.01.2017: Hortensia - 100cm -- 2/40
04.01.2017: Hortensia - 100cm -- 3/40
06.01.2017: Cadogan - 100cm -- 5/40
06.01.2017: Hortensia - 100cm -- 5/40
08.01.2017: Cadogan - 100cm -- 1/40
08.01.2017: Cadogan - 100cm -- 4/40
13.01.2017: Cadogan - 100cm -- 3/40
17.01.2017: Cadogan - 100cm -- 5/40
20.01.2017: Cadogan - 100cm -- 6/40
13.02.2017: Turmeltaja - 100cm -- 5/30
19.02.2017: Turmeltaja - 100cm -- 4/30


♦ 06.10.2010: Kisakeskus CK - irtoSERT -- pt. Anette N.
♦ 20.04.2011: Harharetki - irtoSERT -- pt. Anette N.
♦ 30.05.2011: Viehättävä - irtoSERT -- pt. Peppi S.
Champion- arvonimi myönnetty 6/2011

★ Suomenhevosten KTK 6/2016 - KTK-II -- 19+17+18+19=73p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 10/2017 - ERJ-I -- 7,5+40+18+20+15=100,5p.
★ KRJ:n laatuarvostelu 11/2017 - KRJ-I -- 8+40+20+20+15=103p.
★ Sh laatuarvostelu 10/2017 - SLA-I -- 15(4-4-4-3)+21+23+20+20=99p.

Estevalmennus
Sumottaja käveli rauhallisesti luokenseni tarhan portille. Hevonen on jokapuolelta savimaisessa kurassa, mikä tuuri! Valmentajani saapuisi puolentunnin kuluttua, eli nyt on oikeasti kiire. Ei muutakuin pyörösuka käteen ja hommiin! Puunatessa tuli jo valmiiksi hiki, mutta ehdin viisi minuuttia ennen Sailan tuloa saada Sumottajan valmiiksi. Nousin satulaan, kiristin satulavyön ja lähdin kävelemään kentälle. Saila saapui hetken kuluttua, kun kävelin kentällä pitkillä ohjilla. Hän komensi minua ottamaan ohjia käteen ja tekemään pysähdyksiä, voltteja ja väistään takaosaa kulmauksissa. Sumottaja oli tyyneen rauhallinen ja sain hevosen nopeasti avuille. Saila kokosi kentälle muutaman esteen, olimme valmiina. Ensimmäisenä oli perus pystyeste, joka lähestyttiin puomin kautta. Sumottaja alkoi hiljalleen heräilemään ja virkeystila kasvamaan. Ori oli raskas edestä ja tein sen kanssa vielä muutamia ympyröitä ja pyrin kokoamaan hevosta enemmän. Pystyeste ylitettiin hyvin, ei ongelmia. Kaksois-sarjalle Sumottaja lähti turhan vauhdikkaasti enkä saanut sitä tarpeeksi pidätettyä. Saila huuteli ohjeita jatkuvasti. Minun täytyi keskittyä tekemään pidätteet ja myötäämään, myös esteelle lähestymisessä tarvitsee olla tarkempi. Esteelle lähestyminen tapahtuu heti tiukan kaarteen jälkeen ja askeleet täytyi saada sopimaan lähestymiseen. Sumottaja narskutteli kuolaimia ja joka ylityksen jälkeen kuumuus tila vain nousi. Okseri oli hankalassa kulmassa ja sen kanssa oli aluksi ongelmia. Lopulta saimme askeleet sovitettua väleihin ja pieni esterata ylitettiin puhtaasti. Saila oli tyytyväinen, toki kotiläksyjä tuli taas roppa kaupalla...


Estevalmennus
Sumottaja vaikutti aluksi todella hermostuneelta, eikä tilannetta auttanut kun valmentaja lähti kokoamaan kentän keskelle estettä. Sumottaja narsutti kuolaimiaan ja yritin siirtää orin keskittymistä itse työskentelyyn erilaisilla koulukiemuroilla ja pelkillä pysähdyksillä. Pikku hiljaa Sumottaja alkoi kulkemaan pyydetyllä tavalla ja aloitimme ensin perus pystyllä joka oli 80cm. Sumottaja innostui turhan paljon ja vauhti oli huomattavasti liian korkea, ja Sumottaja ohitti esteen. Toisella yrityksellä tein huolellisemmin pidätteitä ja istuin syvällä satulassa, alkoi näyttämään paljon paremmalta. Perinteiseen tyyliin Sumottaja kaipasi elämäänsä vauhtia ja vaarallisia tilanteita. Ratsastajana ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin istua kyydissä ja olla tarkkana esteitä lähestyessä. Monet valmentajat ovat kauhistelleet menoamme, mutta ei ainakaan tule aikavirheitä meille. Enkä juksaa, jos sanon, että yleensä kilpailuissa Sumottajan suoritus on vähintäänkin kärki kolmikossa aikansa puolesta... No joo, este ylitettiin nätisti, ja kolmen puhtaan suorituksen jälkeen siirryimme sarjalle. Siinä olikin enemmän jo haastetta, koska Sumottaja oli todella menevällä päällä. Alkuun emme meinannut mitenkään löytää oikeaa askellusta, aina meni liian pitkälle ja este jouduttiin ylittämään todella läheltä. Mutta lopulta sain yhden puhtaan suorituksen johon päätimme valmennuksen. Tein huolellisen loppu verryttelyn. Keskustelimme valmentajani kanssa ja ihmettelimme Sumottajan hankalaa päivää. Yleensä ori kulki kauniisti ja hallitusti, mutta tänään oli aivan erilainen päivä. Onneksi kuitenkin saimme lopettaa siihen puhtaaseen suoritukseen, ettei jäänyt pahan maku suuhun.


Estevalmennus
Alku veryttely aloitettiin rauhallisesti tekemällä perus pysähdykiä ja peruutus harjoituksia. Näin sain herkistettyä Sumottajan avuille, samalla orin keskittyminen keskittyi vain ratsastukseen. Välillä tuntui, että tuulinen ilma on sumentanut orin aivot, koska hevonen ei ole ollut halukas yhteistyöhön pitkään aikaan. Liian monta harmaata hiusta olen jo joutunut repimään pääästäni. Sumottaja kulki ihmeenkaupalla kauniisti ja odotettavissa oli loistavia suorituksia. Ensimmäinen pysty oli 100cm jonka Sumottaja ylitti puhtaasti ilman ongelmia. Seuraava pysty oli 110cm ja sekin ylitettiin kauniisti. Sarjalla oli taas ongelmia askelien kanssa, jotka jäivän aina vähän lyhyiksi ja viimeinen este ylitettiin sellaisella loikalla että huh huh. Onneksi pysyin satulassa, vaikka laskeutuessa toinen jalustimeni irtosi ja jouduin hakemaan tasapainoa. Sumottaja alkoi kuumentua pikku hiljaa eikä orin keskittyminen ollut tehokasta. Sovimme että ylitämme vielä pari kertaa tuon metrin esteen, jolloin valmennus päätetään hyvään suoritukseen. Sain lopulta pidäteltyä ja maltettua hevostani sen verran, että este päästiin oikealla ajoituksella ja etäisyydeltä ylitettyä. Sumottaja korskui ja narskutteli kuolaimia, ruutia löytyy. Muutaman yrityksen jälkeen sain onnistuneen suorituksen ja lopuksi lähdin orilla kävelemään maastoon loppu veryttelyn merkeissä. Olin ihan tyytyväinen hevoseeni, mutta en ymmärrä miksi sarjat ovat alkaneet tuottamaan ongelmia. Täytyy siis alkaa keskittymään oikein kunnolla sarjoihin, sillä kisoissa sarjat ovat olennainen osa ja jos nyt Sumottaja alkaa venkuroimaan niillä, ei suorituksista tule kummoisia.


Estevalmennus
Kipakka herra esitteli itseään ylpeänä ratsukon ravatessa kaviouralla. Sitä oli upeaa seurata vierestä, ja vielä myöntää kuinka hienosti ori oli kehittynyt. Ratsukko osasi nyt puhaltaa jo yhteen hiileen ja keskittyä. Hevosella on ollut pienimuotoisena ongelmana säilyttää maltti ja keskittyminen. Välillä ratsastajan avut unohtuvat ja muut asiat kentällä on paljon kiinnostavampia. Ori on saatava pysymään avuilla ja säilyttämään keskittyminen työskentelyssä. Se ei aina ole kovinkaan helppo homma. Olin tehnyt kentälle pienen esteradan, jossa oli okseri, kahden sarja ja pari pysty estettä. Siirryin itse kentän laidalle seuraamaan, kun ratsukko lähti suorittamaan antamieni ohjeiden mukaisesti rataa. Sumottajan innostus alkoi jälleen puskemaan päälle ja vauhti oli välillä liian kova, jolloin puomit kolahtelivat ilkeästi, onneksi ei pudotuksia tullut. Hevosen ilmeistä ja eleistä huomasi, kuinka kolina ärsytti sitä. Sarjalla askeleet jäivät pitkäksi ja este tuli hieman yllättäen ja pomppu oli sen mukainen. Kehotin ratsukkoa keräilemään itseään radan jälkeen, jotta seuraava yritys olisi paljon hallitumpi. Sumottaja heitteli päätänsä innoissaan, mutta lopulta ratsastaja sai orin ruotuun ja esterata ylitettiin mallikkaasti. Kevät varmasti tekee tehtävänsä, kun jokaisesta asiasta tämä hevonen tuntuu innostuvan. Ratsukko lähti lopuksi maastoilemaan loppu käyntejä, kun minä taas sain hirveän työurakan niskaan ja sain raahata kaikki esteet pois kentältä. Pientä hiomista täytyy tehdä, jotta kesän tavoitteet täyttyvät.


Estevalmennus
Seisoskelin kentällä ja odottelin myöhässä tulevaa ratsukkoa. Keväinen aurinko porotti taivaalla, tuoden erittäin pirteän ja iloisen mielen. Ratsastaja näytti kovin nyrpistyneeltä kentälle saavuttuaan, ehkä kaikki ei ole mennyt nappiin. Ratsukko sai suorittaa alkuun veryttelyn täysin omatoimisesti. Sillä aikaa minä alkaisin rakentelemaan meille esteitä. Alku alkoi hieman koheltaen, kun ori alkoi kokeilemaan ratsastajansa rajoja ja hermoja. Kehotin ratsastajaa rauhoittumaan, sillä kiukkuinen mielentila vaikutti hevoseen kummasti. Pääty-ympyrälle tekemään asetuksia, taivutuksia ja herättelemään sitä hevosta avuille. Hermojaan on aivan turha menettää, siitä ei tule yhtään mitään. Hengittää syvään, istuu syvälle satulaan ja alkaa keskittyä. Hiljalleen ori alkoi taipua ratsastajansa tahtoon ja homma alkoi toimia. Hevonen tuntui kuulemma jo kevyeltä ja voisimme aloittaa valmennuksen. Aluksi ratsukko teki tempo harjoituksia, jonka jälkeen laukassa vähän ympyröitä ja laukanvaihto harjoituksia. Viimeinen tarkistus, oliko hevonen kuulolla. Olin kasannut kentälle okserin, jota oli tarkoitus harjoitella. Sumottaja vaikutti todella keskittyneeltä ja rauhalliselta, mitä yleensä se ei ole. Esteen ori ylitti todella hienosti, vaikka pienet takapään heittelyt se antoikin esteen jälkeen. Ratsastaja tiesi hevosensa ja osasi niitä myötäillä. Myös kolmen sarjan Sumottaja suoritti todella puhtaasti, nyt meni askellukset oikein ja tempo oli täydellinen. Todella upeaa! Ratsukko on varmasti harjoitellut ahkerasti, sillä nyt on selviä tuloksia nähtävissä. Olen aina antanut pieniä kotiläksyjä ratsastajalle, missä parantaa ja luulen, että opit alkavat hiljalleen menemään perille.


Eläinlääkärin tarkastus Vuokosken klinikalla 20.08.2013
Ori on siirtymässä jalostuskäyttöön ja omistaja halusi sille tehtävän normaalin terveystarkastuksen ilman jalkojen taivuttamisia. Ensimmäisenä otettiin verikoe ja CEM-testi. Tämän jälkeen orille tehtiin kliininen tutkimus. Yleiskunto hyvä, jalat kuivat ja viileät, limakalvot hyvät, ei sierainvuotoa, karvapeite hyvä. Kaviot aavistuksen hauraat ja halkeilevat. Ei todettu viitteitä kesäihottumasta. Hyväkuntoinen ja pirteä ori. Verikokeissa ei huomauttamista ja CEM-testi puhdas.

Kouluvalmennus 16.04.2013
Sumottajalla oli selkeä kiukku päivä, tämä oli jo selvää aamusta lähtien. Karsinaan astuessa ori oli vastassa korvat luimussa. Ahne yritti väkisin tunkea kaurakipolle, kun yritin kaataa ne orin omaan astiaan. Toivottavasti Sumottajan mieli muuttuu aamupäivän aikana. Varustaminen sujui päivällä jo paremmin, kun valmistauduimme valmennukseen.Tarkoituksena olisi harjoitella väistöjä ja nostoja, joten saa nähdä miten tästä suoriudumme. Sumottaja narskutteli hermostuneesti kuolaimia alkukäynneillä. Yritin psyykata itseäni ja keskittyä täysin jo valmiiksi hermoheikkoon hevoseeni, vaikka muut asiat painoi mieltäni. Sumottaja osasi kyllä tehdä kaikesta mahdottoman hankalaa, jos se vain huomaa, ettei ratsastaja ole täysillä mukana. Ravilla Sumottaja painoi kuolaimelle jatkuvasti ja minulla oli työ saada hevosta hillittyä. Laukat nousi aluksi todella töksäyttelevästi ja vauhdikkaasti, pari komeaa pukkiakin siinä tuli koettua. Kevät se tekee tuloaan, joka näkyy tästäkin hevosesta. Valmentajaltani sain kuulla kunniani, mutta yritin parhaani. Väistöissä ori pyrki karkuun ja oikomaan, mutta sain lopulta hevosen kuriin ja Sumottaja suostui tekemään pyydetyt asiat niin siististi, että valmentajakin oli tyytyväinen. Huokaisin helpotuksesta kun saimme lähteä tekemään loppu verryttelyn maastoon. Tämä oli päivä, kun mikään ei sujunut. Niin hevosella kuin minullakaan, vaikka Sumottaja lopulta suoriutui hyvin. Työstämistä riittää etenkin nostoissa, jotka lähtee edelleenkin hieman hypähtäen ja laukka ei meinaa pysyä siistin tasaisena. Lisäksi hevosen luistaminen työtehtävistään on saata pian kuriin.

Kouluvalmennus 01.06.2012
Tänään oli tiedossa mielenkiintoinen valmennus, kun eräs tuttavani oli tulossa valmentamaan minua ja kahta ystävääni. Kentällä oli kolme kiivasta oria. Sumottajan lisäksi mukana oli Kirottu Tahto ja Otto-Lapsi. Kävelimme jo kaviouralla kun valmentajamme saapui kentälle. Vaihdoimme nopeat kuulumiset kunnes aloimme hommiin. Ensimmäisenä menimme isolle pääty-ympyrälle kävelemään kaikki kolme ja harjoittamaan asetusta ja pysähdyksiä. Sumottaja vaikutti tehokkaalta ja tuntui että oria alkoi jo tylsistyttämään nuo rauhalliset harjoitukset. Tilanne parani huomattavasti kun pääsimme ympyrästä pois ja jatkoimme koottua ravia koko kentällä. Sumottaja vilkuili Kirottu Tahto nimistä toveria, joka selvästi ärsytti sitä jollain tapaa. Keskittyminen katosi välillä mutta sain pian korjattua asian. Aloimme tekemään laukan nosto harjoituksia jolloin Sumottaja vasta innostui! Ensimmäisellä nostolla ori heilautti vimmatusti häntäänsä ja hetkessä orin peräpää lennähteli pari kertaa taivasta kohti, se on hyvä että intoa piisaa! Valmentajamme hymyili vienosti minulle ja kehotti tekemään pidätteitä pikkuisen enemmän ettei ori ihan kengistään lähde. En tiedä vaivasiko Kirottu Tahto Sumottajaa jotenkin, vai oliko sillä vain virtaa niin paljon. Tuon pienen kommelluksen jälkeen sain Sumottajan taas keskittymään olennaiseen ja ylimääräinen virta hupeni pois. Lopuksi teimme voltteja ja tempo harjoituksia ravissa, kunnes teimme loppu käynnit löysillä ohjilla. Silloin olikin hyvää aikaa höpötellä, kun hevoset kävelivät tyytyväisen väsähtäneinä pitkin kaviouraa. Valmentaja oli tyytyväinen jokaisen suoritukseen, mutta petrattavaa vielä löytyi. Jokainen meistä sai henkilökohtaiset lisäharjoitus ohjeet, joita tulisi reenata seuraavaa valmennusta varten. Sumottajasta olin ylpeä!

Kouluvalmennus 06.05.2012
Saavuin kentälle todella toivoikkain mielin, odotettavissa olisi loistava valmennettava, jota on aina ilo seurata. Valmennus oli alkamassa myöhään, kun Sumottaja ja tämän ratsastaja vihdoin saapui kentän keskelle. Viimeistelyt käyntiin ja ratsastaja oli valmis kiipeämään satulaan. Sumottaja lähti kävelemään jo ennenkuin ratsastaja oli edes kunnolla saanut itseään istumaan. Lämmin höyry nousi orin turvasta ja kuolaimet kilisivät suussa, Sumottajalla oli selvästi virtaa. Aloitimme valmennuksen perus kootulla käynnillä, jossa oria alettiin herättelemään avuille. Ratsastaja käytti turhan paljon ohjas- ja pohjeapuja että jouduin moneen kertaan kehottamaan käyttämään myös painoapuja. Sumottaja heitteli päätänsä vähän väliä eikä meinannut suostua keskittymään olennaiseen. Onneksi keskittyminen alkoi palautua kun rupesimme harjoittamaan koottua laukkaa ympyrällä. Edelleenkin kuolaimet narskui suussa ilkeästi ja ori kulki välillä ties missä solmussa, aina se sieltä saatiin takaisin oikeaan linjaan. Sumottajan etupää toimi oikein tarmokkaasti, mutta takaosa kuin jäi vauhdista välillä. Ratsastaja sai työskennellä tosissaan jotta sai orin kulkemaan halutulla tavalla. Laukalla Sumottaja onnistui jokaisessa harjoituksessa; laukan vaihdot, tempo harjoitukset ja nostot. Erittäin mallikkaasti suoritettu! Loppua kohden ori alkoi näyttämään kokoajan vain paremmalta, mutta valmennus alkoi pikkuhiljaa loppua. Lopuksi tehtiin harjoitusravissa voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Sen jäljeen ratsukko sai rauhassa kävellä kaviouralla pitkillä ohjilla. Sumottaja höyrysi kevyesti viileässä pakkasessa, mutta näytti todella tyytyväiseltä. Myös minä olin erittäin tyytyväinen ratsukon lopulliseen suoritukseen, pakkasesta huolimatta.

Kouluvalmennus 27.04.2012
Pieni pakkanen kirpaisi kentällä noustessani Sumottajan satulaan. Tälläisellä ilmalla on mukava harjoitella kentällä ja nauttia raikkaasta talvisesta säästä. Muuten yleensä aina ollaan vain lämpösessä maneesissa. Valmentajani saapui kentän laidalle joka ensimmäisenä kertoi päivällä sattuneesta kommelluksesta, jossa hevonen oli säikähtänyt aura-autoa kentällä ja heittänyt ratsastajan kuin perunasäkin ratsailta ja kirmannut portin lävitse pitkin tallialuetta. Sen keskustelun aikana kävelytin Sumottajaa pitkin kenttää ja pikkihiljaa aloin keräillä ohjia tuntumalle. Hevonen tuntui kevyeltä ja helpolta ohjata. Aloitimme valmennuksen volteilla, joiden kanssa joskus on ollut hiukan vaikeuksia. Hevonen meinaa kulkea välillä kuin rautaputki ja sitä joutuu työstämään, että ori kulkisi kauniisti kaarella ja sulavin liikkein. Vartin harjoittelun jälkeen ne voltit alkoi sujumaan ja ori alkoi taipua avuille kevyemmin. Sumottajalle tekee hyvää pitkästä aikaa tehdä tempo harjoituksia. Kokorataleikkaa kuviolla pitkillä sivuilla teimme ravissa harjoituksia mutta Sumottaja oli välillä sitä mieltä että voidaan mennä kovempaakin ja nosteli laukkaa. Viiden minuutin jälkeen Sumottaja rauhoittui ja teki upeasti lisätyt ravit loistavasti ja sen jälkeen harjoitimme samassa kuviossa laukanvaihtoja. Sumottaja pysyi loppu ajan yllättävän vetreänä ja herkkänä, joten työstäminen ei ollut enään niin raskasta kuin alkuun. Lopuksi teimme vielä niitä kivoja voltteja ja käynnissä parit pysähdys harjoitukset. Valmentaja oli erittäin tyytyväinen oriin suoritukseen, mutta kehtotti edelleenkin harjoittelemaan niitä voltteja jotka tuntuu välillä menevän vähän mönkään.

Kouluvalmennus 23.03.2012
Tarkoituksena olisi harjoittaa Sumottajan herkkyyttä ja perustaa apuihin. Alku lämmittelyssä ori käyttäytyi hermostuneesti joten tiesin että töitä tulee tehdä ja paljon. Jatkuva pään heittely ja kiskominen saataisiin loppumaan huolellisen veryttelyn johdosta. Tiukensin ohjia ja ainakin näin alkuun sain hevosen hyvin kulkemaan kuolaimella ja nätisti koottuna. Kova kuolainten narskuttelu loppui siinä vaiheessa kun aloitettiin kulkemaan ympyrällä. Ori tarkaili aluksi mielummin maisemia kuin keskittyi itse työskentelyyn mutta pikku hiljaa istunnalla ja avuilla sain hevosen keskittymisen itseeni. Myös notkeus ja vetreys alkoi löytymään. Sumottaja alkoi vetristyä, joten siirryimme harjoittelemaan väistöjä sekä laukanvaihtoja. Ne menivät mallikkaasti mutta jatkuvasti sai Sumottajaa herätellä ja herkistää avuille. Laukan nostaminen tapahtui jälleen aluksi töksähtelevästi ja jouduin todenteolla työstämään hevosta, että nostosta tulisi tasainen ja sulava. Virtaa tuntui olevan aivan liikaa tarkkojen yksityiskohtien hiemosieen. Loppu veryttelyyn asti sain työskennellä tosissani oriin kanssa. Tänään oli Sumottajalla selvästi kiukuttelu päivä jolloin mikään homma ei oikein kiinnostaisi. Lähdin vielä maastoon tekemään pienen kävelylenkin hyvän harjoittelun lopuksi. Asiat yhteen kooten harjoitus sujui hyvin, tosin paremminkin ori on treeneissä osannut toimia ja käyttäytyä. Huomenna tallityttömme saa kyllä lähteä orin kanssa maastoon purkamaan paineita, koska on tavallaan todella noloa olla valmennettavana eikä hevonen osaa käyttäytyä. Valmentajamme kuitenkin tuntee ja tietää hevosen kilparadoilta, ei mikään aloitteleva tuntsari vaan oikea kapasiteettinen kouluratsu.

   

© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse