Xenan Bree

30.12.2007 - 20.01.2018

♦ Virallinen nimiXenan Bree
♦ Syntynyt30.12.2007
♦ Ikä27-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuShetlanninponi
♦ SukupuoliTamma
♦ Säkäkorkeus, väri95cm, rautiaankimo
♦ PainotusValjakkopainotus
♦ KoulutustasoNoviisi
♦ VH-tunnusVH03-017-9591
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ KasvattajaSorel / Huvitus
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetVVJ-III, SHLA-II


Xenan Bree, tai tutummille pelkkä Berri, on suloinen ja melko äkäinen pikku otus: mitä ikinä teetkin tälle neidille, niin vastassa on aina nyrpistelevä ilme tai jekku takataskussa tai hihansuussa. Mutta voitettuasi tämän pikkuneidin sydämen, se tekee kaiken haluamasi ja on oikea unelmaponi.

Berri on hyvin vilkas ja vaikea tamma. Neiti testaa kaikkia käsittelijöitään ja kaipaa elämäänsä haasteita ja virkistystä. Liiat vapaapäivät ja tylsä tarha ovat omiaan innostamaan tammaa karkailuun ja pieneen pahantekoon. Tamma ei kuitenkaan ole ilkeä, hiukan ylivilkas vain. Jos neidin haluaa kuulolle ja rauhalliseksi, paras keino siihen on ratsastaa monena päivänä kyllästymiseen asti ja tuohuilla sen jälkeen sen kanssa tallissa. Berri nauttii rapsuttelusta ja tykkää muutenkin kun sen kanssa puuhaillaan. Tammalla on kuitenkin tapana pyöriä ja näykkiä, varsinkin jos osaamattomia tai hiukankin pelokkaita henkilöitä päästetään käsittelemään sitä. Näykkiminen on paha tapa, josta tammaa ei tunnu saavan millään irti. Kun tietty ihminen huomauttaa siitä riittävän monta kertaa ja voittaa Berrin luottamuksen, ei se enää samalla henkilölle uhoa. Kavioiden putsaaminen on Berrin kanssa melkoinen operaatio.

"Hahaa! Nyt mä purasen!" Kyllä, tuo lause saattaa esiintyä useammin kuin usein Berrin päässä kun sitä hoitaa. Harjatessa, riimua laittessa, kavioita puhdistaessa, varustaessa... Ainoa paikka, missä Berri osaa olla kunnolla, on pesuboxi. Kipakka Berri on siellä kuin sulaa vahaa käsissäsi, se nimittäin rakastaa pesemistä yli kaiken. Myös rapsuttelusta tamma pitää, mutta kohtuudessa sitäkin. Suutaan se ei aukaise, ei sitten millään.. Ellei sinulla sattuisi olemaan vaikka maukasta omenaa taskussasi.

"No nyt sun on aika kyl lentää sielt mun selästä keikkumasta." Tuokin on varmasti yksi Berrin mietteistä, kun sillä ratsastetaan. Tamma yrittää kaikkea mahdollista päästäkseen eroon riesasta sen selässä: Se yrittää karkailla kentän aidan ali, pysähtelee ennen aikojaan, tekee äkkisyoksähdyksiä sekä äkkipysähdyksiä, napostelee joka ikisen heinän kentän laitamilta. Ei siis mikään unelmaponi ratsastaessa. Laukkaa se ei nosta; kunnolla, viskelee vain häntäänsä ja luimistelee korviaan kuin sanoen: "Turha vaiva, en mä sitä nosta vaikka mikä olis!" Ravissa Berri tekee äkkpysähdyksiä ja vetää samalla päänsä alas. Tomeralla ja arvonsa tietävällä ratsastajalla Berri kuitenkin osaa olla ihan säädyllisesti. Ja sattumoisin pikkuneidillä on myös outo taipumus pelätä maiskuttelua ja naksahteluja. Se on siis pahin virhe mitä tamman selässä voi tehdä. Mutta kisoihin meneminen onkin sitten ihan eri juttu. Ehei, Berri ei ole pahempi kuin kotonaan. Se oikeastaan keskittyy paremmin ja käyttäytyy ihan mukavasti.

Kaikista vähiten temppuilua tapahtuu kärryt perässä. Mitä nyt välillä poni yrittää peruuttaa kärryt ojaan tai olla kulkematta senttiäkään eteenpäin. Berri on kuitenkin kiva valjakkoponi, joka pienistä jaloistaan huolimatta pystyy uskomattomiin taidonnäytöksiin. Vauhti ei ole ongelma ja jos vain ohjastaja on tasainen ja osaava, saa tämän ponin kanssa aikaan vaikka mitä. Berri osaa laiskottelun taidon ja käyttää sen kyllä hyödyksi, jos tilaisuus tulee. Poni täytyy pitää ensimmäisestä askeleesta lähtien reippaassa käynnissä ja pitää tahti yllä.

Tamma pistää kisakentillä vipinäksi ja tekee aina parhaansa, joskus ehkä enemmänkin. Voitonhaluiseksi tapauksesti Berriä voisi tosiaan sanoa. Berrin on pakko olla aina lauman johtaja, missä ikinä se sitten onkaan. Berri komentelee muita mielensä mukaan, vaikkei olekaan kauhean kokenut vielä. Paha sille, joka sitä uhkaa: Pikku Berri antaa kyllä tupenrapinat!

Uimisestä Berri tykkää niin, että saattaa kesken maastolenkin laukata lähimpään lätäkköön. Tamman kanssa onkin hauska kahlailla ja uiskennella. Uitossa Berrin herttainen puoli pääsee oikeuksiinsa ja tamma nauttii täysin siemuksin. Se on jopa leikkisä, eikä missään tapauksessa yritä vahingoittaa ratsastajaa tai uittajaa.


i. Exfar DOF evm
she, rt, 94cm
ii. Golderos evm
she, m, 96cm
iii. Farmal evm
iie. Arystha evm
ie. Hope evm
she, prt, 89cm
iei. Rock the Disk evm
iee. Drolina evm
e. Chorusthla evm
she, km, 96cm
ei. Makeroy evm
she, km, 100cm
eii. Federline evm
eie. Tahara evm
ee. Furonda evm
she, rt, 93cm
eei. Horony evm
eee. Holycy evm


Berrin suvun kaksi ensimmäistä polvea ovat kotoisin Ruotsista, kuten tamma itsekin. Kolmannessa polvessa löytyy poneja mm. Englannista ja Saksasta. Suku on melko hyvin menestynyttä ja vaikuttanut erityisesti juuri Ruotsin puolella shetlanninponi jalostukseen.

i. Exfar DOF: On ruotsalainen shetlanninponi ori, joka taitaa valjakkoajoliikkeet erittäin hyvin. Komea rautias herrasmies periyttää jälkeläisilleen kapasiteettia valjakkoradoille, sekä liikkeisiin avoimuutta ja sujuvuutta. Exfarilla onkin pieneksi poniksi erittäin suuret liikkeet. Ori on näyttänyt upeita liikkeitään useissa valjakkoajokilpailuissa noviisi luokissa ja niittänyt menestystä. Exfar on luonteeltaan jääräpäinen mutta herrasmies. Vuoden tämä poniori yksi käytetyimpiä jalostusoreja, kun Exfar kantakirjattiin I-palkinnolle. Menehtyi ikävästi15-vuotiaana kolarissa.

ii. Golderos: On myöskin Ruotsissa vaikuttanut jalostusorii, jonka heikkous taitaa olla ilmavuus liikkeissä. Oriilla ei ole juuri nimeksikään ponnua, eikä se ole muutenkaan kovinkaan mallikelpoinen ratsu. Ori koulutettiin vanhemmalla iällä valjakkoponin työtehtäviin ja onneksi niin tapahtuikin. Pieni ja pippurinen poni kilpaili nimekkäissä valjakkokilpailuissa pohjoismaissa. Musta 96 cm korkea ori on kuitenkin ulkonäöltään erittäin komea ja hyväksytty siksi jalostukseen.

iii. Farmal: Oli Saksalainen ori, joka sai elämänsä aikana ainoastaan muutaman jälkeläisen. Herraa käytettiin jalostukseen erittäin harkiten, sillä tämä musta 98cm korkea ori hyppäsi erittäin hyvin, irtohypytyksessä jopa 80cm! Oriilla kilpailtiin aktiivisesti ja se menestyikin isojen ponien luokissa pikkuponiksi erittäin hyvin. Sähäkkä ja arvonsa tunteva poni aiheutti tempauksillaan hoitajilleen usein harmaita hiuksia. Karkaaminen oli kuin arkipäivää ja pienen orin perässä sai juosta tuntikausia. Farmal lopetettiin 24-vuotiaana vanhuuden vaivojen takia.

iie. Arystha: Oli kaunis tamma, joka kuoli vanhuuteen kotimaassaan Ruotsissa, yksityisen omistajansa karsinaan. Tamma eli hyvän ja tasapainoisen elämän, ja sillä kärryteltiin melkoisen paljon. Tamman pääpainotus olikin valjakkoajo. Tämä 95cm korkea, musta neitokainen ei saanut montaakaan jälkeläistä, mutta ne kaikki ovat hyviä rotunsa edustajia ja kaikki vaikuttavat Ruotsissa. Luonteeltaan tämä tamma oli sympaattinen, rauhallinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva.

ie. Hope: On jo viisi varsaa saanut, eläkepäiviään viettävä musta mammarainen, joka toimi ratsastuskoulun palloponina. Koska tammalla on hyvä suku ja sen todettiin periyttävän varsoilleen komeaa ulkomuotoa, sillä teetettiin muutama tarkoin valittu jälkeläinen. Tamma on kooltaan melko pieni, vain 89 cm korkea. Lapsille poni toimi sopivana opettajana rautaisten hermojen ansiosta mutta muutamissa kilpailuissa poni sijoittui valjakkokilpailuissa. Pienessä ponissa riittää kyllä ruutia ja vauhtia!

iei. Rock the Disk: Tuotiin Ranskasta jalostukseen Ruotsiin. Ori hyväksyttiin Ranskassa, Ruotsissa, Suomessa ja Saksassa jalostukseen ja se sai melkoisen määrän jälkeläisiä, yli 120 - tosin eri maissa. Tummanruunikko herra omasi myös leikkisän luonteen ja oli siksi kulloisenkin asuinpaikkansa ehdoton suosikki. Ori lopetettiin vanhuuden tuomien tuskien vuoksi. Kilpailunäyttöjä löytyi esteiltä, koulusta, valjakkoajosta sekä raveista.

iee. Drolina: Toimi Saksalaisessa ratsastuskoulussa tuntiponina ja tiinehtyi kuuluisasta orista aivan sattumalta. Ori kun oli karannut omasta tarhastaan ja tullut heilastelemaan liinakkoa neitokaista. Kyseinen varsa jäikin tamman ainokaiseksi, sillä se jouduttiin lopettamaan ähkyn vuoksi melko nuoressa iässä. Iänikuinen legenda ja sukujen välinen riita tästä varsasta kuitenkin saatiin aikaan. Drolina oli ratsastuskoulun rakastetuin asukas ja ikävä tilanne ajoi ratsastuskoulun lopetus pisteeseen asti.

-----------------------------------------

e. Chorusthla: On sievä Ruotsissa asuva jalostustamma, jonka pääpainotus on valjakkoajossa. Tamma on todella pieni kokoinen mutta erittäin ketterä ja osaava valjakkoponi. Pienistä jaloista lähtee yllättävän paljon nopeutta ja vauhtia, kun on tarvis. Ohjastaja ei kovin suuri voi kokonsa takia olla, mutta nuoret ovat hullaantuneet ja lähteneet kilpailemaan tamman kanssa noviiseissa luokissa. Menestystä on jonkin verran kyllä tullutkin! Vanhemmalla iällä siirtynyt kokonaan laidunten niittäjäksi ja varsojen vahtijaksi.

ei. Makeroy: Elää Ruotsissa pullaponina. Tämä 100cm korkea kimo ori ei ole kantakirjattu ja siksi sen ainoa jälkeläinen on vahinkovarsa. Orilla on komeat liikkeet ja se onkin painottunut kouluratsastuksen ja valjakkoajon puolelle. Herra on vuokraponina eräällä tytöllä ja sillä kilpaillaan koulun puolella helpoissa luokissa. Valjakkoajoa harjoittaa ponin omistaja, joka on intoutunut valjakkomestari Ruotissa. Etenkin shetlanninponien omistajien keskuudessa tuttu ja arvostettu nimi. Orilla kilpailtiin noviisi luokissa ja pienen ponin meno ja meininki oli iloista seurattavaa. Makeroy oli luonteeltaan varsinainen tuittupää, joka kiukutteli vähän kaikesta. Luonne ei ollut todellakaan mikään mukava mutta ponin taidot antoi tässä kohtaa paljon anteeksi.

eii. Federline: Oli Englannissa asunut voikko jalostusori, jota ei koskaan kantakirjattu, mutta jota siitä huolimatta käytettiin jalostukseen ja sai useita menestyneitä jälkeläisiä. Oriilla oli astutuslupa vain muutaman vuoden, mutta siinä ajassa tammoja vieraili tiheästi. Upean ulkokuoren lisäksi tällä ponilla oli erinomainen luonne ja herrasmiehen eleet. Tämä 102cm korkea herrasmies menehtyi ikävästi parhaassa iässään kaviokuumeeseen. Nuorempana orilla kilpailtiin valjakkoajossa ja pienissä esteluokissa.

eie. Tahara: Oli saksalainen tamma, joka eli normaalin shetlanninponin elämän. Sitä käytettiin jalostukseen harkiten ja sillä touhuttiin useissa lajeissa, välillä kilpaillenkin. Valjakkoajossa noviisissa luokissa Tahara oli erinomainen ja maltillinen poni. Se osasi kuunnella tarkoin ohjastajaa ja reagoi jo pieniin ohjasapuihin. Uskon, että ponista olisi voinut tulla vaikka ja mitä, jos vain sen omistaja olisi ollut enemmän kiinnostunut kilpailemisesta. Diivamainen ja tammamainen luonne toi sopivaa kipinää perus arkeen. Ruunivoikko, 101cm korkea tamma sai 3 varsaa. Tahara menehtyi suolikierteeseen 19-vuotiaana.

ee. Furonda: On rautias jalostustamma, joka on saanut jo muutaman erittäin hyvin menestyneen jälkeläisen ja niiden lisäksi muutaman muunkin varsan. Tamma viettelee eläkepäiviään kotitallillaan, mutta lienee vuokrattavissa, jossa pikkulapset haluavat kärrytellä. Tamman painotus on kouluratsastuksessa, mutta se toimii valjakossa moitteettomasti. Kilpailusuorituksia löytyy nuoremmalta iältä, helppo B tasolta ja valjakossa noviisi luokista. Tamman kilpailuiden kultavuodet kestivät muutaman vuoden, kunnes radat unohtui ja kuvioon astui jalostus suunnitelmat. Furonda on luonteeltaan kiltti, rauhallinen ja seurallinen ihana pörröharjaponi.

eei. Horony: Sai oriaikoinaan 5 jälkeläistä, mutta se ruunattiin jo suhteellisen nuoressa iässä siittiöiden huonon liikkuvuuden vuoksi. Koska herra oli vaikea käsiteltävä, katsottiin parhaaksi tällainen ratkaisu. Ori kuitenkin kantakirjatiin kotimaassaan Suomessa toiselle palkinnolle. Se vietti loppuelämänsä kotitallillaan lököillen ja nauttien nuorten rapsutuksista. Luonne oli tulinen, venkoilija ja leikittelevä, mutta silti tätä ponia rakastettiin koko sydämestä. Rakenteellisesti Horony oli yllättävän sporttimainen ja sopusuhtainen. Vaaleanrautias poni menehtyi 25-vuotiaana kaviokuumeeseen.

eee. Holycy: Asui koko ikänsä Ruotsissa, yksityisen omistajan monitoimiponina. Tamma sai pari jälkeläistä, kun omistaja halusi siitä jonkun muiston. Liinakko, 99cm korkea tamma kulutti päivänsä vehreällä laitumella ja pikkulasten harrasteratsuna toimien. Tamma oli opetettu myös ajoon ja se olikin ponista mieleistä puuhaa! Luonteeltaan kiltti ja rauhallinen, juurikin sopiva haliponi lapsille.


she o. Suopursun Kenzo s. 02.07.2008 isä. Charlélie om. Werty
she o. Huvin Braxton s. 26.07.2012 isä. Daybreak Sonata om. Sorel
she t. Huvin Eulalia s. 01.09.2012 isä. Cynton Desperado om. miia-maria KTK-III, VVJ-I, SHLA-I
she o. Huvin Decon Xaxs s. 01.01.2013 isä. Cynton Desperado om. Latu KTK-II
she t. Huvin Berry Blitz s. 26.02.2013 isä. Velvet Requiren om. Riella
she o. Huvin Matlock s. 16.06.2013 isä. Maurice om. Hamzi KTK-II

VVJ:n valjakkoajokilpailut
44 sijoitusta / 7 voittoa

06.03.2012: Hulmur - noviisi -- 2/30
16.03.2012: Arcadia - noviisi -- 4/44
17.03.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
19.03.2012: Duren - noviisi -- 4/25
20.03.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
13.04.2012: Huvitus - noviisi -- 3/29
16.04.2012: Kilva JK - noviisi -- 4/29
17.04.2012: Remukylä - noviisi -- 3/20
26.04.2012: Kiejo - noviisi -- 2/26
08.06.2012: Huvitus - noviisi -- 2/30
23.06.2012: Duren - noviisi -- 1/16
24.06.2012: Duren - noviisi -- 2/16
27.06.2012: Duren - noviisi -- 2/16
15.07.2012: Satulinna - noviisi -- 5/30
16.07.2012: Satulinna - noviisi -- 3/30
05.08.2012: Shamrock - noviisi -- 2/30
07.08.2012: Duren - noviisi -- 3/29
08.08.2012: Duren - noviisi -- 2/29
09.08.2012: Duren - noviisi -- 1/29
13.08.2012: Fiktio - noviisi -- 5/30
29.09.2012: Bridgeroad - noviisi -- 2/38
30.09.2012: Bridgeroad - noviisi -- 4/38
05.10.2012: Fiktio - noviisi -- 4/30
14.03.2013: Clueless - noviisi -- 1/40
26.03.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 3/40
09.04.2013: Fiktio - noviisi -- 2/30
11.04.2013: Fiktio - noviisi -- 2/30
12.04.2013: Fiktio - noviisi -- 3/30
17.04.2013: Suprant - noviisi -- 1/50
20.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 4/30
21.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/30
04.09.2013: Huvitus - noviisi -- 1/12
05.09.2013: Fiktio - noviisi -- 4/40
15.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 1/38
16.04.2014: Brynhild - noviisi -- 5/33
16.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 3/38
17.04.2014: Brynhild - noviisi -- 2/33
15.08.2015: Wyat Shetlands - noviisi -- 4/40
01.02.2016: Wyat Shetlands - noviisi -- 6/40
02.02.2016: Wyat Shetlands - noviisi -- 6/40
15.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 5/30
16.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 4/30
17.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 2/30
18.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 4/30

♦ 02.02.2017: Cadogan Ponies - RCH -- 10 pistettä

★ SHLA:n laatuarvostelu 2/2016 - SHLA-II -- 12-20-23-30-15-4=104p.
★ VVJ:n laatuarvostelu 2/2016 - VVJ-III -- 5,5+40+17+22+3=87,5p.

10.02.2017 - Berrin metsästystä - kirjoittanut Tuulia T.
Päätettyämme valmennustuokiomme Trallan kanssa Sorel pahoitteli kovasti, että seuraava valmennettavani Berri oli vielä tarhassa, sillä hän ei ollut ehtinyt saada sitä ajoissa tarhasta pyydystettyä ennen saapumistani, joten joutuisimme pitämään hieman pidemmän tauon. Tämän kuullessani tarjouduin auttamaan ja Sorelin ilme oli silminnähden helpottunut, kun hän tajusi ettei joutuisi kamppailemaan itsepäisen shetlanninponitamman kanssa. Pian minulle selvisikin miksi, sillä Berri tuijotti minua tarhansa perältä sen nälöisenä, kuin valmistuisi sotaan ja joka kerran kun pääsin kiinniotto etäisyydelle, tamma juoksi karkuun ikään kuin minua pilkaten. Lopulta kyllästyin kimon tamman perässä juoksemiseen ja seisahdin aloilleni portin lähettyville ajatellen, että ennen pitkää uteliaisuus veisi voiton tammasta. Jouduin kuitenkin odottamaan tätä ennen pitkän tovin, kunnes lopulta Berri tuli uteliaana katsomaan, että miksi en enää juoksutkaan sen perässä, jolloin napsautin vikkelästi riimunnarun kiinni tamman riimuun, ennen kuin se ehti tajuta mitään ja talutin hölmistyneen näköisen tamman ulos tarhasta. Kauan ei Berrin hölmistys kuitenkaan kestänyt ja pian se jo pomppikin sivulta toiselle, mutta onneksi olin tottunut käsittelemään vaikeita hevosia ja pian pääsimmekin jo tallille tamman vastusteluista huolimatta. Mihin tämä metkuilija laitetaan, kysyin tallille päästyämme, jolloin minulle osoitettiin Berrin karsina. Laitettuani tamman karsinaansa ilmestyi Sorel paikalle tamman harjapakin kanssa kysyen, haluaisinko mahdollisesti laittaa sen myös kuntoon, kun olin sen kerran saanut sisälle talliinkin, mihin vastasin kieltävästi, sillä minun piti vielä purkaa edellisen tuntimme esteet pois.


10.02.2017 - Valjakkovalmennus - valmentajana Tuulia T.
Olin juuri saanut viimeisenkin esteen korjattua pois kun Sorel saapui maneesin Berrin, jolla oli ilmeisesti vielä liikaa virtaa jäljellä, sillä se hyppi ja loikki aisojen välissä minkä ehti, kanssa. Sorelin noustua kärryille pistinkin kaksikon heti töihin tekemään pysähdys-peruutus harjoituksia siinä toivossa että tamma hieman rauhoittuisi kun saisi muuta ajateltavaa. Tämä tosin taisi olla turha toivo, sillä aluksi Berri ei olisi tahtonut sitten millään kuunnella Sorelin ohjasapuja, jolloin kehotin naista tekemään tammansa kanssa eri kokoisia voltteja ja ympyröitä kunnes tamma tuntuisi olevan paremmin kuulolla, jolloin he voisivat palata pysähdys-peruutusharjoitteen pariin. Berrin alkaessa hieman rauhoittua neuvoin Sorelia tekemään satunnaisia nopeita pysähdyksiä. Nyt kimo shetlanninponi malttoi paremmin seistä aloillaan pysähdyksissä ja pian saatoimme ottaa mukaan myös peruutukset. Peruutuksissa kaksikko ei peruuttanut aivan suoraan, joten kehotin Sorelia katsomaan että tamma pysähtyisi suorassa, jolloin peruutuksistakin olisi helpompi saada suoria. Nainen tekikin työtä käskettyä ja pian peruutuksetkin alkoivat jo sujua paremmin. Muutaman onnistuneen pysähdys-peruutus harjoituksen jälkeen annoin kaksikolle luvan siirtyä hetkeksi käyntiin ja selitin siinä samalla Sorelille tunnin viimeisen tehtävän. Tunnin lopuksi halusin kaksikon vielä tekevän loivaa kiemurauraa radan sisäpuolella kummallekin pitkälle sivulle harjoitus ravissa. Saatuani tehtävän selitettyä sai kaksikko luvan siirtyä harjoitusraviin ja Berri ampasikin eteenpäin kipittäen kuin minikokoinen kiituri. Tällä kertaa Sorel sai kuitenkin ajokkinsa nopeasti hallintaan ja pian kaksikko jo tekikin hyvännäköisiä kiemurauria, jotka tosin olivat hieman jyrkempiä kuin mitä olin pyytänyt, mutta huomautettuani asiasta Sorelille korjasi nainen asian oitis. Kaksikon tehtyä tehtävää hetken annoin Sorelille luvan siirtää ajokkinsa käyntiin ja huolehtia loppuveryttelyistä itsenäisesti.


18.02.2016 - Viimeinen kilpailupäivä
Huvituksessa oli muutama valjakkoponi, jotka olivat tehneet näyttävän ja sopivan uran. Berri kuului tähän ryhmään ja tänään olisi viimeinen kilpailupäivä ennen eläkkeelle siirtymistä. Pieni valkoinen rakkauspakkauksemme oli vielä tomera ja menevä paketti. Ilkikuriset tempaukset ja harmitukset eivät olleet vuosien saatossa tältä ponilta jäänyt. Minulla on monet muistot Berristä, kuinka se on töpeksinyt ja nolannut minut kilpailuissa mutta aina vain, tämä poni osasi yllättää ja yltää huikeisiin suorituksiin!

Viimeinen koitos oli Hengenvaara- tallilla noviisissa luokassa. Berri oli lähtölistalla noin puolessa välissä. Aamusta asti kaikki oli ollut yhtä kaaosta. Kotona oli yksi poni karannut ja sen metsästämiseen kului tuhottoman paljon aikaa ja meinasimme myöhästyä kilpailuista. Kaiken häslingin ja sekoilun keskellä, Berri teki ja yllätti meidät taas sijoittuen neljänneksi! Berri oli osoittanut mieltään heti hevosautosta pois päästyään ja olin varma, että tänään tuomarit saisivat nauraa meidän pois radalta, kun minä pötköttäisin kärryjen kanssa ojassa. Toisin kävi ja Berri oli todella kuuntelevainen ja herkkä avuille. Sitä ei paljon tarvinnut kehoittaa vauhtiin tai nypätä ohjista hiljentääkseen vauhtia. Tähän on hyvä lopettaa!


01.01.2016 - Uusivuosi, uudet kujeet!
Vuosi vaihtui napakan pakkasen saattelemana, tiet mustana ja tietenkin peilijäässä. Tallin asukkaiden harjoitukset ovat joutuneet jäämään pakkolomalle, koska kaikki ei vain mahdu harjoittelemaan maneesissa. Berrin vuosi tulee muuttumaan, koska ponin on aika siirtyä kisatantereilta pois ja alkaa keskittymään pienien varsojen paimentamiseen. Berri on pysynyt pitkään todella terveenä! Eläinlääkäri on ollut mielissään, kun saa kirjoitella puhtaita papereita poneillemme. Berrillä oli vasen takajalka hieman ongelmallinen, koska jalka keräsi nestettä ja neiti ontui. Tilanne meni ohi muutamien kuurien ja kylmäilyjen jälkeen, eikä vika ole palannut vieläkään takaisin. Samoin hammastohtori joutui yhden hampaan kanssa taistelemaan, ennenkuin se sieltä saatiin irroitettua. Näissä hyvissä tunnelmissa, on mukavaa jatkaa eteenpäin ja kohti varsoja sekä meriittien kalastelua.© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse