:: Huvitus ::

Huvin Costantino

VIR MVA Ch, VVJ-I, SHLA-I

Rekisteritiedot VH04-017-1291
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Vaaleanrautias, 103cm
Syntymäaika, ikä 27.05.2007 - 32-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus
Koulutustaso Noviisi
Kasvattaja Sorel / Huvitus
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Huvitus

27.05.2007 - 11.09.2019

Huvin Constantino, mitä tästä pörröisestä ihanuudesta voisi sanoa, muuta kuin täydellinen? Consta on ensimmäisiä omia shetlanninponi kasvatteja ja sen vanhemmat ovat tallin kantaponit, voi varmasti arvata että tällä ponilla on minulla suuri tunnearvo. Consta on jätetty kotiin jatkamaan upeaa sukulinjaansa.

Constaksi kutsuttu poni oli virkeä ja energinen pakkaus. Se oli peruskoulutettu ja aloitimme heti opettelun kärryjen eteen. Potkuremmi oli oltava aina mukana, koska Constalla oli tapana potkia kärryjä kohti, kuin päästäkseen eroon niistä. Kyllä se aika pitkään jaksoi taistella kärryjä vastaan, kunnes se tajusi, että ne ovatkin todella kiva juttu! Consta omaa herrasmiehen tavat ja osaa käyttäytyä tilanteessa kuin tilanteessa. Aika on tuonut paljon järkeä villiponin päähän. Koulutus ei ollut helppo prosessi mutta nykyään Consta on kelpo poni jopa itse opettajan roolissa.

Consta vetää mielellään kärryjä ja nauttii työstään. Vauhtia lisää todella herkästi ja suustaan se on todella herkkä. Ohjaksista ei saa nyppiä turhia tai ainakaan vetää! Consta laittaa liinat heti kiinni, eikä liiku yhtään mihinkään. Ohjastajan tulee olla tasainen ja osaava. Maastoon köpöttelemään voi lähteä kuka tahansa, aloittelijatkin! Consta on peloton ja maastovarma poni. Ravilla tilanne pysyy hanskassa mutta laukalle jos päästää, voi vauhti olla aika hurjaa eikä pysähtyminen aina ole niin helppoa. Tämän takia Constalla kilpaillaan vain noviisissa luokissa.

Myös ratsastaessa tilanne pysyy hyvin kasassa vielä ravissa mutta laukassa Consta saattaa innostua liikaa. Esteitä emme ole hyppineet ollenkaan, koska vauhti on hurjaa ja meno sen mukaista, että joku satuttaa itsensä varmasti. Turvallisempaa on irtohypyttää poneja maneesissa ja siitä ne vasta tykkääkin! Koulua Consta taitaa jonkin verran mutta ei sen kanssa kilpailuissa olla käyty. Ei ole mitään niin erikoista mitä pitäisi muille esitellä. Kyllä Consta on omiaan enemmän kärryjen edessä... Olemme välillä käyneet läheisen ravitallin tekemällä hiittiradalla ja antaneet siellä Constan purkaa liikoja energioitaan. Se on ollut super hauskaa!

Muista poneista ori ei pidä, mutta yksin se ei halua jäädä mihinkään. Aina on oltava joku henkinen toveri mukana. Viereisessä tarhassa toinen poni saa olla rauhassa, mutta jos kosketusetäisyydelle pääsee, se on paha. Kilpailuihin Constan kaveriksi on aina otettava joku mukaan, eikä ole väliä mitä sukupuolta tämä kaveri edustaa. Pääasia että on matkassa mukana.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Velvet Requirenshe, m, 102cm
VIR MVA Ch, KTK-III, SHLA-I, VVJ-I
ii. Iev Randomnessshe, m, 103cm iii. Renaissance Arm
iie. Ivonne Lenai
ie. Tribal Veroniceshe, rt, 97cm iei. Sleeping Vellow
iee. My Florencia
e. Amber Claudineshe, rt, 104cm
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I, YLA2
ei. Grison Claireshe, m, 106cm eii. Stuart Kingdom
eie. Chitane's Dio
ee. Cyron Ardineliashe, trn, 100cm eei. White Thimes
eee. Your Lovescore


i. Velvet Requiren: Musta komistus on yksi Huvituksen kantaoreista ja itselleni hyvin tärkeä poni. Veetiksi kutsuttu valjakkoponi on kilpaillut valjakkoajossa noviisi luokissa. Veeti on luonteeltaan rauhallinen ja herrasmies. Periyttänyt kuuliaisuutta, näyttävyyttä ja sulavia ilmavia liikkeitä.

ii. Iev Randomness: On vaikuttava valjakkoponi Englannissa. Tämä komea musta ori on pärjännyt valjakkoajokilpailuissa kotimaassaan sekä ulkomaillakin. Iev Randomness on upea rotunsa edustaja, joka on käynyt monenlaisissa näytteyissä hyvin sijoituksin. Tämä komistus ei ole jättänyt montaa periyttäjää, vain 3 kpl. Iev Randomness on periyttänyt jälkeläisilleen vahvaa luonnetta sekä kestävyyttä.

iii. Renaissance Arm: Ei ole mikään huippuluokkien voittajaponi mutta silti kuitenkin suosittu jalostusori. Rakenteensa puolesta Renaissance Arm on upea näky, samoin tämän lennokkaat ja matkaa voittavat liikkeet. Ori on kisaillut valjakkoajossa, esteillä sekä koulussa hyvin suorituksin, näyttelyt ovat olleet tälle herralle se vahvin osasto.

iie. Ivonne Lenai: Tummanruunikko kotitamma asustelee ulkomailla pelkkänä harrastus ponina. Ivonne Lenai on kilpaillut pienissä kilpailuissa, esteitä, valjakkoa sekä maastoesteitä. Ivonne Lenai on todella hyvä luonteinen, säyseä ja rauhallinen tamma, joka kuitenkin on menehtynyt jo ikävään kaviokuumeeseen kotitallissaan. Menehdyttyään Ivonne Lenai oli vain 16 vuotias.

ie. Tribal Veronice: On tomera pieni ja pippurinen kuumapäinen valjakkoponi, jonka selkään ei ole kukaan satulaa laittanut. Jo varsasta asti tämä poni on ollut oikutteleva, menevä ja vauhdikas. Kukaan ei yksinkertaisesti ole selkään halunnut edes yrittää. Kärryjen edessä Tribal Veronice on elementissään. Se rakastaa työtään ja saa näin parhaiten purettua ylimääräistä energiaa. Kaikista huolimatta, ponilla riittää kyllä keskittyminen ja motivaatio pikkutarkoissakin tehtävissä radoilla. Eteenpäin pyrkivä poni on näyttävä liikkeinen pienin jaloin ja erittäin näppärä tiukoissa käännöksissä. Tribal Veronice kilpailee aluekilpailuissa valjakkoajossa vaativassa luokassa.

iei. Sleeping Vellow: Omaa vahvan rakenteen ja lehmän hermot. Tämä poni ei ressistä tiedä mitään ja työskentely on mieluista. Sleeping Vellowilla on kilpailtu valjakkoajokilpailuissa noviisissa luokissa ja myöhemmällä iällä ori on saanut toimia valjakkoajon opetusponina. Orista oli tarkoitus tulla raviponi Ruotissa, mutta sen jytky ulkokuori ja laukkaherkkyys vaikutti niin paljon, että uravalinta pohdittiin uudestaan. Herrasmies menehtyi vasta 15-vuotiaana telottuaan itsensä uudella laitumella, ettei jalasta tullut mitään ja poni päästettiin kivuista. Jälkeläisiä Sleeping Vellow kerkesi jättämään parisenkymmentä.

iee. My Florencia: Englantilaisen shetlanninponisiittolan asukas, luonteeltaan hempeä ja lämmin kaikkien kaveri. My Florencia on aikanaan myyty jalostustehtäviin ja sitä tamma on saanutkin tehdä yli kymmenen varsan myötä. My Florencian varsat ovat kasvaneet käyttöponeiksi, jotka ovat perineet emänsä näyttävän rakenteen, värityksen ja hyviä luonteenpiirteitä. My Florencia sai viettää mahtavan elämän, nauttien rennosta oleilusta ja kirmata varsojen kanssa. Tamma lopetettiin vanhuuden vaivojen takia 27-vuotiaana.

----------------------

e. Amber Claudine: Huvituksen kantatamma, minun rakkain ja ehdoto ykkös poni, jalostuksessa suuresti vaikuttanut ja menestynyt tamma. Pienten sukututkimusten mukaan, vuoteen 2017 alkuun mennessä tämä tamma löytyy sukutaulusta jo seitsemännestä polvesta! Amber Claudine on ehdottomasti jättänyt jälkensä shetlanninponien historiaan. Valjakkoponina toiminut rautias tamma on räväkkä luonteeltaan mutta kilparadoilla todellinen taituri. Jälkeläisistä yli puolet ovat palkittuja kantakirjassa tai laatuarvosteluissa.

ei. Grison Claire: Musta isohko poni, jonka luonne ei kaikkia miellyttänyt. Vahvan oriluonteen omaava Claire ei ollut helppo käsitellä tai hoitaa. Ratsuna vauhdikas ja välillä kunnon juntti kiukuttelija. Valjakkoponina monipuolinen ja taitava. Notkeus ja loistava arviointikyky oli varmasti tämän ponin valtti. Grison Claire menestyi erinomaisesti näyttelykehissä, joissa ponia kierrätettiin ympäri eurooppaa. Muotovalio titteli, kantakirjan II-palkinto ja muut meriitit sai tammojen omistajat liikkeelle. Clairella on perillisiä ympäri maailmaa yli kahdeksankymmentä kappaletta.

eii. Stuart Kingdom: Pienellä shetlanninponia kasvattavalla tallilla ikänsä asunut Stuart, on herttainen mutta oikukas luontokappale. Kotitilalla poni käyttäytyy kuin teinipoika, joka hyppii pystyyn, näykkii ja karkailee tilaisuuden saatuaan. Kilpailutilanteissa ori esittää todellista herrasmiestä. Stuartilla ei paljon ole kilpailtu. Pääasiassa toiminut tilalla harrasteponina, jota on kierrätetty näyttelyissä valtavia määriä. Vuoden 2004 briteissä palkittu jalostusori upeilla pisteillä, on saanut jälkeläismäärän kipuamaan yli pariinsataan! Stuartilla on ajettu myös valjakkoajoa sekä leikkimielisissä ponilähdöissä raveissa.

eie. Chitane's Dio: Pörheä poni menevällä luonteella. Tallissaan tunnettu kahlekuningatar, joka karkaili melkein viikottain vaikka tallin henkilökunta yritti mitä kikkoja saada poni pidettyä tarhassaan. Chitane's Dion touhuista sai todella vapautuneen ponin näkemyksen. Iloinen ja eloisa, pelkäämätön ja aina valmis oppimaan uutta. Chitane's Dio kilpaili esteillä, koulussa, valjakkoajossa sekä huvitteluna poniagilityssä. Pari erikoista temppuakin tammalle on saatu opetettua. Chitane's Dio jätti neljä jälkeläistä, joista yksi menestyi huippu valjakkoponiksi ja halutuksi jalostusoriksi.

ee. Cyron Ardinelia: Englannissa siitosponin virkaa ylläpitävä Ardinelia on luonteeltaan symppis ja rento tamma, joka on tehnyt upeaa työtä myös aloittelevien ratsastajan alkujen kanssa. Tamma syntyi Englannissa, jossa kilpailu-ura saatiin mallikkaasti vauhtiin. Ardinelialla on kilpailtu pääasiassa valjakkoajoa mutta myös esteitä ja koulua enemmän harrastepohjalla. Vaativissa luokissa kilpaillut Ardinelia oli nopea reagoimaan, tempoikas ja tasainen ajettava. Ardinelialta löytyy jo kuusi jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet emältään rauhallisen luonteen ja näyttävän rakenteen. Ardenelia on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Näyttelyissä tammaa on kierrätetty jonkin verran, mutta ei tarpeeksi saavuttaakseen muotovalio titteliä, vaikka siihen olisi loistavat mahdollisuudet. Nykyään jo kaksikymmentäseitsemän vuotias eläkemamma nauttii olostaan nuorten ponien johtajatamma asemassa.

eei. White Thimes: Norjassa alunperin kasvatettu ori asuu tällä hetkellä Ruotsissa jalostusponina. Kantakirjasta ori saavutti huikean ensimmäisen palkinnon! Kilpailuissa oria on pyöritetty niin raveissa, valjakkoajossa, esteillä kuin koulussakin. Melkein voisi sanoa ettei kovin vakavalla mielellä, koska ponin omistajat keskittyivät enemmän näyttelyihin kuin oikeaan kilpailemiseen. Sijoituksia ropisi kyllä jokaisesta lajista. White Thimes on vielä pari kautta tarjolla jalostukseen ja jälkeläisiä on kertynyt huimat parisaataa kappaletta! White Thimes on kovapäinen ja temperamenttinen poni, jota käsittelee vain kokeneet ja määrätietoiset hoitajat. Ori on kuitenkin massava ja voimaa löytyy, joten kokemattomat ihmiset voisivat olla helisemässä tämän ponin kanssa.

eee. Your Lovescore: Tumma kaunotar lumosi kaikki tuuhealla kilometri kutreillaan. Näyttelykehissä tämä poni oli todella tuttu näky. Monet kadehtivat tamman upeaa ulkokuorta, eikä luonteessakaan juuri moitittavaa ole. Tamma tuli kaikkien kanssa toimeen ja kilpailutilanteet olivat samanlaisia kuin kotona ollessa, rauhallisia ja tyyniä. Your Lovescorella kilpailtiin vaativissa valjakkoajoluokissa hyvin menestyen. Jälkeläisiä tammalta löytyy neljä kappaletta, joista jokainen omaa upean ulkokuoren ja hyvän luonteen.


o. Cesario s. 03.06.2012 emä. Nelmia vom Liliebloom om. Nora
t. Huvin Lou Lilou s. 08.09.2012 emä. Odette Odile Dei om. miia-maria KTK-III, VVJ-I, SHLA-I
t. Hestia NU s. 04.09.2013 emä. Emily Yozora om. honeythief
t. Scarlet REB s. 16.02.2013 emä. Huvin Sarah om. rebely
t. Huvin Scylla s. 12.01.2016 emä. Soredamor S.H. Prydwen om. Sorel

Kilpailukalenteri

Näyttelyt

NJ-näyttelyt
♦ 13.09.2012: Championtalli - MVA-SERT, BIS5 - t. Terhi N.
♦ 14.09.2012: Diega Ponies - irtoSERT - t. Peppi S.
♦ 15.04.2013: Cresendo - irtoSERT - t. Terhi N.
♦ 22.04.2013: Huvitus - irtoSERT - t. Peppi S.
♦ 30.04.2014: Huvitus - MVA-SERT, BIS1 - t. Kerppa
VSN-näyttelyt
♦ -


VVJ:n valjakkoajokilpailut
46 sijoitusta / 11 voittoa / 1 Cup-sijoitus

27.09.2008: Pikantti - vaativa -- 1/20
01.10.2008: Pikantti - vaativa -- 1/20
27.02.2012: Heijastus - noviisi -- 2/26
02.03.2012: Duren - noviisi -- 4/16
04.03.2012: Duren - noviisi -- 3/16
06.03.2012: Hulmur - vaativa -- 2/30
15.03.2012: Heijastus - noviisi -- 1/40
17.03.2012: Huvitus - noviisi -- 1/30
18.03.2012: Fiktio - vaativa -- 3/25
18.03.2012: Duren - noviisi -- 4/16
19.03.2012: Fiktio - vaativa -- 4/30
21.03.2012: Iljanas Stables - noviisi -- 2/30
24.03.2012: Iljanas Stables - noviisi -- 3/30
14.04.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
16.04.2012: Remukylä - noviisi -- 2/18
18.04.2012: Kilva JK - vaativa -- 1/23
25.04.2012: Kiejo - vaativa -- 4/25
10.05.2012: KK Bailador - vaativa -- 2/28
09.06.2012: Duren - noviisi -- 3/20
11.06.2012: Duren - noviisi -- 3/20
25.06.2012: Duren - noviisi -- 3/9
26.06.2012: Duren - noviisi -- 3/9
29.06.2012: Huvitus - noviisi -- 2/11
30.06.2012: VVJ-Cup - noviisi -- 1/40
12.08.2012: Hirttivaara - noviisi -- 2/23
14.08.2012: Fiktio - noviisi -- 4/30
16.08.2012: Fiktio - noviisi -- 5/30
18.08.2012: Bridgeroad - noviisi -- 5/50
04.10.2012: Fiktio - noviisi -- 5/27
05.10.2012: Fiktio - noviisi -- 4/27
14.10.2012: Fiktio - noviisi -- 3/30
21.10.2012: Breandan - noviisi -- 1/26
24.10.2012: Breandan - noviisi -- 4/26
26.10.2012: Breandan - noviisi -- 1/26
22.02.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/40
28.02.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 6/40
26.03.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/40
04.04.2013: Breandan - noviisi -- 1/40
11.04.2013: Fiktio - noviisi -- 4/30
14.04.2013: Suprant - noviisi -- 6/50
18.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 2/30
25.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 4/30
27.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 5/30
02.09.2013: Huvitus - noviisi -- 3/19
05.09.2013: Huvitus - noviisi -- 1/19
01.10.2013: Huvitus - noviisi -- 3/21


Päiväkirja ja valmennukset

Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut rebely

Ulkona oli pakkasta -10 astetta, mutta se ei haitannut, sillä mieltä ja naamaa lämmitti kirkkaalta taivaalta paistava aurinko. Saavuin Huvitukselle ajeluttamaan Constaa, joka odottikin minua jo karsinassaan. Orin talviturkki oli tehnyt tehtävänsä ja se näytti enemmän pieneltä mopilta, kuin shetlanninponilta. Aloin huvituksestani huolimatta harjaamaan orin pörröistä karvapeitettä ja takkuista harjaa. Tovin harjattuani Consta näytti jo enemmän ponilta. Hain varusteet varustehuoneesta, ja huikkasin ohimennen tervehdyksen Sorelille, joka istui kiireisen näköisenä toimistossa kahvikupposen ääressä.

Varustettuani Constan ja lykättyäni sille kärryt perään, lähdimme ajelemaan kohti tallialueen laitamilta lähtevää maastopolkua. Pakkanen ei tuntunut haittaavan oria, vaan se tepasteli eteenpäin verkkaista käyntiä. Olin ottanut itselleni huovan mukaan, sillä muuten kärryjen perässä kökkiminen saattaisi käydä ikäväksi. Päästyämme hieman eteenpäin maastopolulla, pyysin Constaa nostamaan ravin. Orin hengitys höyrysi, ja ravattuamme noin kilometrin verran siirryimme takasin käyntiin. Yhtäkkiä metsästä kuului rapsahdus ja suuri määrä lunta tipahti männyn oksalta aivan lähellemme. Consta hermostui, alkoi hyppimään ja nousi lopulta takajaloilleen. Koitin rauhotella oria ja antaa sille ohjaa sekä kehotin sitä liikkumaan eteenpäin. Consta ampaisikin laukkaan, ja laukattuaan hetken se siirtyi pidätteideni avulla ravista käyntiin. Teimme uparit ja lähdimme takaisinpäin samaa reittiä. Kohta, jossa lumi oli tipahtanut oksalta jännitti hieman Constaa, mutta noustuani vaunuista kävelemään sen vierelle, ori rentoutui ja pääsimme jatkamaan matkaa kohti tallia. Loppumatka sujui ongelmitta ja puunattuani ja loimitettuani Constan reissun jälkeen päätin itsekin mennä hakemaan kupillisen kuumaa kahvia.

Eläinlääkärin tarkastus

Consta on saanut nauttia elämästä kaikessa rauhassa, koska poni oli satuttanut jalkansa tarhassa riehuessa. Sairausloma on kestänyt melkein kaksi kuukautta ja olisi tarkoitus aloittaa liikuttelu kärryillä hiljalleen. On ollut todella vaikeaa saada poni pidettyä rauhallisena, koska tarhassa Consta kirmaa kuin mikäkin nuorikko. Eläinlääkäri oli tulossa huomenna paikalle tarkistamaan Constan tilanteen. Jos kaikki menee hyvin, Anni saa itselleen uuden ajoponin. Consta on muuten voinut terveesti ja ollut iloinen itsensä. Muille poneille se jaksaa hirnua ja komennella aitojenkin takaa.

Seuraavana päivänä iltapäivällä eläinlääkäri saapui paikalle. Olin jättänyt Constan karsinaan muiden mentäessä ulos tarhailemaan. Otin ponin käytävälle ja tämä hirnui kimeällä äänellä. Muutama kaveri vastasi ulkoa. Consta oli todella hermostunut. Se ei ole koskaan pitänyt eläinlääkäreistä, eikä tämä tapaus ollut poikkeus. Eläinlääkäri Sinna tarkasteli jalkaa, taivutteli ja menimme vielä ulos tekemään jouksutus kokeita. Jalka vaikutti hyvältä eikä tarvetta kuvaamiseen tullut tälläkään kertaa. Saimme luvan aloittaa liikunta kevyesti, oli kyseessä kuitenkin jo iäkkäämpi poni. Eläinlääkäri lähti ja minä vein Constan takaisin talliin. Harjasin ponia kaikessa rauhassa, koska kerrankin oli hetki, kun ei ollut kiire mihinkään. Consta seisoi hiljaa paikallaan, silmät alkoivat lumpsumaan kiinni. Ulkona oli kevyt pakkasilma ja aurinko paistoi, kevät oli lujaa vauhtia tulossa ja linnut visersivät jo paljon. Annoin Constalle vielä porkkanan palkkioksi ja lähdin viemään ponia tarhaan. Otin riimun pois päästä ja Consta lähti tarhan perälle pukkilaukassa. Se oli mielissään ja oma itsensä. Muut ponit höristelivät korviaan ja lopettivat ruokailun hetkeksi, kun Consta piti oman shownsa.

Valjakkovalmennus

Saavuin tallille hieman unenpöpperössä viemään poneja ulos tarhoihinsa. Mieheni oli käynyt ruokkimaan ponit jo muutama tunti sitten, mutta minä olin halunnut katsoa elokuvan joka kesti pitkälle yli puolenyön ja tässä on lopputulos. Tilannetta ei helpota se, että Saija oli tulossa pitämään minulle ja Constalle valjakkoajovalmennuksen. Consta on muutenkin ollut varsinainen taulapää jo jonkin aikaa ja nyt ei vain jaksaisi alkaa taistelemaan pienen ponin kanssa. Consta hörisi pehmeästi, kun astelin tämän karsinan luokse. Poni kurotteli karsinansa oven yli, vain turpa näkyi käytävälle. Rapsutin ponia turvasta ja aloitin ponien viemisen tarhoihin.

Hetken kuluttua kaikki olivat päässeet iloisesti ulos, paitsi Consta. Ori oli jo kiljahdellut muutaman kerran, kuin huomauttaakseen olemassaolostaan. Otin ponin käytävälle ja aloin harjaamaan ponia. Consta oli yllättävän rauhallinen! Edes harjapakki ei saanut kyytiä, mikä on todella epätavallista. Kärryt perään ja pääsimme suuntaamaan kohti kenttää.

Olin kävellyt muutaman kierroksen kentällä kaviouralla, kunnes Saija saapui paikalle. Olimme olleet ajoissa, joten hän ihmetteli, oliko hän myöhässä. Yleensä hän oli aina ajoissa ja meitä sai odottaa, kerrankin toisinpäin. Saija teki kentälle puomeista erilaisia reittejä, joita meidän tulee suorittaa mahdollisimman tarkasti. Ensimmäisenä pääsimme tekemään peruutus tehtäviä. Consta oli selvästi sitä mieltä, että tänään mennään vain eteenpäin, eikä taaksepäin! Jouduin aika rankasti kiskomaan ohjista, että sain ponin peruuttamaan. Puhtaiden suoritusten jälkeen siirryttiin pujotteluun. Se ei tuottanut vaikeuksia. Consta oli hyvällä tuntumalla kokoajan. Teimme vielä ravissa ja laukassa muutamia tötsien väistöjä. Consta meinasi kuumentua ja vauhti oli välillä turhan kova. Pidätteillä sain ponin rauhoitettua ja Consta toimi erinomaisena valjakkoponina. Saija oli meidän tekemisistä mielissään ja ylisti vanhaa poniherraa.

Valjakkovalmennus, valmentaja rebely

Aurinko oli pilvessä, kun saavuin Huvituksen kentälle valmentamaan Sorelia ja pientä shetlanninponioria Constaa. Odotellessani järjestelin kentälle muutamia kartioita pujotteluharjoituksia varten. Näin Sorelin ajavan kentälle ja huikkasin tervehdykset. Consta vaikutti energiseltä ja se tutkaili kentän kartioita korvat hörössä. Aloitimme harjoittelun tekemällä siirtyimiä käynnistä raviin ja laukkaan. Jo ensimmäisen ravinoston kohdalla Consta otti kunnolla vauhtia ja ampaisi laukkaan. Sorel reagoi tähän nopeasti ja ohjasi orin pääty-ympyrälle, jotta sai sen vauhtia hidastettua. Pian Consta rauhoittuikin, ja pääsimme tekemään muutamat nostot ilman kohmottamista.

Lyhyiden käyntien jälkeen siirryimme tekemään taivutteluharjoituksia kartioita hyödyntäen. Olin asettanut kartiot niin, että toisella puolen kenttää niiden väleissä mahtuisi tekemään kiemurauraa ja toisella puolella kahdeksikkoa. Aloitimme kahdeksikkoharjoituksesta, jonka teimme ensin käynnissä. Consta ei ollut moksiskaan kartioista, vaikka osasta niistä repsotti hieman huomioteippiä. Se käveli niiden ympäri hyvältä etäisyydeltä ja antautui täysin Sorelin apujen vietäviksi. Toistimme harjoituksen ravissa, jossa Consta alkoi välittömästi kohmottamaan. Kartiot heilahtelivat orin sohiessa niiden ympäri. Sorel antoi Constalle tasaisen rauhallisesti pidätteitä, ja ori hidasti vauhtinsa tasaisemmaksi ja alkoi kuuntelemaan apuja paremmin. Ohjasote oli Sorelilla kokoajan hyvällä tuntumalla ja Consta taipui siististi kummallakin kahdeksikon kaarella. Siirryimme vielä loppuajaksi tekemään kiemurauraa toisella puolella kenttää olevien kartioiden ympäri. Consta suoriutui tehtävästä erinomaisesti. Se suoristui kartioiden välissä ja taipui hyvin kaarilla. Kehuin kumpaakin onnistuneesta suorituksesta, kiitin tunnista ja päästin valjakon loppuverryttelemään omatoimisesti.

Constan kokeilupäivä esteponina

Consta oli aikamoinen pakkaus sen saapuessa kentälle. Valmennuksen alussa se oli vähän laiskan puoleinen, mutta kun otettiin ensimmäiset laukat se pukittikin pari kertaa. Consta hyppäsi kuitenkin hyvin alku epäröintien jälkeen. Se kielsi ensimmäisen esteen, mutta kun sitä vähän kannustit niin se alkoi hyppäämään hyvin. Se tiputti pari kertaa isompia esteitä, mutta tästä ponista tulee vielä jotain suurta.

Consta Yenevan kasvattajapäivillä

Pisteet: 0 + 6 + 20 + 15 + 3 = 44 pistettä, C-luokka
Kommentti: Suloinen poni, mutta pisteet jäivät melko alas hyvin vähäisen kilpailumenestyksen ja puuttuvan sukuselvityksen vuoksi. Luonne on hyvä ja vanhemmat ovat menestyneet oikein hyvin ratsastuslajeissa. Lisäpisteitä arvonimistä ja kuvista.

ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Huvitus
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse