Amber Claudine

03.05.2007 - 20.01.2018

♦ Virallinen nimiAmber Claudine
♦ Syntynyt03.05.2007
♦ Ikä28-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuShetlanninponi
♦ SukupuoliTamma
♦ Säkäkorkeus, väri104cm, rautias
♦ PainotusValjakkopainotus
♦ KoulutustasoVaativa
♦ VH-tunnusVH02-017-7467
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ TuonutSorel
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetVIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I, YLA2


Dina kuuluu ensimmäisiin shetlanninponeihin, joita olen omistanut. Katua ei ole tarvinnut! Dina on rauhallinen persoona, joka ei herkästi kiukkuaan näytä. Tulee hyvin toimeen lastenkin kanssa. Ruokaa rakastava pullaponi saapui talliin tuontiponina briteistä. Saapuessaan Huvitukseen, Dina oli viisi vuotias rumilus. Aluksi en uskonut saavani samaa ponia, josta olin kaupat tehnyt. Jonkun oli täytynyt tehdä iso työ saadakseen tuon ponin näyttämään siistiltä kuvissa. Tallin pihassa seisoi karvapallojen kuningatar. Kunto ei ollut mikään hyvä, joten ensimmäisenä jouduimme aloittamaan kuntouttamisen. Olin pettynyt ja surullinen tilanteesta, mutta tamman luonne toi päiviin puhtia ja toivoa, enkä ponista enään olisi halunnutkaan luopua.

Pari vuotta toiminta oli rauhallista ja todella harkittua. Kärryjen edessä tamma toimi hyvin, puhtia ja vauhtia olisi riittänyt enemmänkin, mitä uskalsimme itse antaa mennä. Kaikki alkoi hiljalleen näyttämään valoisammalta ja Dina oli ulkokuoreltaan jo kuin eri poni. Lihaskunto oli parantunut huomattavasti ja into työskentelyyn oli huipussaan.

Dina aloitti kilpailemisen valjakkoajossa noviisi luokassa. Tamma löi meidät kaikki ällikällä! Dinasta kuoriutui vauhdikas ja notkea valjakkoponi, jonka ketteryys ja vauhti yllätti monet. Monipuoliseksi poniksi kuvailtu Dina toimi myös tallin lasten opetusponina. Dinalla pystyi hyppimään pieniä esteitä kentällä, mutta irtohypytys toisen ponin seurassa näytti olevan huomattavasti hauskempaa puuhaa. Maastossa varmajalkainen ja peloton.

Dina on ottanut nyt vanhempana ponina johtajan roolin ponitammojen laitumella. Sekään titteli ei helposti tullut, mutta Dina näytti kaikille olevansa loistava johtaja tamma. Sitähän se todella oli. Ennen ponit riehuivat ja jopa näykkivät toisiaan. Minkälaista on elämä lastentarhassa missä ei ole minkäänlaista kuria? Dina tasapainotti laumaa hyvin, eikä pahoja tilanteita enää juuri tullut. Poneja ei tarvinnut tarkastaa perusteellisesti jokaisena iltana haavojen ja ruhjeiden pelossa.


i. Grison Claire evm
she, m, 106cm
ii. Stuart Kingdom evm
she, m, 101cm
iii. Lion King II evm
iie. Stiner Fionne evm
ie. Chitane's Dio evm
she, m, 103cm
iei. Carnivor Casper evm
iee. Dionine's Hope evm
e. Cyron Ardinelia evm
she, trn, 100cm
ei. White Thimes evm
she, rt, 105cm
eii. Lovienc Thones evm
eie. Miss Beast evm
ee. Your Lovescore evm
she, mrn, 105cm
eei. Wardior Morestom evm
eee. Happy Ninja evm


i. Grison Claire: Musta isohko poni, jonka luonne ei kaikkia miellyttänyt. Vahvan oriluonteen omaava Claire ei ollut helppo käsitellä tai hoitaa. Ratsuna vauhdikas ja välillä kunnon juntti kiukuttelija. Valjakkoponina monipuolinen ja taitava. Notkeus ja loistava arviointikyky oli varmasti tämän ponin valtti. Grison Claire menestyi erinomaisesti näyttelykehissä, joissa ponia kierrätettiin ympäri eurooppaa. Muotovalio titteli, kantakirjan II-palkinto ja muut meriitit sai tammojen omistajat liikkeelle. Clairella on perillisiä ympäri maailmaa yli kahdeksankymmentä kappaletta.

ii. Stuart Kingdom: Pienellä shetlanninponia kasvattavalla tallilla ikänsä asunut Stuart, on herttainen mutta oikukas luontokappale. Kotitilalla poni käyttäytyy kuin teinipoika, joka hyppii pystyyn, näykkii ja karkailee tilaisuuden saatuaan. Kilpailutilanteissa ori esittää todellista herrasmiestä. Stuartilla ei paljon ole kilpailtu. Pääasiassa toiminut tilalla harrasteponina, jota on kierrätetty näyttelyissä valtavia määriä. Vuoden 2004 briteissä palkittu jalostusori upeilla pisteillä, on saanut jälkeläismäärän kipuamaan yli pariinsataan! Stuartilla on ajettu myös valjakkoajoa sekä leikkimielisissä ponilähdöissä raveissa.

iii. Lion King II: Aikansa ehkä yksiä upeimmista ranskalaisista valjakkoponeista, jonka voitot ja sijoituksen kilpailuissa saisi monet ratsastajat hämmästymään. Lion oli luonteeltaan käytöstavat tietävä herrasmies. Ennen kilpailutilannetta poni pysyi tyyneen rauhallisena ja melkein nukahti valjastushetkinä. Radalle päästyään power vaihde löytyi päälle ja poni antoi upean esityksen. Lionilla kilpailtiin valjakkoajoa vaikealla tasolla sekä koulua helppo B tasolla. Jälkeläisiä syntyi yli sata, joista suurinosa on päässyt vaikuttamaan valjakkoponina.

iie. Stiner Fionne: Perus harrasteponina toimiva Fionne syntyi Englannissa. Yli seitsemän kertaa kotia vaihtanut tamma ei kuulunut helpoimpiin kategorioihin luonteensa puolesta. Todella diivamainen ja hieman epävarma uusia ihmisiä kohtaan oli suurimmat ongelmat. Ratsuna toimiva ja elävä menopeli. Esteitä ylitettiin kilpailuissa 50-60cm radoilla ja koulua harjoitettiin helppo C tasolla. Kärryjä poni veti vauhdikkaasti. Jos ravikilpailuita olisi järjestetty silloin enemmän, olisi Fionne ollut varmasti yksi kuumimmista nimistä. Valjakkoponina toimiva mutta liian vauhdikas. Fionne varsoi elämänsä aikana vain kerran.

ie. Chitane's Dio: Pörheä poni menevällä luonteella. Tallissaan tunnettu kahlekuningatar, joka karkaili melkein viikottain vaikka tallin henkilökunta yritti mitä kikkoja saada poni pidettyä tarhassaan. Chitane's Dion touhuista sai todella vapautuneen ponin näkemyksen. Iloinen ja eloisa, pelkäämätön ja aina valmis oppimaan uutta. Chitane's Dio kilpaili esteillä, koulussa, valjakkoajossa sekä huvitteluna poniagilityssä. Pari erikoista temppuakin tammalle on saatu opetettua. Chitane's Dio jätti neljä jälkeläistä, joista yksi menestyi huippu valjakkoponiksi ja halutuksi jalostusoriksi.

iei. Carnivor Casper: Pienikokoinen mutta todella vauhdikas ja notkea poni, joka on tehnyt maineikkaan uran valjakkoponin roolissa. Vaativalla tasolla kilpaillut Casper vietti melkein koko elämänsä Tanskassa pienessä shetlanninponi siittolassa. Suurinosa tallin poneista kilpaili valjakkoajossa ja näyttelyissä. Casper on kantakirjattu kolmannelle palkinnolle. Pienestä olisi ollut kiinni muotovalio titteli, mutta orille yllättäin tullut suolikierre vei voiton Casperin ollessa 12-vuotias. Ori jätti jälkeensä noin viisikymmentä jälkeläistä, joita löytyy ympäri pohjoismaata.

iee. Dionine's Hope: Syntynyt ja elämänsä viettänyt samaisessa siittolassa, kuin Carnivor Casper. Valjakkoponina toiminut Hope kilpaili noviisilla tasolla ja satunaisesti myös rataesteillä 50cm luokissa. Suurempaa menestystä ei esteratsastuksessa tullut mutta valjakkoajossa Hopesta tuli tunnettu valjakkoponi kotimaassaan. Hopella on viisi hienoa jälkeläistä, joista jokainen on tallannut emänsä kavionjäljissä. Hope oli erittäin hyvä luonteinen ja säyseä ponitamma, joka piti varsoistaan hyvää huolta. Hope eli kaksikymmentäviisi vuotiaaksi asti, kunnes vanhuuden takia tulleet jalkavaivat kävivät liian ankariksi.

-------------------------------------


e. Cyron Ardinelia: Englannissa siitosponin virkaa ylläpitävä Ardinelia on luonteeltaan symppis ja rento tamma, joka on tehnyt upeaa työtä myös aloittelevien ratsastajan alkujen kanssa. Tamma syntyi Englannissa, jossa kilpailu-ura saatiin mallikkaasti vauhtiin. Ardinelialla on kilpailtu pääasiassa valjakkoajoa mutta myös esteitä ja koulua enemmän harrastepohjalla. Vaativissa luokissa kilpaillut Ardinelia oli nopea reagoimaan, tempoikas ja tasainen ajettava. Ardinelialta löytyy jo kuusi jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet emältään rauhallisen luonteen ja näyttävän rakenteen. Ardenelia on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Näyttelyissä tammaa on kierrätetty jonkin verran, mutta ei tarpeeksi saavuttaakseen muotovalio titteliä, vaikka siihen olisi loistavat mahdollisuudet. Nykyään jo kaksikymmentäseitsemän vuotias eläkemamma nauttii olostaan nuorten ponien johtajatamma asemassa.

ei. White Thimes: Norjassa alunperin kasvatettu ori asuu tällä hetkellä Ruotsissa jalostusponina. Kantakirjasta ori saavutti huikean ensimmäisen palkinnon! Kilpailuissa oria on pyöritetty niin raveissa, valjakkoajossa, esteillä kuin koulussakin. Melkein voisi sanoa ettei kovin vakavalla mielellä, koska ponin omistajat keskittyivät enemmän näyttelyihin kuin oikeaan kilpailemiseen. Sijoituksia ropisi kyllä jokaisesta lajista. White Thimes on vielä pari kautta tarjolla jalostukseen ja jälkeläisiä on kertynyt huimat parisaataa kappaletta! White Thimes on kovapäinen ja temperamenttinen poni, jota käsittelee vain kokeneet ja määrätietoiset hoitajat. Ori on kuitenkin massava ja voimaa löytyy, joten kokemattomat ihmiset voisivat olla helisemässä tämän ponin kanssa.

eii. Lovienc Thones: Tämä upea rautias tukkajumala saapui Suomeen neljävuotiaana Norjasta. Lovienc Thones oli vauhdikas raviponi, juosten hyviä aikoja tasaiseen tahtiin. Kovapäisen ja riehakkaan luonteen omaava Thones loukkasi itsensä tarhassaan kuusivuotiaana, jolloin raviradat joutuivat jäämään taka-alalle. Pitkän sairastuvan jälkeen aloitettiin kuntoutus ja poni siirtyi harrasteratsun rooliin. Suuremmin ponilla ei enää kilpailtu eikä raviradoille ollut enää asiaa, koska jalkaa piti varoa. Lovienc Thones myytiin pienelle kotitilalle, jossa ori astui neljä ponitammaa. Kaikesta huolimatta Lovienc Thones eli antoisan elämän kaksikymmentäkahdeksan vuotiaaksi asti.

eie. Miss Beast: Tamma on nimetty juuri luonteensa ansiosta, pedoksi. Diivaisuus ja äkäisyys tulevat hyvin pian selväksi ponin kanssa touhutessa. Beast ei siedä ketään karsinassaan, tarhasta ponia saa varuin hakea ja hoitaessa luimistelee jatkuvasti. Ratsuna Beast on kuitenkin etevä ja menevä paketti. Esteitä hypittiin 70cm luokissa ja pari isompaa kilpailua voitettiin. Tamma on varsonut vain kerran. Omistaja pelkäsi astuttaa näin ilkeäluonteista ponia, mutta jälkeläisestä tuli yllättävän selväpäinen ja kiltti. Ei mikään perus pullaponi, vaan sellainen joka ei käynyt kenenkään päälle tai kiukutellut jokaisesta asiasta. Kovapäisyyttä kyllä varsa peri. Miss Beast lopetettiin tämän ollessa seitsemäntoistavuotias, koska omistajan olisi pitänyt ponista luopua, eikä tälläiselle ponille uusia omistajia olisi löytynyt.

ee. Your Lovescore: Tumma kaunotar lumosi kaikki tuuhealla kilometri kutreillaan. Näyttelykehissä tämä poni oli todella tuttu näky. Monet kadehtivat tamman upeaa ulkokuorta, eikä luonteessakaan juuri moitittavaa ole. Tamma tuli kaikkien kanssa toimeen ja kilpailutilanteet olivat samanlaisia kuin kotona ollessa, rauhallisia ja tyyniä. Your Lovescorella kilpailtiin vaativissa valjakkoajoluokissa hyvin menestyen. Jälkeläisiä tammalta löytyy neljä kappaletta, joista jokainen omaa upean ulkokuoren ja hyvän luonteen.

eei. Wardior Morestom: Herrasmiehen eleet, näyttävä ulkokuori, toimiva valjakkoponi - mitä voisi enää toivoa? Morestom oli liian upea luonteinen shetlanninponiksi, jotka yleensä ovat ovelia velmuja ja jumputtajia. Orilla kilpailtiin ulkomaita myöten valjakkoajokilpailuissa. Titteleitä ja mainetta riitti ja ori oli reilun kaksi vuotta todella haluttua tavaraa. Jälkeläisiä on reilusti yli sata ympäri maailmaa.

eee. Happy Ninja: Ratsastuskoulussa opetusponin virkaa kantava Ninja on jumputtaja luonne ja todella äkkipikainen. Jos tamma ei kentällä halua tehdä mitä pyydetään, se osaa kyllä kiukutella vastaan ja provosoida. Pahimmissa tapauksissa poni pistää oikoiseksi keskellä kenttää, eikä suostu nousemaan. Tätä tamma ei tee aloitteleville ratsastajille, mutta jos selässä on jo kokemusta kerännyt ratsastaja, joka osaa pyytää jo tarpeeksi hyvin, saa kokea ponin tempaukset varmasti. Ninja on varsonut kaksi tammavarsaa.

o. Huvin Radazon s. 15.06.2007 isä. Rayen Sarpedo VIR MVA Ch
o. Huvin Radwan s. 01.07.2007 isä. Rayen Sarpedo VIR MVA Ch, ERJ-II, YLA3
o. Huvin Costantino s. 01.09.2007 isä. Velvet Requiren VIR MVA Ch
o. Huvin Tobias s. 09.08.2008 isä. Velvet Requiren KTK-III, SHLA-I
t. Huvin Amanda s. 15.04.2012 isä. Cynton Desperado
t. Huvin Gremlin s. 29.08.2012 isä. Daybreak Sonata KTK-III, SHLA-II, YLA3

VVJ:n valjakkoajokilpailut
40 sijoitusta / 6 voittoa

28.05.2007: Onnela - noviisi -- 2/51
01.06.2007: Fate & TJ-Talli - noviisi -- 2/15
01.10.2008: Arwyn - vaikea -- 1/20
27.02.2012: Heijastus - noviisi -- 4/26
05.03.2012: Duren - noviisi -- 3/16
08.03.2012: Hulmur - vaativa -- 4/30
16.03.2012: Arcadia - vaativa -- 3/44
16.03.2012: Huvitus - noviisi -- 4/30
22.03.2012: Duren - noviisi -- 3/16
08.04.2012: Satulinna - vaativa -- 3/30
10.04.2012: Satulinna - vaativa -- 3/29
15.04.2012: Kilva JK - vaativa -- 3/23
06.06.2012: Fiktio - vaativa -- 3/30
07.06.2012: Fiktio - vaativa -- 5/30
08.06.2012: Fiktio - vaativa -- 3/30
10.06.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
12.06.2012: Huvitus - noviisi -- 1/30
12.06.2012: Duren - noviisi -- 2/20
26.06.2012: Duren - vaativa -- 3/14
08.08.2012: Caral - vaativa -- 1/30
12.08.2012: Hirttivaara - vaativa -- 2/18
15.08.2012: Fiktio - vaativa -- 3/30
20.08.2012: Bridgeroad - vaativa -- 2/50
29.09.2012: Fiktio - vaativa -- 5/26
02.10.2012: Fiktio - vaativa -- 4/26
03.10.2012: Fiktio - vaativa -- 3/26
21.10.2012: Breandan - vaativa -- 4/21
23.10.2012: Caral - vaativa -- 1/30
24.10.2012: Caral - vaativa -- 5/30
25.10.2012: Caral - vaativa -- 3/30
25.10.2012: Breandan - vaativa -- 4/21
26.10.2012: Caral - vaativa -- 5/30
22.02.2013: Konkkaronkka - vaativa -- 1/39
23.02.2013: Konkkaronkka - vaativa -- 4/39
26.03.2013: Konkkaronkka - vaativa -- 5/40
22.04.2013: Suprant - vaativa -- 1/50
02.12.2013: Brandan - vaativa -- 1/40
05.03.2014: Privas Park - vaativa -- 3/30
08.03.2014: Privas Park - vaativa -- 2/30
08.03.2014: Brandan - vaativa -- 5/30

30.03.2012: Satulinna - MVA-SERT, BIS5
21.05.2012: Cecam Shetlands - irtoSERT
27.04.2014: Konkkaronkka - irtoSERT
30.04.2014: Huvitus - MVA-SERT, BIS2
VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 1/2016
♦ Ponikantakirja 4/2014 - KTK-II -- 17+18+16+17=68p.
♦ VVJ:n laatuarvostelu 3/2014 - VVJ-I -- 7,63(7,75+7,5)+40+30+20+4,75=102,38p.
♦ YLA:n yleislaatuarvostelu 4/2014 - YLA2 -- 18(16+12)-29(17+12)-17-13-6=93p.
♦ Shetlanninponien laatuarvostelu 2/2016 - SHLA-I -- 15-20-17-30-15-20=117p.

Palkittu Premier - 66%

09.03.2014: Tähtäimena laatuarvostelut
On aika kokeilla onnea ja menestystä. Ilmoitin Dinan maaliskuun ponienkantakirjan tilaisuuteen mutta vielä ei ole tietoa mahduimmeko mukaan. Olen myös seurannut shetlanninponien laatuarvostelun tilannetta. Uutta tilaisuutta ei ole vielä järjestetty, joten seuraavaan jos mahtuisimme mukaan! Yhtenä tavoiteltavana meriittinä olisi valjakkoajon laatuarvostelu. Yleislaatuarvostelu on myös pyörinyt mielessä, mutta sitä emme yritä sen ihmeellisemmin tavoitella.

08.03.2014: Kolme kilpailua, kolme sijoitusta!
Huippu tehomamma Dina! En ollut odottanut edes sijoitusta tammalle, mutta jokaisesta kilpailusta ne sitten tulikin! Nyt on tarkoituksena lopullisesti unohtaa kilpailut ja astuttaa Dina vielä kerran tai kaksi. Jälkeläisiä on kivasti kertynyt, menestyksestä puhumattakaan. Dina saa nyt hiljalleen alkaa nauttimaan eläkepäivistä. Olkoon tämä kokeilu iloinen viimeistely ja muisto kilparadoilta.

05.03.2014: Syön sanani...
Näinhän se on, että poni on lastattu autoon ja suuntana valjakkoajokisat Privas Parkissa... Paljon itselleni ja ponille lupasin, että kilpailut ovat nyt takana. Toisin kuitenkin kävi ja Dina on ilmoitettu kolmeen vaativan luokan kilpailuun. Dina on loistavassa kunnossa ja pirteä kuin mikä! Kotona harjoituksissa tamma liikkui kuin nuori valjakko ja silloin harmitti, ettei ollut virallinen kilpailutilanne päällä. Katsotaan mitä nämä tuovat tullessaan, mutta suuria odotuksia ei tietenkään sijoituksista ole.

16.02.2014: Raviradalla kokeilua
Yhden tallityttömme innoittama pakkasimme autoon neljä ponia ja lähdimme suuntaamaan läheiselle raviradalle. Varikolla ponit olivat ihmeissään isoista korskuvista hevosista, jotka olivat varmasti enemmän ihmeissään meidän minihevosista! Raviradan tutut viralliset kuljettavat eivät voineet olla hymyilemättä meille. Lopulta saimme ponit huollettua ja koppakärryt perään. Kokeilua voisin kuvailla muutamalla sanalla: ratkiriemukas, hauska, piristävä ja ikimuistoinen. En muista koska olisimme nauraneet niin paljon kuin tällä reissulla! Ponit olivat ihmeissään ja samalla innoissaan. Porukan vanhin poni, Dina, päihitti muut ravinopeudellaan helposti. Dinallakin alkaa ikää jo olemaan, mutta välillä tuntuu että poni on parhaimmassa kunnossa nyt, kuin koskaan ennen! Tallin tytöt houkuttelevat minua kovasti osallistumaan Dinalla vielä muutamaan valjakkoajokilpailuun... Kotona illalla ponit olivat varsin tyytyväisiä ja rauhallisia. Ylimääräinen energia kulutettiin hyvin pois ja myös itsellä energiat olivat jo todella vähäiset. Tämä ei varmasti jäänyt viimeiseksi reissuksi!

05.01.2014: Valjakkoponi opettajana
Huvituksessa järjestettiin pienimuotoinen tapahtuma, jossa Dina sai kunnian toimia valjakko-osastolla harjoitusponina. Ilma oli ikävästi kurainen ja nolla asteinen. Ihmisiä saapui yllättävän paljon säästä huolimatta. Olimme pesseet Dinan edellisenä iltana mutta turhaahan se oli. Tamma seisoi rauhallisena kun minä selitin valjakkoajon periaatteita ja sääntöjä. Noviisi radalla annoimme Dinan kanssa esimerkin toiminnasta. Poni pysyi rauhallisena ja ihmiset rapsutukset saivat tamman haltioihin. Ylimääräinen huomio ja rapsutukset eivät koskaan ole Dinaa haitannutkaan...

09.10.2013: Virallisesti kilpailut ohitse
Dina on nyt saavuttanut tarpeeksi sijoituksia VVJ:n valjakkoajokilpailuista, ja on hyvä aika päästää tamma kilpailueläkkeelle. Nyt keskitytään näyttelyissä kiertämiseen, pääasiassa VSN. Pari jälkeläistä on suunnitteilla ennen täyseläkkeelle siirtymistä. Dina on upea poni, joka toivottavasti vielä pitkään pysyy seurassamme. Vielä edelleenkin tamma saa nauttia laitumella johtajatamman virastaan ja välillä näkee jo kaukaa, kuinka ylpeä poni on siitä. Nuoret varsat käyvät laitumella mielellään pomottelemassa Dinalle, mutta tämäpä saa nuo uhittelijat hetkessä takaisin maanpinnalle.

22.09.2013: Dinan kuulumisia ja jälkeläisten ylistämistä
Dina on jo hyvän ikäinen poni, joka on tehnyt suuria saavutuksia ilman yhtäkään titteliä tai meriittiä. Dina on kilpaillut ahkerasti valjakkoajossa vaativissa luokissa keräten huiman määrän sijoituksia. Terveydentila on tällä hetkellä erinomainen ja hiljalleen on korkea aika päästää tamma siitostamman virkaan. Kilpailut ovat nyt ohi ja aika keskittyä vielä pariin varsaan.

Dina on yksi parhaiten minulla pärjänneistä jalostustammoista. Tällä hetkellä Dinalla on kuusi jälkeläistä, kaksi tammaa ja neljä oria. Kolme on palkittu muotovalio tittelillä ja yksi kantakirjattu. Vaikka Dina on pääosin valjakkopainotteinen, yksi jälkeläisistä on perinyt hyvän hyppytekniikan ja vauhdikkaat liikkeet saavuttaen esteratsastuksen laatuarvostelussa ERJ-II- palkinnon! Dinan kaksi orivarsaa asustaa edelleen Huvituksessa, kummatkin VIR MVA Ch- palkittuja. Ei voi kuin hymyillä ja katsoa tamman jälkeläislistaa ja niiden saavutuksia.

10.03.2013: Näyttely -ja esittämiskurssi Päivärinteessä
Erittäin rauhallinen tamma joka esiintyi hyvin. Osasit ansiokkaasti esittää Dinan hyvän etäisyyden päästä tuomarista, asettaa sen harjaton puoli tuomaria kohden ja etsiä vielä hyvät jalka-asennot, joiden pitämisessä viilipyttymäisen tyynellä tammalla ei ollut ongelmaa. Huomasin kuitenkin Dinan korvien painuvan välillä takaviistoon, mikä heikentää yleisilmettä. Korvia voi yrittää houkutella höröön hypistelemällä ruohonkorsia tai vaikka housujaan - jotkut pitävät myös esimerkiksi muovipussia solmittuna raipan varteen, jolloin sen kahina tuo poniin hieman eloa! Tätä voi myös hyödyntää ravin esittämisessä. Dinan liikkeiden esitys oli hyvä, lisävauhdista ei tosin olisi haittaakaan!

Dinalla on erinomaiset rotu -ja sukupuolileimat. Sillä on syvä ja lihaksikas runko. Selkä vaikuttaa notkolta ja kaula lyhyeltä. Erittäin ilmeikäs ja ryhdikäs tamma.

18.10.2012: Kärryttelyä ja varsojen opetusta
Lehdet kellastuivat jo uhkaavasti puissa, syksy oli tulossa. Ponit vaihtoivat hiljalleen talvikarvaan ja sitähän ei voi olla huomaamatta! Dina oli viettänyt ansaittua mammalomaa rautiaan tammavarsansa kanssa nimeltään Huvin Gremlin. Näin kaunis syksyinen aamu sai minut innostumaan kärrylenkistä lähimaastossa. Dina elehti hermostuneesti minun valjastaessa sitä. Germlin pyöri emänsä ympärillä välillä tätä näykkien ilkeästi. Hyppäsin kärryille ja lähdimme kohti ulko-ovea. Germlin säikähti tilannetta ja sinkoutui kuin ohjus ovesta pihalle ja täyttä laukkaa kohti laitumia. Dina hätääntyi myös ja pomppi pystyyn samalla pyrkien eteenpäin. Yritin pitää ponin hallinnassa ja lähteä laitumia kohti. Gremlin seisoi erään orin pienen laitumen vieressä ja siinä kohtaa itselleni tuli jo hätä. Tarhassa seisoi kookas ja vahva luonteinen poniori, joka ei läheisyyteensä sietänyt yhtäkään kaviollista ykilöä! Kutsuin varsaa luoksemme, kunnes varsa pinkaisi uudelleen vauhtiin. Parin ison ympyrän jälkeen tamma palautui emänsä vierelle. Huh huh, ei voinut kuin huokaista. Tarhassa seisonut ori katsoi meitä kuin lasittuneilla silmillään, kyseessä oli Daybreak Sonata.

Alku oli todella kankeaa Gremlinin pomppiessa edessä ja sivulla ja vähän jokaisessa suunnassa. Dinan keskittyminen pysyi vain jälkeläisessään. Vartin kuluttua tilanne rauhoittui ja Gremlin suostui kulkemaan nätisti kävellen emänsä vierellä. Vasta nyt sain nauttia tilanteesta ja upeasta ilmasta. Nauttiminen ei kauan kestänyt kun puhelimeni alkoi soida taskussani, soittaja oli tallityöntekijä Sara. Keskustelimme arkiasioista kunnes kerroin mitä olin tekemässä. Saralla tulee mieleen aina kuuluisia hyviä ideoita, kuten nytkin. Sara lupasi laittaa tallissa seisovan Tazannahin valmiiksi, jos ottaisin sen peräponiksi lenkille mukaan. Tazannah oli oma kasvattini, joka oli jo vuotias neitokainen. Nämä tammat laidunsi samalla laitumella, joten tuttu poni mukana voisi onnistuakin. Palasin tallin takaisin. Sara talutti Tazannahin luoksemme ja kiinnitin ponin kärryyn kiinni. Sara halusi ehdottomasti lähteä lenkille mukaan mutta ratsain. Lori oli kuulemma valmiiksi harjattu ja hoidettu, joten hänellä ei kauan kestäisi kun varusteet olisi niskassa.

Eikä kauan kestänyt, kun Sara istui jo iloisesti satulassa valmiina lenkille. Tazannah epäröi uutta tilannetta ja kiukutteli vastaan. Tazannah rauhoittui vasta, kunnes Sara tuli Lorin kanssa ponin vierelle kävelemään. Näin saimme koko paketin toimivaksi ja lenkkikin sujui yllättävän hyvin. Gremlin alkoi olemaan loppu suoralla hieman väsynyt ja sitä joutui välillä pyytelemään eteenpäin. Monta kärpästä yhdellä iskulla! Dina sai tarvitsemaa liikuntaa ja vaihtelua, Gremlin sai kuluttaa ylimääräistä virtaansa, Lori sai perus kävelylenkkinsä ja Tazannah oppi peräponina toimimista ja tutustumista uuteen tilanteeseen.

15.04.2012: Pitkästäaikaa Dinasta mamma!
Tamma oli saanut keskittyä valjakkoajossa kilpailemiseen täysillä, joten nyt oli aika löysätä ohjaksia. Dina varsoi aamulla kauniin rautiaan tammavarsan, orista Cynton Desperado. Pieni tamma syntyi varhain aamulla. Valvontakameroita ei ollut asennettuna, joten aamutalliin tullut Sara soitti hätäisen puhelun minulle. Dinan varsominen sujui hyvin eikä avustusta tarvittu. Dina on yksi herttaisimmista mutta jämäkämmistä emätammoista, joita olen nähnyt.© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse