Huvin Lequiné♦ Virallinen nimiHuvin Lequiné
♦ Syntynyt22.07.2008
♦ Ikä15-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuShetlanninponi
♦ SukupuoliTamma
♦ Säkäkorkeus, väri106cm, tummanruunikko
♦ PainotusValjakkopainotus
♦ KoulutustasoVaativa
♦ VH-tunnusVH12-017-0225
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ KasvattajaSorel / Huvitus
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetVIR MVA Ch, VSN National Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I

Ennistä voisin sanoa sen, että tämä on yksi onnistuneimpia varsoja kasvattajan laseista katsoen. Enni on luonteeltaan todella miellyttävä, se toimii ratsuna ja ajossa moitteitta ja meriitti rivi kertoo siitä, että käsissäni on myös rakenteellisesti laatuyksilö. Varsana Enni oli utelias, tomera ja todella vauhdikas. Se sai laitumen tammat ja muut varsat vauhtiin ja sitä viiletystä oli hauska seurata. Koulutuksessa Enni on ollut ailahteleva. Jos jokin sitä ei huvita, se antaa sen myös näkyä päänheilauttelulla, kaapimisella tai muutenvain kiukuttelemalla. Enni on ollut monipuolinen käyttöponi, joka on toiminut pienten ratsastajien talutusponina ja välillä taas kilparatojen loistavana tähtenä. Tämä tamma on tehnyt minuun niin syvän vaikutuksen, etten usko, että tämän kaltaista tulee toista enään vastaan...

Tätä tammaa voi hoitaa sisällä, ulkona, kentällä tai niityllä. Se tulee kaikkien kanssa toimeen ja on hyvin kaikkiruokainen - kyllä ne aikuisetkin niitä rapsutuksia ja nameja jakelee aina välillä. Turpakarvat alkavät väristä, kun varusteiden tuttu kilinä kuuluu satulahuoneesta. Enni on aina valmis töihin! Tamman ongelmana on vaihtelevat mielialat, jotka esiintyvät kiukutteluna tai laiskotteluna. Kun Enniä ei huvita mikään, se torkkuu hoitaessa ja jopa töissäkin. Sitä joutuu käskyttämään vauhtiin, mikä ei ole aivan tavallisinta Enniä. Yksinäisyys on asia, mistä tämä tamma ei perusta. Se kaipaa muita poneja lähelleen, muuten se tuntee olonsa turvattomaksi. Tämä tuo jonkin verran vaikeuksia arkeen, kun aina pitäisi joku olla kaverina. Enni antaa hyvin kengittäjän huolehtia kaviot kuntoon, eläinlääkärin tarkastaa hammasrivistö (kunhan tainnutuslääkettä on reilusti) ja koppiinkin se kävelee todella hienosti.

Ratsuna Enni on tasainen tallaaja, mikä on enemmän bensa kuin turbo diesel. Sitä saattaa joutua pyytää enemmänkin eteenpäin. Toki on niitäkin päiviä, kun tamma kulkee todella ripeällä askeleella ja ratsastaja saa vain keskittyä omaan tekemiseen, eikä Ennin eteenpäin käskyttämiseen. Raippa on hyvä olla mukana. Esteillä Enni on tasainen tallaaja ja sen kanssa joutuukin olemaan tarkkana, että esteille mentäessä tempo pysyy reippaana ja tasaisena. Sillä on ärsyttävä tapa kieltäytyä esteelle ja sen se tekee vielä äärimmäisen hienosti! Niin hyvin, ettei kieltäytymistä pysty ennakoimaan mitenkään. Yleensä ratsastaja lentää satulasta, koska tilannetta ei pysty yhtään ennakoida ja Enni on tyytyväinen... Ratsastajan täytyy ratsastaa tammaa eteenpäin ja napauttaa vaikka raipalla kevyesti lavalle juuri ennen estettä. Koulua voidaan vääntää kentällä miten haluaa. Kyllä Enni perusasiat osaa ja ehkä vähän ekstraakin, mutta kummoinen koulutuuppari se ei ole. Maastossa kulkee nätisti mutta tarvitsee aina toisen ponikaverin matkaan mukaan. Muuten iskee pelko ja paniikki elämästä selviytymisestä. Kärryjen edessä Enni on energisempi ja luulenkin, että kärrytyöskentely on enemmän sen mieleen kuin ratsastus. Enni kuuntelee ohjastajaa hyvin, reagoi nopeasti ja toimii hyvin ohjastajansa kanssa yhteen. Tarkkuus tehtävät voivat joskus olla haastavia, mutta hyvin niistäkin selviytyy. Vauhdikkaammissa kilpailuissa Enni loistaa taidoilla ja ketteryydellään, ehdottomasti!

Kilpailupaikoilla Enni on tyyni, mutta silti todella tarkkaavainen. Tamma jähmettyy paikoilleen, kun se keskittyy niin paljon ympäristön hälinään. Muille poneille saattaa hörähtää, mutta siihen se jääkin. Enni ei koe tarvetta ilmoittaa olemassaolostaan sen ihmeemmin. Traileriin Enni menee nätisti, mutta myös kuljetuksessa kaipaa toista ponia kaveriksi, muuten iskee hätä ja huoli. Suurempia tämä poni ei jaksa stressata kilpailuissa, joten suorittamiseen keskittyminen pysyy hyvänä.


i. Porthos DEM
she, trn, 105cm
VIR MVA Ch, KTK-III
ii. Gregorian evm
she, mrn, 106cm
iii. Proficiency evm
iie. Dinama evm
ie. Fyre's Charola evm
she, km, 105cm
iei. Tagger evm
iee. Thoreila evm
e. Florencia IV
she, rt, 104cm
ei. Mistress Voltas evm
she, rt, 104cm
eii. Dark Violence evm
eie. Sleepy Mirror evm
ee. Flaming Rose evm
she, prt, 102cm
eei. Freckles Star evm
eee. Sticorn Flyte evm


ii. Gregorian, Mustanruunikko taitava ja arvostettu valjakkoponi Hollannissa. Kilpaillut vaativassa luokassa ja suoritukset ovat olleet huikeita. Sijoitusprosentti on aina ollut todella korkea. Orilla on sulavat ja näyttävät liikkeet, ketteryys huipussaan ja hyvät hermot. Erittäin suosittu jalostusori ja jälkeläisiä löytyy satoja. Kantakirjattu II-palkinnolle ja näyttelyistä on tullut sijoituksia ja voittoja reilusti. Gregorian on käytössä jalostuksessa vielä muutaman vuoden.

iii. Proficiency, Shetlanninponitallin tähtioreja, ehdottomasti! Monipuolinen käyttöponi, joka on kilpaillut helppo B- tasolla kouluratsastuksessa ja vaativassa luokassa valjakkoajossa. Proficiency on elänyt koko elämänsä yhden ihmisen omistuksessa ja näin kävi myös hautaan asti. Proficiency lopetettiin 21-vuotiaana jatkuvien kaviokuumeiden takia. Varsoja ori kerkesi jättämään reilu sata, suurinosa Euroopassa. Luonteeltaan kuuliainen, herkkä ja rehellinen. Vaikuttavassa roolissa tallinsa jalostusohjelmassa.

iie. Dinama, Yksityistallin pienin edustaja mutta silti monipuolisin ja taitavin yksilö. Dinama eli aikoinaan elämää tuntiponin tehtävissä, kunnes se myytiin 9-vuotiaana yksityiselle henkilölle Tanskaan. Uuden omistajansa kanssa ponin taidot pääsivät myös näytille ja tammalla kilpailtiin valjakkoajoa noviisi luokissa, rataesteitä 60cm luokissa ja koulua helppo B- tasolla. Sijoituksia ropisi ja muutama nimekäs voittokin. Dinama on varsonut kaksi varsaa. Viimeisimmän varsan kohdalla tamma itse menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin. Tamman omistaja halusi ehdottomasti pitää tämän selvinneen tammavarsan itsellään ja tehdä siitä vähintään yhtä upean, kuin mitä Dinama oli.

ie. Fyre's Charola, Ruotsissa elänyt ja kasvanut shetlanninponitamma oli tarkoitus tulla mahtavaksi raviponiksi. Kuitenkaan ponin vauhti ei riittänyt alkuunkaan ja poni myytiin eteenpäin. Uudessa kodissa tamma opetettiin valjakkoponin tehtäviin ja mikä onni, että opetettiin! Fyre's Charolasta tuli todellinen yllättäjä ja ponin nimi oli kaikkien ponipuolen valjakkoihmisten mielessä. Tamma voitti monia noviisi- luokkia ja päihitti alan vahvimmatkin nimet. Fyre's Charola on varsonut viisi varsaa, joista kaikki ovat olleet orivoittoisia.

iei. Tagger, Oikukas pikkuponil, joka omaa upean rakenteen ja tuuhean näyttävän harjan. Tämä tukkajumala on kantakirjattu III-palkinnolle ja kaikki sijoitukset ja meriitit tulevat pääasiassa näyttely ja show puolelta. Tagger on liikutettu pääasiassa kärryillä mutta silti ponia ei kilpailuihin ole viety. Maineikas jalostusori Itävallassa.

iee. Thoreila, On kotia joutunut vaihtamaan moneen kertaan. Myös tehtävät ovat olleet vaihtelevia. Aluksi Thoreila on aloittanut ratsastuskoulun tuntiponina, jonka jälkeen se on päässyt kokeilemaan siipiään raviponina. Menestystä ei tullut ja se myytiin Eurooppaan valjakkoponiksi. Jonkin verran ponilla kilpailtiin noviisissa luokissa, kunnes sen omistaja kyllästyi pieneen poniin ja taas tamma myytiin. Näin tapahtui vielä muutaman kerran, ennenkuin tamma pääsi viimeiseen kotiinsa 17-vuotiaana. Silloin Thoreila astutettiin kolme kertaa ja tamma sai vain nauttia laiduntamisesta ja varsojen kanssa touhuamisesta. Luonteeltaan Thoreila oli erittäin kiltti ja ystävällinen, kaikkien kaveri.


ei. Mistress Voltas, on melko isokokoinen (104 cm) ja vankkarakenteinen rautias ori. Se on valjakkopainotteinen ja kilpaillut niin yksilö- kuin pariluokissakin. Voltas on luonteeltaan rohkea, rauhallinen ja ns. hyväpäinen. Itsevarma ori ei haasta riitaa, vaan sopeutuu yleensä myös toisten ponien seuraan hyvin. Voltasilla on näyttelytulosten puuttumisesta huolimatta käynyt tusinan verran tammoja vierailulla.

eii. Dark Violence, on metrin korkuinen tummanruunikko, joka ruunattiin 7-vuotiaana, kun se myytiin siittolasta yksityisponiksi. Sitä ennen Darkylla astutettiin kymmenkunta tammaa, joista yksi kuitenkin varsoi kuolleen varsan, joten sillä on yhdeksän jälkeläistä. Darky on komea poniherra, joka ihastuttaa erityisesti hienolla ravillaan ja tomeralla luonteellaan.

eie. Sleepy Mirror, on 102-senttinen raudikko, joka ei kyllä ole lainkaan "sleepy"; reipas tamma on kilpaillut niin parivaljakossa kuin kouluratsastuksessakin mukavalla menestyksellä. Se on energinen ja työintoinen tamma, joka nauttii esiintymisestä. Sleepy Mirror on kantakirjattu II-palkinnolla ja sen viidestä jälkeläisestä niinikään kaksi on kantakirjattu.

ee. Flaming Rose, on nimensä veroinen lähinnä vain ulkonäkönsä puolesta; leiskuvan punarautias tamma on nimittäin luonteeltaan varsin sävyisä tapaus. Rosella on kilpailtu valjakkoajon yksilöluokissa lähinnä noviisitasolla. Tammalla on nätit liikkeet ja kuuliainen luonne, jotka ovatkin eduksi valjakkoradoilla. Ulkoisesti Rose on hyvin nätti ja sen neljä varsaa ovat myös varsin hyvännäköisiä.

eei. Freckles Star, on suurehko, 105 cm korkea punarautias ori. Se on valjakkopainotteinen poni, jonka kanssa on kilpailtu valjakkoajoa peräti vaativalla tasolla. Sillä on pikkuponiksi komeat liikkeet, jotka herättävät kyllä huomiota, vaikka noin muutoin ulkoisesti ori aika vaatimattomalta näyttääkin. Jälkeläisiä Freckles Starilla on kahdeksan.

eee. Sticorn Flyte, on 100-senttinen rautias tamma, joka on toiminut elämänsä lähinnä siitosponina Tanskassa. Flyte on palkittu Champion-arvonimellä ja ulkoisesti se onkin nätti ja hyvin feminiininen tamma. Myös luonne Flytellä on kohdillaan, se on erittäin lempeä ja kiltti poni. Tamma on periyttänyt hyvää luonnettaan myös kuudelle varsalleen.
emän puolen sukuselvitys by Cynoria


o. Huvin Carmichael s. 19.02.2012 isä. Huvin Constantin om. Alma
o. Huvin Leviander s. 03.03.2013 isä. Cecam Taz Mania om. Snifffe
t. Huvin Lonesome s. 25.06.2013 isä. Sagremor S.H. Phelot om. Manaaja
t. Huvin Jemincá s. 03.03.2015 isä. Breezy Jamming om. Sorel VIR MVA Ch, KTK-II
o. Huvin Leverage s. 22.01.2017 isä. Mangon Chicago Scarface om. Antonia N. KTK-III
o. Huvin Rustico s. 15.06.2017 isä. Darius v. Moons om. EmmiN. KTK-III
o. Huvin Fedone s. 03.01.2018 isä. Ferro v.d. Zanneshof om. Maybeck Stud KTK-III

VVJ:n valjakkoajokilpailut
44 sijoitusta / 4 voittoa

02.03.2012: Duren - noviisi -- 3/16
03.03.2012: Duren - noviisi -- 3/16
06.03.2012: Duren - noviisi -- 1/16
16.03.2012: Huvitus - noviisi -- 3/30
18.03.2012: Fiktio - vaativa -- 2/25
19.03.2012: Huvitus - noviisi -- 3/30
20.03.2012: Huvitus - noviisi -- 1/30
20.03.2012: Duren - noviisi -- 2/16
06.04.2012: Satulinna - vaativa -- 2/28
09.04.2012: Satulinna - vaativa -- 1/28
11.04.2012: Kajon Tila - vaativa -- 5/30
12.04.2012: Huvitus - noviisi -- 3/27
13.04.2012: Kajon Tila - vaativa -- 2/30
15.04.2012: Kilva JK - vaativa -- 4/23
04.05.2012: Satulinna - vaativa -- 3/50
05.05.2012: Satulinna - vaativa -- 4/50
10.05.2012: KK Bailador - vaativa -- 4/28
04.08.2012: Shamrock - vaativa -- 3/30
07.08.2012: Huvitus - vaativa -- 5/30
09.08.2012: Huvitus - vaativa -- 3/30
09.08.2012: Duren - vaativa -- 2/20
16.08.2012: Dei - vaativa -- 4/30
18.08.2012: Dei - vaativa -- 6/30
22.09.2012: Breandan - vaativa -- 2/40
17.10.2012: Fiktio - vaativa -- 5/30
22.10.2012: Breandan - vaativa -- 4/21
23.10.2012: Breandan - vaativa -- 3/21
08.04.2013: Fiktio - vaativa -- 2/30
10.04.2013: Fiktio - vaativa -- 5/30
12.04.2014: Konkkaronkka - vaativa -- 5/29
15.04.2013: Suprant - vaativa -- 6/50
16.04.2013: Fiktio - vaativa -- 2/30
16.04.2013: Suprant - vaativa -- 6/50
22.04.2013: Suprant - vaativa -- 7/50
13.06.2016: Wyat - vaativa -- 6/40
19.06.2016: Breandan - vaativa -- 1/20
05.07.2016: Breandan - vaativa -- 3/30
08.07.2016: Huvitus - vaativa -- 3/40
11.07.2016: Metsovaara - vaativa -- 4/40
12.07.2016: Breandan - vaativa -- 3/30
13.07.2016: Metsovaara - vaativa -- 2/40
14.07.2016: Metsovaara - vaativa -- 6/40
16.07.2016: Metsovaara - vaativa -- 2/40
18.07.2016: Metsovaara - vaativa -- 6/40


KRJ:n kouluratsastuskilpailut
40 sijoitusta / 4 voittoa / 1 SHLA-Cup sijoitus

01.08.2015: Holmberg - He C -- 2/40
07.08.2015: Holmberg - He C -- 2/40
11.08.2015: Holmberg - He C -- 4/40
14.08.2015: Holmberg - He C -- 6/40
16.08.2015: Holmberg - He C -- 6/40
08.02.2016: Fiktio - He C -- 2/40
10.02.2016: Fiktio - He C -- 3/40
12.02.2016: Huvitus - He C -- 4/40
18.02.2016: Huvitus - He C -- 2/40
19.02.2016: Huvitus - He C -- 5/40
13.02.2016: Huvitus - He C -- 5/38
16.02.2016: Fiktio - He C -- 3/40
18.02.2016: Fiktio - He C -- 6/40
26.06.2016: Metsovaara - He C -- 2/40
13.07.2016: Cadogan - He C -- 5/28
15.07.2016: SHLA-Cup - He C -- 3/26
24.07.2016: Cadogan - He C -- 5/28
25.07.2016: Cadogan - He C -- 4/28
28.07.2016: Cadogan - He C -- 3/28
18.02.2017: Metsovaara - He C -- 3/40
27.08.2017: Maanan Sh - He C -- 5/30
30.08.2017: Maanan Sh - He C -- 2/30
08.09.2017: Härdelli - He C -- 4/30
09.09.2017: Koistila - He C -- 1/40
12.09.2017: Vuorna - He C -- 5/30
13.09.2017: Härdelli - He C -- 2/30
20.09.2017: Koistila - He C -- 3/30
20.09.2017: Härdelli - He C -- 1/30
09.01.2018: Fiktio - He C -- 2/40
13.01.2018: Vuorna - He C -- 5/30
14.01.2018: Vuorna - He C -- 4/30
17.01.2018: Vuorna - He C -- 4/30
20.01.2018: Vuorna - He C -- 2/30
02.02.2018: Koistila - He C -- 1/30
10.02.2018: Koistila - He C -- 2/30
27.03.2018: Vuorna - He C -- 3/30
27.03.2018: Priton - He C -- 1/30
29.03.2018: Vuorna - He C -- 2/30
30.03.2018: Priton - He C -- 4/30
30.03.2018: Vuorna - He C -- 3/30


ERJ:n esteratsastuskilpailut
41 sijoitusta / 3 voittoa / 1 SHLA-cup

14.02.2016: Vindemia - 40cm -- 1/8
17.02.2016: Huvitus - 50cm -- 5/29
24.02.2016: Huvitus - 50cm -- 4/29
04.03.2016: Huvitus - 50cm -- 4/29
24.06.2016: Bridgeroad - 50cm -- 3/36
25.06.2016: Bridgeroad - 50cm -- 2/36
27.06.2016: Bridgeroad - 50cm -- 6/36
28.06.2016: Bridgeroad - 50cm -- 4/36
11.07.2016: Mörkövaara - 50cm -- 4/19
05.08.2016: Mörkövaara - 50cm -- 2/14
12.08.2016: Mörkövaara - 50cm -- 2/14
02.01.2017: Kultahuisku - 50cm -- 1/15
03.01.2017: Kultahuisku - 50cm -- 2/15
04.01.2017: Kultahuisku - 50cm -- 3/15
06.01.2017: Kultahuisku - 50cm -- 3/15
08.01.2017: Kultahuisku - 50cm -- 2/15
04.02.2017: Ventos - 40cm -- 4/30
05.02.2017: Ventos - 40cm -- 3/30
07.02.2017: Ventos - 40cm -- 4/30
12.02.2017: Ventos - 40cm -- 3/30
14.02.2017: Ventos - 40cm -- 3/30
14.02.2017: Ventos - 40cm -- 2/16
18.02.2017: Ventos - 40cm -- 2/30
07.01.2018: Mörkövaara - 40cm -- 1/32
09.01.2018: Mörkövaara - 40cm -- 2/32
21.03.2018: Priton - 50cm -- 1/30
21.03.2018: Priton - 50cm -- 1/30
23.03.2018: Priton - 50cm -- 5/30
27.03.2018: Priton - 50cm -- 3/30
29.03.2018: Priton - 50cm -- 2/30
15.06.2018: SHLA-Cup - 60cm -- 3/26
26.06.2018: Adina - 50cm -- 1/12
30.06.2018: Adina - 50cm -- 2/12
03.07.2018: Adina - 50cm -- 2/12
04.07.2018: Adina - 50cm -- 2/12
06.07.2018: Adina - 50cm -- 1/12
06.07.2018: Adina - 50cm -- 3/12
07.07.2018: Adina - 50cm -- 1/12
08.07.2018: Adina - 50cm -- 1/12
09.07.2018: Adina - 50cm -- 3/12
11.07.2018: Adina - 50cm -- 3/12

♦ 20.08.08: Huvitus - irtoSERT - t. Christina J.
♦ 12.09.08: Miaran YT - irtoSERT - t. Christina J.
♦ 23.11.08: Pelimanni - irtoSERT - t. Kati S.
♦ 21.05.12: Cecam Shetlands - MVA-SERT - t. Terhi N.
♦ 09.07.12: Championtalli - irtoSERT - t, Terhi N.
♦ 13.07.12: Diega Ponies - irtoSERT - t. Terhi N.
♦ 13.09.12: Championtalli - MVA-SERT, BIS3 - t. Terhi N.

♦ 08.03.13: VSN -- RCH - 10p.
♦ 10.03.13: Arcadia Morgans -- RCH - 10p.
♦ 20.08.13: Warna -- RCH - 10p.
♦ 01.09.13: Huvitus -- RCH - 10p.
♦ 07.11.13: Huvitus -- RCH - 10p.
♦ 30.11.13: Cresendo -- RCH - 10p.
♦ 20.01.16: Thirteen -- SW2 - 40p.
♦ 02.02.17: Cadogan - RCH -- 10p.
♦ 20.02.17: Maybeck - RCH -- 10p.
VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 3/2014
VSN Champion- arvonimi myönnetty 1/2017
★ Ponien KTK 4/2012 - KTK-II -- 17+17+19+18=71p.
★ VVJ:n laatuarvostelussa 4/2018 palkittu - VVJ-I -- 8+40+20+20+15=103p.
★ SHLA laatuarvostelussa 4/2018 palkittu - SHLA-I -- 17+15+30+20+15+17+1=115p.

29.03.2018: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Sorel
Ajattelin pitkästä aikaa kertoa Ennin terveisiä eläkepäiviltä. Enniä vuokraa serkkuni tyttö Mira, joka on saanut nauttia Ennin kanssa touhuilusta jo muutaman vuoden. Enni asuu edelleen Huvituksessa ja Mira käy liikuttamassa tammaa ratsain tai ajamalla. Mitään kummallisuuksia ponilta ei enää vaadita. Hiljalleen Enni on alkanut toimimaan hyvin myös maastossa yksin kärryttelyssä. Se ei enää niin paljon kaipaa vierelleen toista ponia. Jälkeläisiä Enniltä on syntynyt jo seitsemän, joista kolme on palkittuja. Ei ole ihme, että tämän varsoista on tullut kehien kauneimpia ja rakenteellisesti korrekteja ja terveitä, hienoja yksilöitä. Enni on virkeä ja veikeä, vaikka ikä alkaakin painaa päälle. Katsotaan, saattaako tamma maailmaan vielä muutaman varsan ja sitten saa alkaa täydet eläkepäivät.


25.03.2018: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Sorel
Tänään meillä oli kunnia esiintyä uuden ratsastuskoulun avajaisissa, joka oli varsin arvostettu valjakkotoiminnastaan. Minä olin suurisuisena kaupassa paikan omistajan kanssa laukomassa, että kyllä minä sinne voin tulla näytöksen tekemään. Siitähän paikan omistaja innostui, joten tässä sitä ollaan. Olen nyt muutaman päivän valmistellut ponin ulkokuorta koitokseen. Kevät alkaa tekemään tuloaan, kuraa on paikat täynnä ja ponit rakastavat sotkemista. Enni on varsinainen sotkija ja se on saanut itsensä peiteltyä vahvan savimassan alle. Kyllä oli itku lähellä, kun Saaran kanssa aloimme mutaponia puhdistaa. Ihme kyllä, tuntejahan siinä kului, mutta poni on nyt todella kiiltävä ja hyvän näköinen! Ulkokuoren lisäksi olimme käyneet muutamalla yksityisellä valjakkovalmennuksella, koska Enni on viettänyt eläkepäiviä ja kunnon radasta on jo tovi kulunut.

Valmennuksessa Enni oli vähän kankea, mutta fiilis oli tosi hyvä. Saimme kotiläksyksi jumpata Enniä ja se me todella teimme. Sitä tehtiin ratsain, ajaessa ja tallissa venyttelemällä herkkujen avulla. Se alkoi toimia, koska viimeisissä harjoituksissa Enni tuntui jo tosi hyvältä ja tiukat kurvin suoritettiin kovalla vauhdilla, eikä tötsien päältä tippunut yhtäkään palloa! Aamulla vielä ponin viimeistely ja sitten voimme lähteä matkaan. Ajomatka oli lyhyt, vain 20 minuuttia. Ennin mukana trailerissa oli tämän tytär, Minka.

Tapahtumapaikalle saavuttuani lähdin toimistolle ilmoittautumaan. Saara sai tehtäväksi mennä tarkistamaan ponit ja hiljalleen purkaa kuormaa. Kärryt ulos ja sitten oli ponien vuoro. Enni katseli ympärilleen ja hirnahti muutaman kerran kirpeästi. Minka vastasi emänsä huuteluun ja nyt on ainakin meidän ponitammat huomioitu. Enni ei yleensä itsestään ilmoittele, mutta poikkeuspäiviä riittää. Veimme ponit vierastalliin valmistautumaan. Meillä oli vähän reilu tunti aikaa omaan koitokseen. Saara valmisteli Enniä sillä aikaa, kun minä yritin päntätä vielä radan muistiini. Olen varsin taitava hermoilija, joten kaikki pitää tehdä moneen kertaan, että ne jäisivät mieleen. Rata oli aika simppeli, kaarteita ja keskellä tiukkoja kujia ja käännöksiä. Nyt minun täytyi toivoa vain, että Enni on tänään virkeä ja näyttää taitonsa. Tilanne oli kummallinen, koska kyseessä ei ollut mikään kilpailu mutta silti minua hermostutti melkein enemmän, kuin ennen starttia...

Saara oli laittanut kaikki valmiiksi, minun ei tarvinnut kuin nousta kärryille ja lähteä valmistautumaan. Ulkona oli vapaana kenttä, missä tein veryttelyn. Enni tuntui onneksi virkeältä ja kaarteet sujui mallikkaasti. Kello oli kolme ja nyt oli meidän vuoro. Maneesin ovet aukesivat ja kehotin ponini liikkeelle. Maneesi oli melkein täynnä. Iloinen puheensorina täytti hallin mutta kaikki hiljentyivät, kun kehotin Ennin vauhdikkaaseen laukkaan!

Aluksi laukkasimme maneesia ympäri, haettiin tuntumaa ja sitten aloitimme tehtävän suorittamisen. Vähän jouduin ottamaan kiinni, koska Enni tuntui innostuvan maneesissa entistä enemmän. Tiukat kaarteet laukassa meni hyvin, ravissa Enni liihotti tyytyväisenä ja hyvällä askeleella eteenpäin. Kehotin ponin laukkaan ja muutama vaikeampi S-kiemura ja sitten vuorossa oli maneesin keskellä olevat törpöt. Siellä sai olla tarkkana, koska kääntymisiä ja kiemuroita oli vähän mihinkin suuntaan ja tehtävä vaatii kunnolla keskittymistä. Nopeus piti laskea paremmin hallittavaan raviin ja eikun yrittämään! Enni kuunteli todella hienosti ja reagoi miltein välittömästi pyydettyyn. Loppuun vielä muutama kiemura laukassa ja rata oli suoritettu. Lähdimme reilujen taputusten saattelemana maneesista pois ja oli aika hyvä fiilis! Saara riisui Ennin sillä aikaa, kun kävin juttelemassa paikan omistajan kanssa ja onnittelemassa uudesta tallista. Kotimatka sujui hyvin ja Enni sai kotona palkaksi muutaman porkkanan ekstrana iltaruoan päälle.


04.05.2017: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Sorel
Tänään oli varsin ilon ja onnen päivä, nimittäin Ennin varsa Minka saavutti muotovalio- tittelin! Ennin varsoista on tullut todella upeita rakenteeltaan ja taidoiltaan monipuolisia käyttöponeja. Luoneet ovat hyvät ja omistajat ovat ainoastaan kehuneet ponejaan. Nyt on jo pakko sanoa, että kasvattajana olen tästä varsin ylpeä ja iloinen. Tallissani asuu laatutamma ja vielä lisäksi laatuperiyttäjä! Enni on niin hienosti huolehtinut varsansa, että eiköhän tästä vielä muutama jälkeläinen saada maailmaan.


12.05.2017: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Sorel
Raskas työviikko takana, tälle päivälle tahdoin jotain aivan muuta. Olemme takoneet niin hulluna erilaisia valmennuksia poneille ja hevosille, nyt se alkoi tuntumaan jo kropassa. Enni seisoi tarhassaan portin luona. Katselin Enniä hetken aikaa, kunnes sen keksin! Ilma oli ihanan raikas ja aurinko paistoi, ilta lähestyi. Otin Ennin sisälle ja harjasin sen, laitoin kärryt perään ja suuntasin hiekkatielle. Enni asteli levottomasti, korvat tötteröllä. Mukana ei ollut sille ketään tukea ja turvaa, nyt oli selvittävä yksin. Muutaman kilometrin jälkeen Enni alkoi myös rentoutua ja laskea päätänsä. Oli aivan superhienoa hölkätä hiekkatiellä, mikä kiersi pienen järven. Juuri tätä minä olin kaivannut, nimittän rentoa ja rauhallista menoa. Huolet häviää ja sielu lepää. Ei liikennettä, ei meteliä, vain kärryjen tuttu natina ja ponin askeleiden äänet hiekassa.

Matkalla Enni teki äkkipysähdyksen. Säikähdin jo itsekin tapahtunutta, koska olimme metsätiellä missä ei näkynyt ketään. Pyysin Enniä jatkamaan, mutta poni ei reagoinut. Sen korvat oli suuntautunut suoraan eteenpäin ja pää oli niin ylhäällä, kun se vain sai sen pidettyä. Nousin kärrystä pois ja yritin taluttaa tammaa eteenpäin, ei se liiku! Istahdin takaisin kärryyn mainiten muutaman voimasanan kunnes itsekin havahduin, edessämme kukkulan päällä metsästä tuli esiin suuri hirvi! Nyt alkoi itseänikin niin paljon jännittämään, että Enni täyskäännös ja reippain askelin kohti kotia! Siihen loppui rentous mutta onneksi kotimatka sujui hyvin.
© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse