:: Huvitus ::

Huvin Radazon

VIR MVA Ch, KTK-III, VVJ-II, SHLA-I

Rekisteritiedot VH03-017-2909
Rotu, sukupuoli Shetlanninponi, ori
Väri, säkäkorkeus Rautiaankirjava, 96cm
Syntymäaika, ikä 21.04.2007 - 29-vuotias
Painotuslaji Valjakkopainotus
Koulutustaso Noviisi
Kasvattaja Sorel / Huvitus
Omistaja Sorel (VRL-00884) / Huvitus

✝ 21.04.2007 - 11.09.2019 ✝

Pieni ja luonteikas ori on mukavaa seuraa niin ihmiselle kuin muillekin poneille. Rana on erittäin ihmisrakas joka tulee toimeen ihmisen kun ihmisen kanssa. Tämä ori ei valikoi. Huvituksessa suurin osa oreista tulee muiden oriiden kanssa, tämä ollaan opetettu niille varsasta lähtien ja yleensä varsa-asteesta asti pidetty toisen oriin kanssa samassa tarhassa, näin myös Ranan kohdalla. Rana tulee kenen tahansa kanssa toimeen eikä pahemmin haastele riitaa tms. Rana on luonteeltaan rauhallinen eikä hötkyile. Rana on kyllä hiukan enemmän tammojen perään. Välillä ori huutelee tammojen perään mikäli on päässyt vähänkin lähemmäs sitä. Etukavio nousee pää kaarella välillä, oltava hiukan varovainen. Muuten oikein rauhallinen ja mukava pikku ori.

Rana on mukava ratsastettava, vipinää ja vilskettä löytyy. Rana on reipas liikkeinen ja nopea, mikään laiskottelija ori Rana ei siis todellakaan ole. Ranalla on hyvä mennä paikassa kuin paikassa. Ori ei pelkää mitään eikä ota huomioon mitään esimerkiksi liikkuvia pressuja ja tämän takia säpsyilisi. Ranalla voi mennä siis huoletta maastoilemaan, ei tämä ori pelästy mitään tai ei ainakaan pitäisi. Koulua Rana menee kiitettävästi muttei aina jaksaisi keskittyä kaiken maailman kiemuroihin ja venkuroihin. Rana on hiukan herkkä ratsastaa eikä tarvitse pahemmin suuria apuja esimerkiksi koottuun raviin tms. Esteillä Rana kiitää kuin mikäkin tuulispää. Rana on todella innokas esteillä jossa oria saakin jo vähän pidätellä ettei nyt aivan esteitä ryssisi. Hyvin Rana kuitenkin arvioi esteet ja ylittää ne mukavalla hyppytyylillä. Rana ollaan opetettu myös valjakko poniksi sekä ihan normaaleihin koppakärryihin.

Sukutaulu ja jälkeläiset

i. Rayen Sarpedoshe, vkk, 102cm
VVJ-III, SHLA-III
ii. Sacnite Varedshe, vkk, 102cm iii. Sirvart Vartan
iie. Eniel Chiela
ie. Conleth Ninashe, rtpäis, 100cm iei. Conway Douglas
iee. Marlowe Nerissa
e. Amber Claudineshe, rt, 104cm
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I, YLA2
ei. Grison Claireshe, m, 106cm eii. Stuart Kingdom
eie. Chitane's Dio
ee. Cyron Ardineliashe, trn, 100cm eei. White Thimes
eee. Your Lovescore


i. Rayen Sarpedo: Voikon värinen valjakkotaituri, joka on Huvituksen ensimmäisiä asukkaita. Ori on vaikuttanut jalostuksessa harmillisen vähän, vaikka ponilta löytyy upea ulkokuori ja luonne. Peetu on jäänyt tallin mustille pojille jalkoihin, kun tamman omistajat ovat tulleet päätöksiä tekemään. Peetu on kilpaillut valjakkoajoa noviisi luokissa. Tämä poni on erittäin tärkeä ja rakas minulle, vaikkei meriitti lista kummoinen olekaan.

ii. Sacnite Vared: Väritykseltään upea voikko ja luonteeltaan kuuliainen ja herrasmies. Tämä poni on suosittu jalostusori Englannissa. Jälkeläisiä on syntynyt huikea määrä ympäri maailmaa ja suurinosa on hyvin menestynyt ja rakenteeltaan sopusuhtaisia sporttiponeja. Sacnite Varedin voikko väritys on periytynyt vahvasti tämän jälkeläisille. Sacnite Vared on kilpaillut valjakkoajokilpailuissa vaativissa luokissa ja voittanut muutaman maineikkaan kilpailun. Ori on kantakirjattu Englannissa I-palkinnolle.

iii. Sirvart Vartan: Briteissä asuva punaruunikko ori on ollut kelpo valjakkoponi noviisissa luokissa. Ponilla on kilpailtu myös suurissa kilpailuissa ja sieltä on jonkin verran tullut mainetta ja kunniaa pientä kipittäjää kohtaan. Sirvart Vartan on astutunut arvioilta viisikymmentä tammaa elämänsä aikana ja vain luomuna. Ori on luonteeltaan menevä ja hieman villi. Mitään poni ei antanut ilmaiseksi ja sen kanssa sai vääntää monista asioista. Sirvart Vartan omaa upeat liikkeet ja erityisesti sen lisätty ravi on mahtavaa seurattavaa! Rakenne on sopusuhtainen mutta enemmän massiivinen kuin kevyt sporttiponi. Ori kantakirjattiin III-palkinnolle.

iie. Eniel Chiela: On väritykseltään voikko ja rakenteensa puolesta erittäin näyttävä paketti. Eniel Chiela on kiertänyt pitkin Eurooppaa näyttelyissä ja show poni kilpailuissa. Tamma on kantakirjattu I-palkinnolle, eikä syyttä. Upean rakenteen lisäksi ponin askeleet ovat niin sulavat ja hyvä tempoiset. Väritys on tasainen ja moitteeton. Tammalla on kilpailtu valjakkoajossa noviisia parivaljakkoluokissa. Eniel Chiela kuitenkin jouduttiin lopettamaan tämän ollessaan 19 vuotias, jalkojen pettämisen takia.

ie. FConleth Nina: Valjakkopainotteinen ja menestynyt tamma ollaan astutettu vain kolme kertaa. Conleth Nina oli jo alusta asti kilpaillut ahkerasti valjakkoajo ponina ja menestynyt lajissa todella hyvin. Monet ponit jäivät tälle uskomattomalle tammalle toiseksi. Uransa loppuun asti tamma jaksoi kilpailla ja siltikin pärjätä. Kun tammalla alkoi olemaan ikää 17-vuotta, jätti Conleth Nina kilpailuradat kokonaan. Tällä hetkellä tamma on kantavana ja saa varsoa viimeisen varsansa.

iei. Conway Douglas: Kuten kaikki neljä jälkeläistään, Conway Douglas on menestynyt valjakkoponi. Orilla on kilpailtu enemmän poniparivaljakossa. Parina on ollut tämän oma jälkeläisori ja ponien yhteistyö parivaljakkona on ollut sujuvaa ja moitteetonta. Conway Douglas toimii kenen tahansa parina, mutta oriin kolmas poika Double Douglas on ollut orin parina korvaamaton. Conway Douglas on kantakirjattu II-palkinnolle. Luonteeltaan rehti ja rehellinen, stressaamaton haliponi.

iee. Marlowe Nerissa: Rautias tamma on varsonut vain kerran elämänsä aikana. Tämä jälkeläinen niitti menestystä maailmalla ja siitä tuli valjakkoponien huippunimiä, kuten emätammastaankin. Marlowe Nerissa lopetti menestyksekkään uransa jo 13-vuotiaana. Marlowe Nerissa menehtyi suolierteeseen kuitenkin jo 16 vuotiaana, ja tammalla oli tarkoitus teettää 16-vuotis kesänä varsa, mutta suunnitelmat muuttuivat mahdottomasti haaveeksi.

----------------------

e. Amber Claudine: Huvituksen kantatamma, minun rakkain ja ehdoto ykkös poni, jalostuksessa suuresti vaikuttanut ja menestynyt tamma. Pienten sukututkimusten mukaan, vuoteen 2017 alkuun mennessä tämä tamma löytyy sukutaulusta jo seitsemännestä polvesta! Amber Claudine on ehdottomasti jättänyt jälkensä shetlanninponien historiaan. Valjakkoponina toiminut rautias tamma on räväkkä luonteeltaan mutta kilparadoilla todellinen taituri. Jälkeläisistä yli puolet ovat palkittuja kantakirjassa tai laatuarvosteluissa.

ei. Grison Claire: Musta isohko poni, jonka luonne ei kaikkia miellyttänyt. Vahvan oriluonteen omaava Claire ei ollut helppo käsitellä tai hoitaa. Ratsuna vauhdikas ja välillä kunnon juntti kiukuttelija. Valjakkoponina monipuolinen ja taitava. Notkeus ja loistava arviointikyky oli varmasti tämän ponin valtti. Grison Claire menestyi erinomaisesti näyttelykehissä, joissa ponia kierrätettiin ympäri eurooppaa. Muotovalio titteli, kantakirjan II-palkinto ja muut meriitit sai tammojen omistajat liikkeelle. Clairella on perillisiä ympäri maailmaa yli kahdeksankymmentä kappaletta.

eii. Stuart Kingdom: Pienellä shetlanninponia kasvattavalla tallilla ikänsä asunut Stuart, on herttainen mutta oikukas luontokappale. Kotitilalla poni käyttäytyy kuin teinipoika, joka hyppii pystyyn, näykkii ja karkailee tilaisuuden saatuaan. Kilpailutilanteissa ori esittää todellista herrasmiestä. Stuartilla ei paljon ole kilpailtu. Pääasiassa toiminut tilalla harrasteponina, jota on kierrätetty näyttelyissä valtavia määriä. Vuoden 2004 briteissä palkittu jalostusori upeilla pisteillä, on saanut jälkeläismäärän kipuamaan yli pariinsataan! Stuartilla on ajettu myös valjakkoajoa sekä leikkimielisissä ponilähdöissä raveissa.

eie. Chitane's Dio: Pörheä poni menevällä luonteella. Tallissaan tunnettu kahlekuningatar, joka karkaili melkein viikottain vaikka tallin henkilökunta yritti mitä kikkoja saada poni pidettyä tarhassaan. Chitane's Dion touhuista sai todella vapautuneen ponin näkemyksen. Iloinen ja eloisa, pelkäämätön ja aina valmis oppimaan uutta. Chitane's Dio kilpaili esteillä, koulussa, valjakkoajossa sekä huvitteluna poniagilityssä. Pari erikoista temppuakin tammalle on saatu opetettua. Chitane's Dio jätti neljä jälkeläistä, joista yksi menestyi huippu valjakkoponiksi ja halutuksi jalostusoriksi.

ee. Cyron Ardinelia: Englannissa siitosponin virkaa ylläpitävä Ardinelia on luonteeltaan symppis ja rento tamma, joka on tehnyt upeaa työtä myös aloittelevien ratsastajan alkujen kanssa. Tamma syntyi Englannissa, jossa kilpailu-ura saatiin mallikkaasti vauhtiin. Ardinelialla on kilpailtu pääasiassa valjakkoajoa mutta myös esteitä ja koulua enemmän harrastepohjalla. Vaativissa luokissa kilpaillut Ardinelia oli nopea reagoimaan, tempoikas ja tasainen ajettava. Ardinelialta löytyy jo kuusi jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet emältään rauhallisen luonteen ja näyttävän rakenteen. Ardenelia on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Näyttelyissä tammaa on kierrätetty jonkin verran, mutta ei tarpeeksi saavuttaakseen muotovalio titteliä, vaikka siihen olisi loistavat mahdollisuudet. Nykyään jo kaksikymmentäseitsemän vuotias eläkemamma nauttii olostaan nuorten ponien johtajatamma asemassa.

eei. White Thimes: Norjassa alunperin kasvatettu ori asuu tällä hetkellä Ruotsissa jalostusponina. Kantakirjasta ori saavutti huikean ensimmäisen palkinnon! Kilpailuissa oria on pyöritetty niin raveissa, valjakkoajossa, esteillä kuin koulussakin. Melkein voisi sanoa ettei kovin vakavalla mielellä, koska ponin omistajat keskittyivät enemmän näyttelyihin kuin oikeaan kilpailemiseen. Sijoituksia ropisi kyllä jokaisesta lajista. White Thimes on vielä pari kautta tarjolla jalostukseen ja jälkeläisiä on kertynyt huimat parisaataa kappaletta! White Thimes on kovapäinen ja temperamenttinen poni, jota käsittelee vain kokeneet ja määrätietoiset hoitajat. Ori on kuitenkin massava ja voimaa löytyy, joten kokemattomat ihmiset voisivat olla helisemässä tämän ponin kanssa.

eee. Your Lovescore: Tumma kaunotar lumosi kaikki tuuhealla kilometri kutreillaan. Näyttelykehissä tämä poni oli todella tuttu näky. Monet kadehtivat tamman upeaa ulkokuorta, eikä luonteessakaan juuri moitittavaa ole. Tamma tuli kaikkien kanssa toimeen ja kilpailutilanteet olivat samanlaisia kuin kotona ollessa, rauhallisia ja tyyniä. Your Lovescorella kilpailtiin vaativissa valjakkoajoluokissa hyvin menestyen. Jälkeläisiä tammalta löytyy neljä kappaletta, joista jokainen omaa upean ulkokuoren ja hyvän luonteen.


o. Huvin Verneri s. 10.07.2007 emä. Huvin Veronique om. Raspu Ch
o. Huvin Raclaw s. 03.02.2012 emä. Odette Odile Dei om. Sorel VIR MVA Ch, VSN Champion, KTK-II, SHLA-II
o. Huvin Semsei s. 02.07.2013 emä. Souris S.H. Pele om. Saila
t. Huvin Saratoga s. 02.04.2018 emä. Souris S.H. Pele om. Kida

Kilpailukalenteri

Näyttelyt

NJ-näyttelyt
♦ 20.04.2008: 10.07.2007: Huvitus - MVA-SERT - t. Siiri K.
♦ 20.07.2007: Novelli - irtoSERT - t. Siiri K.
♦ 14.09.2007: Huvitus - irtoSERT - t. Anette N.
♦ 03.09.2007: Novelli - MVA-SERT - t. Kati S.
VSN-näyttelyt
♦ -


VVJ:n valjakkoajokilpailut
47 sijoitusta / 11 voittoa / 1 Cup-sijoitus

18.09.2008: Nonstop - noviisi -- 1/7
27.02.2012: Heijastus - noviisi -- 2/26
02.03.2012: Duren - noviisi -- 4/16
04.03.2012: Duren - noviisi -- 3/16
06.03.2012: Hulmur - vaativa -- 2/30
17.03.2012: Heijastus - noviisi -- 5/40
17.03.2012: Huvitus - noviisi -- 1/30
18.03.2012: Fiktio - vaativa -- 3/25
18.03.2012: Duren - noviisi -- 4/16
19.03.2012: Kilva JK - noviisi -- 2/21
19.03.2012: Fiktio - vaativa -- 4/30
06.04.2012: Satulinna - noviisi -- 5/30
14.04.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
16.04.2012: Remukylä - noviisi -- 2/18
18.04.2012: Kilva JK - vaativa -- 1/23
25.04.2012: Kiejo - vaativa -- 4/25
10.05.2012: KK Bailador - vaativa -- 2/28
09.06.2012: Duren - noviisi -- 3/20
11.06.2012: Duren - noviisi -- 3/20
25.06.2012: Duren - noviisi -- 3/9
26.06.2012: Duren - noviisi -- 3/9
29.06.2012: Huvitus - noviisi -- 2/11
30.06.2012: VVJ-Cup - noviisi -- 1/40
16.07.2012: Satulinna - noviisi -- 4/30
12.08.2012: Hirttivaara - noviisi -- 2/23
13.08.2012: Fiktio - noviisi -- 5/30
15.08.2012: Fiktio - noviisi -- 3/30
17.08.2012: Bridgeroad - noviisi -- 1/50
29.09.2012: Bridgeroad - noviisi -- 4/32
30.09.2012: Bridgeroad - noviisi -- 2/32
04.10.2012: Fiktio - noviisi -- 5/27
05.10.2012: Fiktio - noviisi -- 4/27
18.10.2012: Fiktio - noviisi -- 5/30
21.10.2012: Breandan - noviisi -- 1/26
24.10.2012: Breandan - noviisi -- 4/26
26.10.2012: Breandan - noviisi -- 1/26
26.03.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/40
31.03.2013: Fiktio - noviisi -- 2/30
01.04.2013: Fiktio - noviisi -- 1/30
06.04.2013: Fiktio - noviisi -- 5/30
11.04.2013: Fiktio - noviisi -- 1/30
14.04.2013: Suprant - noviisi -- 6/50
16.04.2013: Fiktio - noviisi -- 2/30
25.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 5/30
02.09.2013: Huvitus - noviisi -- 3/19
05.09.2013: Huvitus - noviisi -- 1/19
01.10.2013: Huvitus - noviisi -- 3/21


Päiväkirja ja valmennukset

"Kaikkeen humputuksiin sun pitää aina mennä!"
Tallin käytävältä kuului toruvalla äänellä puhetta, kun olin reippaana tyttönä astellut mieheni luokse kertomaan (mielestäni) iloisia uutisia. Hän oli asiasta eri mieltä, kuten voi arvata. Olen henkilö, joka lähtee aina iloisesti kiikuttamaan ponejani milloin mihinkin. Nyt olimme kuulleet uudesta arvostelujärjestelmästä ja siitähän se idea sitten lähtikin! Kaikki Huvituksen ponit pääsivät pyörähtämään esiarvostelussa, eikä matkakaan ollut kovin pitkä. Ensimmäisenä reissuun lähtee oripojat ja katsellaan tammojen tilanne myöhemmin.

Autot oli lastattu ja lähdimme isolla porukalla reissuun. Tarvitsimme lisäkäsiä, koska tälläisellä ponimäärällä emme koskaan ole aikaisemmin lähteneet liikenteeseen. Onneksi suurinosa poneista osasi jo käyttäytyä hienosti, joten yllättävän vähällä stressillä lähdetään liikenteeseen. Perillä oli paljon porukkaa ja jopa kaaoksen tapaista hätinää. Arvostelu oli uusi ja tulijoita oli paljon. Saimme onneksi autot vierekkäisille paikoille ja pääsimme purkamaan poneja autosta.

Seuraavana oli vuorossa Rana. Toivottavasti tämä pikkumies käyttäytyy paremmin kuin Tazz! Ja kyllähän se käyttäytyikin. Rakennearvostelussa ori seisoi kuin patsas paikallaan, saattoi ehkä johtua että edessämme kauempana lastattiin poneja pois autosta ja se kiinnitti Ranan huomion täysin. Vaikka Rana käyttäytyi mallikkaasti, ei tuomari niin hirvästi pitänyt Ranasta. Onhan se totta, että Rana on vähän väliin putoaja, joka näyttää osittain miniltä ja osittain standardilta. Ei se rakenteeltaan mikään kukkanen olekaan. Esteillä Rana oli liian hätäinen, eikä se malttanut keskittyä askeleisiin ja lähestymiseen ja yleensä ponnistus jäi liian lähelle estettä. Ratsastettavuudeltaan ja ajettavuudelta Rana oli hyvä ja poni käyttäytyi tilaisuudessa hyvin. Rana palkittiin 2 Star Prospect 924/1900- pistein.

Ranaa arvosteli Chao seuraavasti

Kuinka suloinen otus hän onkaan! Ihastuin herran ulkonäköön heti. Upean värinen ja ihana pörröharjaksinenkin vielä. <3 uiui. Mikä namispylleröinen hän onkaan. Oikein huikean huippu rotuleima, sukupuolileima hieman kehnonmpi muttei sekään yhtään hullumpi. äärimmäisen hieno suku, itse ainakin tykkään oikein paljon. Yksipolviset ovat niitä parhaimpia, ja tämä on aivan valioluokkaa. <3 Luonnekuvaus mukava, vaikkakin hieman yksityiskohtaisemman ja pidemmän olisin toivonut, sekä tähänkin pienen juttusen suvusta, vaikkakaan siinä nyt ei kauhean paljon kaivelua ollut, joten se oli helppo plärätä läpi. Jälkeläisiä oriille on kertynyt yksi, joka tosin on vielä kisaamattoman oloinen, ja muutenkin sivut vaikuttavat hieman unholaisilta. Komea varsa sillä kuitenkin on. Kisaamista olisin toivonut hieman enemmän, mutta koska orhilla ei ole tuon enempää ikääkään, ei saa kisaknetiltäkään mahdottomia pyydä. Toivoisin kuitenkin tulevaisuudessa näkeväni tuota komistusta kilpakentillä. Kouluarvosanaksi oriille antaisin: 8

Ranaa arvosteli Emppu seuraavasti

Ori omistaa hienon värisen karvapeitteen, kateeksi varmana joitakin oreja käy :D Harja on oikein tuuhea, häntä on hienosti kihartavana. Ilme pojalla on orimainen ja se on kiinnostunut ympäristöstään, ainakin korvien perusteella. Pää sopusuhtainen. Ori myös seisoo ryhdikkäästi paikoillaan. Sen kaviot ovat hyvässä kunnossa ja kovat. Sukupuolileima hyvä.

Rana Yenevan kasvattajapäivillä

Pisteet: 0 + 6 + 20 + 14 + 7 = 47 pistettä, C-luokka
Kommentti: Hieno ori, jolla erinomainen rakenne ja olemus (valitettavasti ne eivät vaikuta tähän arvosteluun!). Luonne on kirjoitettu hyvin ja se kertoo laajasti ponista. Kilpailumenestys on hyvin vähäistä, jonka vuoksi siitä kohdasta 0 pistettä. Sukuselvitys puuttuu sivuilta kokonaan. Vanhempien kilpailumenestys hyvä. Lisäpisteitä ori sai kuvistaan, arvonimistään, jälkeläisistään ja arvosteluista.

ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Huvitus
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse