Huvin Raclaw♦ Virallinen nimi Huvin Raclaw
♦ Syntynyt03.02.2012
♦ Ikä8-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuShetlanninponi
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri98cm, voikonkirjava
♦ PainotusValjakkopainotus
♦ KoulutustasoNoviisi
♦ VH-tunnusVH12-017-0513
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ KasvattajaSorel / Huvitus
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetVIR MVA Ch, VSN Champion, KTK-II, SHLA-II

Huvin Raclaw on ollut pienestä varsasta asti itsepäinen jumpittelija, eikä luonne ole muuttunut aikuistuttua, vaikka paljon sitä olenkin toivonut. Koulutuksessa kaikki piti vääntää rautalangasta ja mitään ei saavutettu helpolla. Onneksi tämän luontoinen veijari oli poni, eikä esimerkiksi suomenhevonen! Olemme kutsuneet tätä olentoa Raneksi, sen nimi on ensimmäinen, joka jää vierailijan mieleen. Rane on erittäin suloinen mutta sisältä varsinainen piru! Hoitaessa poni täytyy ottaa karsinasta käytävälle, koska se ei suostu muuten paikallaan olemaan ja hoitajan varpaat ovat aivan varmasti muusina, ei kannata kokeilla. Käytävällä seisoo kyllä nätisti, välillä voi höristellä muille poneille, jos näköetäisyydelle eksyvät.

Rane pysyy hanskassa, vaikka välillä pörhistelee ja kovistelee. Nämä tilanteet tulevat yleensä vastaan, kun olemme jossain muualla kuin kotona. Kotitallissa poniori osaa kyllä käyttäytyä, mitä nyt välillä koittaa hoitajia höynäyttää, karata, näykätä tai peruuttaa kärryt perässä ojaan. Perus oikuttelua. Tilanteen saa pidettyä hallinassa, kunhan näyttää orille heti, kumpi on määräysvuorossa. Jos annat ponin kävellä ylitsesi, lopputulos voi olla todella kurja. Ranelle on oikeasti näytettävä, että sinä et siedä mitään pelleilyä. Raipalla napakasti kun napauttaa rintaan, loppuu pöllöily. Lasten poni Rane ei ole, eikä koskaan tulekaan. Tämän apinoinnin pystyy antamaan anteeksi siinä kohtaa, kun ravataan näyttävästi valjakkoradalle!

Kun Rane saa valjaat päälle ja ohjastaja istuu omalle paikalleen, koko ponin olemus muuttuu. Se tuntuu siltä, kuin olisit äsken valjastanut preerian villipedon ja nyt edessäsi seisoo se unelmien yksisarvinen, joka jo ajatuksesta tekee ne toivotut asiat. Rane on todella taitava valjakkoponi! Ohjastajan tarvitsee vain luottaa poniin ja antaa mennä. Ori kuuntelee tarkasti pieniäkin apuja ja reagoi ohjiin välittömästi. Nopeat liikkeet eivät ole ongelma. Tarkkuutta vaativat tehtävät ovat selkeästi Ranen parasta osaamista. Pienikin paine ohjasta ja poni tekee heti pyydetyn. Pienitarkka työ sujuu mallikkaasti ja ponista näkee kauas, että se rakastaa työtään ja keskittyy siihen täysin. Ranen liike on tasaista, hyvä tempoista ja ilmavaa, sporttisen ponin liikkeitä. Valkoinen harja hulmuaa vain menossa mukana.

Rane on toiminut myös ratsun tehtävissä, eikä lainkaan huonosti. Koulutus oli jotain aivan kamalaa, mutta onneksi meidän tiimistä löytyy henkilöitä, jotka eivät ole valmiita luovuttamaan koskaan. Ranesta tuli yhden työntekijän luotto ratsu, he ovat kilpailleetkin koulua ja esteitä ihan hyvin menestyen. Esteillä Rane meinaa kuumentua liikaa ja meno on hulvattoman huvittavaa seurattavaa. Kuin pieni pikakiituri sukkula painelee kentällä ja pomppii pienien esteiden yli, ratsastaja vain yrittää pysyä satulassa. Hyvin Rane hyppää, eikä liian liket tai pitkät ponnistusmatkat ole ollut ongelma. Papua löytyy takajaloista sen verran. Koulua Rane taitaa vähän paremmin, kumma juttu kun keskittymistä vaativa laji. Rane kulkee nätisti, mutta kokoajan sitä tarvitsee ratsastaa eteenpäin ja pyytää tekemään juttuja. Mikään ei tule automaattisesti etkä mitään saa helposti.

Rane on oman tarhansa valtias, sinne ei muilla ole asiaa. Tammat kiinnostavat niin paljon, että ponipallero on jouduttu siirtämään tallien sivussa sijaitseviin tarhoihin. Siellä on paljon pienempi kiusaus nähdä tammoja. Muille oreille sieltä on kiva pörhistellä ja kovistella. Ranella on ihana tapa lähteä hoitajia karkuun tarhasta hakiessa. Sitä se ei aina tee, mutta yleensä silloin, jos kellon aika on joku muu kuin iltatallin aikaan.


i. Huvin Radazon
she, rtkrj, 96cm
VIR MVA Ch, KTK-III
ii. Rayen Sarpedo
she, vkk, 102cm
VVJ-III, SHLA-III
iii. Sacnite Vared evm
iie. Conleth Nina evm
ie. Amber Claudine
she, rt, 104cm
VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I, YLA2
iei. Grison Claire evm
iee. Cyron Ardinelia evm
e. Odette Odile Dei
she, m, 100cm
ei. Lycos Merlin
she, rtkrj, 93cm
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA3
eii. Foudre Rouge evm
eie. Eleanore Rigby evm
ee. Ward's Simbelmynë
she, m, 97cm
VIR MVA Ch, YLA2
eei. Mister Marshall evm
eee. Queen Melua evm


iii. Sacnite Vared, voikko 102cm, väritykseltään upea voikko ja luonteeltaan kuuliainen ja herrasmies. Tämä poni on suosittu jalostusori Englannissa. Jälkeläisiä on syntynyt huikea määrä ympäri maailmaa ja suurinosa on hyvin menestynyt ja rakenteeltaan sopusuhtaisia sporttiponeja. Sacnite Varedin voikko väritys on periytynyt vahvasti tämän jälkeläisille. Sacnite Vared on kilpaillut valjakkoajokilpailuissa vaativissa luokissa ja voittanut muutaman maineikkaan kilpailun. Ori on kantakirjattu Englannissa I-palkinnolle.

iie. Conleth Nina, rautiaanpäistärikkö 100cm, valjakkopainotteinen ja menestynyt tamma ollaan astutettu vain kolme kertaa. Conleth Nina oli jo alusta asti kilpaillut ahkerasti valjakkoajo ponina ja menestynyt lajissa todella hyvin. Monet ponit jäivät tälle uskomattomalle tammalle toiseksi. Uransa loppuun asti tamma jaksoi kilpailla ja siltikin pärjätä. Kun tammalla alkoi olemaan ikää 17-vuotta, jätti Conleth Nina kilpailuradat kokonaan. Tällä hetkellä tamma on kantavana ja saa varsoa viimeisen varsansa.

iei. Grison Claire, musta 106cm, hyvän kokoinen poniori, jonka luonne ei kaikkia miellyttänyt. Vahvan oriluonteen omaava Claire ei ollut helppo käsitellä tai hoitaa. Ratsuna vauhdikas ja välillä kunnon juntti kiukuttelija. Valjakkoponina monipuolinen ja taitava. Notkeus ja loistava arviointikyky oli varmasti tämän ponin valtti. Grison Claire menestyi erinomaisesti näyttelykehissä, joissa ponia kierrätettiin ympäri eurooppaa. Muotovalio titteli, kantakirjan II-palkinto ja muut meriitit sai tammojen omistajat liikkeelle. Clairella on perillisiä ympäri maailmaa yli kahdeksankymmentä kappaletta.

iee. Cyron Ardinelia, tummanruunikko 100cm, Englannissa siitosponin virkaa ylläpitävä Ardinelia on luonteeltaan symppis ja rento tamma, joka on tehnyt upeaa työtä myös aloittelevien ratsastajan alkujen kanssa. Tamma syntyi Englannissa, jossa kilpailu-ura saatiin mallikkaasti vauhtiin. Ardinelialla on kilpailtu pääasiassa valjakkoajoa mutta myös esteitä ja koulua enemmän harrastepohjalla. Vaativissa luokissa kilpaillut Ardinelia oli nopea reagoimaan, tempoikas ja tasainen ajettava. Ardinelialta löytyy jo kuusi jälkeläistä, joista kaikki ovat perineet emältään rauhallisen luonteen ja näyttävän rakenteen. Ardenelia on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Näyttelyissä tammaa on kierrätetty jonkin verran, mutta ei tarpeeksi saavuttaakseen muotovalio titteliä, vaikka siihen olisi loistavat mahdollisuudet. Nykyään jo kaksikymmentäseitsemän vuotias eläkemamma nauttii olostaan nuorten ponien johtajatamma asemassa.


eii. Foudre Rouge, rautiaankirjava 100cm, Englannissa asustava ori on kilpaillut koululuokissa sekä esteradoilla, vaikka pääpainote on kahden lapsen harrastusponi. Luonteeltaan rauhallinen, mutta omaa pieniä jekkuja ja kommelluksia omistajilleen. Toiminut pienen siittolan kantaoreista ja on jättänyt nyt 12 jälkeläistä. Ori on viettänyt varsin leppoisaa elämää kotiponin ja siitosorin tehtävissä pompotellen. Rakenteelta todella hyvän näköinen ja sopusuhtainen. Kaunis pitkä kaula, runko hyvä ja sopivan syvä. Takaosa vahva ja jalat terveet ja suorat. Liike on irtonaista ja hyvän näköistä.

eie. Eleanore Rigby, rautias 89cm, vietti leasingissa kahden varsan ajan samaisessa pienessä siittolassa, missä ori Foudre Rouge asui. Toiminut pääasiassa siitostamman tehtävissä. Ratsukoulutettu kyllä, mutta kilpailuissa se ei ole käynyt. Luonteeltaan vähän omapäinen jukuri mutta varsoilleen todella helläsydäminen ja huolehtivainen emä. Se hoitaa varsansa niin hyvin, ettei ole katsonut hyvällä silmällä, jos ihmiset ovat yrittäneet siihen jotenkin puuttua. Varsonut kahdeksan hienoa varsaa.

eei. Mister Marshall, musta 98cm, vahvaluonteinen ja todella suosittu jalostusori Ruotsissa. Tehnyt hyvän uran este ja kouluratsastuksessa pienissä luokissa. Näyttävä tukkajumala omaa erittäin hyvä tempoiset ja näyttävät liikkeet. Luonteeltaan ehkä vähän omanlainen kiusoittelija, ei todellakaan lasten käsiteltävissä. Huvikseen toiminut myös valjakkoponin tehtävissä, mutta ei kilpaillut. Jättänyt noin kolmisenkymmentä jälkeläistä. Kantakirjattu II-palkinnolla. Omaa erittäin upean ulkokuoren.

eee. Queen Melua, musta 100cm, on Suomeen briteistä tuotu erisukuinen jalostustamma. Mitään ihmeellistä sen kanssa ei ole tehty, mutta kyllä se talutuksessa ja kärryjen edessä mielellään toimii. Luonteeltaan todella rauhallinen ja rohkea. Se ei paljon uusistakaan tilanteista jaksa ressailla. Varsonut viisi varsaa, joista kaikki syntyivät suomessa. Menehtyi viimeisen varsan varsomisessa tapahtuneiden komplikaatioiden takia. Ikää oli vasta 16-vuotta, joten surullisesti päättyi tämän hienon ponin tarina.


o. Huvin Radwell s. 03.01.2016 emä. Huvin Jemincá om. Sorel
o. Huvin Racliff s. 25.01.2017 emä. Dewdrop Dei om. EmmiN.

VVJ:n valjakkoajokilpailut
57 sijoitusta / 11 voittoa

15.04.2012: Huvitus - noviisi -- 2/30
15.04.2012: Remukylä - noviisi -- 2/20
16.04.2012: Remukylä - noviisi -- 3/20
20.04.2012: Virtuaalitalli Dei - noviisi -- 1/30
26.04.2012: Kiejo - noviisi -- 5/26
11.06.2012: Duren - noviisi -- 1/30
11.06.2012: Vecno Stud - noviisi -- 3/28
12.06.2012: Duren - noviisi -- 5/30
13.07.2012: Satulinna - noviisi -- 1/30
15.07.2012: Satulinna - noviisi -- 4/30
02.08.2012: Shamrock - noviisi -- 3/30
05.08.2012: Bairdon - noviisi -- 2/40
22.09.2012: Breandan - noviisi -- 1/40
28.09.2012: Caral - noviisi -- 2/30
30.09.2012: Caral - noviisi -- 2/30
04.10.2012: Fiktio - noviisi -- 1/30
21.10.2012: Breandan - noviisi -- 4/30
24.10.2012: Breandan - noviisi -- 4/30
25.02.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/40
26.02.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 6/40
04.04.2013: Fiktio - noviisi -- 1/30
07.04.2013: Fiktio - noviisi -- 1/30
08.04.2013: Fiktio - noviisi -- 5/30
02.09.2013: Fiktio - noviisi -- 3/19
05.09.2013: Fiktio - noviisi -- 1/19
06.09.2013: Fiktio - noviisi -- 2/19
08.09.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/30
01.10.2013: Huvitus - noviisi -- 3/23
03.10.2013: Huvitus - noviisi -- 3/23
04.10.2013: Huvitus - noviisi -- 4/23
29.03.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 6/40
13.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 6/38
14.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 5/38
15.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 2/38
18.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 5/38
18.04.2014: Brynhild - noviisi -- 5/33
18.04.2014: Virtuaalitalli Dei - noviisi -- 3/19
19.04.2014: Brynhild - noviisi -- 4/33
20.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 3/38
15.07.2015: Fiktio - noviisi -- 3/13
16.07.2015: Fiktio - noviisi -- 2/13
15.07.2015: Huvitus - noviisi -- 3/17
05.08.2015: Holmberg - noviisi -- 2/30
17.08.2015: Wyat - noviisi -- 3/40
19.08.2015: Wyat - noviisi -- 1/40
01.02.2016: Wyat - noviisi -- 5/40
05.02.2016: Wyat - noviisi -- 4/40
09.02.2016: Mörkövaara - noviisi -- 3/40
18.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 5/30
18.02.2016: Huvitus - noviisi -- 2/40
19.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 3/30
21.02.2016: Hengenvaara - noviisi -- 2/30
21.02.2016: Yentel Ponies - noviisi -- 2/30
22.02.2016: Huvitus - noviisi -- 4/40
23.02.2016: Huvitus - noviisi -- 4/40
02.03.2016: Mörkövaara - noviisi -- 2/40
07.03.2016: Mörkövaara - noviisi -- 5/40


KRJ:n kouluratsastuskilpailut
26 sijoitusta / 6 voittoa / 1 cup-sijoitus

15.02.2016: Huvitus - He C -- 4/40
05.07.2016: Cadogan - He C -- 3/37
09.07.2016: Cadogan - He C -- 4/37
10.07.2016: Cadogan - He C -- 2/37
24.08.2016: Yentel Ponies - He C -- 1/30
29.08.2016: Yentel Ponies - He C -- 4/30
18.12.2016: Romilly - He C -- 2/50
19.12.2016: Romilly - He C -- 5/50
04.05.2017: Fiktio - He C -- 3/40
16.06.2017: Härdelli - He C -- 5/30
22.06.2017: Härdelli - He C -- 4/30
23.06.2017: Härdelli - He C -- 4/30
24.06.2017: Härdelli - He C -- 1/30
05.07.2017: Härdelli - He C -- 5/30
12.07.2017: Härdelli - He C -- 4/30
17.07.2017: Härdelli - He C -- 1/30
20.07.2017: Härdelli - He C -- 3/30
20.07.2017: Belja - He C -- 3/30
21.07.2017: Härdelli - He C -- 4/30
23.07.2017: Härdelli - He C -- 5/30
31.12.2017: KRJ-Cup - He C -- 6/130
04.01.2018: Mörkövaara - He C -- 4/79
01.02.2018: Härdelli - He C -- 1/30
05.02.2018: Härdelli - He C -- 1/30
17.02.2018: Härdelli - He C -- 4/30
18.02.2018: Härdelli - He C -- 1/30


ERJ:n esteratsastuskilpailut
28 sijoitusta / 4 voittoa / 2 cup-sijoitusta

23.07.2015: Carbon SPH - 50cm -- 1/18
25.07.2015: Carbon SPH - 50cm -- 1/18
28.07.2015: Carbon SPH - 50cm -- 2/18
29.07.2015: Carbon SPH - 50cm -- 3/18
23.01.2016: KK Stewart - 50cm -- 2/82
01.02.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/40
03.02.2016: Mörkövaara - 60cm -- 5/40
17.02.2016: Vindemia - 60cm -- 1/14
31.05.2016: ERJ-Cup - 50cm -- 6/94
10.06.2016: Breawa - 60cm -- 1/21
29.06.2016: Metsovaara - 60cm -- 4/36
17.07.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/24
23.07.2016: Bellgrove - 50cm -- 2/25
05.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/16
10.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/16
16.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 3/16
30.11.2016: ERJ-Cup - 50cm -- 4/112
16.12.2016: Romilly - 60cm -- 5/49
01.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 3/22
07.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 4/22
07.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 3/22
08.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 4/22
08.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 4/22
09.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 3/22
09.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 3/22
10.01.2017: Kultahuisku - 60cm -- 3/22
02.01.2018: Mörkövaara - 60cm -- 3/48
09.01.2018: Mörkövaara - 60cm -- 3/48

♦ 02.05.2012: Ponitalli Blunda - MVA-SERT, BIS3 -- t. Terhi N.
♦ 21.05.2012: Cecam Shetlands - MVA-SERT, BIS4 -- t. Terhi N.
♦ 30.05.2012: Huvitus - irtoSERT -- t. Anniina K.
♦ 31.03.2013: Rimeyard - irtoSERT -- t. Terhi N.

♦ 20.08.2013: Warna - SW4 -- 40 pistettä
♦ 30.08.2013: Konkkaronkka - RCH -- 10 pistettä
♦ 01.09.2013: Huvitus - RCH -- 10 pistettä
VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 3/2018
VSN Champion- arvonimi myönnetty 1/2017
★ Ponikantakirjan tilaisuus 2/2017 - KTK-II -- 17+18+17+18=70p.
★ SHLA laatuarvostelussa 4/2018 palkittu - SHLA-II -- 18+12,5+30+20+6+13=99,5p.

Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut rebely
Huvitus oli jo jonkin aikaa mainostanut palvelujaan, jossa se tarjoaa hääpareille mahdollisuuden lämpimään kärryajeluun. Vihdoin joku oli tarttunut tarjoukseen ja hääpäivä oli käsillä. Tallista oli valikoitu kaksi onnekasta ponia tähän tehtävään - Huvin Raclaw ja Leif's Emilia. Vaunut oli kiillotettu ja penkeille oli asetettu pehmeitä lämpimiä taljoja sekä huopia matkustajia varten.

Minun tehtävänäni oli hakea Raclaw ja hoitaa se kuntoon ajelua varten. Ori seiso uneliaan näköisenä tarhassa, eikä ollut huomaavinaankaan minua kun astuin sisään. Nappasin sen kiinni ja lähdin kuljettamaan sitä sisälle. Päätin karsinan sijasta jäädä Raclawin kanssa käytävälle, jossa oli enemmän valoa saatavilla. Otin harjapakin esille ja aloin harjaamaan pölyjä pois orin turkista. Raclaw oli edelleen unessa, eikä sitä häirinnyt edes läheisessä karsinassa hörisevä Emilia. Ottaessani kaviokoukun esille Raclaw heräsi ja luimisti korviaan. Pienen taistelun jälkeen sain orin kaviot ylös ja aloitin niiden putsaamisen. Kavioiden jälkeen siirryin harjan ja hännän setvimiseen, ja päätin jättää ne auki hääkärryjä varten.

Varustettuani orin ja varmistettuani Emilian valmiuden, veimme ponit ulos traileriin, josta matka jatkui hääkirkolle. Kirkolta oli noin kahden kilometrin matka hääpaikalle. Tämän matkan Raclaw ja Emilia saisivat kunnian kuljettaa hääparia. Kirkolla purimme ponit autosta ja laitoimme ne vaunujen eteen. Heitimme niiden päälle lämpimän huoman, sillä emme olleet varmoja kauan hääseremonia kestäisi. Onneksi noin 5 minuutin kuluttua kirkosta alkoi tulla ulos vieraita ja pian myös hääpari. Raclaw hämmästyi väkijoukosta ja katseli ympärilleen kummastuneena. Huomattuaan Emilian rauhallisuuden, se kuitenkin päätti itsekin rauhoittua. Hääpari oli onnessaan nähdessään ponit vaunujen edessä ja matka hääpaikalle sai alkaa. Racklaw ja Emilia vetivät vaunuja ylpeinä, ikäänkuin tietäen mitä oli tekeillä. Matka ei kestänyt kauaa ja pian olimme perillä. Taputin poneja kiitokseksi ja hääpari halusi tarjota niille palat omenaa palkinnoksi.


01.01.2016 - Uusivuosi vierähtänyt käyntiin
Pakkasta paukkunut miinus kolmekymmentä astetta ja ponit ovat joutuneet viettämään pahimpia pakkaspäiviä sisällä. Poneissa riittää siis virtaa ja sen ne hyvin purkaakin, kun laitumelle pääsee touhuamaan. Joulupukki toi meidän siitosponeille tarhoihin leikki pallot, jotka ovat saaneet kyytiä! Mieli pysyy vanhuksillakin virkeänä, kun pääsevät palloa potkimaan ja puremaan. Rane on pysynyt hyvin terveenä ja pirteänä. Rane vietti muutaman kuukauden ylläpidossa perhetutuillamme ja palasi viikko ennen joulua takaisin. Ranella on neljä jälkeläistä, joista kaksi on menestynyt kivasti urallansa. Tänä vuonna on tarkoitus keskittyä muutamaan varsaan sekä laatuarvosteluihin. Ikä alkaa painaan mutta toivotaan että Rane on seurassamme vielä muutaman vuoden ja pysyy terveenä ja vetreänä.


13.09.2014 - Valjakkoajovalmennus
Kiukutteleva ja oikutteleva ori aiheutti päänvaivaa jo omassa karsinassaan. En ollut niin onnellinen tämän päivän valmennuksesta, koska itse poni oli todella omapäinen temppuilija! Mikään ei tunnu sujuvan. Lopulta kun taistelun jälkeen sain ponille valjaat niskaan ja kärryt kiinnitettyä, lähdin taluttamaan ponia ulos. Nousin kärryille ja kappas, ponini seisoi kahdella jalalla ja viskoi vimmatusti etujalkoja ilmassa. Huokasin syvään. Matka jatkui kohti valjakkorataa ja paikalla olikin jo valmentajani Sari.

Rane narskutti kuolaimia ja velloi kielellään niitä ärsyttävästi. Keskittyminen tuntui olevan vain kuolaimissa, eikä itse työnteossa. Napautin kevyesti ponia lautaselle piiskalla ja sehän sätkähti niin, että taas oli nelijalkaisesta muuttunut kaksijalkainen. Rane rauhottui kun aloimme ravaamaan uralla. Teimme tempoharjoituksia, käyntiä ja ravia. Hiljalleen myös Rane alkoi keskittymään työskentelyyn ja hommat alkoivat sujua. Pujottelussa Rane olisi mennyt suoraa linjaa eteenpäin eikä sitä huvittanut pujotella yhtäkään tötsää. Laskin ravista käyntiin ja sain ponin menemään pienen taistelun jälkeen tötsät. Päivä oli aivan kamala jo aamusta, eikä se tästä ole parantunutkaan. Eniten minua ärsytti se, että Rane on todella taitava ja osaava valjakkoponi, silloin kun se vain haluaa! Tänään se ei todella halunnut...

Laukassa tiukat kaarteet menivät vähän pitkiksi ja poni kompuroi jonkin verran. Pehmeä hiekka vain pöllysi kun Rane kirmasi eteenpäin aivan liian vauhdikkaasti. Jouduin tosissani tekemään ohjien toisessa päässä työtä, että sain ponin pidettyä hallinnassa. Kun kurvit alkoivat sujumaan, lopetimme työskentelyn onnistuneeseen suoritukseen. Valmentajalta saimme rakentavaa palautetta ja paljon, kuten arvata saattoi. Ei ollut meidän päivä, ei ollut minun päivä. Olin äärimmäisen iloinen siitä, ettei ollut kilpailupäivä!


05.08.2014 - Valjakkoajovalmennus
Ei aurinko luovuttanut vielä tänäänkään vaan aurinko porotti täysillä pilvettömältä taivaalta ja hiki valui. Silti oli tarkoitus mennä pellolle valjakkoradalle harjoittelemaan pujoittelua, koska sitä emme eilen kerenneet harjoittelemaan. Lämmittelin Ranen kentällä, ennenkuin lähdimme peltoa kohti. Petra odotti meitä jo radalla ja olimme valmiita aloittamaan. Lämmittelyssä olin keskittynyt herättelemään ponia avuille, joten Rane oli helposti ohjattavissa. Enemmän vaikeuksia tuotti oma reagointi nopeus ja istunta. Vaunut eivät aina pysyneet tasaisesti käännösten mukana ja jouduimme keskittymään nyt ponin sijasta enemmän minuun. Ravissa pujottelu vielä sujui hyvin mutta laukalla en saanut pakettia pysymään kasassa ja vaunut olivat muutaman kerran lähellä kaatua. Päätimme lopuksi vaihtaa puomiradan suorittamiseen. Se meni ihme kyllä kerrasta täysin läpi! Vaikka Ranelta löytyi menohaluja, sen maltti riitti pysähdyksiin ja peruutuksiin. Onnistunut valmennus, jossa poni loisti kuin kirkas tähti, mutta minä aiheutin sooloja.


04.08.2014 - Valjakkoajovalmennus
Hellepäivä ja tuntui, että vähän kaikkia väsytti. Rane löntysteli korvat luimussa vaunujen edessä, silmät puoliksi ummessa. Vakio valmentajani, Petra, seurasi meidän menoa ja huokaisi. Mitähän tästä vielä tulee. Lämmittelin ja herättelin ponia avuille. Sen huomasi heti, ettei Veeti ollut kovin halukas työskentelemään mutta ihme kyllä, poni piristyi lämmittelyn jälkeen. Lähdimme pellolle, missä oli rata valjakkoajon harjoittelua varten. Radalla oli käännöksiä hiekka- sekä nurmipohjalla, silta sekä pujottelukuja. Tänään otimme vauhdikkaan valmennuksen ja lähdimme radalle ravissa harjoittelemaan käännöksiä. Ei aina ole yksinkertaista vain kisaista ohjista ja käskeä ponia kääntymään tiukasti vasemmalle. On osattava ennakoida, avustaa ponia istunnalla pitämään vaunut menossa mukana ja huolehdittava, että kartio pysyy paikoillaan. Aloitimme ravissa ja aluksi kaikki tökki. Rane olisi lisännyt yhden pykälän lisää vauhtia mutta minä en antanut. Kartio lensi muutamia kertoja nätisti ojaan kun rynnistimme Ranen kanssa sen ylitse. Pidättelin oria ja lopulta saimme radan suoritettua puhtaasti ja lopetimme siihen. Oikeastaan koko tunnin valmennus oli kulunut tähän hienosäätämiseen ja kikkailuun radalla. Seuraavana päivänä tarkoitus oli harjoitella pujottelua eri nopeuksissa.


15.06.2014 - Valjakkoajovalmennus
Tallillemme oli saapunut Marie Rémeen Ranskasta valmentamaan Huvitukseen. Iltapäivän valmennuksessa oli vuorossa Rane. Olin pessyt ja puunannut Ranen edellisenä iltana, koska halusin ponin olevan myös edustuskunnossa. Kentälle oli tehty kartioista pujoittelualue, puomikuja sekä silta. Lämmittelin aluksi ja samalla keskustelimme Marien kanssa niitä näitä, Ranesta ja valjakkoajon eroavaisuuksista maiden välillä. Rane vaikutti pirteältä ja herkältä, erittäin hyvä. Aloitimme pujoittelulla käynnissä. Se onnistui ongelmitta. Marie pidensi välejä ja teimme saman ravissa ja laukassa. Laukalla Rane oli liian menevä enkä itse meinannut pysyä orin vauhdissa mukana ja kartiot liikahtelivat jonkin verran. Seuraavaksi oli vuorossa sillan ylittäminen, mutta se ei tuottanut Ranelle vaikeuksia. Rane oli varma poni eikä osannut säikkyä mitään. Puomikujalla testasimme ponin kärsivällisyyttä erilaisissa pysähdyksillä, peruutuksilla ja tietenkin tarkkuudella. Valjakko pysyi puomien sisäpuolella mutta Ranella oli enemmän menohaluja ja pysähdykset tuottivat vaikeuksia. Marie huomautti omasta istunnastani ja ponin tukemista rauhallisin elein ja liikkein. Olin itse myös hieman hermostunut... Käteni kuulemma heiluivat välillä liikaa mutta yhteistyö ponini kanssa oli saumatonta. Marie oli kuitenkin meihin tyytyväinen ja hyvien neuvojen jälkeen, onnistun varmasti seuraavalla kerralla paremmin!© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse