Samuel

29.03.2010 - 20.01.2018

♦ Virallinen nimiSamuel
♦ Syntynyt29.03.2010
♦ Ikä25-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuShetlanninponi
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri99cm, mustankimo
♦ PainotusValjakko- & koulupainotus
♦ KoulutustasoVaativa / He C
♦ VH-tunnusVH11-017-0328
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ Ex-omistajaSnniif
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetVIR MVA Ch, KTK-III, VVJ-I, SHLA-I


Samuel on rauhallinen ja rehti poniori. Se viihtyy kenen kanssa tahansa, ei vierasta uusia tuttavuuksia ja käyttäytyy nätisti vaikka reviirille tulisikin tuiki tuntematon oriryökäle. Samuelilla on kuitenkin orimainen piirre, huvittelu. Shetlanninponi karkailee lankojen alitse, availee ruokakomeroita ja riimunnarujen naurettavia solmuja sekä heittelee harjoja purujensa sekaan.

Hoitaessa Samuel on kiltti, se katselee ympärilleen eikä tee pahaa vaikka vyötä kiristettäisiin kuin viimeistä päivää, jos pullistamista ei lasketa mukaan. Ori pysyy paikallaan niin karsinassa kuin käytävälläkin, tosin karkailun välttämiseksi on syytä käyttää käytävällä hoitamiseen tarkoitettuja naruja. Harjaaminen ei ole juttu eikä mikään, Samuel lörpöttää alahuultaan pitkänä nauttiessaan. Valjastaminen on yksinkertaista, kamat päälle ja menoksi. Suitsien kanssa ota rohkeasti roteva ote ponin päästä kiinni ja etsi hampaaton kohta suusta, jolloin saat kuolaimet nopeammin ja helpommin suuhun.

Selästä käsin Samuel on reipas. Se toimii nätisti, kuuntelee hyvin ohjeita ja toimii parhaansa mukaan. Se haluaa miellyttää ratsastajaansa, vaikka ei aina ymmärtäisi tai osaisi mitä siltä halutaan. Kouluratsastuksessa Samuel näyttää piileviä taitojaan. Ori osaa mennä muodossa ja tekemään hankalampiakin liikkeitä osaavan ratsastajan kanssa, mutta orin oma kärsivällisyys ei siihen riitä.

Esteratsastukseen omaavaa tahtitajua Samuel ei omaa. Taitavan ja osaavan ratsastajan kanssa Samuel voi hyppiä esteitä, mutta ori ei itse tiedä milloin pitää hypätä joten vahinkojen varalta vain kokeneet saavat ratsastaa Samuelin kanssa esteillä. Hyppytyyli on kuitenkin hyvä, siinä ei ole ollenkaan moittimista. Samuel hyppää tasaisesti ja hallitusti, ponnistusvoimaa löytyy paljon.

Valjakkoajossa Samuel on kuuliainen ja aivan omiaan. Se panostaa, näyttää ylväältä ja tekee parhaansa. Ori on herkkä avuille ja välillä tuntuukin ettei orilta löydy hidasta vaihdetta silloin kun pitää lujaa mennä. Sopii aloittelevien ohjastamaksikin, mutta toimii lähinnä vain tarkoilla avuilla. Tarvitsee aktiviontia kokoajan ja ohjasten tuntuman. (kiitos Sniif)


i. All Around evm
she, rt, 103cm
ii. Real Man evm
she, vrt, 103cm
iii. Batman evm
iie. All Times evm
ie. Belle evm
she, rn, 102cm
iei. Bacon evm
iee. Ballerina Girl evm
e. Pepita evm
she, km, 98cm
ei. Phoenix evm
she, km, 94cm
eii. Again and Again evm
eie. Black Bird evm
ee. Elisabeth evm
she, m, 100cm
eei. Prince Edmund evm
eee. Angel II evm


i. All Around: Jenkeissä vaikuttanut rautias pieni ja pippurinen ori on kulkenut pitkän ja kivikkoisen matkan tähän pisteeseen. Alussa All Around vietti elämäänsä perus tuntiponin tehtävissä. Ne eivät kuitenkaan olleet tälle tuliselle ja kovapäiselle luonteelle parhaimpia mahdollisia paikkoja. Orin omisti vanhempi nainen, joka vihasi ponia koko sydämestään. Kuinka monet raipan viskautukset ori on joutunut ottamaan vastaan, sitä ei kukaan halua yrittää arvata. Lapset eivät pärjänneet jukuriponin kanssa, joten vaihtoehtona oli enää vain myydä loppuun ajettu ja raipalla kuritettu poni. Ehkä joku sen huolii? Nuori tyttö, vasta 8-vuotias, sai vanhempansa vakuuteltua tästä ponista. Tyttö näki jotain luimistelevassa ja näykkivässä ponissa. Luottamuksen voittamisessa kesti kauan mutta nykyään monipuolinen käyttöponi All Around on kerännyt palkintokaappiin hyvin täytettä. All Around kilpaili rataesteillä 60cm luokissa ja myöhemmällä iällä noviisia valjakkoajossa. Tytön pituus hankaloitti ratsastusta, joten All Around opetettiin kärryjen eteen. Siinä poni toimi selvästi paremmin, kuin selästä. All Around oli vahvarakenteinen mutta ketterä liikkeissään. Se reagoi pieniin apuihin, eikä raippaa tarvinnut pitää enää koskaan ponin lähellä. All Aroundilla on viisi hienoa orijälkeläistä, joista jokainen on tehnyt uraa kärryjen edessä valjakkoponina sekä yksi jopa raviponina

ii. Real Man: äyttävä ja erittäin suosittu siitosori Irlannissa, on jättänyt lähemmäs sata jälkeläistä. Kilparadoilta ei juurikaan näyttöä ole, mutta ori on muuten monipuolinen käsiteltävä selästä ja kärryiltä. Real Man on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja rakenne on muutenkin melkein ihanteellinen shetlanninponin runko. Heinämaha on kaukana, sillä oria on harjoitettu monella tavalla. Kesäisin uittaminen on tuonut monipuolisuutta liikuntaan. Orin liikkeet ovat ilmavat ja näyttävät. Luonteeltaan Real Man on herrasmies, joka on aina valmis esittelemään upeaa ulkokuortaan uhkeana. Muille oreille Real Man ilmoittaa olemassa olostaan selkeän kuuluvasti, eikä siedä mitään lähikontaktia muihin oripoikiin. Ori on asunut koko ikänsä Irlannissa ja monet tammojen omistajat ovat kiikuttaneet ponejaan ahkerasti orin luokse. Vaihtoehtoja ei ole ollut, jos orista varsaa haluaa, koska Real Man astuu vain luomuna. Real Manin jälkeläiset ovat olleet ketteräliikkeisiä ja hyvä rakenteisia. Yllättävän terveitäkin kaikinpuolin.

ie. Belle: Asustaa briteissä suuressa shetlanninponisiittolassa, jossa ponit ovat pääosin valjakkoajoon koulutettuja. Osalla poneista kilpaillaan jopa kansainvälisissä kilpailuissa noviisissa ja vaativissa luokissa. Pääpainotus on kuitenkin ponien kasvatuksessa. Rewaniel Shetlands kasvattaa standard ja minikokoisia poneja tarkalla kaavalla. Orit ovat äärimmäisen tarkasti valittu ja ponien varsat myydään vain tuttuihin paikkoihin. Uusien ostajien on hankittava suositukset jostain, jos siittolasta varsaa itselleen havittelevat. Belle kuuluu yhteen aktiivisista kilpaponeista. Tamma on kilpaillut vaativissa luokissa myös parivaljakkoajossa. Tamma on menevä ja erittäin tarkka, se ei herkästä säikähdä ja keskittyy omaan tekemiseensä. Ei ole väliä kuka poni on valjakossa vieressä, Belle tekee parhaansa. Belle on nopea reagoimaan ja toimimaan. Luonteeltaan symppis ja rauhallinen hamuilija hurmaa kaikki, jotka siihen lähemmin tutustuu. Belle on jättänyt neljä hienoa jälkeläistä. Tamma on varsotettu vanhemmalla iällä, koska suurin osa ajasta meni kilpailemiseen ja harjoitteluun. Voittoja löytyy kv-tasoltakin parivaljakkoajosta noviisi luokista.

----------------------

e. Belle: On upea vaalea kaunokainen, jonka ulkokuori pysäyttää melkein väkisin jäämään katsomaan ponia laitumella. Pienikokoisekseen Pepita on eloisa, vauhdikas ja ketterä. Sillä ei ole koskaan ratsastettu, eikä selkään kukaan ole edes halukas nousemaan. Valjakkoajoa Pepitalla kilpailtiin aktiivisesti kahdeksan vuotta. Tamma jätti monet suuret ponit sijoitusten hännille, kun neiti lähti radalle, siinä ei oksat ja männynkävyt paljon haitannut. Parivaljakkoon Pepita ei soveltunut, se ei vain toiminut. Tamma eleli briteissä ja niitti menestystä valjakkoponin tehtävissä. Koko uransa aikana hänellä oli sama tuttu ja turvallinen ohjastaja ja groomi. Muutaman kerran ohjastaja vaihdettiin ja hommat menivät pipariksi. Poni luotti vain omaan omistajaansa. Luonteeltaan Pepita on neitimäinen, hieman ehkä äkäinen ja herkkä. Se ei kauan jaksa, jos joku harjaa liian kauan mahan alta harjalla. Namut ahne rohmu kaivaa taskuista. Pepita on jo eläkkeellä ja tämä on varsonut kaksi upeaa kimoa varsaa. Nuorempi, tammavarsa jäi Pepitan laidunkaveriksi, kun ori Samuel myytiin luovutusikäisenä eteenpäin.

ei. Phoenix: Ratsastuskoulussa tuntiponina toiminut kimo hulmuharja on ollut luotto opetusponi sekä nuorille loistava kilpakumppani. Phoenix on todella monipuolinen käyttöponi, joka on kilpaillut esteillä, maastoesteillä sekä valjakkoajossa. Phoenix on kuuliainen ja loistava työpari, joka keskittyy tekemiseensä täysillä. Esteillä Phoenix kuumenee herkästi, joten hyvänä vaihtoehtona on ollut maastoesteet sekä valjakkoajo. Noviisiluokista Phoenix on saavuttanut monia sijoituksia ja jopa voittojakin. Näyttelyissä oria on kierrätetty enemmän kuin tarpeeksi, mutta ei toki turhaan. Phoenixilla on erinomainen rakenne ja ori onkin kantakirjattu toisella palkinnolla. Samoin hän on muotovalio sekä haluttu jalostusori. Phoenix on jättänyt yli viisikymmentä jälkeläistä, joista suurinosa on isänsä tavoin, monipuolinen käyttöponi lajiin katsomatta.

ee. Elisabeth: Englannissa sijaitsevassa pientallissa asuva musta tamma kuuluu nuoren omistajansa projekti poneihin. Tallissa asustaa kahdeksan alle 120cm ponia, joilla kilpaillaan valjakkoajossa. Elisabeth kilpailee parivaljakkoajossa vaativa luokassa ja voittojakin on ropissut. Tamman omistaja on motivoitunut valjakkoajoon hurahtanut nainen, jonka tähtäin on erittäin korkealla. Ponit ovat kaikki hyvin treenattuja ja ruokinta on millin tarkkaa. Elisabeth kilpaili myös kansainvälisellä tasolla vaativassa luokassa parivaljakkoluokissa. Voittoja ei niin montaa tullut, mutta kuuden parhaan joukkoon tamma sijoittui usein. Nykyisin Elisabeth on sairauslomalla, tämän teloessa tarhassa jalkansa. Poneja ei turhaan tallissa seisoteta, vaan Elisabeth astutettiin pian loman alkaessa. Elisabeth on varsonut kaksi varsaa, jotka kummatkin myytiin kolmivuotiaina. Elisabeth oli luonteeltaan rauhallinen ja rento, joka ei stressistä tiennyt mitään. Maastossa varmajalkainen, ei säikkynyt mitään.


she o. Päivärinteen Roi s. 21.08.2011 emä. Serene Grace om. JP VIR MVA Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-I
she o. Arise Sir Ryan Dei s. 06.02.2011 emä. Tsaminamina v.d. Zambo om. Leandra KTK-III
she t. Diamond Rhia Crow s. 15.05.2011 emä. Malkolm Naemi om. misery. KRJ-II, SHLA-I, YLA1
she t. Emily Yozora s. 22.10.2012 emä. Ellie Beat om. Latu Fn, KTK-II
she t. Kunz Gabriela SVA s. 23.08.2013 emä. Kunz Gattung om. Jonna
she o. Huvin Sankari s. 22.02.2013 emä. Amber Claudine om. Janella

VVJ:n valjakkoajokilpailut
44 sijoitusta / 10 voittoa / 1 Cup-sijoitus

10.09.2010 VVJ (kutsu) vaativa 5/30
14.09.2010 VVJ (kutsu) vaativa 2/34
16.11.2010 VVJ (kutsu) vaativa 2/30
17.11.2010 VVJ (kutsu) vaativa 1/30
08.12.2010 VVJ (kutsu) vaativa 2/30
13.12.2010 VVJ (kutsu) vaativa 3/30
15.12.2010 VVJ (kutsu) vaativa 5/30
16.12.2010 VVJ (kutsu) vaativa 2/30
19.01.2011 VVJ (kutsu) vaativa 1/30
01.02.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/28
22.02.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/30
06.03.2011 VVJ (kutsu) vaativa 1/30
08.03.2011 VVJ (kutsu) vaativa 1/30
16.06.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/30
17.06.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/30
18.06.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/30
15.08.2011 VVJ (kutsu) vaativa 2/24
20.08.2011 VVJ (kutsu) vaativa 6/50
05.09.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/50
11.09.2011 VVJ (kutsu) noviisi 3/30
06.09.2011 VVJ (kutsu) noviisi 3/30
13.09.2011 VVJ (kutsu) noviisi 2/30
26.09.2011 VVJ (kutsu) vaativa 2/30
03.10.2011 VVJ (kutsu) vaativa 3/25
15.03.2012 VVJ (kutsu) vaativa 6/40
17.03.2012 VVJ (kutsu) vaativa 1/40
30.03.2013 VVJ (kutsu) vaativa 2/30
16.04.2013 VVJ (kutsu) vaativa 1/50
16.04.2013 VVJ (kutsu) vaativa 2/50
22.08.2013 VVJ (kutsu) vaativa 2/30
26.08.2013 VVJ (kutsu) vaativa 3/30
26.08.2013 VVJ (kutsu) vaativa 1/40
08.09.2013 VVJ (kutsu) vaativa 5/40
03.10.2013 VVJ (kutsu) vaativa 1/23
23.03.2014 VVJ (kutsu) vaativa 2/40
30.03.2014 VVJ (kutsu) vaativa 6/40
04.04.2014 VVJ (kutsu) vaativa 4/50
11.04.2014 VVJ (kutsu) vaativa 3/29
14.04.2014 VVJ (kutsu) vaativa 1/30
17.04.2014 VVJ (kutsu) vaativa 1/29
30.04.2014 VVJ (kutsu) vaativa 5/40 (vvj-vup)
02.08.2015 VVJ (kutsu) vaativa 5/40
05.08.2015 VVJ (kutsu) vaativa 5/40
08.08.2015 VVJ (kutsu) vaativa 4/40


KRJ:n kouluratsastuskilpailut
41 sijoitusta / 9 voittoa

16.12.2010 KRJ (kutsu) helppo C 5/60
18.12.2010 KRJ (kutsu) helppo C 5/60
27.02.2011 KRJ (kutsu) helppo C 5/50
06.03.2011 KRJ (kutsu) helppo C 6/100
13.06.2011 KRJ (kutsu) helppo C 4/80
21.07.2011 KRJ (kutsu) helppo C 3/50
22.07.2011 KRJ (kutsu) helppo C 3/50
16.08.2011 KRJ (kutsu) helppo C 6/60
21.08.2011 KRJ (kutsu) helppo C 1/30
27.02.2012 KRJ (kutsu) helppo C 5/40
29.02.2012 KRJ (kutsu) helppo C 2/40
10.03.2012 KRJ (kutsu) helppo C 2/40
11.03.2012 KRJ (kutsu) helppo C 5/40
25.02.2012 KRJ (kutsu) helppo C 9/100
02.03.2012 KRJ (kutsu) helppo C 1/40
03.03.2012 KRJ (kutsu) helppo C 1/40
27.03.2012 KRJ (kutsu) helppo C 4/40
28.03.2012 KRJ (kutsu) helppo C 4/40
02.04.2012 KRJ (kutsu) helppo C 5/60
25.12.2012 KRJ (kutsu) helppo C 1/50
28.12.2012 KRJ (kutsu) helppo C 1/40
25.03.2013 KRJ (kutsu) helppo C 4/40
29.03.2013 KRJ (kutsu) helppo C 7/60
15.04.2013 KRJ (kutsu) helppo C 2/60
16.08.2013 KRJ (kutsu) helppo C 1/30
27.08.2013 KRJ (kutsu) helppo C 1/50
01.09.2013 KRJ (kutsu) helppo C 4/40
03.09.2013 KRJ (kutsu) helppo C 6/40
01.10.2013 KRJ (kutsu) helppo C 4/40
16.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 5/40
16.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 3/40
18.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 1/40
19.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 2/40
19.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 4/40
20.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 3/40
22.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 3/40
24.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 1/40
24.07.2015 KRJ (kutsu) helppo C 2/40
02.08.2015 KRJ (kutsu) helppo C 6/40
11.08.2015 KRJ (kutsu) helppo C 2/40
15.08.2015 KRJ (kutsu) helppo C 4/40

SISF-arvostelu
Ras- & könstyp 8/10 p.
HHB (huvud, hals, bål) 9/10 p.
Extremiteter 7/10 p.
Rörelsemekanik, skritt 7/10 p.
Rörelsemekanik, trav 7/10 p.
VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 4/2011
★ Ponikantakirjassa 4/2013 palkittu - KTK-III -- 15+18+18+17=68p.
★ SISF arvostelussa 3/2011 palkittu Klass I -- ~ 38/50 p.
★ Shetlanninponien laatuarvostelu 2/2016 - SHLA-II -- 15-20-21-23-15-11=105p.
★ Valjakkoajojaoksen laatuarvostelu 1/2017 - VVJ-I -- 7,5+41+19+22+15=104,5p.
★ Shetlanninponien laatuarvostelu 2/2017 - SHLA-I -- 26+12+22+20+15+18=113p.

07.11.2016 - Kurakelit
Olin saanut taas jonkun päähänpiston ja olin ostanut tuttavaltani juoksutusvarusteet poneille. Olin innoissani, että saisin tänään illalla lähteä kokeilemaan ostostani. Se iloinen mieli hieman lannistui, kun astelin tallin pihalla ja väistelin vesilätäköitä. Vettä oli satanut kaatamalla muutan päivän. Tilannetta ei parantanut se, että maneesi oli valmennuskäytössä suomenhevosilla illan, eli joutuisin kurakkoon ponini kanssa. Ja koska halusin vielä korostaa tätä fiilistä ja tilannetta, valitsin kokeiluponiksi kimon orin Samuelin. Poniori seisoi karsinassaan pää painnuksissa, ilmeisesti iltapäivä torkut meneillään. Osa poneista oltiin haettu jo aikaisemmin talliin sisälle, koska muutama tarha oli niin kuraisessa kunnossa, että asukkien ulkoiluja joudutaan nyt porrastamaan. Harjasin Samuelia, joka ei välittänyt oikein mistään. Enemmän se oli ihmeissään, kun en hakenutkaan kiliseviä varusteita ja matkaa jatkettiin yllättävän nopeasti.

Vettä tihutti kun kävelimme kuraiselle kentälle. Samuel kulki korvat luimussa ja ilmeestä pystyi hyvin lukemaan, ettei tilanne miellyttänyt. Ei kyllä enään minuakaan. Kävelin aluksi ponin vieressä ja lopulta yritin saada ponin jatkamaan matkaa ilman minua. Alkuun Samuel kääntyi aina keskelle ja pysähtyi. Se ei aivan ymmärtänyt mitä hain takaa. Juoksutuspiiska jäi tallin seinustalle, joten ei muutakuin sen hakuun. Sitten uusi yritys ja nyt Samuel jatkoi mielummin matkaansa, kuin jäisi seuraamaan lähestyvää piiskaa. Kyllähän se mieltään osoitti ja heitteli päätänsä, pukitteli ja muutaman kerran nousi takajaloilleen. Kehotin ponia maiskuttamalla eteenpäin ja hetken kuluttua Samuel ravasi nätisti juoksutusliinassa ja minä seisoin hieman jo iloisempana keskellä. Kura lensi ja vaalea poni alkoi vaihtumaan tummaan sävyyn. Laukassa Samuel sai ihme sekoamisen ja poni päätti kirmata kiitolaukkaa liinassa! Pidin kaksin käsin kiinni ja nojasin reilusti taaksepäin. Kyllä Samuel muutaman kymmen kertaa meni ympyrän, ennenkuin rauhoittui ja pysähtyi. Siinä oli varsinaisen hauska lopetus meidän kuraleikeille! Lähdin kävelemään tallia kohti ja taputin ponin kuraista kaulaa. Juuri tallin ovelle päästyämme, Samuel yllättäen päätti ravistaa itseään ja kappas, olin itse aivan kurainen päästä varpaisiin. Se oli semmoinen ilta se!


18.10.2016 - Vuokraponin virka
Samuel on saanut loppu kesän elää todella rennosti vaikka aluksi tarkoitus oli aivan muu. Meidän tiimi on ollut todella kiireinen ja nämä eläkeponit ovat olleet liikunnan puutteessa pidempään. Nyt tulee asiaan muutos ja rotia arkeen, nimittäin olemme löytäneet Samuelille mahdollisen vuokraajan! Oikeastaan hän huolehtii kolmesta ponista muutaman kerran viikossa. Tänään Sinna tulee tutustumaan poneihin ja koeajaa Samuelin.

Sinna saapui iltapäivällä talliin ja olin jo valmiiksi hakenut ponit sisälle odottamaan. Hän sai rauhassa rapsutella ja tutustua kolmikkoon. Otimme Samuelin käytävälle ja aloimme valjastaa ponia samalla kun turisimme maailman menosta ja tietenkin poneista. Sinna oli kokenut 25-vuotias mutta pieni kokoinen ja kevyt, joka pystyy helposti ratsastamaan tallin isoimmilla poneilla. Hän on myös kilpaillut eri lajeissa ja tietenkin valjakkoajosta jos on kokemusta, tekee minuun suuren vaikutuksen. Samuel nautti harjauksesta ja rapsutuksista. Sen silmät lumpsui kiinni. Kun valjaiden kilinää alkoi kuulumaan, Samuelkin heräsi. Poni kaaputti etujalallaan lattiaa ja heitteli päätänsä. Menohaluja piisasi! Kun olimme valmiita, Sinna nousi rattaille ja lähdimme ulos auringon paisteeseen.

Kävelimme aluksi pitkin tallin ympäristöä, jotta paikat tulisivat jotenkin tutuksi. Esittelin tarhoja ja muita tiluksia. Lähdimme valjakkoradalle, missä oli valmiina pujottelu törppöjä. Sinna kiristi ohjat ja kehoitti ponin raviin. Samuel korskahti ja otti nopean pyrähdyksen eteenpäin, hän selvästi heti halusi testata uuden kuljettajansa. Sinna ei tästä paljon välittänyt, vaan keräsi ohjia tiukemmalle ja käskytti ponin heti reippaaseen raviin. Samuel yritti myös oikoa kulmia mutta Sinna piti kurssin suorassa. Samuel ei mahtanut mitään ja ponin oli nöyrryttävä kohtaloonsa. Samuel ylitti nätisti sillat, kiersi tötsät, meni kulmaukset hallitusti ja reagoi hyvin tempoharjoitteluun. Sinna oli ponista todella innostunut! Hän kehui, kuinka kevyt ajettava Samuel oli ja kuinka hän onkin odottanut kaverikseen ponia, joka osaa myös välillä temppuilla ja tarjota haasteita. Kyllähän nämä ponipojat tekivät Sinnaan erittäin hyvän vaikutuksen ja hän lupasi ottaa tehtävän vastaan. Samuel pääsisi jouluun mennessä heinämahastaan varmasti eroon! Näin Sinna lupasi.


01.06.2014 - Valjakkoajovalmennus
Olin lupautunut pitämään valmennuksen Realle ja Samuelille. Kesälomat olivat alkamassa ja ponit ovat päässeet todella helpolla muutaman kuukauden. Tänään oli tarkoitus keskittyä pikku juttuihin, joista rakentuu kuitenkin koko paketti. Rea saapui kentälle ja annoin valjakon vapaasti kävellä ja ravailla radalla. Rea istui kärryillä kuin haaveillen jotain, joten kehotin valjakkoa heräilemään tähän päivään ja pitämään poni virkeänä ja liikkuvaisena. Samuel käyttää kyllä tilaisuuden hyödyksi, jos ihminen laiskottelee ja keskittyy johonkin muuhun. Aluksi kuljettiin radalla ja tehtiin siirtymisharjoituksia. Pitkäs sivut ravia, lyhyet käyntiä ja lopulta lyhyet sivut rauhallista ravia ja pitkät lisättyä ravia. Samuel alkoi hiljalleen kuuntelemaan ja kuolanten mälväys loppui ja ponin kaula kaartui. Laukassa Rean kädet heiluivat aivan liikaa ja näin Samuel sai ohjia, vaikka ne pitäisi pysyä koko ajan tuntumalla. Kaarteet sujui hyvin, vaikka aluksi kaarteet jäivät todella tiukoiksi ja Rea sai tosissaan pitää kärryjen tasapainoa yllä. Realle annoin kotiläksyksi keskittyä ohjastuntumaan ja liikkeen vaikutuksesta kärryihin. Tasapaino on todella tärkeää ja se helpottaa myös ponin työskentelyä.


14.05.2014 - Valjakkoajovalmennus
Samuel kirputti itseään tyytyväisenä tarhassa. Kun lopulta poni huomasi minun saapuneen portille, sen ilme muuttui kuin aasilla. Kaunis kesäpäivä menisi mielummin loikoillessa ja rentoutuen, mutta tänään oli vuorossa Sarin valmennus. Samuel ei tullut minua senttiäkään vastaan tarhassa ja liikahta vasta, kun nykäisin riimunnarusta. Tallissa ori seisoi hiljaa paikallaan. Sen korvatkaan ei liikahdellut mitenkään, se vain möllötti. Valjaiden kilinä sai aikaan pientä värettä iholla ja tasapainon vaihtelua jaloissa. Mitähän tästä tulee...

Kehotin ponin liikkeelle ja nousin kärryille. Olin ostanut uudet kärryt ja nyt ne pääsevät testiin. Samuel löntysti laiskasti eteenpäin, kuin olisimme olleet maisema ajelulla! Sari odotti meitä jo kentällä kahvikuppi kädessään. Alkuveryttelyksi tein pysähdyksiä, suuria ympyröitä ja tempoharjoituksia pitkillä sivuilla. Siinä samalla vaihdoimme Sarin kanssa kuulumisia. Samuelia sai kokoajan pyytää eteenpäin. Jos keskityin liikaa keskusteluun, Samuel himmasi vauhtia ja narskutteli kuolainta.

Sari oli näköjään tänään sillä tuulella, että ohjastajan tekemiset kiinnosti paljon enemmän ja poni sai päästä hieman helpommalla. Hän kehotti minua pitämään ryhdin yllä, kädet tasaisena ja tehdä apuja ja pyyntöjä mahdollisimman huomaamattomasti. Yritin herätellä ponia kuolaintuntumalle paremmin tekemällä pieniä pidätteitä. Yllättäen tasapainoni ja näkymä ohjastajana sai reilusti kommenttia. Samuel todellakin alkoi heräilemään ja se tuntui kädelle nyt paljon kevyemmältä, kun jatkuva kuolainte pureskelu ja mälväys oli loppunut.

Loppua kohden pujottelimme tötsiä ravissa ja kävimme ylittämässä siltaa. Takerruimme sillan ylittämiseen, koska Samuel tepasteli sillan yli sellaisella vauhdilla. Poni oli saatava hallittua paremmin ja rytmin pitää pysyä tasaisena, oli sitten ravi tai käynti. Yleisilme oli kuulemma hyvä mutta minulle ohjastajana riittäisi nyt kotiläksyjä. Samuel piristyi hyvin loppua kohden ja olin poikaan tyytyväinen. Valmennuksen jälkeen harjasin orin ja annoin muutaman porkkanan palkinnoksi, ja jätin sen talliin. Minä ja Sari lähdimme jatkamaan iltaa kahvikupin ääressä.© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse