Daybreak Sonata♦ Virallinen nimiDaybreak Sonata
♦ Syntynyt16.09.2011
♦ Ikä20-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuShetlanninponi
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri103cm, rautiaanpäistärikkö
♦ PainotusValjakkopainotus
♦ KoulutustasoNoviisi
♦ VH-tunnusVH12-017-0226
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ KasvattajaSorel / Huvitus
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetVIR MVA Ch, VSN National Ch, KTK-II, VVJ-I, SHLA-II


Yleisesti Sonata on hyvin mukava ja seurallinen tapaus. Se ei ole mitenkään erityisen pahatapainen, muttei kyllä mikään enkelikään. Ratsuna tasainen, varma ja reipas, melko ongelmaton niinikään. Jonkin verran painaa kädelle. Muiden ponien kanssa Sonata tulee hyvin toimeen, mutta pärjää hyvin yksinkin. Voidaan tarhata yksin tai laumassa. Hoidettaessa Sonata on oikea unelma. Se antaa harjata joka puolelta, väistää pyydettäessä ja on hyvin seurallinen. Tämän suuren karvakorvan ottaisi vaikka unikaveriksi. Kisatessa on Sonatan kanssa oltava tarkkana, sillä Sonatalla ei ole kovinkaan hyviä kisahermoja. Etenkin suuri hälinä (kuvaajajoukko tms) saa sen hiukan hermoilemaan ja tarkkailemaan ympäristöään vahvemmin.

Hoidettaessa Sonata on hyvinkin lutuinen. Se antaa tehdä periaatteessa mitä vain. Ei potki, pure tai tee muutenkaan pahojaan. Voidaan harjata joko kiinni sidottuna (karsinassa, ulkona tai käytävällä), tai niin että saa vaeltaa aivan vapaasti karsinassa. Jos antaa vaeltaa vapaana, niin kannattaa pitää ovi auki, ja laittaa naru eteen, niin ei lähde minnekään, mutta pääsee katselemaan ympärilleen. Tämä on itseasiassa paras tapa hoitaa Sonataa, sillä ajoittain saattaa 'hermostua', jos ei näe ulos. Hyvin antaa harjata joka puolelta, eikä siis normaalisti herkät alueet; vatsa, ryntäät tai pää, tuota minkäänlaisia ongelmia. Nostaa jalatkin hyvin putsaista varten, eikä kisko jalkoja alas. Satulan ottaa selkäänsä moitteettomasti, eikä edes pullistele vyötä laittaessa. Suitsittaessa laskee päänsä alas ja avaa suunsa aivan itsenäisesti. Käytävällä tai ulkona kunnostettaessa ei ongelmia myöskään ilmene. On siis hyvin miellyttävä ja helppo hoitaa.

Ratsastettaessa Sonata on hyvin mielenkiintoinen. Sonata ei ole mitenkään erikoisen hyvä koulussa tai esteillä, sillä valjakko on ollut oriin vahvin laji jo heti koulutus vaiheessa. Se huomattiin heti. Hyvin toimiakseen Sonata tarvitsee osaavan ohjastajan, joka osaa vaatia siltä asioita oikein. Tasaisuutensa vuoksi soveltuu kuitenkin myös aloittelijoille ihan perusjuttujen opettelemiseen. Jos kuitenkin vaativampia asioita haluaa tehdä Sonatan kanssa, niin kyydissä on oltava tasainen ja tietävä ohjastaja. Maastoillessa Sonata toimii kuin unelma ratsastajan tai ohjastajan taidoista välittämättä. Maastossa se nimittäin toimii melkeinpä ajatuksen voimalla ja onkin hyvinkin mukava maastokaveri taidoista riippumatta. Ei tarvitse kahta kertaa käskeä, koska maastoilu on Sonatan mielestä varmastikin parasta mitä se tietää. Niin ratsain kuin kärryillä. Pääasiassa kuitenkin ratsastajalta tai ohjastajalta vaaditaan hyvää tasapainoa, kokemusta, päättäväisyyttä ja kärsivällisyyttä pyytää Sonataa tekemään asioita. Myös rauhallisuudesta ja pehmeistä avuista on suurta hyötyä Sonatan kanssa.

Juoksuttaessa Sonata on hyvin erilainen, kuin ratsastettaessa, sillä Sonata ei ollenkaan pidä jatkuvasta ympyrän juoksemisesta narun päässä. Ajoittain Sonata kulkee hienosti, mutta hetken kuluttua se on taas aivan vallaton. Sonatan juoksutus tapahtuukin tämän vuoksi pääosin irtojuoksutuksena, sillä silloin Sonata liikkuu niin kuin pyydetään (osaa käskyt; käynti, ravi, laukka, pitkä, lyhyt, reipas, hidas, seis), eikä näinollen aiheuta vahinkoa itselleen tai juoksuttajalleen.

Taluttaessa Sonata kulkee uljaasti vierellä. Se ei paljoa muualle huitele, vaan pysyttelee jatkuvasti lähellä ihmistä. Sen vuoksi Sonata onkin mukava kaveri vaikka näyttelyihin. Sonata pysähtyy ihmisen pysähtyessä, lähtee liikkeelle ihmisen lähtiessä ja tekee muutenkin kaiken pikkuisia merkkejä noudattaen. Soveltuu aivan pienempienkin talutettavaksi, sillä ei lähde viemään tms. Tarhassa Sonata on hyvin rauhallinen. Ollessaan toisen ponien kanssa tarhattuna, Sonata on hyvätapainen toisia kohtaan, mutta tietää kuitenkin paikkansa arvoasteikossa. Sonata ei kuitenkaan häiriinny myöskään yksin tarhauksesta, sillä yksin ottaessaan se ottaa ilon irti kaikesta viettäen aikansa syömällä ja piehtaroimalla. Toisinaan Sonata saattaa jutella naapuritarhojen ponien kanssa hörisemällä ja/tai hirnumalla.

Kisoissa Sonata on yhtä hyvätapainen, kuin kotioloissakin, mutta jos ympärillä häärii suuri määrä ihmisiä (yli 10 henkeä) esimerkiksi kuvaamassa, niin Sonata saattaa alkaa kiinnittämään huomiota muuhun, kuin pitäisi. Mutta mikäli saadaan rauhallinen paikka valjastaa ori, kaikki menee hyvin.


i. Exchange Rate evm
she, rtpäis, 105cm
ii. Evening Shade evm
she, rt, 102cm
iii. Arnold Everton evm
iie. Ryone's Andie evm
ie. Broken Paradise evm
she, rtpäis, 104cm
iei. Rock Bottom evm
iee. Lady Hurricane evm
e. Lady Lunatic evm
she, prn, 101cm
ei. Little Patric evm
she, prn, 102cm
eii. Black Swan evm
eie. River Dancer evm
ee. Own Fantasy evm
she, rn, 106cm
eei. Breakout of Sadness evm
eee. Miss Fullmoon evm


i. Exchange Rate, rautiaanpäistärikkö 105cm, kookkaan kokoinen mutta rakenteeltaan korrekti käyttöponi. Sillä on sopivan pitkä ja vahva kaula, hyvät liittymät, selkä saisi olla pidempi, takaosa vahva mutta ei takakorkea. Jalat ovat suorat ja liike siistiä. Saisi olla pidemmät vuohiset ja sääret. Todella pitkä, tuuhea harja. Näyttelykehissä varsin tuttu näky ja ori on kantakirjattu ensimmäisellä palkinnolla. Ollut muutaman kauden suosituimpia jalostusoreja Suomessa. On ollut nuorena raviponina, mutta sen suurempaa menestystä ei ole tullut. Ollut todella ravivarma, mutta tempo ei ole riittänyt tarvittaviin nopeuksiin ja sijoituksiin, joten poni siirrettiin valjakkoponin tehtäviin. Näissä Exchange Rate on ollut todella hyvää ja muutamia nimikkolähtöjä on tullut voitettua. Pienenä vaihteluna arkeen tallin nuorimmaiset ovat saaneet ratsastaa orilla ja osallistumia kilpailuihin esteillä ja koulussa. Exchange Rate opetettiin ratsuksi vasta 11-vuotiaana, kun sen sisäänratsasti yksi taitavimmista ratsuttajistamme. Monipuolinen poniori, jonka luonne on täyttä kultaa. Sen kanssa voi huolettomasti touhuta myös pienemmän lapset ja ratsuna toimii moitteettomasti.

ii. Evening Shade, rautias 102cm, aikoinaan Norjasta Suomeen saapunut poniori on tehnyt mittavan raviuran ruotsissa. Ennätys on tasoitusajosta 2.18,2 ja voittosumma euroissa lähemmäs 10t. Evening Shade on vauhdikas poni myös luonteeltaan. Se on aina menossa, töppöset vilistävät reippaasti eteenpäin, joten poni on täysin aikuisten käsiteltävissä. Evening Shade on toiminut myös ratsuna ja se on ainoa hetki, kun sen kanssa pärjää pienemmätkin poni-ihmiset. Esteillä ori menee sellaista vauhtia, ettei siinä touhussa lopulta ole mitään järkeä. Sarjaesteitä on turha rakentaa, koska askeleita ei saa sopimaan mitenkään. Koulua Evening Shade menee ihan perus juttuja, ravaa ympyröitä ja nostaa laukkaa. Rakenteeltaan Evening Shade on sopusuhtainen, jolla on kaunis ilmeikäs pää, vahva kaula, syvä runko ja takakorkeutta reilusti. Jalat ovat terveet ja hyväasentoiset, vasen etunen kauhoo ulospäin ravissa mutta muuten siistiä menoa. Evening Shade saapui Suomeen 13-vuotiaana ja on toiminut muutaman kauden jalostustehtävissä. Nykyisin viettää eläkepäiviä pienellä yksityistallilla.

iii. Arnold Everton, tummanrautias 100cm, briteissä asustava monitoimi poni on kilpaillut pääasiassa show kilpailuissa mutta sillä on startattu myös valjakko, este ja koulukilpailuissa. Luonteeltaan rauhallinen ja kaikkien kanssa toimeen tuleva. Ollut yhden kauden jalostusorina ja jättänyt noin 30 jälkeläistä, joista monet on myyty pitkin maailmaa. Rakenteelta sopusuhtainen ja ikänsä ollut täysin terve.

iie. Ryone's Andie, rautias 102cm, on lähes koko ikänsä asunut ratsastuskoulussa ja toiminut pienten lasten luottokuljettimena. Ajan myötä tästä tammasta alkoi paistamaan kyllästyminen erilaisten kiukuttelujen muodossa. Se ei enään soveltunut ratsastuskoulun käyttöön vaan se myytiin pienelle yksityistallille. Siellä ollessa Ryone's Andie pääsi kilpailemaan helppo B luokkia sekä rataesteitä 60-80cm luokkia. Tältä ponilta ei potentiaali puutu! Kärryjen edessä se toimi kuin unelma. Valjakkoajossa etenkin tarkkuustehtävät oli Ryone's Andien parasta osaamista. Se kuuntelee ja toimii kuin unelma. Luonteelta rauhallinen ja symppis. Varsonut kolme varsaa.

ie. Broken Paradise, rautiaanpäistärikkö 104cm, on Suomessa syntynyt ja kasvattajansa silmäterä. Broken Paradise on kilpaillut koulua helppo C tasolla, startannut rataesteitä 70cm luokissa ja vaikuttanut valjakkoajossa vaativissa luokissa. Ponista löytyy potentiaalia vaikka mihin! Broken Paradise on kaikki käy- tyyppinen rehellinen tamma, joka tulee kaikkien kanssa toimeen. Laitumella tosin ei luovu johtaja roolistaan, mutta muuten erittäin symppis ja rauhallinen tapaus. Rakenteelta vähän raskaamman oloinen, mutta se ei ole menoa haitannut. Pienestä asti tamman kanssa on tehty paljon maastakäsin työskentelyä ja sen takia, koulutus eri lajeihin on ollut todella helppoa. Broken Paradise on varsonut nyt viisi varsaa, joista jokainen on kantanut päistärikkö väriä ja sukupuoli on aina ollut ori. Ehkä vielä yksi jälkeläinen on ollut suunnitelmissa, mutta se jää nähtäväksi, olisiko se ensimmäinen tammavarsa.

iei. Rock Bottom, rautiaanpäistärikkö 103cm, asustaa Englannissa ja on yksi maansa hienoimpia valjakkoponeja. Rock Bottom on kilpaillut vaativissa luokissa ja pärjää upeasti tarkoissa tehtävissä kuten myös vauhdikkaissa tehtävissä. Ratsuna Rock Bottom on omapäinen, mutta kun sen kanssa löytää yhteisen sävelen ja läpäisee ponin oman laatiman testin ratsastajalleen, siitä saa todella kivan kaverin! Rock Bottom on luonteeltaan ailahtelevainen mutta sen kanssa pärjää pienemmätkin ponisankarit. Kantakirjattu I-palkinnolla, eikä varmasti liene ihme, että poni on ollut maassaan todella käytetty ja toivottu jalostusori. Jälkeläisiä on reilusti yli seitsemänkymmentä.

iee. Lady Hurricane, ruunikko 101cm, on nimensä veroinen varsinainen diiva. Sillä on enemmän kiukkupäiviä kuin hyviä päiviä. Lady Hurricane on äärimmäisen taitava valjakkoponi ja kaikilla on turvallinen mieli, kun tamma on valjastettu kärryjen eteen. Lady Hurricanella on todella menevät ja näyttävät, tasaiset liikkeet. Tamma on kantakirjattu II-palkinnolla ja rakenteeltaan se on näyttävä ja sopusuhtainen. Poni on aina ollut terve ja jaloistaan siisti. Varsonut kaksi kertaa ja surullisesti menehtyi viimeisen varsan synnytyksessä.


e. Lady Lunatic, punaruunikko 101cm, Ruotsissa vaikuttanut valjakkoponi kilpaili aktiivisesti muutaman kauden vaativissa luokissa. Ponilta löytyy upeat liikkeet sekä ketteryyttä. Kovassakin vauhdissa tamma pystyi reagoimaan tiukkoihin käännöksiin vaikuttavasti. Luonteelta omalaatuinen tallaaja. Ei lasten rapsutteluun tarkoitettu poni, mutta kilpakumppanina aivan mahtava! Työmotivaatio on kohdillaan ja Lady Lunatic tekee työnsä aina hyvin. Rakenteelta se on sopusuhtainen ja hyvän sporttinen malliltaan. Kantakirjattu II-palkinnolla ja jonkin verran on käytetty myös näyttelyissä. Hyvin arvosteluin. Ratsuna Lady Lunatic on vauhdikas, ei koskaan laiska. Esteitä hypitty muutamia kertoja mutta muuten sitä on kentällä ratsain työstetty helppo C tason juttuja. Muutamat leikkimieliset koulukisat käytynä. Varsonut neljä kiva luonteista varsaa, jotka kaikki on myyty Ruotisista pois. Kysyntää riittää, koska tällä tammalla on varsin hieno suku!

ei. Little Patric, punaruunikko 102cm, asustaa Ruotsissa ja on ollut rajoitetusti käytössä jalostuksessa, tosin vain oman tallin tammoille. Tämä poni asustaa shetlanninponeja kasvattavassa siittolassa ja orin varsat myydään vain tämän paikan kautta. Varsat on ollut kysyttyjä, joten kivan tilipussin on omistajat saaneet tällä orilla tehtyä. Little Patric on kilpaillut valjakkoajossa vaativissa luokissa, rataesteitä 60cm luokissa ja koulukisoissa startannut helppo B luokissa. Little Patricin kanssa kilpailee eri lajeissa sen oma ratsastaja, joka on myös kouluttanut ja ratsuttanut ponin aikanaan. Pienikokoinen aikuinen osaa todellakin tehtävänsä, eikä Ruotsissa tämän nimi ole mikään tuntematon. Tällä hetkellä jälkeläisiä on muutama kymmen ja ikänsä puolesta oria käytetään varmasti vielä. Erisukuinen on varsin kiinnostava yksilö. Luonteeltaan tämä ori on rauhallinen, oman arvonsa tunteva mutta ei lasten hellittely poni. Tarvitsee kokeneen ja jämäkän hoitajan, joka tarvittaessa osaa sanoa pölhöilevälle orille napakasti ei.

eii. Black Swan, musta 98cm, Englannissa näyttävän uran tehnyt pieni ori on parhaimmillaan ehdottomasti kärryjen edessä. Siltä löytyy reilusti kärsivällisyyttä, notkeutta ja vetreyttä nopeisiin kaarteisiin sekä korkea työmoraali. Ratsuna toimii hyvin, mutta osaa näyttää ärsytyksen pukittelemalla tai yrittämällä ryöstää. Voi käyttää kuitenkin talutusratsastuksessa, pöllöilee enemmän kentällä. Startannut monissa valjakkokilpailuissa noviisissa luokissa, tosin kapasiteetti olisi kyllä riittänyt vaativaankin. Jättänyt 16 jälkeläistä. Luonteeltaan perus orimainen poni, jolla on omat metkunsa hoitajien varalle. Ei lasten poni.

eie. River Dancer, tummanpunaruunikko 103cm, Englannissa syntynyt ja menehtynyt todella kaunis tamma on toiminut koko ikänsä siitostamman tehtävissä suurella siittolalla. Tämä shetlanninponia kasvattama paikka on panostanut nimenomaan uusiin, erilaisiin sukulinjoihin. River Dancer ehti varsoa 6 ihanaa varsaa, kunnes eräänä aamuna tamma löydettiin kuolleena laitumelta. Myöhemmin selvisi, että suolikierre oli tämän ponin vienyt. Luonteeltaan River Dancer oli kaikki käy- tyyppinen. Se tuli toimeen aivan kaikkien kanssa. Välillä laitumella se huolsi myös muiden varsoja omansa lisäksi. Rakenteelta ei mikään ruusunen, mutta muuten aivan täyttä timanttia.

ee. Own Fantasy, ruunikko 106cm, Ruotsissa asuva tamma on toiminut ratsastuskoulussa yksityisellä puolella monipuolisena kilpaponina. Alkuun Own Fantasy teki kohtalaisen hyvää uraa raviponina, mutta omistajansa mielenkiinnon hiipumisen vuoksi se myytiin ja eteen tuli ratsun haasteet. Own Fantasy on kilpaillut valjakkoa noviisi luokissa ja toiminut lasten kilparatsuna pienissä tallin kilpailuissa esteillä sekä koulussa. Mitään kummallista se ei osaa, mutta perus helppo C tason jutut sujuvat hienosti. Laukka on hyvän näköistä, sopivan tempoista ja hyvin pyörivää. Own Fantasy on varsonut kaksi kertaa. Luonteeltaan tamma on rauhallinen ja sopeutuvainen, pelkäämätön. Rakenteelta ehkä vähän massiivinen ja takakorkea, mutta yleisilme on hyvä. Terve ja siistit hyvät jalat.

eei. Breakout of Sadness, rautias 104cm, Ruotsissa raviuraa niittänyt lupaus ehti tehdä muutaman vuoden raviponin uraa, kunnes ikävä onnettomuus pakotti tekemään uran vaihdoksen. Jalka oli siinä kunnossa, että sillä ei enää ravikilpailuissa startattu eikä esteitä hypitty. Ori myytiin Norjaan jalostusponiksi, koska suku oli hyvä ja jonkinlaista näyttöä starteistakin löytyi. Koskaan tästä poista ei mitään suosittua jalostusoria tullut, mutta muutamia kymmeniä tammoja sen luona vieraili, joista jokainen tiinehtyi kerrasta. Breakout of Sadness oli vähän kovapäinen ori, jonka kanssa joutui olemaan varpaillaan. Oli päiviä, kun kaikki sujui hienosti ja oli päiviä, kun mistään ei tullut yhtään mitään.

eee. Miss Fullmoon, tummanruunikko 105cm, ratsastuskoulussa koko elämänsä lapsia kuljettanut luottoratsu on toiminut hyvin este ja kouluratsuna, sekä satunnaisesti myös valjakkoponina. Luonteensa puolesta sopii ratsastuskouluun täydellisesti. Se ei hätkähdä mistään, hermot kestävät huutavia ja ympärillä juoksevia pikkulapsia ja ratsuna antaa epäselvät avut anteeksi, eikä vedä hernettä nenäänsä silloinkaan. Poni myytiin 14-vuotiaana eläkepäiviä viettämään pienelle yksityistallille muutaman muun ponin kaveriksi. Siellä tamma astutettiin kaksi kertaa. Aivan ihana Miss Fullmoon jouduttiin kuitenkin lopettamaan 25-vuotiaana jalkavaivojen takia.


o. Huvin Braxton s. 26.07.2012 emä. Xenan Bree om. Sorel KTK-II
t. Huvin Gremlin s. 29.08.2012 emä. Amber Claudine om. Sussu KTK-III, SHLA-II, YLA3
o. Huvin Ikaros s. 18.06.2013 emä. Leif's Emilia om. Liia
t. Sointuvan Vanessa s. 24.08.2013 emä. Vanity Twist om. Jonna
t. Huvin Scarlatt s. 10.01.2018 emä. Scandalous om. Maybeck Stud

VVJ:n valjakkoajokilpailut
40 sijoitusta / 7 voittoa

06.03.2012: Hulmur - noviisi -- 2/30
17.03.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
19.03.2012: Duren - noviisi -- 4/25
20.03.2012: Huvitus - noviisi -- 5/30
20.03.2012: Iljanas Stables - noviisi -- 4/30
13.04.2012: Huvitus - noviisi -- 3/29
16.04.2012: Kilva JK - noviisi -- 4/29
17.04.2012: Remukylä - noviisi -- 3/20
26.04.2012: Kiejo - noviisi -- 2/26
06.05.2012: Satulinna - noviisi -- 6/50
08.06.2012: Huvitus - noviisi -- 2/30
23.06.2012: Duren - noviisi -- 1/16
24.06.2012: Duren - noviisi -- 2/16
27.06.2012: Duren - noviisi -- 2/16
15.07.2012: Satulinna - noviisi -- 5/30
16.07.2012: Satulinna - noviisi -- 3/30
05.08.2012: Shamrock - noviisi -- 2/30
07.08.2012: Duren - noviisi -- 3/29
08.08.2012: Duren - noviisi -- 2/29
09.08.2012: Duren - noviisi -- 1/29
17.08.2012: Bridgeroad - noviisi -- 4/50
29.09.2012: Bridgeroad - noviisi -- 2/38
30.09.2012: Bridgeroad - noviisi -- 4/38
02.10.2012: Fiktio - vaativa -- 1/30
04.10.2012: Fiktio - noviisi -- 3/30
14.03.2013: Clueless - noviisi -- 1/40
26.03.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 3/40
04.04.2013: Breandan - noviisi -- 2/40
17.04.2013: Fiktio - noviisi -- 5/30
17.04.2013: Suprant - noviisi -- 1/50
19.04.2013: Fiktio - noviisi -- 4/30
21.08.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 4/30
04.09.2013: Huvitus - noviisi -- 1/12
05.09.2013: Fiktio - noviisi -- 4/40
06.09.2013: Konkkaronkka - noviisi -- 1/30
15.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 1/38
16.04.2014: Brynhild - noviisi -- 5/33
16.04.2014: Konkkaronkka - noviisi -- 3/38
17.04.2014: Brynhild - noviisi -- 2/33


KRJ:n kouluratsastuskilpailut
36 sijoitusta / 7 voittoa

11.02.2016: Huvitus - He C -- 5/40
12.02.2016: Härdelli - He C -- 2/30
15.02.2016: Huvitus - He C -- 5/40
16.02.2016: Huvitus - He C -- 3/40
17.02.2016: Härdelli - He C -- 5/30
17.02.2016: Huvitus - He C -- 4/40
18.02.2016: Härdelli - He C -- 1/30
01.07.2016: Cadogan - He C -- 5/32
03.07.2016: Koistila - He C -- 5/30
06.07.2016: Cadogan - He C -- 5/37
06.07.2016: Koistila - He C -- 1/30
11.07.2017: Härdelli - He C -- 4/23
12.07.2017: Härdelli - He C -- 4/23
21.07.2017: Härdelli - He C -- 2/23
23.07.2017: Härdelli - He C -- 1/23
24.07.2017: Härdelli - He C -- 3/23
26.07.2017: Härdelli - He C -- 1/30
27.07.2017: Härdelli - He C -- 3/23
28.07.2017: Härdelli - He C -- 2/23
31.08.2017: Rósgarður - He C -- 3/22
17.09.2017: Härdelli - He C -- 5/30
18.09.2017: Härdelli - He C -- 2/30
21.09.2017: Härdelli - He C -- 4/30
26.09.2017: Härdelli - He C -- 3/30
22.01.2018: Vuorna - He C -- 2/30
27.01.2018: Vuorna - He C -- 4/30
29.01.2018: Vuorna - He C -- 4/30
30.01.2018: Vuorna - He C -- 2/30
12.02.2018: Statocaster - He C -- 2/25
12.05.2018: Kärmeniemi - He C -- 6/50
17.05.2018: Kärmeniemi - He C -- 1/50
23.06.2018: Wyat - He C -- 1/23
26.06.2018: Wyat - He C -- 1/23
29.06.2018: Wyat - He C -- 4/23
07.07.2018: Wyat - He D -- 4/30
09.07.2018: Wyat - He D -- 2/30


ERJ:n esteratsastuskilpailut
43 sijoitusta / 8 voittoa / 2 cup-sijoitus

28.07.2015: Carbon SPH - 60cm -- 2/24
21.01.2016: KK Stewart - 50cm -- 1/82
03.02.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/40
13.02.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/40
14.02.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/40
14.02.2016: Huvitus - 60cm -- 1/31
14.02.2016: Vindemia - 50cm -- 2/14
15.02.2016: Huvitus - 60cm -- 3/31
16.02.2016: Huvitus - 60cm -- 5/31
19.02.2016: Vindemia - 50cm -- 2/14
31.05.2016: ERJ-Cup - 60cm -- 2/107
22.06.2016: Metsovaara - 60cm -- 2/36
24.06.2016: Metsovaara - 60cm -- 3/36
29.06.2016: Metsovaara - 60cm -- 2/36
01.07.2016: Metsovaara - 60cm -- 5/40
04.07.2016: Metsovaara - 60cm -- 1/40
09.07.2016: Metsovaara - 60cm -- 2/40
01.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/16
06.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 2/16
08.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 4/16
11.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 4/16
13.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 1/16
18.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 3/16
20.08.2016: Mörkövaara - 60cm -- 4/16
31.12.2016: ERJ-Cup - 50cm -- 6/62
14.02.2017: Metsovaara - 50cm -- 4/27
17.02.2017: Metsovaara - 50cm -- 5/27
19.02.2017: Metsovaara - 50cm -- 2/27
11.06.2017: KK Stewart - 60cm -- 4/30
16.06.2017: KK Stewart - 60cm -- 2/30
18.06.2017: KK Stewart - 60cm -- 2/30
06.01.2018: Team J&K - 60cm -- 2/33
07.01.2018: Team J&K - 60cm -- 2/32
08.01.2018: Team J&K - 60cm -- 3/32
09.01.2018: Team J&K - 60cm -- 3/33
11.01.2018: Team J&K - 60cm -- 1/33
23.03.2018: Priton - 60cm -- 3/30
27.03.2018: Priton - 60cm -- 5/30
17.06.2018: Runoratsut - 60cm -- 5/30
20.06.2018: Runoratsut - 60cm -- 5/30
22.06.2018: Adina - 60cm -- 1/21
29.06.2018: Adina - 60cm -- 2/21
30.06.2018: Adina - 60cm -- 1/21
30.06.2018: Adina - 60cm -- 3/21
03.07.2018: Adina - 60cm -- 1/21
05.07.2018: Adina - 60cm -- 4/21

♦ 06.03.2012: Laikkarit - MVA-SERT, BIS1 - t. Isla P.
♦ 16.03.2012: Annin Kisatalli - irtoSERT - t. Riikka A-H.
♦ 30.05.2012: Huvitus - irtoSERT - t. Anniina K.
♦ 13.07.2012: Diega Ponies - irtoSERT - t. Terhi N.
♦ 22.04.2013: Huvitus - irtoSERT - t. Peppi S.
♦ 20.05.2017: Lily's Trotters - MVA-SERT, BIS5 -- pt. Viiru

♦ 02.03.13: Optimal -- RCH - 10p.
♦ 08.03.13: VSN -- RCH - 10p.
♦ 20.08.13: Warna -- RCH - 10p.
♦ 27.08.13: Minnantila -- RCH - 10p.
♦ 30.08.13: Konkkaronkka -- SW2 - 40p.
♦ 01.09.13: Huvitus -- RCH - 10p.
♦ 02.02.17: Cadogan -- SW3 -- 40p.
Ch- arvonimi myönnetty 7/2012
VIR MVA- arvonimi myönnetty 6/2017
VSN Champion- arvonimi myönnetty 1/2017

♦ Ponikantakirjassa 6/2012 palkittu - KTK-II -- 20+19+20+20=79.
★ VVJ:n laatuarvostelussa 4/2018 palkittu - VVJ-I -- 8+40+17+20+15=100p.
★ SHLA laatuarvostelussa 4/2018 palkittu - SHLA-II -- 17+12,5+30+20+15+11=105,5p.

31.03.2018: Sonatan kuulumisia - kirjoittanut Sorel
Tämä poniori edustaa Huvituksen alkuperäisiä tuontilinjoja ja näin se on itselleni äärimmäisen tärkeä. On mahtavaa, että Sonatalla on tähän mennessä viisi jälkeläistä, kolme tammaa ja kaksi oria. Yksi varsoista, Huvin Braxton, asustaa Huvituksessa ja jatkaa sukuaan. Tarkoituksena on kokeilla, jos saisimme myös tammavarsan jatkamaan hyviä linjoja! Sonatalla alkaa ikä painamaan ja ratsastushommat on jätetty hiljalleen taakse. Liikkuminen tehdään pääasiassa kärryillä, irtojuoksutuksena ja maastakäsin tehden. Luonne on edelleen täyttä kultaa, eikä ponin terveydentilassa ole moitittavaa. Soanta on ehtinyt saavuttamaan uransa aikana vaikka ja mitä. Ponilta löytyy muotovalio- titteli, VSN champion- titteli sekä kantakirjasta II-palkinto. Silti, meillä edelleen on asioita saavuttamatta. Ny on tehtävä nyt, kun poni on vielä virkeä ja voimissaan. Tavoitteena on vielä SHLA- sekä VVJ-laatuarvostelut. Kun nämä on käyty, Sonata on saavuttanut kaikki, mitä on ollut tarkoitus saavuttaakin. Vielä muutama varsa ja voimme olla enemmän kuin tyytyväisiä Sonataan!

Pientä vanhuuden vaivaa on havaittavissa, kun hampaat alkavat olemaan hieman heikossa hapessa. Tämä täytyy huomioida ruokinnassa. Yleiskunto on todella hyvä ja kärrylenkeillä Sonatasta ei ole pienintäkään merkkiä väsymyksestä! Se mennä ravaa nuorien ponien vierellä ylpeästi edelleen ja kyllä se kilpailuviettikin sieltä välillä herää. Tämän vuoden aikana Sonata saa siirtyä täysipäiväiseen eläkehevosen virkaan. Sonatalla on muutama sielunkumppani tallissa nauttimassa eläkepäivien rennosta meiningistä.


06.03.2012: Näyttelypäivä - kirjoittanut Sorel
Vuoden ensimmäiset näyttelyt alkavat olla ovella ja ponien valmistelu on ollut täydessä käynnissä. Tallitytöt ovat tehneet todella ison urakan, että ovat saaneet ponit todellakin kiiltämään ja näyttämään hyviltä, vaikka talvikarvan pudottelu on jo alkanut. Varsat näyttävät todella karuilta tällä hetkellä, mutta näillä mennään. Näyttelyt järjestetään muutaman tunnin ajomatkan päässä, eli kerrankin tapahtumat ovat melkein nurkan takana! Ponit kyytiin ja viimeiset tavarat mukaan ja sitten lähdetään!

Paikalle saavuttuamme kaikki oli todella sekaista. Alueella ei näkynyt järjestyksenvalvojia tai henkilökuntaa muutenkaan. Poneja talutettiin joka suuntaan ja kaikki näytti todella sekavalta. Jatkoimme ajamista vähän eteenpäin, kunnes näimme rivissä isompia hevosautoja. Sieltä välistä löytyi meille sopiva paikka, joten ostimme tontin sieltä. Minä lähdin selvittämään, missäpäin oli ilmoittautuminen ja muut tytöt saivat jäädä purkaa autoa ja poneja. Kävelin tovin hälinän keskellä, kunnes silmiini osui henkilö, joka piti yllään heijastinliiviä. Sen oli pakko olla jo joku työntekijä tapahtumassa! Astelin hänen luokse ja sain opastusta, missä ilmoittaudutaan. Kun kaikki oli selvitetty, kiirehdin takaisin autolle, koska nyt oli kiire! Meidän ensimmäinen poni olisi pian vuorossa!

Autollamme kävi täysi hulina. Ensimmäisenä oli vuorossa meiltä jalostusorit ja nimenomaan Sonata. Sara suihkutti vielä kevyesti kiillotus tököttiä Sonatan karvapeitteelle ja pyyhkäisi isolla mikrokuituliinalla irtokarvat pois ja sitten se oli menoa! Lähdin taluttamaan pörheilevää oria kohti väkipaljoutta. Ihmisiä oli suuri määrä paikalla ja niin oli myös poneja. Ehkä tämä kaunis ilma ja hyvä sijainti on saanut porukkaa näin paljon liikkeelle. Sonata hörähteli vähän väliä jollekin. Eikä ollut väliä oliko toinen poni tamma tai ruuna. Suuressa massassa oli lähes mahdotonta löytää turvallinen ja rauhallinen alue odottaa omaa vuoroaan ja minua pelotti, että Sonata käyttää energiansa muihin poneihin, kuin itse suoritukseen kehässä. Sonatalla oli äärimmäisen upeat liikkeet ja ne ovat parhaimmillaan, kun se keskittyy minuun eikä muihin. Seurasin tuomaria kehässä ja se vaikutti todella tarkalta. Rakennearvostelussa kesti todella kauan ja liikkeitäkin se pyysi uusimaan muutamilta. Seuraavaksi oli meidän vuoro!

Talutin Sonatan kehään, ensimmäisenä keskelle kukkien väliin rakennearvosteluun. Sonatan pää kääntyili vähän joka suuntaan, eikä jalatkaan meinannut asettua aloilleen. Napautin raipalla lavalle, jotta poni huomioisi minunkin olemassaoloni. Sonata lopetti tähyilyn ja seisoi nyt nätisti paikoillaan. Korjasin asentoa paremmaksi, että takajalat oikeasti olisi vähän auki eikä niin supussa, koska muuten ponista saa kuvan, että se on takakorkea. Sonata on tottunut näyttelykonkari, mutta ponit ovat poneja eikä niitä aina huvita se, mitä niiltä pyytää. Onneksi tänän Sonata oli kankean alun jälkeen hyvin yhteistyökykyinen. Liikkeiden esittäminen meni täysin nappiin! Sonatan vierellä juokseminen käy täydestä työstä, koska haluan ne lennokkaat ja upeat liikkeet kunnolla näkyviin ja se ei tule tapahtumaan hitaalla tepastelulla. Joudun juoksemaan tosissani. Tuomari pyysi meidät vielä rakennearvosteluun, ennen kun pääsimme pois. Meinasin tipahtaa ruohikkoon, kun minulle kerrottiin Sonatan olevan nyt ykkös sijalla! Olin seurannut kilpakumppaneita, en todellakaan olisi odottanut, että Sonata olisi näistä paras! Kauan en ehtinyt fiilistellä tapahtumaa, kun alkamassa oli tammojen kehät ja meillä oli sinne muutama poni. Ripeästi takaisin autolle, Sonata autoon ja tammat valmiiksi!

Päivä oli pitkä ja sitä pidensi vielä entisestään meidän Sonatan ensimmäiseksi sijoitus. Tammoilla oli mennyt myös todella upeasti mutta Sonata on kiinni Best In Show- kehässä. Se päästään aloittamaan vasta, kun kaikki luokat on arvosteltu. Kuuden tunnin odottelun jälkeen Sonatan suorituksesta, oli vihdoin vuodossa BIS-kehä. Olimme jonossa kolmantena. Jännitys oli häipynyt väsymyksen tieltä ja kävelin kehässä väsyneen näköisenä. Sara karjui minulle kehän laidalta, että nyt pää pystyyn ja pirteyttä, muutaman voimasanan kera. Sonata oli rauhallinen ja tyyni. Ei sekään enään jaksanut muille pörhennellä. Kehässä oli kahdeksan ponia, joista viisi palkitaan. Liikkeiden esittämisien jälkeen tuomari tiputti ringistä pois kolme. Jes me sijoitutaan! Ponit kävelivät rinkiä ja jokainen niistä, oli äärimmäisen upea yksilö! Ei käy tuomarin työtä kateeksi... Sitten alkoi sijoittuneiden listaaminen ja se aloitettiin alhaalta ylös. Kaksi oria saivat 4-5 sijat, joten odotin, että Sonata olisi kolmannella sijoituksella. Siinä kohtaa kun meitä oli enään kaksi palkinnotta, meinasi todella alkaa jännittämään! Vastassa oli superhieno tamma, jonka tiedän voittajakehistä muutenkin. Se sai toisen sijoituksen ja meidän Sonata vei potin kotiin! Ai tätä ilon ja onnen päivää! Halasi poniani ja astelin meidän ykkös paikalle. Saimme hienon loimen, kaulaan laitettiin seppele sekä todella suuret ruusukkeet. Tuomari ojensi minulle vielä kukkakimpun, jonka Sonata olisi heti halunnut syödä. Sara ja muut tytöt hyppivät kehänlaidalla onnesta. Reissu oli varsin onnistunut ja kannattava, kaikinpuolin! Kotimatka sujui hilpeässä meiningissä. Ponit purettiin autosta ja Sonatalle tarjosin vielä ekstra herkkua iltaruoan kanssa, se todellakin oli ne ansainnut!


10.02.2012: Sonata vihdoin kotona! - kirjoittanut Sorel
Pitkän odottelun jälkeen saimme vihdoin uuden tuontioriin kotiin. Sonatan tulo kesti monta vuotta, sillä tein pienestä parin kuukauden ikäisestä ponivarsasta kaupat oltuani ulkomailla lomailemassa. Erehdyin käymään tutustumassa paikalliseen kasvattajaan joka mainitsi myytäväksi menevästä orista. Kyselyjen ja tiedustelujen jälkeen sukunsa puolesta pieni pippuri poni saisi muuttaa meille. Vaikka talli oli täynnä isoja Suomenhevosia, uskon että Sonata tulee hyvin sopeutumaan porukkaan ja jos ei muuta niin ostaa hänelle kaveri. Jos vaikka Sonata laittaisi nuo meidän isot hepat ruotuun tuolla laitumella. Sehän olisikin näky kun pieni poni komentelisi isompiaan ja saisi laumanjohtajan roolin.

Kyllä, Sonata on vihdoin saapunut trailerilla pihaan ja jännityksellä avasin trailerin takaoven. Pieni poni yritti kurkkia taakseen, sen silmät loistivat ja korvat olivat niin pystyssä kuin vain mahdollista. Siirryin varovasti kohti ponia joka tarkkaili nyt minua. Avasin soljet ja peruutin ponin pois trailerista. Sonata pyöri ympyrää malttamattomasti joten olisi parempi viedä ori rauhoittumaan omaan karsinaansa, jota on tässä pitkät tovit keretty puhdistelemaan. Sonata haisteli tarkasti karsinan seiniä ja lattiaa, kunnes hän päästi korvia vihlovan kiljaisun. Siinä säikähti vähän jokainen. Pari tallissa seisonutta suomenhevosta vastasi hirnahdukseen hörisemällä. Tallissa oli selvästi odottava ja innostunut tunnelma. Jätimme Sonatan karsinaansa rauhoittumaan ja tutustumaan hiljalleen uuteen kotiinsa. Tätä oli niin odotettu että olin onnesta soikeana ja suu hymyssä vielä seuraavat pari viikkoa.
© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse