Perinteistä mutta silti ripaus modernia tallielämää

            Lue historiasta           Lue talliarvosteluja           Lue tallikirjaa

Tallin ympäristö on rauhallista aluetta eikä ympäristössä sijaitse kuin lomamökkejä. Kesäisin hiekkateillä kulkevat mökkeilijät mutta talvella on todella hiljaista. Tallille ei pääse julkisilla, joten oma auto on pakollinen. Huvituksen tilat ovat ihanteelliset ja pyrimme jatkuvasti parantamaan ne pienimmätkin puutteet. Kaksi suurta valaistua kenttää on ahkerassa käytössä kesäisin. Suurimmat hiekkapölyt karkoitetaan sadettimien voimin. Talvella kirpeä pakkanen ei harmita lämpöisessä maneesissa, josta löytyy myös estekalusto. Yleisölle on istumapaikat ja hyvät katselutilat, minne pääsee myös vaunuilla ja liikunta rajoitteiset. Maneesista pääsee sisäkautta kulkemaan päätalliin, josta pääsee näppärästi toimistolle, kahvioon ja vessatiloihin. Tallin pihalta löytyy muutamia hoitopuomia, sekä tammatallin seinään on kiinnitetty renkaat, joihin hevoset voi kiinnittää hoitamisen ajaksi. Pihassa ei varmasti tule ruuhkaa tai ahdasta isommalla porukalla. Pihapiirissä on pienempiä tarhoja sijoitettu vähän joka puolelle. Kesäisin on käytössä suuret laitumet, jotka ovat sijoitettuna syrjempään ja osaan joutuu hetken kävelemään. Juoma-astiat täytetään pääasiassa vesiletkulla mutta pidemmälle vesi kuljtetaan isoissa saaveissa, mönkijän kyydissä. Tallin renki Tuukka huolehtii kyllä hevosten vesiastiat ja mökijällä kurvailun.


Huvituksesta löytyy neljä erillistä tallia. Päätallissa sijaitsee tammat ja nuoret hevoset, karsinapaikkoja 30kpl. Kolme muuta tallia on varattu oreille, nuorille sekä kantaville tammoille. Yksi talli toimii vierastallina tai hätävaratallina vierailijoiden hevosille. Kaikissa talleissa on pesukarsinat, varustehuone, rehuhuone. Vain päätallista löytyy toimisto, vessat sekä kahvihuone. Lantala sijaitsee kaikkien tallien sisäpihalla sopivasti kaikkien keskiössä. Kuivikkeena käytämme pölyämätöntä ja hyväksi todettua hamppua. Käytämme hevostemme omaa lantaa peltojen viljelyssä, toki muutamat maatilalaiset yrittäjät tulevat lantalaa ajoittain tyhjentämään.

Yhdessä tallissa on myös pihatto mahdollisuus, jota käytämme mielellämme nuorien hevosten kanssa. Kesällä hevoset saavat nauttia yönyli lämmöstä ja valitettavasti ötököistä. Kun laitumet on kaluttu ja yöt muuttuvat hallaöiksi, siirretään hevoset laitumilta tarhoihin ja yöksi talliin. Omistuksessamme on reilun 20km päässä kaksi varsalaidunta, jota ylläpidetään pienen porukan voimin. Kesällä 2016 saimme valmiiksi pitkäaikaiset projektimme uittoaltaan sekä kävelytyskoneen. Nämä hienoudet ovat käytössä myös ulkopuolisille korvausta vastaan. Varsojen kanssa otamme usein mittaa hieman syrjään jätetyssä pyöröaitauksessa.


Hevosten aamu touhut alkavat klo 6, kun aamutallin tekijä saapuu jakamaan karsinaan heinät, kaurat ja muut tarvittavat melassit ja leseet. Hevosten tarhoihin vienti alkaa, kun kaikki ovat saaneet rauhassa napostella ruokansa eli noin klo 8.30. Kesäisin hevoset saavat nauttia vihreästä ruohosta aamusta yöhön, näin myös työntekijöiden taakka helpottuu. Kesällä on äärimmäisen tärkeä käydä katsomassa useampaan kertaan vesi, että sitä varmasti on riittävästi kokoajan. Kuumat helteet laittavat hevoset varmasti juomaan huomattavasti enemmän. Ulosviennin jälkeen siirrytään talikonvarteen ja aloitetaan siivoamaan karsinoita. Noin klo. 10.30 on hyvä aika jakaa tarhoihin päiväheinät ja tällöinkin heinäkasoja kannattaa tehdä eri puolille tarhoja, mikäli suurempi hevoslauma kyseessä. Usein tulee joillekin pientä erimielisyyksiä ruoan syömisessä ja on tärkeää, että kaikki saavat syötyä osansa. Heinien jaossa ei kauan aikaa mene. Monet työntekijät jättävät pari hevosta sisälle karsinaan odottamaan liikuttamista. Karsinaan jäävät hevoset saavat osan heinästä jo ennen liikuttamista mutta tarpeeksi ajoissa. Ratsastuksen jälkeen, jos sää ja pakkaslukemat sen sallii, laitetaan hevonen pihalle ja heinän syöminen voi jatkua. Hevoset otetaan sisälle noin klo. 17.00. Työntekijöitä muistutellaan tutkimaan jalat karsinaan viedessä, ettei tarhassa ole syntynyt ruhjeita. Myös todella likaiset yksilöt tulee harjata ja loimet poistaa yöksi ja tarvittaessa viedä lämpöhuoneeseen kuivumaan. Jäljelle jää iltaruokinta rutiini, joka on samanlainen kuin aamulla. Lopuksi sammutellaan valot ja jätetään hevoset untenmaille.


© Huvitus 2017 | sh-kuva © Narien vapaat & she kuva © Cherie CC BY-NC 2.0 |Taustakuva © Pixabay | Virtuaalitalli! | A sim-game stable!