:: Huvitus ::

Perinteistä mutta silti ripaus modernia tallielämää


            Lue historiasta           Lue talliarvosteluja

Tallin ympäristö on rauhallista aluetta eikä ympäristössä sijaitse kuin lomamökkejä. Kesäisin hiekkateillä kulkevat mökkeilijät mutta talvella on todella hiljaista. Tallille ei pääse julkisilla, joten oma auto on pakollinen. Huvituksen tilat ovat ihanteelliset ja pyrimme jatkuvasti parantamaan ne pienimmätkin puutteet. Kaksi suurta valaistua kenttää on ahkerassa käytössä kesäisin. Suurimmat hiekkapölyt karkoitetaan sadettimien voimin. Talvella kirpeä pakkanen ei harmita lämpöisessä maneesissa, josta löytyy myös estekalusto. Yleisölle on istumapaikat ja hyvät katselutilat, minne pääsee myös vaunuilla ja liikunta rajoitteiset. Maneesista pääsee sisäkautta kulkemaan päätalliin, josta pääsee näppärästi toimistolle, kahvioon ja vessatiloihin.

Tallin pihalta löytyy muutamia hoitopuomia, sekä tammatallin seinään on kiinnitetty renkaat, joihin hevoset voi kiinnittää hoitamisen ajaksi. Pihassa ei varmasti tule ruuhkaa tai ahdasta isommalla porukalla. Pihapiirissä on pienempiä tarhoja sijoitettu vähän joka puolelle. Kesäisin on käytössä suuret laitumet, jotka ovat sijoitettuna syrjempään ja osaan joutuu hetken kävelemään. Juoma-astiat täytetään pääasiassa vesiletkulla mutta pidemmälle vesi kuljtetaan isoissa saaveissa, mönkijän kyydissä. Tallin renki Tuukka huolehtii kyllä ponien vesiastiat ja mökijällä kurvailun.

Tilukset

Huvituksessa on kaksi isompaa tallia sekä kolme eri kokoista pihattoa. Tammat ja orit on sijoitettu eri talleihin ja pihatot ovat käytössä nuorisolla ja muutamalla orilla. Kilpailupäivinä käytössämme on 25 paikkainen katostalli, joka muistuttaa raviratojen katoksilta. Myös yömajoitus tallirakennuksissa on mahdollista. Kaikissa talleissa on pesukarsinat, varustehuone sekä rehuhuone. Lantala sijaitsee tammatallin takana. Oritallin kyljestä löytyy lisäsiipi, jossa sijaitsee meidän toimisto. Sieltä löytää myös vessat sekä kahvihuone. Kuivikkeena käytämme pölyämätöntä ja hyväksi todettua hamppua.

Kesällä ponit saavat nauttia yön yli lämmöstä ja valitettavasti ötököistä. Kun laitumet on kaluttu ja yöt muuttuvat hallaöiksi, siirretään ponit laitumilta tarhoihin ja yöksi talliin. Omistuksessamme on reilun 20km päässä kaksi varsalaidunta, jota ylläpidetään pienen porukan voimin. Kesällä 2016 saimme valmiiksi pitkäaikaiset projektimme uittoaltaan sekä kävelytyskoneen. Nämä hienoudet ovat käytössä myös ulkopuolisille korvausta vastaan. Varsojen kanssa harjoittelemme pyöröaitaukessa, joka on jätetty pihapiiristä syrjempään, jotta harjoitukset tapahtuisivat rauhallisessa ympäristössä.

Tallin arki

Ponien aamu touhut alkavat klo 6, kun aamutallin tekijä saapuu jakamaan karsinaan heinät, kaurat ja muut tarvittavat melassit ja leseet. Ponien tarhoihin vienti alkaa, kun kaikki ovat saaneet rauhassa napostella ruokansa eli noin klo 8.30. Kesäisin ponit saavat nauttia vihreästä ruohosta aamusta yöhön, näin myös työntekijöiden taakka helpottuu. Kesällä on äärimmäisen tärkeä käydä katsomassa useampaan kertaan vesi, että sitä varmasti on riittävästi kokoajan. Kuumat helteet laittavat ponit juomaan huomattavasti enemmän. Ponit tarkistetaan aamulla tai illalla, ettei avonaisia haavoja tai ruhjeita ole havaittavissa. Ulosviennin jälkeen siirrytään talikonvarteen ja aloitetaan siivoamaan karsinoita.

Noin klo. 10.30 on hyvä aika jakaa tarhoihin päiväheinät ja tällöinkin heinäkasoja kannattaa tehdä eri puolille tarhoja, jos suurempi lauma kyseessä. Usein tulee joillekin pientä erimielisyyksiä ruoan syömisessä ja on tärkeää, että kaikki saavat syötyä osansa. Heinien jaossa ei kauan aikaa mene. Monet työntekijät jättävät pari ponia sisälle karsinaan odottamaan liikuttamista. Karsinaan jäävät ponit saavat osan heinästä jo ennen liikuttamista mutta tarpeeksi ajoissa. Ratsastuksen tai ajon jälkeen, jos sää ja pakkaslukemat sen sallii, laitetaan poni pihalle ja heinän syöminen voi jatkua. Ponit otetaan sisälle noin klo. 17.00. Työntekijöitä muistutellaan tutkimaan jalat karsinaan viedessä, ettei tarhassa ole syntynyt ruhjeita. Myös todella likaiset yksilöt tulee harjata ja loimet poistaa yöksi ja tarvittaessa viedä lämpöhuoneeseen kuivumaan. Jäljelle jää iltaruokinta rutiini, joka on samanlainen kuin aamulla. Lopuksi sammutellaan valot ja jätetään ponit untenmaille.


ulkoasu © Cery 2018  ▪  taustakuva © josemdelaa CC 1.0 & Shady Acres Mini-Shetlands ▪  kaikki muu materiaali © Huvitus
Tämä on virtuaalitalli  ▪  This is a sim-game stable  ▪  Virtuaalihevonen  ▪  a sim-game horse