Etusivu Talli Ponit Kasvatus Kilpailut Sähköposti

Sparrow Idya

✝ 30.04.2019

KRJ-III
Nimi Sparrow Idya Syntymäaika 02.08.2011 > 19v
Rotu Connemara Rekisterinumero VH12-035-0066
Sukupuoli Tamma Kasvattaja Cery  
Säkäkorkeus, väri 140cm, rautiaankimo Omistaja Sorel (VRL-00884)
Painotuslaji Koulupainotus (HeB) Kotitalli Cadogan Ponies  
ikääntyy satunnaisesti     -     jalostuskäytössä

Pieni mutta pippurinen varsa syntyi syksillä elokuussa kun lämmintä riitti jo liiaksi. Tätä varsaa olimme odottaneet kuin kuuta nousevaa, sillä varsan vanhemmat oli mitä upeammasta koulusuvusta joten odotukset kilparadoille olivat suuret. Idyaksi ristitty tamma oli todellinen vempuilia koko nuoruutensa, sen kanssa sai vääntää asioista tosissaan. Ikä kuitenkin rauhoitti Idyaa, ja nykyisin tamma kuuntelee hoitajiaan hyvin. Idyan kanssa saa olla jatkuvasti varuillaan. Se saattaa aivan yllättäen nousta pystyyn tai yrittää pyrähtää laitumelle kävellessä. Idya tekee kaiken niin tahallaan ja nauttii kun hoitajan hermot alkavat pettää. Karsina on hänen oma pyhä paikka, jonne ei ole muuta asiaa kuin ruokkimaan ja sekin mieluiten nopeasti hoidettuna. Oma rauha on tammalle todella tärkeä asia. Hoitamiseen parasta on ottaa neito karsinasta tallin käytävälle ja kiinnittää riimusta kummaltakin puolen. Näin hoitaja säästää omia hermojaan ja itse hevonen on rennompi. Varusteiden laitossa Idya yrittää perinteisesti jekuttaa hoitajaansa ja satulaa nostaessa selkään tamma alkaa väistelemään. Suitsien kanssa taas pää nousee mahdollisimman korkealle, tosin kaiken hän tekee huonolla menestyksellä koska aina ne varusteet saadaan puettua niskaan. Kavioita puhdistaessa Idya voi muka vahingossa siirrellä painoa jalalta toiselle jolloin kummasti täytyy se nostettu jalka laskea maahan ettei kaadu. Tätä se on pitänyt pienestä varsasta asti eikä tapa ole kuoriutunut mihinkään. Vaikka tamma osaa olla hankala ja moni hoitaja menettää alle vartissa tämän kanssa hermot, on Idya sisimmiltään erittäin herttainen ja rakastettava tamma jota jää ratsastuksen jälkeen mielellään rapsuttelemaan ja harjailemaan. Sen kanssa vaan täytyy oppia nämä perus jekut niin hyvin pärjätään.

Ratsuna Idya on energinen ja menevä, lisäksi myös erittäin herkkä. Se kulkee kuolaimella hyvin ja kuuntelee apuja tarkasti, etenkin painoavut ovat ne mihin tamma reagoi parhaiten. Ohjista on turha lähteä kiskomaan mikäli selässä aikoo pysyä seuraavatkin minuutit. Ratsastajan olemus ja mielentila vaikuttaa myös tamman toimintaan. Pelokkaalla ratsastajalla Idya pelleilee taatusti kuin nauttien saadessaan viedä ratsastajaansa sata nolla. Kiukkuisella ratsastajalla Idya on itsekin todella hermostunut ja koulukoukeroista ei varmasti tule mitään. Paras ratsastaja on johdonmukainen ja tyyni, joka tietää mitä ratsultaan pyytää. Idyan liikeet ovat sulavat ja näyttävät. Taitavalla ratsastajalla Idyan taidot riittävät korkeimpiinkin tasoihin ja yleensä siellä tamma pääsee näyttämään todellisia taitojaan. Esteratsastus on tammalle todella mieleistä, etenkin irtohypytys kentällä. Ratsastaessa tamma yleensä kiihtyy nopeasti ja tarvitsee todella vakaan ratsastajan joka pystyy hallitsemaan tämän aikapommin. Esteitä emme tule kilparadoilla kokeilemaan, koska odotettavissa on todellinen katastrofi. Maastossa Idya on tarkkaavainen ja hiukan säikky. Puskista hyökkää usein outoja kummituksia joita yllättäen ratsastaja ei näe. Kesällä uiminen on mieluista ja sitä Idya tekisi tuntikausia jos vain pystyisi. Uimista suositellaan lämpimästi, koska sillä on ollut tehokasta vaikutusta tamman treenejä ajatellen. Maastoesteitä ei Idyan kanssa mennä lähellekään. En halua edes ajatella minkälainen show siitäkin syntyisi.

Idya laiduntaa mielellään muiden kanssa ja pysyykin lähellä laumaa. Toiset ponit vetäytyvät paremmille heinille muusta laumasta kauemmaksi mutta Idya pyrkii pysymään laumansa keskustassa. Mikäli toinen poni tulee kiukuttelemaan Idyalle, tamma perääntyy suosiolla ja jatkaa omia puuhiaan. Varsoja kohtaan tamma on lempeä ja todella leikkisä. Se saattaa kirmata mitä huikeinta vauhtia pitkin laidunta varsat perässään, sitä on erittäin hienoa katsoa. Idyasta tulee tulevaisuudessa varmasti loistava emähahmo, kun omien varsojen aika tulee.

Tiedot sukulaisista

i. Black Bon

conn, rnkm, 142cm
koulupainotus
evm

ii. Ileawood Don

conn, rtkm, 144cm
evm

iii. Ironic

evm

iie. Lewanne

evm

ie. Lorana

conn, rnkm, 140cm
evm

iei. Lorez Hawn

evm

iee. Ranalina

evm

e. Sparrow Wind

conn, rtkm, 142cm
koulupainotus
evm

ei. Gladies Jac

conn, mkm, 147cm
evm

eii. Minds Glory

evm

eie. Foudmel's Ilimma

evm

ee. Sparrow Thandra

conn, rtkm, 137cm
evm

eei. Spiofull Jaw

evm

Talinga

evm


i. Black Bon, ruunikonkimo 142cm koulutuuppari briteistä. Tämä poniori on erittäin miellyttävä luonteeltaan, se on enemmän ruunamainen, tosin orimaisuus tulee ilmi vasta tammojen läheisyydessä. Ponilla on kilpailtu aktiivisesti kouluradoilla helppo A luokissa. Black Bon toimi nuoren omistajansa luottoponina kilpailuissa. Ikää tullessa poni myytiin perheelle, jossa Bon toimi 8-vuotiaan tytön ratsuna. Tyttö valmentautui ja kilpaili jonkin verran. Monet päivittelivät, kuinka tytön äiti uskaltaa antaa niin nuoren tytön työskennellä orin kanssa. Koskaan ei mitään ongelmia ole ollut ja tytön ja Bonin yhteistyötä on ilo seurata. Rakenteeltaan Black Bon on korrekti, rotumääritelmän mukainen, sopusuhtainen ja hyvä jalkainen yksilö. Kaula on upean lihaksikas, ilmeikäs pää, piirteetön säkä, jyrkkä lautanen ja hieman kantava lanne. Näyttelyissä ori on käynyt muutaman kerran ja ihan hyvin on menestä tullut. Jälkeläisiä Black Bonilta löytyy parisenkymmentä, joista suurin osa on lennätetty Eurooppaan. Nykyisin ori viettää eläkepäiviä ja nauttii rauhallisista maastolenkeistä perheen harrastehevosena.

ii. Ileawood Don, rautiaankimo 144cm korkea upea rakenteinen monitoimiponi. Parhaimmillaan poniori on omistajansa ratsastamana, kouluradalla helppo A luokassa. Liikkeet ovat todella näyttävät ja ponille ehkä isot. Ravi on lennokasta ja näyttävää. Avot ja sulut sujuvat ongelmitta ja sulavasti. Kapasiteetti riittäisi varmasti korkeammalle tasolle mutta omistajansa kiinnostus ei tunnu riittävän pidemmälle. Luonteeltaan poni on sähäkkä, orimainen mutta omaa hyvät käytöstavat. Orilla on pitkä runko, terveet ja hyvä asentoiset jalat. Pää aavistuksen pieni, hyvä kaulanliittymä, hyvä säkä, hyvä vahva ja lihaksikas takaosa. Kaviot ovat hyvän pyöreät, terveet ja vahvat. Orin kanssa joutuu olemaan varpaisillaan, koska se saattaa keksiä tyhmyyksiä ihan tyhjästäkin ja näin yllättää hoitajansa. Ileawood Don on vaikuttanut Tanskassa ja Iso-Britanniassa jalostuksessa ja muutamina vuosina tämä poni oli yksi käytetyimmistä connemaraoreista. Silloin Ileawood Don nimi oli kaikkien brittiläisten tiedossa, kun poni kilpaili aktiivisesti helppoa A:ta ja voitti ties minkälaisia cuppeja ja arvokilpailuita. Ileawood Don menehtyi omaan tarhaansa 25-vuotiaana suolikierteeseen.

ie. Lorana, ruunikonkimo 140cm korkea kovan elämän kokenut kaunis tamma, jonka tarina sai onneksi hyvän lopun. Lorana on alkuperäisin Tsekeistä, missä sen tehtäviin kuului jalostustamman virka. Eläinlääkärit eivät tutkineet tallin poneja ja varsoja myytiin ties millä papereilla. Olosuhteet olivat järkyttävät! Monien eläinsuojeluviestien jälkeen, naiselta vietiin kaikki eläimet pois. Poneja naisen omistuksessa oli yli kolmekymmentä ja siihen päälle suuret määrät muita eläimiä, kaikkia ei pystytty pelastamaan vaan osa lopetettiin paikanpäälle. Loranalla oli tällöin muutaman kuukauden ikäinen varsa, joka lopulta ei selvinnyt. Loranalta ei tullut maitoa tarpeeksi, koska ravintoa oli todella niukasti emätamman syötäväksi. Yleiskunto oli kamala. Ponit sijoitettiin eri talleihin keräämään voimia ja parantumaan, osa poneista oli jo villiintyneitä ja ne tarvitsi uudelleen kouluttaa. Lorana oli kuitenkin kiltti, ystävällinen ja se selvästi viihtyi ihmisten rapsutettavana. Tamma kuntoutettiin ja myytiin Ranskaan, missä poni sai unelmien kodin pieneltä tallilta. Lorana oli tuolloin 7-vuotias ja ponista kuorittiin todellinen tähti! Loranalla kilpailtiin koulua helppo B tasolla ja rataesteitä metrin luokissa. Ratsastaja oli vasta 11-vuotias, todella taitava nuori hevostyttö. Se luihu poni oli muuttunut lihaksikkaaksi ja hyvä muotoiseksi kaunottareksi, joka saavutti näyttelyistä paljon meriittejä. Kuka olisi uskonut vielä vuosia sitten? Vanhemmalla iällä Lorana varsoi kolme tervettä varsaa. Aikaisemmista varsoista ei ole tietoa, monta niitä on ja onko kukaan enään hengissä. Rakenteeltaan Lorana on kompakti paketti, terveet ja kestävät jalat, joissa edessä vennot vuohiset. Hyvä runko, vahva ja lihaksikas kaula. Hyvät liittymät ja liikkuu kauniisti ja hyvin. Takaa liikkeet hieman ahtaat ja edestä kerii aavistuksen vasemmalla etujalalla. Ratsuna todella taitava mutta herkkä. Tarvitsee ratsastaa paljon painoavuilla, ei kestä pohkeen liiallista käyttöä.


e. Sparrow Wind, rautiaankimo 142cm korkea säpäkkä ja määrätietoinen diiva. Ratsastuskoulussa yksityisenä asustava poni on aiheuttanut hoitajille harmaita hiuksia. Poni on erittäin raskas ja ärsyttävä kiima-aikoina, eikä niitä voi olla huomaamatta. Se saattaa kiukutella jokaisesta asiasta ja jos komennat, kiukuttelu muuttuu vielä pahemmaksi. Sellaisina päivinä on vain parempi antaa olla ja höllätä narua, ei vaatia liikoja. Sparrow Wind on todella taitava kouluratsu, kun selkään nousee ponin omistaja. Muut eivät ole saaneet kulkemaan sitä vielä niin upeasti ja helponnäköisesti. Tamma on todella herkkä kädelle ja yleisestikin. Se näkee omia kummituksia vähän väliä ja saattaa niitä säpsyillä. Ratsastaessa kun ponin saa oikeasti kuulolle, se keskittyy työskentelyynsä niin paljon, että unohtaa kaiken muun sähläämisen. Satulassa on mukava olla, koska ponilla on todella tasaiset liikkeet. Liikkeet ovat näyttävät, hyvä tempoiset ja tasaiset. Sen laukka on kauniisti pyörivää ja pehmeää. Kovapäinen tamma on varsotettu muutaman kerran. Orivalinnat saavat hymyn huulille, koska tamman omistaja on yrittänyt metsästää kaikista rauhallisempia ja helppo luonteisia oreja, että varsoista voisi tulla edes vähän helpompia hoidettavia, kuin Sparrow Wind. Idea on tuottanut tulosta ja varsat ovat olleet paljon helpompia, kun niiden emä. Yksi varsoista jäi kotiin ja tällä hetkellä toimii omistajalleen kilpaponina kouluradoilla. Sparrow Wind on rakenteeltaan sopusuhtainen ja vahvan tammaleiman omaava. Kaula on lihaksikas, ylälinja hyvä, säkä piirteetön, pitkä selkä, kantava lanne ja jyrkkä lautanen. Takaosa on sopivan vahva ja lihaksikas. Edestä aavistuksen jyrkkä lapa, jalka-asennoissa pikkuisen mainittavaa.

ei. Gladies Jac, mustankimo, 147cm korkea kapasiteettinen ja karismaattinen herra Saksasta. Orilla löytyy taitoja ja lahjoja ihan mihin vain. Sillä on kilpailtu rataesteillä reilun metrin luokissa, koulua helppo B tasolla ja kenttäkilpailuissa helpoissa luokissa. Ponista löytyy vauhtia joka tilanteeseen. Peloton ja rohkea poni on toiminut monen nuoren uljaana kilparatsuna. Gladies Jac on ratsastuskoulunsa tähti, jonka satulaan pääsee vain harvat ja valitut kiipeämään. Luonteeltaan herrasmies joka kunnioittaa ihmisiä. Se ei turhista hötkyile tai sählää. Tammat herättävät orimaiset piirteet henkiin, mutta muuten se on todella rauhallinen ja rento, sitä pystyy käsittelemään myös nuoret ratsastajanalut. Gladies Jac on todella näyttävä ja hyvä rakenteinen. Ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja viime vuonna tämä poni oli tammojen omistajien yksi suosikeista. Ori on käytössä vain puhdasrotuisille connemaratammoille, eli risteytyksiin ei tästä ponista irtoa mikään. Jälkeläisiä on syntynyt noin viitisenkymmentä ympäri maata. Tilanne räjähti käsiin siinä kohtaa, kun kauan odotetut pakasteet otettiin käyttöön. Epäilemättä Gladies Jac kuuluu yksiin hienoimpiin ja taidoiltaan monipuolisimpiin connemaraoreihin mitä tiedän.

ee. Sparrow Thandra, rautiaankimo 137cm pieni mutta pippurinen ponitamma vailla vertaa. Rakenteelta ei se kaunein kukkanen mutta luonteeltaan oikein miellyttävä ja hauska poni, tosin jotkut voivat olla tästä erimieltä. Tätä ponia joko vihaa tai rakastaa. Se keksii mitä ihmeellisempiä metkuja hoitajilleen. Tamma voi yrittää karata, näykkiä paidan helmasta tai hanurista kavioiden puhdistuksessa. Kentällä aivan yllättäen saattaa yrittää piehtaroida ratsastaja kyydissä, maastossa lähteä tuhatta ja sataa kirmaamaan takaisin talliin tai ihan mitä tahansa. Päivät eivät tämän ponin kanssa käy tylsäksi. Sparrow Thandra on suuresta brittiläisestä connamarasiittolasta lähtöisin. Sen suvusta löytyy kipakkaa ja tulista sähikäistä ponia, mutta samalla todella taitavia kilparatsuja. Alunperin Sparrow Thandran piti olla siitostamma mutta vaihtelevan luonteen vuoksi idea mitätöitiin. Tamma muutti pienelle yksityistallille, missä sen kolme nuorehkoa omistajaa touhuaa ja kilpailee satunnaisesti. Sparrow Thandra on parhaimmillaan kouluradoilla. Kun ponin saa heräteltyä avuille ja kuuntelemaan kunnolla, sen saa kulkemaan oikeasti todella kauniisti! Rumasta ankanpoikasesta kuoriutuu joutsen, joka häikäisee näyttävillä ja sulavilla liikkeillä kouluratojen tuomarit. Ponilla kilpaillaan helppo B luokassa mutta taidot alkavat riittämään myös helppo A tasolle. Sparrow Thandra on varsonut kaksi kertaa ja kumpikaan varsa ei ole emänsä kipakkaa luonnetta perinyt.

Jälkeläiset


♦ conn-t. Diega's Northern Lapwing s. 14.02.2013 isä. Lavendar Lace om. Sylvester VIR MVA Ch
♦ conn-t. Cadogan Windsparrow s. 06.01.2017 isä. Lavendar Lace om. Sorel KTK-III

Saavutukset


★ KRJ-laatuarvostelu 7/2017 palkittu - KRJ-III -- 7+40+13+10+15=85p.

Kilpailusuoritukset


KRJ:n alaiset kouluratsastuskilpailut
40 sijoitusta / 6 voittoa

19.04.2012: Diega Ponies - He B -- 6/40
26.04.2012: Diega Ponies - He B -- 2/40
28.04.2012: Diega Ponies - He B -- 6/40
10.05.2012: Vitry - He B -- 5/60
11.05.2012: Vitry - He B -- 6/60
12.05.2012: Diega Ponies - He B -- 5/40
17.05.2012: Fiktio - He B -- 4/60
20.05.2012: Diega Ponies - He B -- 1/40
21.05.2012: Diega Ponies - He B -- 6/40
23.05.2012: Taavilan Sh - He B -- 1/50
24.05.2012: Diega Ponies - He B -- 1/40
27.05.2012: Taavilan Sh - He B -- 6/50
03.06.2012: Diega Ponies - He B -- 3/40
05.06.2012: Diega Ponies - He B -- 6/40
11.06.2012: Fiktio - He B -- 6/60
01.07.2012: Taitakuun Kartano - He B -- 4/60
01.07.2012: Diega Ponies - He B -- 5/40
05.07.2012: Malkamäki - He B -- 7/90
08.07.2012: Marike - He B -- 4/60
09.07.2012: Diega Ponies - He B -- 6/40
10.07.2012: Arvolaakso - He B -- 6/40
12.07.2012: Diega Ponies - He B -- 1/40
12.07.2012: Diega Ponies - He B -- 1/40
12.07.2012: Stecker - He B -- 2/50
13.07.2012: Arvolaakso - He B -- 4/40
20.07.2012: Diega Ponies - He B -- 6/40
22.07.2012: Diega Ponies - He B -- 3/40
06.08.2012: Diega Ponies - He B -- 4/40
02.10.2012: Cabin 21 - He B -- 4/40
17.10.2012: Mörkövaara - He B -- 5/40
18.10.2012: Mörkövaara - He B -- 4/40
19.10.2012: Mörkövaara - He B -- 1/40
29.03.2013: Rimeyard - He B -- 6/60
29.03.2013: Diega Ponies - He B -- 3/40
27.05.2013: Rhonwen - He B -- 4/40
24.08.2013: Koston Sh - He B -- 2/50
01.10.2013: Diega Ponies - He B -- 4/40
05.10.2013: Diega Ponies - He B -- 2/40
12.10.2013: Diega Ponies - He B -- 6/40
13.10.2013: Diega Ponies - He B -- 3/40

Päiväkirja & valmennukset


23.06.2017: Kouluvalmennus, kirjoittanut Ireth
Olin valikoinut valmennuksen aiheeksi pohkeenväistön käynnissä ja ravissa, sillä olin kuullut, että Idya alkaa herkästi ennakoida ratsastajan apuja. Tämä on aiheuttanut kahdenlaisia ongelmia: sitä, ettei ponitamma lopeta väistöä ajoissa sekä sitä, ettei se malta hidastaa askellustaan. Verryttelyssä saitte tehdä paljon erikokoisia ympyröitä ja voltteja, eikä Idyan taipumisessa tai apujen kuuntelussa ollut mitään moitteen sijaa. Ratsastit tammaa hyvin itsevarmasti ja tasaisesti, mitä ponineiti selvästi kaipasikin.

Hiljalleen aloititte sitten varsinaiset tehtävät. Aluksi tulitte käynnissä keskihalkaisijalle ja puolessa välissä, I:n kohdalla, aloitit vuorotellen väistöt oikealle ja vasemmalle. Vasen puoli oli Idyalle selvästi heikompi ja se sinnikkäästi jatkoi suoraan kävelyä muutaman ensimmäisen kerran. Oikealle sen sijaan väistö sujui hyvin, mutta sait todella selkeästi kertoa tammalle, milloin tehtävä päättyi. Parin yrityksen jälkeen alkoi pohkeenväistö luonnistua myös vasemmalle ja kiititkin ratsuasi hyvin onnistuneesta suorituksesta. Jatkoitte tätä samaa harjoitusta ravissa siten, että uran pitkät sivut tulitte keskiravia, jotta Idya pääsi kunnolla venyttämään jalkojaan. Pari kertaa ponilla oli vaikeuksia malttaa hidastaa riittävästi ennen pohkeenväistötehtävää, mutta hyvin sekin sujui kun vain jaksoit olla rauhallinen.

Avut menevät Idyalla kyllä hyvin läpi, mutta se alkoi myös herkästi heti uudelleen kyseenalaistaa niitä. Hieman se kuumuikin keskiravipätkissä, mutta eihän se aina huono asia ole. Nytkin se toi mukavasti lisää ryhtiä pohkeenväistöihin, jotka ravissa toimivat huomattavasti paremmin kuin käynnissä.

Laukkaa ehdimme työstää vain vähän tämän valmennuksen aikana, mutta siinä teillä ei paljoa hiottavaa olekaan. Idya kuunteli apuja hyvin ja tarkkaavaisesti, eikä se laukassa pyrkinyt ennakoimaan ollenkaan niin paljon. Teitte muutamia voltteja laukassa, tarkoituksena säätää askeleen pituutta niin lyhyeksi kuin mahdollista ja taas uralla venyttää askel mahdollisimman pitkäksi. Poni pidensikin askeltaan ja hakeutui hienosti eteen-alas, kun annoit sille riittävästi ohjaa. Tähän oli hyvä lopettaa varsinainen valmennus ja päästin teidät suorittamaan itsenäisesti loppuverryttelyä käynnissä ja ravissa.


23.06.2017: Päiväkirjamerkintä, kirjoittanut Crimis
Viimeaikoina olin ollut enemmän valmentamassa kuin itse hevosen selässä, mutta juuri ennen juhannusta tuli tämäkin epäkohta korjattua. Olin saanut vastuulleni parin Sorelin ponin liikutuksen, ja ensimmäisen ponin kanssa oli tarkoitus mennä maastoon. Siitä olikin aikaa, kun hoidettavani oli ollut PONI!

Ja toden totta, tämä poni oli niin ponimainen riiviö kuin ikinä vaan voi kuvitella. Jo karsinasta ponia hakiessani se pyöri ja hyöri ympyrää juuri sellaisella ilmeellä, kuin olisi sanonut: ”hähhähää, etpäs saa kiinni!” Henkäisin syvään, astuin päättäväisesti ponia päin ja tartuin sen päästä kiinni salamannopealla otteella. Poni irvisti, mutta antoi minun jotenkuten pujottaa riimun sen päähän.

”Kuules tytsy, mun kanssa ei tommonen käy alkuunkaan”, mutisin tammalle ja talutin sen käytävälle, johon sidoin sen kaksinpuolin kiinni. Etsin Idyan nimellä merkityn harjaboxin ja aloin sukia reippain vedoin. Onneksi juuri tänään ei ollut satanut, niin kimo poni tosiaan näytti kimolta. Kovin likainen se ei ollut, joten olimme pian valmiita. Kavioiden kanssa meni jokunen tovi, Idyalla kun oli inhottava tapa pamauttaa jalka alas muutaman sekunnin päästä sen nostamisesta. Kiroilin hiljaa mielessäni joka kerta, mutta nielin kiukkuni enkä alkanut mesoamaan ponille ääneen. Se tuskin olisi auttanut pätkääkään pienen tamman kanssa.

Pieni taistelunsa oli myös varusteiden laitto, mutta onneksi poni oli pieni eikä saanut päätään kovin korkealle, vaikka kovasti yrittikin. Voitonriemuisena kiinnitin remmejä Idyan tuhistessa tappiotaan. Taputin ponia kaulalle, puin kypärän ja lähdin taluttamaan sitä pihalle. Keli oli vähän viileämpi kuin ideaali kesäpäivä, mutta ainakaan ei satanut tai ollut myrskyisää tuulta – kuten viimepäivinä.

Lenkki itsessään sujui kohtalaisen mukavasti. Idya kyllä näki ties mitä vihreitä miehiä joka toisessa pusikossa ja oravat olivat ihan hirmuisen pelottavia sen mielestä, mutta jos niitä sivuhyppyjä ei lasketa.. Idya oli juuri sellainen poni, jota tykkäsin ratsastaa: eteenpäinpyrkivä ja omalla moottorilla liikkuva, eikä sen ratsastamiseen tarvinnut kuin pieniä apuja. Ja reippaan lenkin jälkeen olimme hetken sovussa, Idya puoliksi nuokkuen ja minä sitä leuan alta rapsuttaen. Loppujen lopuksi siis oikein mukava poni.


22.06.2017: Kouluvalmennus, kirjoittanut Lea H.
Idya oli jo ratsastajansa kanssa kävelemässä pitkin ohjin, kun saavuin Cadoganin kentälle. Alkuun kävimme yhdessä läpi muutamia juttuja ja sain pienen briiffauksen Idyan vahvuuksista ja heikkouksista. Jotta pääsin paremmin perille ratsukon työskentelystä, otin hommaa hieman haltuun jo alkuverryttelyissä. Ratsukko sai tehdä verryttelyssä vapaavalintaisia tehtäviä, mutta pyysin tekemään paljon siirtymisiä sekä askellajien sisällä että niiden välillä. Annoin pieniä vinkkejä siellä täällä ja huomautin tarvittavista asioista. Idyan ollessa rento ja kuuliainen sekä kaikki askellajit läpikäytyjä, annoin ratsukon ottaa hetken hengähdystauon.

Pikaisen tauon jälkeen jatkoimme valmennuksen ensimmäiseen tehtävään: lyhyellä sivulla tuli tehdä pohkeenväistöä siirtämällä takaosaa kentän sisälle, suoristaa ennen kulmaa, siirtyä raviin ja tehdä kokorataleikkaa, jolla tuli näyttää pätkä keskiravia. Ennen kulmaa taas siirtyminen perusravin kautta käyntiin ja jälleen lyhyellä sivulla pohkeenväistöä. Ohjeistin ratsastajaa vaihtamaan raipan aina tarvittaessa ulkokäteen, kun Idya oli aluksi hieman hidas pohkeenväistössä. Kun väistöt alkoivat sujua ongelmitta, aloin kiinnittämään enemmän huomiota ratsukon keskiraviin. Tässäkin ratsastajalta vaadin enemmän jämäkkyyttä ja tarvittaessa raipalla muistuttamista, jotta Idyan takajalat saataisiin vielä kunnolla alle ja töihin. Keskiravi parani paranemistaan, ja tamma tuli yhä pyöreämmäksi ja pehmeämmäksi, kun liike lähti nyt enemmän takapäästä.

Ennen laukkatyöskentelyä Idya sai hetken levähtää pitkin ohjin käynnissä. Laukassa jatkettiin edelleen kokorataleikkaa -mallilla: nyt halusin nähdä keskilaukkaa. Lävistäjän jälkeen ratsukon tuli kuitenkin jatkaa vaihtamatta laukkaa, toisin sanoen vastalaukassa, seuraava lyhyt sivu ja tehdä perään voltti käynnissä tai ravissa ennen uuden laukan nostamista. Idya kun oli jo ravissa saatu hyvin työskentelemään takaosallaan, lähti keskilaukka rullaamaan vain muutaman muistutuksen jälkeen. Vastalaukassa ratsastaja oli aluksi hieman hakusessa istuntansa kanssa, mutta kun ongelmaa saatiin korjattua, oli tammakin paljon tasapainoisempi.

Valmennus oli hyvä lopettaa hienoon suoritukseen. Ratsukko sai ottaa vielä ravia pidemmällä ohjalla, jotta Idya sai vielä hieman venytellä ennen käyntiin siirtymistä.Webdesign © Shady -- Ulkoasun kuvat © MBFoto.eu -- virtuaalitalli / A sim-game stable / virtuaalihevonen / a sim game horse