Etusivu Talli Ponit Kasvatus Kilpailut Sähköposti

Wyann Tottau

✝ 13.11.2019

       

VIR MVA Ch, KTK-I, KRJ-II, ERJ-I, VWY-II
Nimi Wyann Tottau Syntymäaika 11.01.2010 > 28v
Rotu Welsh mountain Rekisterinumero VH11-024-0026
Sukupuoli Ori Kasvattaja Juli  
Säkäkorkeus, väri 119cm, rautiaankimo Omistaja Sorel (VRL-00884)
Painotuslaji Yleispainotus (HeC / 60cm) Kotitalli Cadogan Ponies  
ikääntyy satunnaisesti     -     jalostuskäytössä

Wyann Tottau eli Toni on luonteeltaan melko orimainen poni. Se käyttäytyy toisinaan kuin sika, eikä osaa kunnioittaa ihmistä johtajanaan aivan kuten pitäisi. Orin ego osaa olla suurempi kuin kerrostalo, eikä herralle tunnu aina riittävän sekään, että näyttää kaikin mahdollisin keinoin ihmisen olevan johtaja. Kunhan orille saa kuitenkin selvät rajat vedettyä, se osaa käyttäytyä erittäinkin hienosti ja asiallisesti - mutta tähän vaaditaan paljon kärsivällisyyttä ja pitkiä pinnoja.

Hoitotilanteissa hieman äkäiseltä vaikuttava, itsepäinen ja haastava poni osaa hajottaa ihmisen hermoja enemmän kuin mikään muu. Tonille on silkka mahdottomuus seisoa paikallaan harjauksen ajan - se pyrkii jatkuvasti touhottamaan milloin mitäkin. Yleisin orin kepponen taitanee olla se, että se yrittää väkipakolla karata karsinastaan leikkimällä lukkoseppää. Käytävällä harjatessa se sen sijaan näprää kiinni ollessaan riimunnaruja, josko ne irtoaisivat ja herra pääsisi vipeltämään karkuun minkä kankuistaan pääsee. Mikäli Tonilla ei kuitenkaan ole mahdollisuutta moiseen, eli hoitaja on hirttänyt sen kiinni sen verran räväkästi, ori todennäköisesti luimistelee, leikkii hurjaa uhitellen hampaat vilkkuen tai steppailee muuten vain rauhattomasti tehden hoitajan tehtävistä mahdollisimman vaikeaa. Komennus yleensä tehoaa - hetkellisesti. Kunhan Toni on huomannut hoitajansa verenpaineen taas laskeutuneen, se aloittaa typerän koheltamisen uudelleen - ja sama oravanpyörä jatkuu niin pitkään, että riimunnarun soljet putoavat lattialle ja ori tietää pääsevänsä joko hommiin tai johonkin muualle.

Harjauksesta Toni kuitenkin nauttii ja osaa kyllä ottaa ilon irti esimerkiksi kumisualla pyörittelystä tai hoitajansa rapsuttelusta - vaikka se ei osaakaan sitä näyttää heiluessaan kuin väkkärä hoitajansa ärsytykseksi. Kavioiden nostossa Toni osaa kuitenkin olla varsinainen känkkäränkkä. Se ei todellakaan voi ymmärtää, miksi sen jalkoja pitäisi sörkkiä epämääräisellä rautatikulla, joten jos se saisi päättää, se ei todellakaan nostaisi jalkojaan ikinä hoitajalleen. Varsinainen operaatio onkin sitten nimenomaan kavioiden puhdistus, mikä kuitenkin yleensä onnistuu, kunhan hoitajalla on tarpeeksi pitkät piuhat ja kärsivällisyyttä.

Taluttaessa Toni on yleensä aivan omissa maailmoissaan. Se ei tajua millään tasolla, että narun päässä roikkuu jokin, jota kutsutaan ihmiseksi. Ori näkee ainoastaan itsensä ja kaiken sen, mitä ympäristössä tapahtuu - erityisesti jos se liittyy tammoihin. Orimaiset piirteet tulevatkin erityisen selkeästi esille Tonia taluttaessa, sillä tämä pieni herrasmies tahtoisi näyttää aina parhaat puolensa kauniille chickseille keikuttelemalla pöyhkeästi rintaansa, hörisemällä matalalla äänellä ja hyppelehtimällä epämääräisesti paikallaan, kuin tehden kuvankauniita valssiliikkeitä - ainakin näin orin mielestä. Taluttajalle saattaakin olla melkoinen seikkailu jo pelkästään tarha-talli-välimatka, jonka aikana Toni ehtii näkemään ainakin viisi tammaa - ja jokaiselle pitää tietysti näyttää nämä samat, upeat liikkeet. Siksi voisinkin jo näin heti kättelyssä suositella, että Tonia talutetaan ketjullisella riimunnarulla, tai mahdollisuuksien mukaan jopa suitsilla.

Toni on yleispainotteinen, joten siltä onnistuu noin käytännössä laji kuin laji. Tähän mennessä Tonia käytetään yleisimmin este - ja kouluratsastuksessa, mutta se on myös ajo-opetettu ja toimii valjakossa todella nöyrästi. Yleisesti ottaen ratsastaessa Toni osaa olla erittäin ihanteellinen - se on aivan kuin eri poni verrattuna siihen, miten se toimii käsiteltäessä. Se on nöyrä, kuuliainen ja rehellinen ratsastettava, joskin energiaa ja tahdonvoimaa siltä löytyy omastakin takaa toisinaan turhankin paljon. Eteenpäinajamista orin kanssa ei todellakaan tarvitse harrastaa, vaan lähinnä täytyy muistaa kuinka pidätteitä käytetään. Toni ei ole kovin herkkä avuille, mutta ei myöskään mikään kuuntelematon kovaluu - vaan päinvastoin erittäin mukava ratsastettava keskivertoisuutensa ansiosta. Sen askeleet ovat näyttävät ja pehmeät, joten niissä on mukavaa olla myös mukana ja ratsastaa. Ilmaiseksi ori ei anna mitään ratsastajalleen, mutta toimii kuitenkin, vaikka kaikki avut eivät menisikään aivan tismalleen kuten pitäisi. Aloittelijoille ori ei kuitenkaan sovellu missään tapauksessa, varsinkaan energisen luonteensa takia.

Kouluratsastuksessa Toni taitaa helpon tason liikkeet. Tässä lajissa Toni on hyvin kuuliainen, reipas ja tottelevainen. Se tekee parhaansa, vaikka ratsastaja mokaisikin, eikä niinkään kiinnitä huomiota siihen. Toni on erittäin hyvä opettamaan uusia asioita myös ratsastajalle, joskaan oikeaksi opetusponiksi se ei sovellukaan. Se nauttii siitä, että saa vääntää toinen toistaan vaikeampia asioita, eikä se hermostu, vaikkei hommat sujuisikaan ihan ensimmäisellä yrittämisellä. Esteratsastuksessa Toni on hyvin energinen ja tehokas. Se toimii pienillä, miltei huomaamattomilla avuilla ja kuuntelee ratsastajaansa joka sekunti tarkkaavaisena uusien apujen varalta. Esteradalla Toni taitaa nopeat ja tiukatkin käännökset ja liikkeet, eikä se hätkähdä erikoisimpiakaan esteitä. Se on erittäin varmajalkainen hypätessään, eikä kieltäydy esteeltä oikeastaan milloinkaan - vaikka ratsastajaa pelottaisi enemmän kuin ikinä. Toni hyppää tasaisesti ja reippaasti, yleensä melko voimakkaasti ja korkealla ilmavaralla. Sen hypyt saattavat aluksi tuntua melko pahalta ratsastajan osalta, mutta kun niissä tottuu istumaan mukana kyydissä ja myötäämään tarpeeksi, moiseen pomputteluun tottuu melko helposti.

Tiedot sukulaisista

i. Wyann Aros

wA, vkk, 120cm
yleispainotus
evm

ii. Wyann Mynegiad

wA, rtkm, 122cm
evm

iii. Wyann Stwffw

evm

iie. Llechwraidd Emily

evm

ie. Sefyll Wrth

wA, vkk, 119cm
evm

iei. Gwladweinyddion

evm

iee. Jungfrau

evm

e. Maintioli of Cam

wA, rtkm, 115cm
yleispainotus
evm

ei. Cam-I-Lawr

wA, rnkm, 114cm
evm

eii. Disteiniaid-I-Lawr

evm

eie. Drewi Amodi

evm

ee. Erys Brythwch

wA, rtkm, 117cm
evm

eei. Preiffion

evm

Llifeiri Haf

evm


i. Wyann Aros, voikko 120cm, todella näyttävä showponi briteistä. Luonteeltaan tulisielunen ja herkkä, kaukana lastenponin ihanuuksista. Wyann Aros on kantakirjattu I-palkinnolla eikä turhaan, ponilla on nimittäin aivan huikean upea rakenne! Etuosa on vahva missä on hyvät liittymät, kaula on sopivan pitkä ja lihaksikas. Runko on sopusuhtainen, selkä suora ja pitkä, takaosa vahva. Hyvä lautanen ja hännän korkeus. Jalat ovat suorat, hyvän pituiset sääret ja vuohiset. Liike on puhdasta ja suoraa. Kilpailuissa pärjännyt aluetasolla 60cm rataesteillä ja koulussa helppo B luokissa. Todella taitava ja näyttävä poni, joka on ollut haluttu jalostusori niinä kausina, kun ori oli tarjolla. Yllättävän pienellä tarjonnalla poniori oli, tiedä sitten johtuuko omistajista vai mistä. Terveyttä ja kuntoa kyllä hommaan riittäisi! Opetettu myös kärryjen eteen ja ori onkin toiminut tapahtumissa ajeluponina, muuten lasten poniksi tästä ei ole, mutta kun töistä on kyse, on myös ponin asenne toisenlainen. Showkilpailuissa Wyann Aros on tuttu näky. Se tunnetaan myös nimeltä, eikä vain upean värityksensä ansiosta.

ii. Wyann Mynegiad, rautiaankimo 122cm, on herrasmies luonteeltaan. Tämän orin kanssa voi touhuta kuka tahansa, eikä tarvitse pelätä, että poni tekisi mitään hölmöjä. Monet ihastuttanut poni on rakenteelta korrekti ja sopusuhtainen. Sillä on kaunis ilmeikäs pää, hyvä kaulan liittymä ja sopusuhtainen etuosa. Runko on pitkä, selkä sopivan pitkä mutta takakorkeutta on jonkin verran. Takaosa on sopivan lihaksikas ja ori käyttää takaosaansa liikkuessa todella hyvin. Jalat ovat siistit ja terveet, kaviot kauniin pyöreät ja hyvä luustoiset. Hieman lyhyt sääri. Edestä kauhoo vasemmalla jalalla enemmän, minkä huomaa aika herkästi. Wyann Mynegiad on kilpaillut enemmän kouluradoilla helppo C luokissa, kuin rataesteillä. Muutamia startteja löytyy 50cm rataesteiltä, mutta ponilla ei ole esteille innostunutta kuskia, joka veisi ponia eteenpäin. Wyann Mynegiad asustaa nykyään Irlannissa, suuressa ponisiittolassa. Enään ori ei ole käytettävissä tammoille, mutta siellä on tilaa nauttia eläkepäivistä isoilla laitumilla.

ie. Sefyll Wrth, voikko 119cm, on toiminut koko elämänsä siitostamman tehtävissä. Tamman suku on varsin mielenkiintoinen ja sinne on yhdistelty eri maiden vähemmän nimekkäitä, mutta hyvin menestyneitä ja tutkittuja yksilöitä. Sefyll Wrth on pitkänlinjan welsh kasvattajan niinsanottu tuotos. Tamma on kaunis kuin auringonkukka, joka on päässyt esittelemään upeaa ulkokuortaan näyttelyissä ja showkilpailuissa in hand- luokissa. Välillä yksin mutta useammin varsan kanssa. Sefyll Wrth hoitaa ja huoltaa varsansa loistavasti, siinä sivussa hoitanut myös muidenkin varsoja. Tähän mennessä tammalla on 7 jälkeläistä. Luolteentaan Sefyll Wrth on sympaattinen ja rauhallinen johtaja tamma. Se tulee kaikkien kanssa hyvin toimeen, mutta pomottaja nuoret saavat nopeasti todeta, että tälle kuningattarelle ei ryppyillä ja luulot otetaan heti kättelyssä pois. Sefyll Wrth asuu ja varsoo Walesissa. Nyt tammalla on ikää jo 19-vuotta, joten eiköhän hiljalleen tamma pääse nauttimaan eläkepäivistä.


e. Maintioli of Cam, rautiaankimo, 115cm, on pienen walesilaisen siittolan ylpeyden aiheita. Tamman suvun eteen on tehty vuosikymmeniä töitä ja kerta toisena jälkeen he ovat saaneet luotua vähintään II-palkinnon kantakirjaponeja. Rakenteeltaan Maintioli of Cam sopusuhtainen ja kaikinpuolin upea! Pää on siro ja ilmeikäs, niskan liittymä hyvä, sopivan vahva lihaksikas kaula, piirteetön säkä, pitkä lihaksikas selkä. Takaosa on vahva ja jalat terveet ja suorat. Ei minkäänlaisia virhe asentoja jaloissa. Monipuolinen tamma on aluksi toiminut vähäisessä kilpakäytössä rataesteillä 70cm luokissa ja koulua kokeiltu helppo B tasolle, toki kapasiteetti riittäisi helppo A:llekin, mutta ratsastaja uupuu joka veisi ponia eteenpäin. Kilpaponin ura ei ollut tärkein tehtävä, vaan jalostus, koska linjan täytyy jatkua. Maintioli of Cam on jättänyt jo kahdeksan varsaa, joista viisi on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja kaksi kakkospalkinnolla. Luonteelta Maintioli of Cam oli rauhallinen ja kiltti, joka hoitaa varsansa vahvalla äidin rakkaudella, joskus vähän liiankin hyvin.

ei. Cam-I-Lawr, ruunikonkimo, 114cm, edustaa kasvatusohjelmassa samaa suunnitelmaa - eli vahvaa kasvatustyötä tuoden maailmalle upeita käyttö ja näytösponeja - jotka tähtäävät kaikki kantakirjaan. Cam-I-Lawr on vahva runkoinen, uljas ja komea paketti. Se omaa vahvan oriluonteen ja on osittain raskas käsitellä. Se huutelee ja kovistelee vähän kaikkia, välillä jopa ihmisiä. Pienellä ponilla on todella suuri ego. Cam-I-Lawr ei ole kilpaillut, mutta toimii ratsuna kokeneilla ja aloittelijoillakin. Sen turhanpäiväiset hölmöilyt loppuvat, kun ratsastaja nousee selkään. Muista poneista täytyy silti pysyä kauempana, koska ori näyttää kyllä kaviotaan herkästi, jos liian lähelle pääsee. Cam-I-Lawr on kantakirjattu I-palkinnolla ja jättänyt yli neljäkymmentä jälkeläistä. Varsat on myyty ympäri maailmaa eri käyttötarkoituksiin.

ee. Erys Brythwch, rautiaankimo, 117cm, on siitostamma ja lastenponi. Tämän ponin elämä ei ole kovin vaativaa ollut, enemmän vain lasten hauskuuttamista ja syömistä, välillä vähän mammalomailua. Erys Brythwch on luonteeltaan todella rauhallinen ja säyseä. Kulkee hienosti myös kärryjen edessä ja kuljettaa pienet matkustajat turvallisesti. Erys Brythwch edustaa brittiläistä verta, joka herätti walesilaisen siittolan mielenkiinnon myöhemmin. Tamma myytiinkin kotiponin työtehtävistä jalostushommiin walesiin 12-vuotiaana. Varsonut viisi hienoa varsaa ja oli onni, että Erys Brythwch pääsi jatkamaan sukuaan, koska poneista on tullut todella hienoja käyttöponeja, jotka omaavat todella hyvä ja terveen rakenteen.

Jälkeläiset


♦ wm-t. Gwalch Celwydd s. 23.02.2011 emä. Outrageous Poise om. Juli Ch, KTK-II
♦ wm-t. Rhown Elwyn s. 13.09.2012 emä. Dryas Delight om. rebely
♦ wm-t. Rhown Gwenyth s. 18.09.2012 emä. Trinity Endless om. Elli L.
♦ wm-o. Cisco Kid HAH s. 10.04.2013 emä. Cassandra om. Sani
♦ wm-t. Cadogan Toreth s. 01.12.2016 emä. Trinity Endless om. Omppu KTK-I
♦ wm-o. Maldwyn Tadgh s. 17.01.2018 emä. Machynlleth Bridie om. Vibaja

Näyttelyt & saavutukset


♦ 02.10.2012: Lai'e Welsh - irtoSERT -- pt. Pulmu N.
♦ 01.09.2016: Loitsulähde - irtoSERT -- pt. Kati
♦ 15.12.2016: Cadogan Ponies - irtoSERT -- pt. Jannica
♦ 06.01.2017: Coedwig Welsh - MVA-SERT, BIS2 -- pt. Kati
♦ 06.04.2017: Loitsulähde - MVA-SERT, BIS4 -- pt. Kati

★ 14.12.2016: Cadogan Ponies - RCH -- 10 pistettä
★ 03.01.2017: Coedwig Welsh - RCH -- 10 pistettä
★ 03.02.2017: Cadogan Ponies - SW1 -- 40 pistettä

VIR MVA Ch- arvonimi myönnetty 5/2017
★ Ponikantakirjassa 12/2016 palkittu - KTK-I -- 20+20+20+20=80p.
★ KRJ-laatuarvostelu 6/2018 palkittu - KRJ-II -- 8,5+40+20+15+15=98,5p.
★ ERJ-laatuarvostelu 4/2019 palkittu - KRJ-I -- 7,5+40+20+20+15=102,5p.
★ VWY-laatuarvostelu 5/2019 palkittu - VWY-II -- 8+7+5+23+4=47p.

Kilpailusuoritukset


ERJ:n alaiset esteratsastuskilpailut
43 sijoitusta / 6 voittoa

22.04.12 - kutsu - 50cm - 3/17
24.04.12 - kutsu - 50cm - 1/20
17.05.12 - kutsu - 50cm - 5/40
16.07.12 - kutsu - 60cm - 6/50
18.07.12 - kutsu - 60cm - 4/50
04.08.12 - kutsu - 50cm - 4/40
25.09.12 - kutsu - 60cm - 2/23
01.10.12 - kutsu - 60cm - 4/40
04.10.12 - kutsu - 60cm - 3/40
08.10.12 - kutsu - 60cm - 2/40
16.02.13 - kutsu - 60cm - 2/30
18.02.13 - kutsu - 60cm - 2/30
22.02.13 - kutsu - 60cm - 4/40
05.03.13 - kutsu - 60cm - 3/40
09.03.13 - kutsu - 60cm - 1/40
09.03.13 - kutsu - 50cm - 2/40
10.03.13 - kutsu - 60cm - 6/40
03.04.13 - kutsu - 50cm - 3/30
05.04.13 - kutsu - 60cm - 1/30
16.04.13 - kutsu - 60cm - 2/60
10.05.13 - kutsu - 60cm - 3/24
13.05.13 - kutsu - 50cm - 3/24
10.08.13 - kutsu - 60cm - 2/9
13.08.13 - kutsu - 60cm - 1/9
03.10.13 - kutsu - 60cm - 3/50
04.10.13 - kutsu - 60cm - 1/50
06.10.13 - kutsu - 60cm - 5/50
30.01.14 - kutsu - 60cm - 6/48
03.02.14 - kutsu - 50cm - 5/30
09.02.14 - kutsu - 50cm - 3/30
11.02.14 - kutsu - 50cm - 2/30
24.02.14 - kutsu - 60cm - 2/30
24.02.14 - kutsu - 60cm - 4/40
25.02.14 - kutsu - 60cm - 6/40
01.03.14 - kutsu - 60cm - 2/30
01.03.14 - kutsu - 60cm - 3/40
02.03.14 - kutsu - 60cm - 2/40
02.03.14 - kutsu - 60cm - 4/45
03.03.14 - kutsu - 60cm - 3/30
06.03.14 - kutsu - 60cm - 1/40
06.03.14 - kutsu - 60cm - 2/45
07.03.14 - kutsu - 60cm - 6/40
08.03.14 - kutsu - 60cm - 6/40
KRJ:n alaiset kouluratsastuskilpailut
47 sijoitusta / 10 voittoa

22.04.12: kutsu - He C - 4/40
21.04.12 - kutsu - He C - 1/53
02.07.12 - kutsu - He C - 1/60
07.07.12 - kutsu - He C - 4/50
08.07.12 - kutsu - He C - 1/50
14.07.12 - kutsu - He C - 7/70
16.07.12 - kutsu - He C - 7/60
30.09.12 - kutsu - He C - 4/50
03.10.12 - kutsu - He C - 1/40
11.02.13 - kutsu - He C - 6/68
14.02.13 - kutsu - He C - 5/40
15.02.13 - kutsu - He C - 2/40
15.04.13 - kutsu - He C - 5/60
18.08.13 - kutsu - He C - 5/50
13.10.13 - kutsu - He C - 4/40
14.10.13 - kutsu - He C - 3/40
02.03.14 - kutsu - He C - 5/30
03.03.14 - kutsu - He C - 5/30
05.03.14 - kutsu - He C - 1/40
07.03.14 - kutsu - He C - 3/40
24.03.14 - kutsu - He C - 3/40
27.03.14 - kutsu - He C - 1/40
02.07.16 - kutsu - He C - 6/37
03.07.16 - kutsu - He C - 5/37
29.08.16 - kutsu - He C - 2/30
12.12.16 - kutsu - He C - 5/37
14.12.16 - kutsu - He C - 1/37
16.12.16 - kutsu - He C - 4/37
16.12.16 - kutsu - He C - 1/35
19.12.16 - kutsu - He C - 1/37
20.12.16 - kutsu - He C - 6/37
21.12.16 - kutsu - He C - 2/30
23.12.16 - kutsu - He C - 3/37
23.12.16 - kutsu - He C - 2/40
26.12.16 - kutsu - He C - 2/40
13.01.17 - kutsu - He C - 2/30
14.01.17 - kutsu - He C - 5/30
17.01.17 - kutsu - He C - 4/30
17.01.17 - kutsu - He C - 4/69
23.01.17 - kutsu - He C - 3/30
18.01.17 - kutsu - He C - 1/30
20.01.17 - kutsu - He C - 3/40
23.01.17 - kutsu - He C - 5/30
25.01.17 - kutsu - He C - 5/30
23.02.17 - kutsu - He C - 6/40
24.02.17 - kutsu - He C - 3/40
01.03.17 - kutsu - He C - 6/40
Show Pony Circuit
Katso ponin tuloksia SPC-tunnukselta (SPC-SR2-1351)

   

Päiväkirja & valmennukset


12.03.2018: Tonin eläkeläisterveiset - kirjoittanut Sorel
Toni on saanut jo muutaman vuoden nauttia rauhallisesta meiningistä meidän viereisellä pikkutallilla. Vuokrasimme Tonin kahdelle nuorelle tytölle, jotka ovat meidän tallilla käynyt poneja liikuttelemassa jo ikuisuuden. Toni kaipaa liikuntaa ja tytöt ovat saaneet riemukkaasti huolehtia herran liikutuksesta ja mikä parasta, Toni on saanut toimia enemmän kärryponina! Ori on pysynyt hyvin terveenä ja voimissaan. Kärryttelyä on lisätty viikottain, koska valmistautuminen viimeiseen jalostuskauteen on alkanut. Toni on käytettävissä tulevana kesänä viimeisen kerran, joten nyt on tammojen omistajien hyvä hetki herätä ja miettiä astutuskuviot järkevästi.


25.05.2017: Vihdoin muotovalio! - kirjoittanut Sorel
Tätä päivää on odotettu, koska se on ollut niin pitkään, niin lähellä. Näyttelyissä ori on pärjännyt mainiosti mutta välillä ponin puupäisyys on meinannut haitata harrastusta. Tuomarit eivät hirveästi panosta poniin, joka sooloilee jatkuvasti minkä ehtii. Loitsulähteen näyttelyistä Toni kalasti itselleen viimeisen puuttuvan muotovalio- sertinsä, joten heti kotiin päästyäni arvonimihakemusta menemään ja odottamaan. Tänään saimme ilon postia, koska Toni on nyt virallisesti muotovalio!


03.04.2016: Kouluvalmennus - kirjoittanut Sorel
Saaran vapaapäivä kului todella kivasti työntouhussa Tonin ratsailla. Tänään oli vuorossa kouluvalmennus, tai enemmänkin tahdoin seurata ratsukon tekemisiä ja puuttua mahdollisiin tilanteisiin. Kilpailukausi on aivan nurkan takana, joten nyt on hyvä hetki saada kaikki kohdat hiottua huolellisesti. Saara saapui maneesiin ja minä olin jo etukäteen tullut nauttimaan kahvia kaikessa hiljaisuudessa. Toni käveli Saaran vieressä todella upean näköisesti. Tätä ponia ei voi kuin ihailla - vaikka se on välillä täysi aasi ja koheli! Saara nousi satulaan ja annoin ratsukolle tehtäväksi tehdä alkuveryttelyn omatoimisesti, minä saan seurata ja nauttia kahvistani. Saara otti heti ohjat käteen ja teki asetusharjoituksia ympyrällä sisälle ja ulos. Poni reagoi hyvin pohkeeseen heti alusta lähtien. Ympyrällä Saara kehoitti ponia siirtämään takaosaa muutaman askeleen ympyrän niinsanotuissa kulmissa. Vasen kierros oli vähän kankeampi. Ratsukko jatkoi koko uralla ja pitkillä suorilla tekivät avoa ja sulkua - ne Toni osaa todella upeasti! Jouduin muutamaan otteeseen huomauttamaan Saaran istunnasta sekä käsistä. Helposti kädet hakeutuvat turhan alas harjaa kohti, vaikka ne täytyisi pitää yhdeksänkymmenen asteen kulmassa ja pitää paikoillaan. Ryhti oli välillä turhan eteen nojaava ja välillä vähän takakeno asento. Nuo asennot vaikuttavat ponin liikkumiseen heti, joten Saaran täytyy olla skarppina kilpailuita ajatellen! Ravissa tempo oli hyvä. Saaran täytyy uskaltaa ratsastaa enemmän eteenpäin mutta tämä ei aina tarkoita sitä, että vauhti kasvaa. Toni toimii paremmin kun sitä uskaltaa ratsastaa enemmän eteen. Etuosa toimii näin aktiivisemmin ja paremmalla näyttävyydellä, koska ponilla on todella näyttävät ja lennokkaat liikkeet. Laukka pyörii hyvin, mutta myös tässä saisi uskaltaa ratsastaa eteenpäin. Saaran täytyy keskittyä oman keho käyttämiseen ja varsinkin Tonilla on tärkeää, että painoapuja hyödynnetään parhaalla mahdollisella tavalla. Suusta nyppiminen ja ohjissa roikkuminen on tälle ponille täyttä tuskaa. Väistöt sujuvat hyvin, vasempaan suuntaan meno oli vähän tasoltaan heikompaa ja kankeampaa. Ponilla on hyvä meininki, teki se mitä tahansa. Ratsastaja saa todellakin nauttia kyydistä, koska Toni on todella taitava ja osaava poni kaikinpuolin, oli laji mikä tahansa!


13.06.2016: Estevalmennus - kirjoittanut Sorel
Saara oli halunnut valmentautua Tonilla, koska ponin vauhti on ollut holtitonta kilpailuissa. Halusimme saada ponin taas kontrolliin tulevia koitoksia varten. Minä olin luvannut hoitaa valmentajan pestin ja Saara kilpailemisen. Oli tiistai varhainen aamu. Tallityöt oli saatu tehtyä ja Saara oli kentällä jo lämmittelemässä Tonia. Ratsukko ravasi virkeällä askeleella kaviouralla tehden voltteja ja pieniä väistöjä. Toni täytyi ratsastaa läpi hyvin, ennen esteille siirtymistä. Saara ratsasti kiemuroita, teki asettelu harjoituksia, väistöjä, avoja ja sulkuja. Laukassa haettiin sopiva tempo ja pidettiin huoli, että koko kone toimi, eikä takapää tee yhtään heikommin töitä kuin etupää. Kun Saaran mielestä tuntuma alkoi olemaan hyvä, rakensin yhden esteen kokeeksi. Pystyesteen korkeus oli noin 50cm, eli kohtalaisen helppo este. Toni alkoi välittömästi ottaa kierroksia ensimmäisen ylityksen jälkeen. Esteelle lähestyessä imu oli niin kova, että askellus ei osunut täysin oikein ja hyppy tapahtui liian kaukaa. Puomi ei pudonnut, mutta kun tietää ponin pystyvän parempaankin. Seuraava lähestyminen tehtiin niin, että Saara teki pienen voltin ennen esteen suoraa. Siinä kiihdytys jäi lyhyemmäksi ja se ainakin näytti toimivan. Muutaman puhtaan suorituksen jälkeen rakensin saman korkuisen sarjan. Jätimme pienen voltin pois ja taas näki jo kauas, että ponin vauhti kasvoi muutamalla viimeisellä askeleella. Tämän hölmöyden kun saa kitkettyä pois, saadaan kilparadoille taas tasainen hyvä suorittaja. Saara sai tehdä todella töitä, että se sai ponin vauhdin hallittua. Saaran täytyi olla kaksi sekuntia ponia edellä toiminnoissaan. Kun sarja suoritettiin kaksi kertaa puhtaasti, tein kentälle vielä kaksi estettä ja nyt heillä oli edessä hurja neljän esteen rata tehtävänä. Ensin pysty, sitten kaarteen kautta lyhyellä etäisyydellä sarja, trippeli sekä viimeiseksi okseri. Toni suoritti radan hyvin ja nyt Saarakin sai ponin maltin pidettyä, eikä Toni ottanut niitä vauhdikkaita askeleita ennen estettä ja lähestymisissä askeleet osuivat hyvin kohdilleen. Hienoa! Tästä olisi hyvä jatkaa eteenpäin ja yrittää vain olla sen kaksi sekuntia ponin ajatuksia edellä. Eikä saa antaa sitä ryöstämisen mahdollisuutta.


21.07.2016: Päiväkirjamerkintä - kirjoittanut Sorel
Perinteinen ihana työtäyteinen sunnuntai ja mitä minä teen päivän päätteeksi? Metsästän puolituntia valkoista ponioria laitumelta siinä toivossa, että pääsisimme pitkästä aikaa viettämään myös yhteistä aikaa. Toni mennä tömisteli tyytyväisenä minua karkuun - vaikka olin jo käyttänyt viimeisen oljenkorteni, eli kauraämpärin! Epätoivon hikikarpalot alkoivat valua ohimoilleni. Tallityttö Saara saapui paikalle auttamaan metsästyksessä, eikä mennyt kuin muutama minuutti, kun Toni oli jo Saaran kauraämpärillä tyytyväisenä syömässä. Joko tämä poni todella tekee minulle tahallaan kiusaa, tai sitten minulla alkaa olla tämän kanssa vilkas mielikuvitus...

Talutin energisen ponin talliin ja käänsin ponin käytävälle. Harjapakki oli jo valmiiksi haettu, samoin juoksutustavarat. Tänään olin ajatellut mennä maneesille vähän juoksuttamaan pientä poniani. Ratsastaen yhteinen touhuaminen ei onnistu, mutta onneksi voimme keksiä kaikkea muuta kivaa. Toni kaaputti kaviolla betonilattiaa levottomasti - aloin epäillä, että poni imee minun väsymyksen ja stressin itseensä ja siksi käyttäytyy näin. Kuka sen tietää? Valkoinen poni oli kaikkea muuta kuin valkoinen. Toni on varsin taitava sotkia ja se löytää hienosti laitumen mutaisimman kohdan ja pyörittää itseään siinä useasti päivässä. Nyt en jaksanut alkaa panostaa, vaan harjasin huolellisesti vain mahavyön paikan ja pään. Lähdin taluttamaan ponia maneesiin.

Kun astuimme maneesin ovista sisälle, Toni ampaisi hirmuiseen vauhtiin aivan yllättäen, enkä ehtinyt reagoida tilanteeseen mitenkään. Käsissäni oli kuitenkin pitkä juoksutusliina, joten poni ei kauas ilman minua päässyt vaikka naru käsistä lipesikin. Maneesi oli täysin tyhjä ja saimme kaikessa rauhassa tehdä juttujamme. Toni on tottunut juoksuttamiseen ja homma on sille helppoa. Ei paljon neuvoa tarvinut antaa, kun pyysin ponia kulkemaan käyntiä ympyrällä. Seisoin piiskani kanssa keskellä ja pidin vain narusta kiinni - Toni oli todella rento ja rauhallinen nyt. Ehkä ylimääräinen virta tuli purettua jo laitumella ja sisällä tallissa hölmöillessä... Pyysin ponin raviin. Seurasin sen tasaisia ja näyttäviä askelia. Vahva harja hulmusi kauniisti ravissa - siinä oli varsin upea eläin! Joskus on hyvä itsekin pysähtyä ja miettiä, minkälaisia kultakimpaleita sitä oikeasti omistaakaan! Laukalle siirtyessä Toni antoi muutaman äänitehostetuin varusteltun pukkisarjan. Minä nauroin kun pikkuinen näytti rodeoponin oppejaan. Onneksi se ei tämmöistä tee ratsastaja selässä. Kun Toni oli laukannut kumpaankin suuntaan, teimme siirtymisharjoituksia. Aluksi käynnistä raviin, muutama askel ravia ja siitä lasku käyntiin. Aikoinaan kun tätä aloimme harjoitella, onnistumiset olivat täyden työn ja tuskan takana. Tonin oli jotenkin vaikea tajuta, mitä siltä pyydettiin, vaikka kuinka selkeillä avuilla ja neuvoilla sitä yritin viedä eteenpäin. Jokainen kerta, kun pyysin hidastamaan vauhtia, poni kääntyi koko kropallansa minua kohti keskelle ja seisoa tönötti siinä. Pitkään saimme harjoitella, että tempojen vaihtelu alkoi sujumaan ja nytkin Toni askelsi kuin vanha tekijä!

Loppuun vaihdoin ponille riimun-narun ja jätin juoksutusliinan pois. Teimme muutamia perus maastakäsin työskentelyn harjoitteita. Seisoin Tonin edessä ja lähdin kävelemään kauempaa kuin ympyrän puolikasta ponin kylkeä kohti. Toni tiesi mitä teen, joten osasi reagoida oikein, eli kääntyä minua kohti. Tätä toistoa teimme muutamia kertoja kummallekin puolelle. Sitten kokeiltiin, onko peruuttaminen hallussa. Menin ponin lavan kohdalle ja raipalla naputin eteeni maahan ja lähdin peruuttamaan ja kyllä, Toni teki pyydetyn. Teimme aikoinaan paljon Tonin kanssa maastakäsin harjoituksia. Toni oli ensimmäinen welshini, joten intoa ja aikaa riitti niin paljon, että ehdimme hyvin touhuta kaikenlaista! Näitä asioita touhutessa muistuu ne vanhan ihanat ajat mieleen!


Webdesign © Shady -- Ulkoasun kuvat © MBFoto.eu -- virtuaalitalli / A sim-game stable / virtuaalihevonen / a sim game horse