http://web.archive.org/web/20170112130154/http://www.huvituksen.net/muistot/Hilun_taiga.htm

Hilun Taiga

20.08.2007 - 21.08.2016

ERJ-I, SLA-II
Virallinen nimi: Hilun Taiga Sukupuoli: Tamma
Rotu: Suomenhevonen Säkäkorkeus, väri: 157cm, klm
Syntynyt: 20.08.2007 VH-tunnus: VH11-018-0695
Painotus: Estepainotteinen Koulutustaso: 110cm
Kasvattaja: Sorel / Huvitus Omistaja: Sorel / Huvitus

Saavutukset

♦ ERJ:n laatuarvostelu 7/2016 - ERJ-I -- 7,5+42+18+20+15=102,5p.
♦ Sh laatuarvostelu 8/2016 - SLA-II -- 16(4-8-4)+20+18+20+9=83p.


Sukutaulu

i. Huvi-Viikari evm
  sh, rn, 159cm
  estepainotus
ii. Riivarin Poika evm
  sh, rn, 157cm
iii. Noiduttu evm
iie. Virinätär evm
ie. Sateen Viilettäjä evm
  sh, prn, 155cm
iei. Taivaan Romi evm
iee. Hiljatar evm
e. Yön-Tunturitar evm
  sh, mrn, 158cm
  estepainotus
ei. Lumi-Hurmuri evm
  sh, vrt, 158cm
eii. Hurrikaani evm
eie. Hilu Venla evm
ee. Haikeuden Sumuevm
  sh, m, 156cm
eei. Hallan Rimpaus evm
eee. Juliaana Rok evm

i. Huvi-Viikari: Orin ulkokuori ei jätä ketään kylmäksi. Upean rakenteensa ansiosta ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle ja saavutuksista löytyy myös muotovalio titteli. Tämä ei vielä riitä, sillä Viikarilla on uskomaton pitkä ja tuuhea harja, joka hurmaa kaikki! Vuoden 2010 suosituimpiin jalostusoreihin kuuluva Viikari on tehnyt hyvää näyttöä 90cm rataesteillä. Hyppytekniikka on ehkä hieman omaperäinen, mutta toimiva. Nykyisin ori nauttii jalostusorin tehtävistä pohjanmaalla. Luonteeltaan Viikari on todellinen herrasmies, joka ei turhista hätiköi. Erittäin upean tapaus, joka on periyttänyt jälkeläisilleen hyvää rakennetta, kätevää hyppytekniikkaa sekä selväpäisyyttä. Parille jälkeläiselle on periytynyt ehkä kaikkien toivoma, uskomaton harja.

ii. Riivarin Poika: Ruunikko komistus oli loistava estetykki metrin radoilla. Orilla kokeiltiin myös koulua ja maastoesteitä, eikä toki huonolla menestyksellä. Riivari ei ollut luonteeltaan se kaikista rauhallisin hevonen. Tammoille pitää perinteisesti pitää kunnon seremonia ja hoitajien hermoja kokeilla. Vain kaksi ihmistä kilpailivat tällä orilla. Heillä yksinkertaisesti oli yhteinen sävel. Muutamia muitakin ratsastajia olisi ollut valmiina kilpailemaan mutta Riivari ei heitä selkäänsä huolinut. Jälkeläisiä ori on jättänyt liki parikymmentä kappaletta. Rakenteeltaan Riivari oli sopusuhtainen mutta jalka-asennoissa olisi varmasti tullut huomautusta. Ori ei koskaan ollut urheilullisessa kunnossa, vaikka hyviä sijoituksia ja voittoja ori saavuttikin. Heinämaha kulki tunnollisesti mukana viimeiseen asti. Riivari jouduttiin lopettamaan 17-vuotiaana jatkuvien jalkaongelmien takia.

iii. Noiduttu: Vauhdikas luonteinen ja liikkeinen hevonen, joka tarvii todella päättäväisen ihmisen vierelleen. Orin tulevaisuus piti olla raviradoilla, mutta 4-vuotiaana omistaja joutui tekemään ratkaisevan päätöksen ja päätti myydä hevosen ratsuksi. Orilla riitti vauhti mutta herkistyi liian usein laukalle. Suomenhevosia kasvattava nainen halusi hevosen itselleen, edes pienenä haasteena. Hän aikoi tehdä orista täydellisen ratsun ja vieläpä kilpailla! Ja niin hän tekikin. Noidutusta tuli kelpo yleisratsu, jolla kilpailtiin helppo B tasolla koulua ja rataesteitä loikittiin 80cm luokissa. Hevosen liikkeet olivat jotain todella kaunista katsottavaa ja niistä monesti tuomarit mainitsivatkin. Noidutulla ei ole kuin viisi jälkeläistä. Ori jouduttiin lopettamaan 29-vuotiaana, joka on ihmeellisen upea ikä, kun ajattelee hevosen elämänsä aikana tehtyjä suorituksia.

iie. Virinätär: Punaruunikko yleistaituri, joka on niittänyt menestystä 80cm esteradoilla, helppo B kouluradoilla ja maastoesteillä helpoissa luokissa. Luonteeltaan sähäkkä, menevä ja temperamenttinen. Kantakirjattu toiselle palkinnolle. Virinätär on ollut varsasta asti yhdellä omistajalla, jolta löytyy kahdenkymmenenvuoden kokemus kilparatsastuksesta. Virinätär on päässyt varsasta asti parhaaseen oppiin ja sen näkee myös sijoituksista ja palkintokaapista.

ie. Sateen Viilettäjä: Pienikokoinen mutta kovapäinen suorittaja. Toiminut nuoren omistajansa hupiratsuna ja muutamissa estekilpailuissa tamma on käyty. Sateen Viilettäjä on jo melkein kahdenkymmenen ja varsoja löytyy viisi kappaletta. Sateen Viilettäjä on asunut ikänsä samalla tallilla saman omistajansa kanssa. Kapasiteettia löytyisi enemmänkin kilpailuihin mutta ikänsä puolesta tamma siirtyy pian eläkkeelle.

iei. Taivaan Romi: On massiivinen ja vahva rakenteinen maalaistilan asukki. Tallissa asuu vain viisi hevosta ja näitä pyörittää naiskaksikko. Kilpailuissa Romi on käynyt vain muutaman kerran, eikä suurempaa menesystä ole tullut. Taivaan Romi on toiminut pitäjänsä työhevosena eri tehtävissä. Heinäpaalit on haettu Romin avulla ja pellot kynnetty. Romi ruunattiin kymmenvuotiaana ja ori kerkesi jättämään kaksi jälkeläistä.

iee. Hiljatar: Kuvankaunis liinakko kaunotar, jota on kutsuttu kauniiksi suomenhevoseksi. Kohtuu pieni mutta ketterä ja näyttävä liikkeinen yleistaituri. On kilpaillut seurakilpailuissa esteillä ja koulussa. Symppis ja rauhallinen pakkaus. Nykyään vaikuttaa ratsastuskoulussa pienten ratsastajanalkujen apurina.

-------------------------------------


e. Yön-Tunturitar: Tumma ja tulinen kaunotar, omistajansa silmäterä. Yön-Tunturitar on vaihtanut omistajaa nuorena muutamia kertoja, sopivaa kotia vain ei löytynyt. Lopulta eräs nuorehko nainen ihastui tummaan tammaan ja oli valmis tekemään suuren työn, että saisi tästä hevosesta itselleen luotto kilpakumppanin. Kovapäinen tamma pisti omistajansa monta kertaa koville mutta lopulta tarina sai kauniin lopun ja yhteistyö alkoi sujumaan. Yön-Tunturittaresta saavutti alue ja seuratasolla metrin luokista monia voittoja ja sijoituksia. Hevosen hyppytekniikka oli laadukasta ja liikkeet loistavia. Vanhemmalla iällä Yön-Tunturitar kantakirjattiin toisella palkinnolla ja muutamista näyttelyistä on tullut paljon kehuja rakenteesta. Luonne ei helpoin ole mutta hevosen taidot antavat siinä paljon anteeksi.

ei. Lumi-Hurmuri: Vaaleanrautias tukkajumala hurmaa kaikki vahva ja tuuhean harjansa ansiosta. Ori on ehkä hieman haltijahevosen näköinen. Lumi-Hurmuri on hurmannut monet hevosharrastajat kilparadoilla. Esteitä ori on loikkinut 80cm luokissa monia startteja pitkin Suomea. Koulua ori on taitanut helppo B tasolla mutta ei montaa kertaa ole kilpaillut. Lumi-Hurmuri oli muutamia vuosia takaperin erittäin suosittu jalostusori. Se on kantakirjattu ykköspalkinnolla ja ori on periyttänyt vahvoja jouhia, kuuliaisuutta, hyvää hyppytekniikkaa sekä vahvaa takaosaa. Orilta löytyy yli sata jälkeläistä.

eii. Hurrikaani: Pienen tytön unelma tuli toteen, kun hänen isänsä osti tytölleen 12-vuotiaan laatuorin suoraan kasvattajaltaan. Hurrikaani on käsiteltäessä herrasmies ja rauhallinen, ratsuna vauhdikas ja erittäin kyvykäs ratsu. Ori taitaa esteet ja koulun erinomaisesti ja liikkeet ovat näyttävät ja puhtaat. Hurrikaani on kilpaillut esteillä ja koulussa maineikkaissakin luokissa hyvin sijoittuen. Pienen tytön nimi oli hyvin pian koko Suomen hevosharrastajien tiedossa. Hurrikaani oli haluttu ori siitoskäytössä ja tytön perhe nettosi hevosella hyvän tilin. Toki ori oli loistava jalostushevonen ja jälkeläiset ovat olleet pääosin terveitä ja kilpailleet eri painotuslajeissa.

eie. Hilu Venla: Oli alkujaan kyvykäs esteratsu, jolla kilpailtiin metrin luokissa. Omistaja kuitenkin kyllästyi hevoseensa ja tämän diivamaiseen luonteeseen ja myi tamman pullaponiksi perheelle. Tamma ei toiminut luonteensa takia sielläkään ja lopulta tamma myytiin pienelle valjakkotallille. Siellä tamma sai uuden uran valjakkohevosena ja se oli Hilu Venlan pelastus. Hilu Venlasta tuli vaativan luokan valjakkohevonen, joka niitti mainetta ja kunniaa valjakkoradoilla. Nykyään tamma on eläkkeellä ja on jättänyt neljä tervettä ja toimivaa jälkeläistä maailmaan.

ee. Haikeuden Sumu: Yleispainotteinen käyttöratsu, joka asuu suurella ratsastuskoululla. Tamma toimii eri tasoisten ratsastajien luottoratsuna ja välillä ratsastuskoulun oppilaat kiertävät erilaisissa kilpailuissa tallin hevosilla. Haikeuden Sumu on aina kuulunut suosituimpien kilparatsujen joukkoon eri lajeissa. Kilpailuissa hevonen on hyvin pärjännyt, toisaalta harmi ettei maineikkaisiin kilpailuihin ole päässyt koska kapasiteettia ja taitoa riittäisi... Haikeuden Sumu on luonteeltaan rauhallinen, miellyttämisenhaluinen ja reilu. Jälkeläisiä Haikeuden Sumulla on vain yksi. Tammalla kilpaillaan satunnaisesti edelleen ja ratsastuskoulun asiakkaat ovat aina mielellään oppimassa Sumun kanssa uusia juttuja.

eei. Hallan Rimpaus: Kovapäinen ori oli nuorena täysipäiväinen ravuri 7-vuotiaaksi asti, kunnes orin omistajat totesivat, ettei tämä laukkaherkkä hevonen sovi ravuriksi. Hallan Rimpaus juoksi ennätyksensä 29,6aly, eikä tuo aika ole huono ollenkaan. Liian herkästi ori vain nosti laukalle. Hallan Rimpaus myytiin yksityiselle tallille, jossa se toimi tallilaisten hupiratsuna kentällä ja maastossa. Edelleenkin hevonen valjastetaan kärryjen eteen ja se tuo mukavaa monipuolisuutta arkeen. Hallan Rimpauksella on kahdeksan jälkeläistä.

eee. Juliaana Rok: Pienen ratsastuskoulun yksityinen asukas, joka kilpailee niin raveissa kuin esteradoillakin. Tamman omistaja ei ole liian suurista haaveileva nainen, vaan hauskuuden ja monipuolisuuden nimissä kilpailuttaa tammaa ratsuna ja ravurina. Ihme kyllä, hevonen ei herkästi raveissa nosta laukkaa vaikka voisi luulla niin. Juliaana Rok ennätys on 34,7ake. Esteitä tammalla on kilpailtu 70cm luokissa. Jälkeläisiä Juliaana Rokilla ei ole kuin kaksi.


Jälkeläiset

t. Huvin Tukkasekaisin s. 25.03.2011 isä. Vitsin Vonkaaja
o. Huvin Viljami s. 15.09.2011 isä. Lysti-Vinski KTK-III
t. Huvin Tuike s. 18.02.2013 isä. Taureeni KTK-II
o. Huvin Jaakko s. 15.03.2012 isä. Kesän Pölypoika
t. Huvin Hiprakka s. 15.09.2012 isä. Koijjari
t. Huvin Hulda s. 25.07.2013 isä. Kesän Pölypoika
t. Armaan Tinapilli s. 23.03.2014 isä. Riskin Hemmo
o. Huvin Tornado s. 03.02.2016 isä. Taureeni KTK-II


Kilpailukalenteri

» ERJ:n estekilpailut:
53 sijoitusta / 12 voittoa / 2 Cup-sijoitusta

12.09.2010: Cornir - 100cm -- 1/40
12.09.2010: Kk Bailador - 100cm -- 2/100
14.09.2010: Cornir - 60cm -- 5/40
16.09.2010: Jewel Ponies - 70cm -- 7/100
20.09.2010: ERJ-Cup - 40-50cm -- 1/140
26.01.2011: Glamour - 50cm -- 2/40
26.01.2011: Glamour - 50cm -- 1/40
27.01.2011: Hankivaara - 80cm -- 4/43
28.01.2011: Duren - 100cm -- 3/30
21.02.2011: Korge Hobused - 100cm -- 4/30
26.02.2011: Korge Hobused - 100cm -- 5/30
02.03.2011: Blip Ponies - 80cm -- 3/30
03.03.2011: Blip Ponies - 80cm -- 1/30
16.03.2011: Viehättävä - 80cm -- 4/50
26.03.2011: KK Bailador - 100cm -- 1/59
23.01.2012: Stecker - 80cm -- 1/30
24.01.2012: Jewel Ponies - 100cm -- 2/45
26.01.2012: Katvusto - 100cm -- 4/50
27.01.2012: Hiprakka - 100cm -- 4/50
28.01.2012: Rhonwen - 100cm -- 4/40
29.01.2012: Koston Sh - 100cm -- 1/50
29.01.2012: Koston Sh - 110cm -- 7/50
30.01.2012: Rhonwen - 110cm -- 4/40
30.01.2012: Katvusto - 100cm -- 1/50
31.01.2012: Rhonwen - 110cm -- 1/40
01.02.2012: Hiprakka - 110cm -- 4/50
01.02.2012: Lumivuo - 110cm -- 4/50
02.02.2012: Moondance - 100cm -- 2/50
02.02.2012: Rhonwen - 100cm -- 5/40
03.02.2012: Koston Sh - 110cm -- 5/50
03.02.2012: Lumivuo - 110cm -- 6/50
05.02.2012: Hiprakka - 110cm -- 4/50
07.02.2012: Vitry - 100cm -- 9/82
12.02.2012: SLC Ponies - 110cm -- 1/40
14.02.2012: Naquila - 110cm -- 3/60
21.02.2012: Zuruck - 110cm -- 5/50
28.02.2012: Rhonwen - 110cm -- 5/40
01.03.2012: Rhonwen - 110cm -- 3/40
02.03.2012: Rhonwen - 110cm -- 2/40
05.03.2012: Rhonwen - 110cm -- 5/40
16.03.2012: K Kard - 110cm -- 4/100
19.03.2012: Minion - 110cm -- 1/30
21.03.2012: Minion - 110cm -- 4/30
22.03.2012: Dark Side - 110cm -- 5/30
22.03.2012: Arcadia - 110cm -- 3/60
23.03.2012: Dark Side - 100cm -- 2/30
26.03.2012: Rhonwen - 110cm -- 2/40
27.03.2012: Pyrr WB's - 110cm -- 2/80
28.03.2012: Rhonwen - 110cm -- 5/40
31.03.2012: ERJ-Cup - 110cm -- 4/249
02.04.2012: Naquila - 110cm -- 3/40
02.04.2012: Apinaliiga - 110cm -- 5/30
04.04.2012: Apinaliiga - 110cm -- 1/30


» VSHK:n estekilpailut:
16 sijoitusta / 2 voittoa

29.01.2011: Huvitus - 60cm -- 6/36
29.01.2011: Huvitus - 70cm -- 2/36
29.01.2011: Huvitus - 90cm -- 4/54
31.01.2011: Huvitus - 70cm -- 6/36
31.01.2011: Huvitus - 90cm -- 3/54
01.02.2011: Koston Sh - 90cm -- 3/30
01.02.2011: Koston Sh - 100cm -- 5/30
02.02.2011: Koston Sh - 100cm -- 2/30
03.02.2011: Koston Sh - 110cm -- 4/30
03.02.2011: Valkeneva - 90cm -- 2/40
04.02.2011: Koston Sh - 110cm -- 4/30
04.02.2011: Valkeneva - 90cm -- 1/40
04.02.2011: Valkeneva - 90cm -- 6/40
05.02.2011: Valkeneva - 90cm -- 1/40
26.02.2011: Hiprakka - 90cm -- 4/23
28.02.2011: Hiprakka - 70cm -- 2/18

Ulkoasun © Veikkalay 2009, muokkaus © Sorel / virtuaalihevonen / a sim-game horse