Riehalan Josefiina♦ Virallinen nimiRiehalan Josefiina
♦ Syntynyt 12.01.2016
♦ Ikä19-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenpienhevonen
♦ SukupuoliTamma
♦ Säkäkorkeus, väri147cm, rautias
♦ PainotusYleispainotus
♦ KoulutustasoHe A / 100cm / helppo / vaativa
♦ VH-tunnusVH16-018-1458
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ Ex-omistajaturjake
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetCh, KTK-II, KRJ-I, ERJ-I, SLA-II


Muistoissa 12.01.2016 - 15.05.2018

Kolinaa ja ryminää kuului tallin pihalta, kun trailerin lastausalustaa laskettiin alas. Tallin uusin tulokas saapui vihdoin Huvitukseen. Kyseessä oli luonteikas suomenhevostamma Fiina. Olin tutustunut Fiinaan jo aikaisemmin, ja tiesin, ettei tämä neiti ole mikään rauhallinen viilipytty. Fiinaa oli vastaanottamassa kuusi ihmistä ja jokaista todellakin tarvittiin. Tamma peruutti trailerista sellaisella ryminällä, että viereisen tarhan hevoset keskeyttivät ruokailunsa ja saapui aidalle seuraamaan tapahtumia. Fiina hirnahteli kimeästi ja tarkkaili ympäristöä. Nuori ja vielä kovin kokematon tamma pääsee heti kättelyssä ratsun oppeihin. Mitähän niistäkin seuraa?

Fiina sopeutui tallin tapoihin yllättävän nopeasti. Tamma saa viettää aikaansa tarhaillen kolmen muun neidon kanssa. Välillä tarhassa meno on aika hurjaa, sillä jokainen niistä oli vielä nuoria ja koheleita. Fiina osaa olla todella kiltti, mutta myös synkän puolen esittäytyessä todella vaativa. Hoitaessa tamma suositellaan ottaa käytävälle, ellei halua liiskattuja varpaita ja haastetta päiväänsä. Karsinassa tamma pyörii ja väistelee satulaa. Käytävällä tamma seurailee ahkerasti ympäristöään, eikä niin kiinnitä huomiota hoitajansa sabotointiin. Satulavyö on suotavaa kiristää vasta kentällä kunnolla, koska pullistamisen jalotaito on Fiinalla hallussa.

Fiina on taitava koulutaituri, joka työskentelee erittäin mielellään osaavan ratsastajan käsissä. Selkään ei pääse kuka tahansa kiipeämään, koska taitamaton ja kovakäsinen ratsastaja löytää itsensä nopeasti kentän hiekasta. Fiinaa tulee ratsastajaa paljon painoavuilla ja käyttää pidätteitä varovasti. Mikäli tamma tuntee olonsa hieman tylsäksi, se alkaa hauskuuttaa itseään ja piinata ratsastajaa. Kentän laidalta se saattaa nähdä mitä ihmeellisempiä mörköjä, joita karkuun pitää pyrähtää niin nopeasti kuin vain kykenee. Ratsastaja voi olla ihmeissään, kun rauhallisesti kulkeva hevonen meinaa jo seuraavassa sekunissa karata alta. Maastossa tämä on tuttua. Tylsät kävelylenkit Fiina korvaa kyllä omilla jekuillaan. Esteillä Fiina on vauhdikas ja haastava. Esteille pyrkiminen on joskus todella kovaa, eikä ratsastaja voi tehdä sitä virhettä, että alkaisi nykimään ohjista kovakouraisesti. Silloin ei hyvää seuraa kenellekään. Fiina on herkkä, mutta tarvii paljon jarruttelua ja malttia tekemiseen. Istunnalla ja vakaalla kädellä, pienillä pidätteillä Fiinan saa kontrolliin. Fiinalla ratsastaa vain muutama henkilö esteradoilla, koska he osaavat käsitellä tätä ruutitynnyriä oikein. Pienet ja tiukat kaarteet ja ahtaat tilat saavat tamman aavistuksen ahdistuneeksi ja varmaan siitä tämä kouhotus. Maastoesteillä Fiina on hieman helpompi, johtuen varmaan nopeammasta vauhdista ja vaihtuvista esteistä. Kesäisin tammaa voi lähteä huoletta uittamaan. Se rakastaa kaapia vettä ja roiskia ratsastaja märäksi. Uiminen on niin herkkua, että välillä on todellinen työ saada hevonen pois järvestä.

Fiina on ollut helppo koulutettava, jos vain itse on ollut päättäväinen ja johdonmukainen. Säännöistä pienikin lipsuminen kostautui aina jollain tavalla. Fiinasta voi odottaa kouluratojen hurjimusta, jonka nimi painuu monen ratsastajan ja tuomarin mieleen. Hyvin lämmitelty ja treenattu tamma antaa itsestään aina sataprosenttia ja ylikin.


i. Tuulenpuuskaaja evm
sh, rt, 153cm
ii. Ihmeotukset evm
sh, vrt, 150cm
iii. Oskarin Murto evm
iie. Outotyttö evm
ie. Tuulimylly evm
sh, prt, 151cm
iei. Myllärijänkä evm
iee. Tuulitirppa evm
e. Riehalan Jenny evm
sph, prt, 146cm
ei. Popparimies evm
sph, prt, 144cm
eii. Mestarimoka evm
eie. Haltijan Hilu evm
ee. Riehalan Fiina evm
sph, prt, 140cm
eei. Riehalan Majorkka evm
eee. Justiina IV evm


i. Tuulenpuuskaaja, rautias, 153cm, erittäin monipuolinen käyttöratsu, jota pystyy muovaamaan lajiin kuin lajiin. Sporttimallin suomimies omaa muhkean ja näyttävän jouhikokoelman. Orin ulkonäkö on lumoavan kaunis, eikä rakennevirheitä ole. Hevosella on pitkä ja sopivan syvä runko, hyvän kokoiset korvat, kaunis ilmeikäs pää ja hyvä niskan- ja kaulanliittymät. Kaula on sopivan pitkä ja lihaksikas. Piirteetön säkä, pysty lapa, lihaksikas takaosa. Jalat ovat suorat, terveet ja vahvat. Hyvät mittasuhteet jaloissa. Kaviot ovat vahvat ja pyöreät. Käytöstavat on hyvin hallussa, vaikka todella orimainen osaakin olla tammojen läheisyydessä. Pyritään pitämään mahdollisimman kaukana muista hevosista. Kilpailuissa häntään kiinnitetään punainen nauha varoitukseksi. Oman tiensä kulkija, joka ei seuralaisia lähelleen kaipaa. Ihmisten kanssa tyyni, luotettava ja kunnoittava. Ratsuna sopivan vaikea ja tasainen. Osaa vaatia ratsastajaltaan paljon, mutta työn tulos tulee varmasti näkymään kilpailusijoituksissa ja pisteissä. Koulua kilpailtu aluetasolla helppo A, rataesteitä 80cm luokissa ja kenttäkilpailuissa startannut helpossa luokassa. Todella monipuolinen ja osaava konkari. Rohkea ja peloton, tekee työnsä erinomaisesti ja kuuntelee ratsastajaansa hyvin. Valjakkoajoa startattu muutaman kerran kilpailuissa noviisissa luokissa. Toimii lähes miten vain, mitä siltä pyytää. Tuulenpuuskaaja oli suosittu jalostusori vuosina 14-17 ja jälkeläisiä ori on jättänyt jo yli viitisenkymmentä. Varsoista on tullut moniosaajia, rohkeita ja rakenteelta erinomaisia ja terveitä. Nykyisin ori viettää ansaittua eläkepäiviä pienellä yksityistallilla eikä ota enään tammoja vastaan.

ie. Ihmeotukset, vaaleanrautias 150cm on mielenkiintoinen ja varsin veikeä persoona. Itserakkaus huokuu tästä hevosesta kauas, se todellakin haluaa esitellä upeaa ulkokuortaan jos vain mahdollista. Tammoille pörhennetään välittömästi jos tilaisuus tulee, muille oreille taas ilmaistaan napakasti, ettei kannata lähteä kokeilemaan. Koulukilpailuissa ori on menestynyt parhaiten, onhan sen liike todella näyttävää ja sulavan tasaista. Vahvat jouhet lepattavat rinnan kohdalla, kun Otus ravaa liidokasta lisättyä ravia kentällä. Kotona Otus on muuten varsin lunkki ja mukava kaveri. Se keksii kaikenlaista pientä ärsyttävää hoitajien mielenvirkistykseksi. Milloin se on tuhonnut ämpärit, milloin kakkinut juomakuppiin, milloin karkaa mistäkin ja tuhoaa harjapakkinsa tai hoitajansa takin. Niin ärsyttävä, mutta niin rakastettava pakkaus! Esteillä Otus on yhtä kuuma kuin hella, tosin tätä levyä ei saa pois päältä nappia painamalla. Ratsastajan täytyy itsekin olla kylmäpäinen ja luottaa hevosen menemiseen. Liika jarruttelu ei seuraa hyvää. Sama tilanne maastoesteillä, tosin meno on astetta rauhallisempaa pitempien välimatkojen takia. Rakenteelta Otus on korrekti, sopusuhtainen ja mallikas. Kaula on aavistuksen lyhyt ja vahva, pysty lapa, piirteetön säkä ja laskeva jyrkkä lautanen. Saisi olla rungolta ja takaosasta massiivisempi. Otus on ollut tarjolla jalostukseen rajoitetusti eikä orilla ole kuin 15 jälkeläistä. Otus menehtyi suolikierteeseen omassa karsinassaan sen ollessa 17-vuotias.

ii. Tuulimylly, punarautias 151cm on nimensä mukaisesti varsin touhukas ja menevä pakkaus. Liikunnasta on pitänyt pitää tarkasti kiinni, koska tämä tamma kerää virtaa sisuksiinsa todella nopeasti, eikä ratsastus ole enään silloin mukavaa. Muuten todella osaava ja taivata ratsu, joka on kilpaillut pienissä kilpailuissa koulua helppo B tasolla ja rataesteitä 70cm luokissa. Ratsastettavuudeltaan haasteellinen, tarvitsee paljon istuntaa ja tukea tekemiseen. Ohjista kiskominen ja nypyttely ärsyttää hevosta entisestä. Maastossa valpas ja vähän säpsy, ei kuitenkaan lähde hanskasta. Laumansa johtajatamma, joka pitää kaikki hyvin kurissa. Kevytrakenteinen tamma, joka on kantakirjattu toiselle palkinnolle. Varsonut viisi varsaa, joista kaikki ovat olleet todella rauhallisia luonteeltaan, toisin kuin emä itse. Toiminut alkujaan ratsastuskoulussa, mutta pian todettiin, ettei ole sovelias sinne. Myytiin pienelle kilpatallille, missä Myy pääsi ammattilaisen oppiin ja hevosesta saatiin kuorittua todella taitava ratsu.


e. Riehalan Jenny, punarautias 146cm, edustaa kasvattajansa uudenlaista verilinjaa kokeilumielessä. Sukujuuret ovat erilaiset, sekoitettu vähän kaikkea eri linjoista. Tarkoituksena oli saada pienkokoinen suomenhevonen ja kyllä kasvattaja sai pitkään jännittää, kuinka käy. Varsa venyi ja paukkui korkeutta, mutta lopulta kasvu pysähtyi hyviin lukuihin. Riehalan Jenny myytiin puolivuotiaana pienelle kotitallille, ihmisten ensimmäiseksi omaksi hevoseksi. Sen kanssa touhuttiin todella paljon ja sen myös näki ratsutus vaiheessa. Tammasta saatiin varsin miellyttävä ja toimiva kilparatsu perheen tyttärelle, joka valmentautui esteillä ja koulussa ahkerasti läheisellä maneesitallilla. Kilpailuissa startattiin aktiivisesti 70cm rataesteillä sekä koulukilpailuissa helppo B tasolla. Kunnianhimoinen perhe kiikutti hevosta erilaisissa laatuarvosteuissa ja näyttelyissä. Hiljattain tamma kantakirjattiin ensimmäisellä palkinnolla! Riehalan Jenny on varsonut 2 varsaa, joista kumpainenkin on jäänyt pienkokoiseksi ja luonteeltaan täysiä kymppejä. Luultavasti se astutetaan vielä muutaman kerran. Luonteeltaan Jenny on rauhallinen, ystävällinen ja hempeä. Se huolehtii laitumella muiden hevosten ja ponien sukimisesta ja joskus se jopa jaksaa varsojakin leikittää. Rakenteeltaan sopusuhtainen, hyvät mittasuhteet ja kauniit liikkeet. Jaloista sen verran sanomista että käyrät kintereet ja liike meloo edestä jonkin verran, takaa hieman ahdasta. Muutoin varsin kaunis ja terve pakkaus!

ei. Popparimies, punarautias 144cm pieni mutta varsin näyttävä ja iso liikkeinen pienhevonen. Luonteelta todella vahva ja vaatii johdonmukaisen ja tasaisen käsittelijän. Muuten vie hoitajaansa sata nolla narussa. Vahvasti orimainen, suositellaan pitämään mahdollisimman kaukana muista hevosista. Onneksi kokoa ei ole tuon enempää. Asuu nykyään pienellä yksityistallilla, missä se saa asua omassa rauhassa eikä kiusauksia ole. Muut hevoset sijoitettu ulkoilemaan sopivan kauaksi, että kaikilla säilyy mielenrauha. Ratsuna ihanan tasainen ja osaava. Työmoraali on kohdillaan ja osaavan ratsastajan kanssa hevonen yltää huikeisiin kilpailusuorituksiin. Peloton ja rohkea Popparimies ylittää esteen, vaikka se olisi minkälainen vekotin. Vesikään ei ole ongelma. Maastoesteillä Popparimies kulkee hyvin hallittuna ja kuuntelee ratsastajansa ohjeita. Paljon ei ohjista tarvi painetta antaa, kun alkaa tapahtua. Rataesteillä ketteryys on valttia ja vaikeatkin käännökset sujuvat kuin vettä vain. Takaosassa riittää potkua ja huonosti lähestytty esteen se pystyy pelastamaan voimalla. Puomien kolina ärsyttää sitä vietävästi ja toki aina on vaarana, että pudonnut puomi häiritsee loppusuoritusta. Ori nostaa kyllä jalkansa hyvin alleen. Koulua ori taitaa todella hyvin mutta selvästi vauhtilajit ovat enemmän sen juttu, kuin tarkkuus ja keskittymis asiat. Popparimiehen suku on varsin mielenkiintoinen, sieltä löytyy ratsua, ravuria, työhevosta ja puskaratsua. Matkan varrella jälkeläisten koko on vain pienentynyt ja Popparimies edustaa sukunsa ensimmäistä pienhevosta. Ori on kantakirjattu toiselle palkinnolle piensuunnalle. Jälkeläisiä on parisenkymmentä.

ee. Riehalan Fiina, punarautias 140cm pieni ja symppis tamma on toiminut pääasiassa vain siitostamman virkatehtävissä. Toki se on ratsukoulutettu mutta mitään kummallista se ei osaa. Pääasiassa lapset istuneet satulassa ja köpötellyt kentällä ja vähän maastossa. Riehalan Fiina on varsonut kymmenen upeaa varsaa ja hoitaa pienokaisensa erinomaisesti, välillä vähän muidenkin varsoja. Kerran Fiina on toiminut sijaisemän tehtävissä. Luonteelta erittäin rauhallinen, peloton ja tasainen. Ei ole ärsyttäviä tammapäiviä. Fiina myytiin eläkekotiin maalaistallille, missä se edelleen tyytyväisenä porskuttaa 24-vuotiaana. Fiina on kohtuu hyvä rakenteinen, lyhyt pyöreä runko, lyhyet sääret, aavistuksen takakorkea. Jalka-asennot ok, liike hyvää ja irtonaista.


sh o. Hattuvaaran Tiputanssi s. 08.05.2016 isä. Tipupartio om. annika n
sph t. Hattuvaaran Joviina s. 08.06.2016 isä. Tuuren Valkohaamu om. Siguri
sph o. Hattuvaaran Teletappi s. 07.07.2016 isä. Töppöne om. turjake SV-III, EV-II
sph t. Huvin Jenniina s. 13.01.2017 isä. Jänkäjaapo om. Pirunkorpi KTK-II
sph o. Huvin Talismaani s. 01.03.2017 isä. Pinellan Touko om. Sorel
sph t. Huvin Tuonetar s. 13.05.2017 isä. Surmansyöjä om. Sorel KTK-III
sph o. Huvin Manaaja s. 05.12.2017 isä. Kirottu Tahto om. nekota

KRJ:n kouluratsastuskilpailut
54 sijoitusta / 6 voittoa

03.07.2016: Mörkövaara - He B -- 1/30
09.07.2016: Mörkövaara - He B -- 1/30
11.07.2016: Turha - He B -- 4/30
25.07.2016: Hengenvaara - He A -- 5/40
26.07.2016: Hengenvaara - He A -- 2/40
28.07.2016: Hengenvaara - He A -- 4/40
30.07.2016: Hengenvaara - He A -- 6/40
26.08.2016: Ros Cirein - He B -- 4/30
14.10.2016: Mörkövaara - He A -- 6/40
15.10.2016: Mörkövaara - He A -- 3/40
20.10.2016: Mörkövaara - He A -- 6/40
09.10.2016: Ros Cirein - He A -- 3/40
10.10.2016: Ros Cirein - He A -- 2/40
11.11.2016: Ros Cirein - He A -- 5/40
14.11.2016: Ros Cirein - He A -- 5/40
19.11.2016: Ros Cirein - He A -- 4/40
12.01.2017: Härdelli - He C -- 5/30
15.01.2017: Härdelli - He C -- 5/30
16.01.2017: Koistila - He C -- 5/30
18.01.2017: Härdelli - He C -- 5/30
11.01.2017: Koistila - He C -- 2/30
21.01.2017: Koistila - He C -- 1/30
22.01.2017: Koistila - He C -- 4/30
23.01.2017: Härdelli - He C -- 1/30
27.01.2017: Koistila - He C -- 5/30
16.02.2017: Ventos - He A -- 3/30
17.02.2017: Kievarinkuja - He A -- 3/60
19.02.2017: Ventos - He A -- 3/30
22.02.2017: Fiktio - He A -- 4/40
03.03.2017: Hengenvaara - He A -- 4/40
10.03.2017: Teilikorpi - He A -- 2/50
11.03.2017: Mörkövaara - He A -- 1/30
13.03.2017: Teilikorpi - He A -- 4/50
18.03.2017: Teilikorpi - He A -- 1/50
18.03.2017: Mörkövaara - He A -- 4/30
04.04.2017: Teilikorpi - He A -- 3/40
10.04.2017: Teilikorpi - He A -- 2/40
19.04.2017: KK Lapland - He A -- 2/30
22.04.2017: Mustasuo - He A -- 5/40
23.04.2017: Karhumetsä - He A -- 2/40
23.04.2017: Teilikorpi - He A -- 2/40
25.04.2017: Kaunovaara - He A -- 3/40
26.04.2017: Mustasuo - He A -- 6/40
26.04.2017: Vähäpelto - He A -- 2/40
26.04.2017: Teilikorpi - He A -- 4/40
27.04.2017: Mustasuo - He A -- 5/40
27.04.2017: Kaunovaara - He A -- 5/40
28.04.2017: Elfengård - He A -- 5/40
28.04.2017: Teilikorpi - He A -- 3/40
29.04.2017: Kaunovaara - He A -- 4/40
29.04.2017: Teilikorpi - He A -- 3/40
01.05.2017: Fiktio - He A -- 3/40
07.05.2017: Fiktio - He A -- 2/40
10.05.2017: Fiktio - He A -- 4/40


ERJ:n esteratsastuskilpailut
41 sijoitusta / 7 voittoa

18.06.2016: Huvitus - 80cm -- 3/36
22.06.2016: Huvitus - 80cm -- 4/40
26.06.2016: Huvitus - 80cm -- 1/36
01.07.2016: Metsovaara - 90cm -- 5/40
05.07.2016: Metsovaara - 90cm -- 6/40
06.07.2016: Metsovaara - 90cm -- 1/40
08.07.2016: Metsovaara - 90cm -- 5/40
09.07.2016: Metsovaara - 90cm -- 3/40
03.07.2016: Yemene - 100cm -- 5/30
05.08.2016: Metsovaara - 90cm -- 2/30
09.08.2016: Metsovaara - 90cm -- 1/30
12.08.2016: Metsovaara - 90cm -- 5/30
17.08.2016: Metsovaara - 90cm -- 5/30
19.08.2016: Metsovaara - 90cm -- 2/30
12.08.2016: Ros Cirein - 100cm -- 6/40
18.08.2016: Ros Cirein - 100cm -- 4/40
24.08.2016: Ros Cirein - 100cm -- 2/40
30.08.2016: Ros Cirein - 100cm -- 4/40
04.09.2016: Ros Cirein - 90cm -- 1/30
09.09.2016: Ros Cirein - 90cm -- 2/30
10.09.2016: Ros Cirein - 90cm -- 2/30
11.09.2016: Ros Cirein - 90cm -- 2/30
13.08.2016: Metsovaara - 90cm -- 1/29
04.06.2017: Turmeltaja - 90cm -- 3/30
08.06.2017: Turmeltaja - 90cm -- 3/30
08.06.2017: Turmeltaja - 90cm -- 5/30
09.06.2017: Turmeltaja - 90cm -- 5/30
14.06.2017: Turmeltaja - 90cm -- 2/30
14.06.2016: Ros Cirein - 90cm -- 5/40
19.06.2016: Ros Cirein - 90cm -- 1/40
19.06.2017: Turmeltaja - 90cm -- 3/30
02.01.2018: Cadogan - 90cm -- 3/30
05.01.2018: Team J&K - 50cm -- 2/40
06.01.2018: Mörkövaara - 90cm -- 2/74
07.01.2018: Cadogan - 90cm -- 3/30
11.01.2018: Cadogan - 90cm -- 2/30
20.01.2018: Cadogan - 90cm -- 2/30
07.02.2018: Ruskavaara - 80cm -- 2/30
10.02.2018: Huvitus - 90cm -- 2/30
15.02.2018: Huvitus - 90cm -- 1/30
20.02.2018: Huvitus - 90cm -- 5/30


KERJ:n kenttäratsastuskilpailut
40 sijoitusta / 6 voittoa

04.07.2016: Metsovaara Harraste -- 3/16
09.08.2016: Ros Cirein - tuttari -- 5/40
10.08.2016: Ros Cirein - tuttari -- 3/40
13.08.2016: Ros Cirein - tuttari -- 1/40
20.08.2016: Ros Cirein - tuttari -- 3/40
01.09.2016: Ros Cirein - helppo -- 2/40
03.09.2016: Ros Cirein - helppo -- 4/40
05.09.2016: Ros Cirein - helppo -- 3/40
10.09.2016: Ros Cirein - helppo -- 1/40
24.09.2016: Ros Cirein - helppo -- 2/30
30.09.2016: Ros Cirein - helppo -- 5/30
16.02.2017: Cadogan - helppo -- 4/40
18.02.2017: Cadogan - helppo -- 2/40
20.02.2017: Cadogan - helppo -- 1/40
21.02.2017: Cadogan - helppo -- 4/25
22.02.2017: Cadogan - helppo -- 5/40
23.02.2017: Cadogan - helppo -- 3/40
25.02.2017: Cadogan - helppo -- 2/40
04.03.2017: Hukkapuro - helppo -- 3/30
12.03.2017: Vähäpelto - helppo -- 1/30
13.03.2017: Vähäpelto - helppo -- 2/30
15.03.2017: Vähäpelto - helppo -- 2/30
18.03.2017: Turmeltaja - helppo -- 5/30
18.03.2017: Vähäpelto - helppo -- 2/30
05.04.2017: Hengenvaara - helppo -- 3/30
10.04.2017: Hengenvaara - helppo -- 4/30
27.05.2017: Kärmeniemi - helppo -- 2/30
03.06.2017: Kärmeniemi - helppo -- 4/30
09.06.2017: Kärmeniemi - helppo -- 5/30
13.06.2017: Cadogan - helppo -- 4/30
16.06.2017: Cadogan - helppo -- 4/30
19.06.2017: Kärmeniemi - helppo -- 1/30
20.06.2017: Kärmeniemi - helppo -- 4/30
11.07.2017: Cadogan - helppo -- 2/30
14.07.2017: Cadogan - helppo -- 5/30
16.07.2017: Cadogan - helppo -- 3/30
20.07.2017: Cadogan - helppo -- 1/30
26.07.2017: Cadogan - helppo -- 2/30
11.01.2018: Vähäpelto - helppo -- 5/30
16.01.2018: Vähäpelto - helppo -- 4/30


VVJ:n valjakkoajokilpailut
54 sijoitusta / 10 voittoa

12.02.2017: Hengenvaara - noviisi -- 3/40
13.02.2017: Hengenvaara - noviisi -- 2/40
14.02.2017: Hengenvaara - noviisi -- 4/40
18.02.2017: Hengenvaara - noviisi -- 5/40
20.02.2017: Breandan - noviisi -- 4/19
22.02.2017: Ventos - vaativa -- 2/30
27.02.2017: Huvitus - vaativa -- 5/40
27.02.2017: Huvitus - vaativa -- 5/40
28.02.2017: Huvitus - vaativa -- 6/40
02.03.2017: Huvitus - vaativa -- 1/40
05.03.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 1/30
06.03.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 3/30
28.03.2017: Niiranvaara - vaativa -- 1/40
02.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 1/30
03.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 4/30
04.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 1/30
04.04.2017: Hengenvaara - vaativa -- 5/30
01.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 2/30
06.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 1/30
09.04.2017: Yentel Ponies - vaativa -- 2/30
11.04.2017: Hengenvaara - vaativa -- 5/30
15.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 5/30
15.04.2017: Hengenvaara - vaativa -- 5/30
16.04.2017: Hengenvaara - vaativa -- 5/30
17.04.2017: Hengenvaara - vaativa -- 5/30
22.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 2/30
28.04.2017: Vähäpelto - vaativa -- 4/30
01.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
03.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 4/30
03.06.2017: Elfengård - vaativa -- 4/30
04.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 2/30
06.06.2017: Elfengård - vaativa -- 2/30
08.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
08.06.2017: Elfengård - vaativa -- 2/30
11.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 1/30
11.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 5/30
11.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
13.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 5/30
16.06.2017: Elfengård - vaativa -- 4/30
17.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 2/30
18.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 4/30
18.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 3/30
19.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 4/30
22.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 1/30
22.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 5/30
22.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 3/30
22.06.2017: Elfengård - vaativa -- 2/30
24.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 1/30
24.06.2017: Elfengård - vaativa -- 2/30
25.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 5/30
25.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 2/30
25.06.2017: Pirunkorpi - vaativa -- 1/30
26.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30
26.06.2017: Varjon O.A. - vaativa -- 4/30

12.02.2017: Moondance - irtoSERT -- pt. Siiri K.
12.05.2017: Susiraja - irtoSERT -- pt. Kati
21.05.2017: Susiraja - irtoSERT -- pt. Welby

♦ 15.05.2016: Hattuvaara - RCH -- 10 pistettä
Champion- arvonimi myönnetty 6/2017

★ Suomenhevosten KTK 2/2017 - KTK-II -- 19+19+19+19=76p.
★ KRJ:n laatuarvostelu 1/2018 - KRJ-I -- 8+40+17+20+15=100p.
★ Sh laatuarvostelu 1/2018 - SLA-II -- 16(4-4-4-4)+0+22+20+20=78p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 2/2018 - ERJ-I -- 7,5+40+18+20+15=100,5p.

Fiinan kuulumisia (kirjoittanut turjake)
Fiinan ensimmäiset viikot on sujunu oikein hienosti. Tamma saapui meille nopeasti Keski-Suomesta ja lupasin soittaa vanhalle rouvalle mitä tammalle kuuluu aina välillä. Fiina pääsi aluksi karsinaan ja siitä sitten tarhaan. Tutustunut on jo pariin tammaaan ja tulee hyvin toimeen kaikkien kanssa. Nalasta on tullu hyvä kaveri Fiinalle ja ovat yhdessä melkein kokoajan. Ekana tehtävänä oli saada tamman harjasta ja hännästä takut ja liat pois sekä pestä koko heppa läpi. Samalla saatiin tietää että vedestä Fiina ei tykkää kauheen paljon. Tokana tehtävänä oli saada Fiinan kunto ylös joten istuttiin porukan kanssa alas ja alettiin suunnittelemaan tamman ruokavalioo ja työhommat. Fiina oli vain koulutettu HeC tasolle joten alettiin hitaasti koulutuksen HeA tasolle. Hitaasti mutta hienoilla tuloksilla saatiin lopulta Fiinasta hieno yleishevonen.


Varsan tuoksua! (kirjoittanut turjake)
Meidän Josefiina tamma synnytti Hattuvaaraan suloisen ja pienen orivarsan jonka sai nimeksi Teletappi. Koska molemmat vanhemmat olivat pienhevosia olimme aika varmoja että Tapista tulisi myös piekkari ja niin siinä sitten kävi. Tappi vietti ekat päivät emänsä kanssa rauhassa karsinassa. Tiedettiin että Josefiinasta tulisi hieno äiti koska oli jo saannu kaksi varsaa aikasemmin joten oli hän jo oikea konkari. Varsasta huomasi aika nopeasti että energiaa löytyi paljon ja että oli leikkimielinen. Rohkeasti tuli ihmisten luo ja antoi koskea. Puhuttiin tallinporukan kanssa että pitäiskö päästää ulos kentälle liikkumaan ja niin teimme. Yritimme aluksi laittaa varsariimua Tapille mutta eihän herra sitä halunnu joten sai kävellä emänsä vieressä kentälle. Tosin ei Tappi kävelly vaan enemmän laukkasi ympäri Fiinau. Fiina sen sijaan ei välittäny ollenkaan varsansa riehumisesta vaan käveli rauhallisesti vieressäni kun taluttelin kentälle. Naureskeltii tallitytön Annin kanssa kun Tappi rohkeasti mutta varovaisesti tutustui maapuomeihin mitkä oli jäänny kentälle. Saatiin jopa nähä pari hienoo hyppyä puomien yli, joissa oli vain vähän ilmavaraa. Josefiina sai syödä heinää samalla kun Tappi riehui itsekseen kentällä.


Kouluvalmennus - valmentajana Siguri
Olin tänään ensimmäistä kertaa valmentamassa Josefiinaa. Saapuessani maneesiin huomasin tamman sekä tämän ratsastajan jo lämmittelevän hyvää vauhtia ravivolteilla. Tervehdin ratsastajaa ja jäin katsomaan kaksikon menoa. Josefiina vaikutti kaikin puolin energiseltä ratsulta, ja pienestä koostaan huolimatta se kulki melko pitkillä askelilla. Alkulämmittelyjen jälkeen pyysin ratsastajaa kuulolle ja kerron hänelle, että lähtisimme ensin tekemään hieman tempolisäysharjoituksia. Sen jälkeen tekisimme pari laukkatehtävää ja lopputunnista harjoittelisimme hieman siirtymisiä. Pyysin ratsastajaa nostamaan hyvin rauhallisen ravin ja pitkän sivun alusta nostamaan tempoa. Ratsastaja käytti hyvin pohjeapuja, ja Josefiina kuunteli tätä erittäin tarkasti. Temponlisäykset sujuivat ratsukolta leikiten, mutta jatkoimme niiden harjoittelemista keskittyen lähinnä ratsastajan asentoon, joka meinasi välillä kaatua hieman etukenoon. Temponlisäysten jälkeen siirryimme laukkaamaan kolmikaarisella kiemurauralla. Kiemurauran ensimmäinen ja kolmas kiemura tuli kulkea myötälaukassa ja keskimmäinen vastalaukassa. Ratsastajalle tehtävä oli tuttu, joten hän nosti hyvätahtisen laukan ja lähti sitten kiemurauralle. Myötälaukassa käännökset sujuivat erittäin hyvin, mutta vastalaukassa oli hieman tasapaino-ongelmaa. Jatkoimme tehtävän parissa niin kauan, että vastalaukkakin alkaisi sujua paremmin, ja hiljalleen meno alkoi näyttää hienolta. Lopputunnista teimme käynti-ravi-laukka-ravi-käynti-siirtymisiä. Ne sujuivat hyvin aina siihen asti, kunnes siirtymisten piti tapahtua vain muutaman askeleen välein. Ratsastaja alkoi hätiköidä selässä, mikä sai myös Josefiinan pois avuilta, mutta kun saimme lopulta ratsastajan rauhoittumaan, sujuivat siirtymisetkin oikein hyvin. Siirtymisten jälkeen oli aika siirtyä käyntiin pitkin ohjin. Kehuin ratsastajaa hienosta valmennuksesta ja lähdimme lopulta yhdessä kävelemään takaisin tallille.


Maastoestevalmennus - valmentajana Siguri
Olin vain muutamaa päivää aikaisemmin valmentanut Josefiinaa kouluradalla, joten oli hauska päästä näkemään, kuinka tamma pärjäisi maastoesteillä. Hoidimme alkuverryttelyt tallin kentällä, jossa teimme ensin maapuomiharjoituksia ja sitten erilaisia jumppasarjoja kavaleteilla. Kun Josefiina oli tarpeeksi vetreänä, lähdimme siirtymään kohti maastoestekenttää. Aloimme katsoa helpon tason rataa läpi yksi este kerrallaan. Rata alkoi tukkiesteestä, joka sujui ratsukolta erittäin hyvin. Rappusten kanssa tammalla oli hieman haparointia, mutta kuljimme niitä ylös ja alas niin kauan, että tamma sai enemmän varmuutta niille. Radalla oli toinen toistaan kummallisempia esteitä, jotka Josefiina mielellään ylitti, vaikka ratsastaja olisikin hieman jännittänyt selässä. Vesiesteet tuntuivat olevan tänään Josefiinan kompastuskivi. Se jäi pitkäksi aikaa seisomaan reunalle ja tuijottamaan vettä. Tarvittiin raippaa, ääniapuja ja pohkeita, jotta tamma lopulta uskalsi laskeutua veteen. Lähdimmekin ensin harjoittelemaan veteen laskeutumista sekä sieltä nousemista kaikissa askellajeissa, ja kesti melko kauan, että tamma lopulta uskalsi veteen hidastamatta. Lopputunnista palasimme kotikentälle, jossa hoidimme loppuverryttelyt alun kavaleteilla. Josefiinalla riitti vielä energiaa, joten teimme loppuun myös muutamia laukkaharjoituksia, jotta se rauhoittuisi illalla paremmin karsinaansa. Josefiina teki mielellään ravi-laukka-siirtymisiä ja pidennettyä laukkaa maapuomien avulla, mutta loppua kohden sen vauhti alkoi hieman hidastua. Siinä vaiheessa annoin ratsastajalle luvan siirtyä käyntiin pitkin ohjin ja lähteä hiljalleen takaisin tallille. Päivän valmennus oli ollut kaikin puolin erittäin onnistunut, ja pieneksi tammaksi Josefiinalla todella riitti energiaa.


Maastoestevalmennus - valmentajana Siguri
Jatkoimme Josefiinan kanssa maastoestevalmennusta siitä, mihin me viime kerralla jäimme. Lämmittelimme jälleen hiekkakentällä ylittäen matalia ristikoita sekä pientä esterataa, kunnes siirryimme maastoestekentälle. Siellä me hypimme ensin aloittelija- ja harrastelijatason radat läpi, jotta ratsukko pääsisi kunnolla esteiden makuun, ja lopulta me siirryimme tamman oman tason esteille. Lähdimme ensin käymään läpi vesiestettä, joka oli viime kerralla ollut tammalle hieman hankala. Tälläkin kertaa ensimmäiset lähestymiset olivat hyvin epävarmoja, mutta vain muutaman yrityksen jälkeen tamma uskaltautui veteen suoraan vauhdista. Hypimme muutamaa vedessä olevaa matalaa estettä, ja ne sujuivat tammalta kaikin puolin erittäin hyvin. Vesiesteen jälkeen siirryimme tarkkuusesteille, jota lähestyimme eri kulmista. Suoraan esteelle tullessa Josefiina vaikutti selvästi tietävän, mitä tehdä, joten ratsastajan työksi jäi lähinnä ohjata tamma oikealle esteelle. Lähestymiset hieman vinosta saivat tamman pasmat aivan sekaisin, ja sillä kesti jonkin aikaa ymmärtää, että kapea este tuli hypätä. Teimme jällen paljon toistoja, jotta tamma sai varmuutta hyppyihin, ja hiljalleen kapeat tarkkuusesteet sujuivat ihan kohtalaisesti. Lopputunnista jäimme vielä ylittämään kolmen erikoisesteen sarjaa, joiden välillä tuli lyhentää askelia huomattavasti. Se tuntui olevan tammalle ongelma, ja muutamat kieltäytymiset nähtiin, sillä askeleet eivät vain asettuneet oikein. Ratsastaja harjoitteli lyhentämistä hetken aikaa tasaisella maalla, ja seuraava hyppy-yritys sujuikin huomattavasti paremmin. Josefiinakin pääsi hiljalleen kiinni tehtävään, ja tarkkuusesteet alkoivat onnistua hyvin. Siirryimme maastoesteiden jälkeen vielä hetkeksi aikaa verryttelemään sileälle. Teimme taivutuksia ja raviympyröitä, kunnes oli aika siirtyä käyntiin pitkin ohjin. Kiitin ja kehuin ratsukkoa todella hienosta valmennuksesta ja toivotin heille onnea tuleviin kisoihin maastoesteiden parissa.


Kouluvalmennus - valmentajana farga
Rautias kaunis tamma vaikutti hieman itsepäisemmältä tapaukselta, ja Sorel kertoi tammalla olevan huono päivä. Se näytti varsin raskaalta ja kovasuiselta ratsastaa, joten päätimme aloitella pienillä siirtymisharjoituksilla kiemurauralla. Tamman siirtyminen harjoitusravista harjoituslaukkaan oli hieman tökerö, sillä tamma otti alkuun hurjan kiitoravispurtin. Muutaman toiston jälkeen Fiina alkoi vaikuttaa jo hieman vetreämmältä ja siirtymiset vähemmän töksähteleviltä. Jatkoimme valmennusta temponvaihtojen muistelulla sekä vastalaukalla, jotka sujuivat tammalta varsin hyvin. Se kulki kauniissa, melko pyöreässä muodossa ja hyvällä draivilla uralla. Valmennuksen päätteksi Sorel kertoi tamman olevan yhä hieman raskas ratsastaa, mutta ainakin ratsukko osasi peittää sen. Jätin ratsukon jäähdyttelemään uralle.


Kouluvalmennus - valmentajana Akita
Minulta oli mennyt aamulla hetki tajuta, että en päässytkään itse ratsastamaan vaan minun oli pidettävä valmennus. Nauroimme Sorelin kanssa asialle samalla kun hän teki voltteja uralla. Onneksi nyt oli maneesikin vapaana, niin ei tarvinnut Fiinan varoa vesilammikoita. Nyt se menikin paremmin kuin viimeksi. Lieköhän siitä että oli märkää vai siitä ettei sitä kiinnostanut. Tälle päivälle suunnitteilla olisi pientä helppo A tasonkin treenaamista. Alkulämmittelyjen jälkeen Fiina oli vetreytynyt ja intoa täynnä. Aloitimme siirtymisillä. Ensin vain ravista-käyntiin ja toisinpäin. Kun se sujui moitteettomasti pyysin Sorelia aloittamaan ravista-harjoituslaukkaan siirtymisen. Fiina siirtyili hienosti ja ihmettelin tosissani tuon hevosen osaamista. Kovapäisyyttä en ollut vielä huomannut koskaan Odetessa, mutta ekä sekin tulisi pian esille. Ja viimeisenä siirtymisenä olisi vielä ravista-keskilaukkaan. Se olikin Odetelle hieman haasteellisempi, mutta tamma teki silti hienoa työtä. Ennenkuin aloittaisimme helppo A juttuja halusin tietää osaako tamma keskiravin, keskilaukan ja lisätyn käynnin miten. Lisätty käynti oli tammalle kuin leikkiä kuten keskilaukkakin, mutta keskiravi tuotti pientä ongelmaa, joten aloimme treenata sitä. Fiina meni koko ajan enemmän koottua ravia kuin keskiravia. Pian liike kuitenkin alkoi pyöreytyä ja muuttua keskiraviksi, joten Sorel kehui tammaa paljon ja kokeili muutaman kerran uudelleen. Kokeilimme vielä oppisiko Fiina takaosakäännöksiä helppo A:n puolelta. Treenasimme sitä sitten loppuajan ja kyllä siitä melko varmasti vielä parempi käännös kehkeytyy kuin nyt. Nyt se nimittäin tarvitsee vielä paljon hiomista, mutta onhan se uusi asia. Pian kuitenkin oli loppukäyntien aika, ja Fiina oli ihan hiessä vaikka tunnilla ei edes paljoa laukattu.


Kouluvalmennus, valmentajana Akita
Sillä välin kun Sorel nousi Fiinan selkään minä suunnittelin pikaisesti tämän tunnin ohjelman loppuun. Aluksi listassa oli mitä mielenkiintoisempia asioita, koska olin tehnyt sen niin kiireesti mutta onneksi lista on nyt korjattu. Tajusin Sorelin nousseen Fiinan selkään ja alkaneen ratsastaa uraa pitkin. Annoin hänelle tehtäväksi taivutella Fiinaa tekemällä minimissään kuusi volttia per kierros. Kenttä oli hieman vetinen muutaman vesilammikon mukaan laskien. Oikeastaan lammikot olivat lähellä uraa ja Fiina yritti kiertää ne kaukaa. Muutenhan voltit menivät oikein hyvin. Sorelilla oli istumta kunnossa ja hevonen oli rento. Muutaman kerran se kyllä yritti kulkea suoraan eteenpäin eikä halunnut tehdä työtä, mutta unohti typeryydet ja jatkoi kiltisti.

Kun Fiina oli jo alkukäynneistä kuulolla homma oli helpompi. Pyysin Sorelia aloittamaan pohkeenväistöllä. Hänen piti saada hevonen myös asettumaan kulmissa. Fiina ei ensin oikein kiinnostunut asiasta, mutta hetken kuluttua tepsutti hyvinkin nätisti. Hetken tehtävää tehtyään, selvitin seuraavan tehtävän idean. Ensin ratsukon piti ravata ja jokaisen sivun keskellä heidän piti pysähtyä ja peruuttaa. Sorel tajusi heti idean ja nosti ravin. Fiina liikkui kuuliaisesti, mutta peruutukset olivat välillä mitä olivat. Kun Fiina alkoi peruuttaa hyvä jos yhden askeleen pyysin Sorelia peruuttamaan Odetella vähintään viisi askelta ja sen jälkeen kehua paljon tammaa. Kun tämä tehtävä alkoi onnistua aloitimme toisen. Se oli muuten sama, mutta peruutuksesta oli päästävä suoraan raviin. Fiina meni kuuliaisesti ja kiltisti tehtävää ja Sorel kehui ja taputti tammaa joka kerta, ja minä kehuin Sorelia. Viimeisimpänä tehtävänä lisralla luki, että ratsukon tulisi laukata kiemurauraa ilman laukanvaihtoja. Laitoin tötsät erottamaan kiemurauran, jotta Sorelin olisi helpompi keskittyä. Sorel alkoi valmistella Fiinaa laukkaan ja kun tamma nosti laukan se oli reipas ja näyttävä. Aluksi se ei tajunnut ettei laukkaa saa vaihtaa ilman apuja, mutta kun se alkoi onnistua Sorel kehui sitä ja pyysin häntä hiljentämään loppuraveihin.


Kouluvalmennus
Tarkoituksena oli harjoittaa laukanvaihdoksia ja pysähdyksiä, ainakin näin valmentajani ilmoitti minulle eilen. Fiina oli käyttäytynyt aamun levottomasti, joten töitä saisin tehdä jotta saisin tamman heräilemään avuille. Laitoin varusteet selkään, talutin tamman kentälle ja kiristin vielä satulavyön. Valmentajani saapui luoksemme ja kerroimme päivän kuulumiset kunnes nousin satulaan. Fiina tuntui jännittyneeltä ja aloitimme valmennuksen tekemällä ensin käynnissä pysähdyksiä ja voltteja. Fiina ei meinannut millään suostua pysähtymään mutta vartin harjoittelun jälkeen hevonen alkoi tuntumaan jo paremmin avuilla. Fiina kulki kauniisti ravissa voltit ja kaula alkoi kaartua jo itsellään, pyytämättä. Valmentaja joutui kehottamaan minua moneen kertaan pitämään ne kantapäät alhaalla ja kädet paikallaan. Nostin laukan ja Fiina innostui turhankin paljon ja heitti kerran takamuksensa ilmaan. Valmentaja nauroi mutta kehoitti pian tekemään kokorataleikkaan ja laukan vaihdot. Aluksi Fiina ei suostunut vaihtamaan laukkaa kunnolla ja sen kanssa sain painia pitkät tovit. Lopulta saimme tehtyä puhtaan vaihdon ja laskimme raviin. Aika kulki liian nopeasti kun jouduimme jo pikkuhiljaa lopettelemaan. Tunti kului kuin vartissa! Fiina oli hiukan hankala, johtuen varmaan parin päivän laiduntamisen jälkeen. Lopuksi lähdin vielä maastoon kävelemään ja katselemaan maisemia, Fiinakin tuntui pitävän ajatuksesta. Laukanvaihtojen kanssa olisi vielä parjon harjoiteltavaa.


Kouluvalmennus
Upean näköinen tamma asteli pitkin kenttää reippaana, tarkkaillen ympäristöä jatkuvasti. Valmennuksen alku meni pääosin siihen, että saatiin tamma heräteltyä hyvin avuille. Se tuntui todella vaikealta, sillä tammaa näytti kiinnostavan kaikki muut paitsi itse työskentely. Onneksi ratsastaja sai vihdoin tamman keskittymään, ja ratsukon työskentelyä oli ilo seurata! Fiina kulki kauniisti, mutta väistöt tuottivat ongelmia. Jalat meinasivat karkaa jatkuvasti alta tai sitten tamma oikoi paljon, eikä väistöt näyttäneet lainkaan siltä miltä piti. Lopulta suoritimme valmennuksen mallikkaasti loppuun ja olin tyytyväinen ratsukon suoritukseen.


Kouluvalmennus
Talutin tamman kentälle ja nousin hermostuneen hevosen selkään. Fiina oli vaikuttanut jo aamusta lähtien todella hermostuneelta, enkä tiedä syytä, ellei sitten tammalla olisi kevättä rinnassa? Valmentaja saapui kentälle ja aloitin perus volteilla käynnissä ja ravissa. Fiina narskutteli kuolaimia vähän väliä ja etenkin laukassa tamma meinasi innostua liikaakin. Tänään Fiina oli jotenkin todella hankala ratsastettava. Vaikka valmentaja kuinka kehotti tekemään pidätteitä, istumaan satulassa ja pitää ohjat kokoajan tuntumalla, ei Fiina suostunut kuuntelemaan. Teimme siis kevyen valmennuksen perus asioilla, ilman mitään lisättyjä ravia tai väistöjä.


   


© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse