Taureeni♦ Virallinen nimiTaureeni
♦ Syntynyt16.04.2010
♦ Ikä16-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliOri
♦ Säkäkorkeus, väri152cm, ruunikko
♦ PainotusYleispainotus
♦ KoulutustasoHe A / 90cm
♦ VH-tunnusVH11-018-0119
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ Ex-omistajaAnni K.
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetKRJ-II, ERJ-I, SLA-II, YLA2


Muistoissa 16.04.2010 - 15.15.2018


Taureeni on luonteeltaan hyvin pirteä ja aktiivinen hevonen ja se kaipaa tekemistä myös karsinassa. Kuitenkin helppo ja kuuliainen ratsastettava, vaikka se saattaakin keksiä itse tekemistä jos ratsastaja ei pidä sitä työn touhussa. Jämäkkä ratsastaja saa Taureenin kuuntelemaan kyllä, jos jaksaa itse keskittyä ratsastamiseen ja selkeisiin ohjeisiin. Taureeni omistaa suomenhevoselle ominaisesti rauhallisen luonteen, vaikka osaa myös olla hieman omapäisempi.

Etenkin karsinassa Taureeni osaa olla erityisen omapäinen, eikä ihan jokainen ihminen saa sitä olemaan siivosti. Kovin pahoja tapoja ori ei kuitenkaan omista, mutta saattaa tietenkin yrittää jekuttaa ihmistäkin jos tämä ei ole tarkkana. Ilkeä Taureeni ei suinkaan ole, eikä se pahaa tarkoita, mutta jotkin asiat vievät sen mielenkiinnon aivan jonnekin muualle, eikä ori sen jälkeen keskity ihmiseen ollenkaan. Harjatessa Taureeni saattaa vain tutkailla käytävän menoa ja ihminen saa monta kertaa herätellä oria unelmistaan, jos esimerkiksi yrittää nostaa kavioita, saa varautua siihen, että jalat eivät ihan heti nouse maasta ylös. Jos nousevat on varma, että ne laskevat ainakin puolta nopeammin alas, jos ei saa kunnon otetta kaviosta. Harjauksesta Taureeni tietenkin tykkää, mutta liika puunaus on sen mielestä vain tylsää ja se alkaa varmasti keksimään jotain omaa tekemistä, mm. harjojen heitteleminen, jos harjapakki ei ole tarpeeksi kaukana, etujalkojen nostelua saattaa esiintyä ja pään viskominen puolelta toiselle. Satulaa nostaessa ei kannata hätääntyä, jos se sattuisikin hieman kolhaisemaan Taureenia, se ei siitä välitä eikä hätkähdä. Satulavyötä kiristäessä orilla on tapana pullistella ja sen takia vyö kannattaakin kiristää vasta selkään noustaessa. Suitset saa Taureenille helposti, ori ei edes yritä väistää. Taluttaessa seuraa ihmistä, mutta kesäisin mehukkaan ruohotupsun tullessa kohdalle, Taureeni menee aivan varmasti sen luokse, joten taluttajan on oltava tarkkana, ettei se pääse menemään sinne, minne ihminen ei halua sen menevän. Ruunien ja joidenkin orien kanssa tulee hyvin toimeen, mutta aivan kaikkien kanssa sitä ei kannata päästää tarhailemaan.

Ratsaille noustaessa koko hevonen herää. Taureenin korvat alkavat kääntymään eteenpäin ja se alkaa pikku hiljaa pyöristymään. Taureenilla on tasaiset askeleet joihin on helppo mukautua. Kouluratsastuksessa taitava ratsastaja saa sen kulkemaan näyttävästi ja kunhan orin pitää työn touhussa koko ajan se ei kerkeä keksimään omaa tekemistä. Tunnin alussa erilaiset tehtävät sopivat Taureenille paremmin kuin mikään muu. Ori saa heti jotain tekemistä ja turhat säikkymiset ja hyppimiset jäävät pois melkein kokonaan. Kuuliainen ori omaa herkän suun, joten turha ns. repiminen saa sen täysin lukkoon. Raipalla huomauttamisesta Taureeni voi heittää pienet pukit takaisin, mutta tämän jälkeen ori kulkeekin entistä kauniimmin. Esteillä innokas ja vauhdikas ori tarvitsee ratsastajakseen jämäkän ratsastajan joka tietää mitä aikoo tehdä. Epäselvät käskyt lähestyttäessä estettä saavat Taureenin empimään esteen ylittämistä ja väistämään jos ratsastaja ei ole täysin perillä asioista. Sopivan ponnistuskohdan löytymiseksi ori tarvitsee ratsastajan apua, tai se hyppää melko varmasti liian kaukaa. Ilopukkeja tulee aina silloin tällöin esteen ylittämisen jälkeen ja ne saattavat olla isojakin. Sarjaesteillä Taureeni puskee sarjan toisella tai kolmannella esteellä ulos, joten ratsastajan ulkopohja ja sisäohja täytyy olla tuntumalla jos esteestä ajateltiin päästä yli.

Maastovarma Taureeni ei säikähdä hirviä eikä yllättäviä kiviä vaan sopii ratsastajalle kuin ratsastajalle. Pomminvarmaksi oria ei suinkaan kannata sanoa ja ratsastajan täytyy olla hereillä eikä vain matkustaa Taureenin selässä. Innokas laukkailija saattaa vetäistä päätään alas jos ratsastaja ei anna sille tarpeeksi tilaa liikkua. Ryöstämään ori ei kuitenkaan ala, vaan se haluaa useimmiten vain lisää ohjaa. Maastoesteillä todella innokas ja vauhdikas ja sopii todella hyvin hurjapäille, jotka eivät vauhtia pelkää.


i. Karvinen evm
sph, rn, 146cm
ii. Kira
sph, rt, 146cm
iii. Julupukki evm
iie. Kristiina evm
ie. Nana
sph, m, 144cm
iei. Norppa evm
iee. Nuppu evm
e. Uni evm
sh, mrn, 156cm
ei. Urho
sh, m, 152cm
eii. Ohrava evm
eie. Tauno evm
ee. Haave
sh, trn, 154cm
eei. Hulttio-Heikki evm
eee. Hilma evm


i. Karvinen oli väritykseltään ruunikko, ja sydämellinen yleishevonen. Sen rakenne ei tullut parhaasta päästä, mutta luonne ja liikkeet olivat hienot. Esteillä ori sekosi ajoittain askelissaan, mutta tekniikka oli hyvä. Koulussa taas oli toimiva, ja kaunis näky. Karvinen kisasi satunnaisesti koulua ja esteitä keräten esteillä 5 voittoa, ja koulussa 7 voittoa. Monipuolinen ori astui parikymmentä tammaa. Elämänsä terveenä pysynyt hevonen menehtyi äkillisesti omaan tarhaansa suolikierteen takia 14-vuotiaana.

ii. Kira oli rautiaan värinen hieno kouluratsu. Ori ei antanut mitään ilmaiseksi, mutta kun vähän patisti, niin liikkeistä tuli ilmavia ja helppoja istua. Erittäin herkkä suusta ja siksi todella haastava ratsastettava. Esteillä Kira oli oikea veijari, ja tilaisuuden tullen heitti pukin tai kiersi esteen. Orin hyppytyylikään ei ollut kehuttava. Karsinassa tälle pärjäsi kuka vaan. Kira kiersi kisoja tasolla vaB voittaen monia kilpailuita. Kira oli enemmän puskaratsu, eikä varsoja jäänyt kun viisi kappaletta maailmalle. Rakenteeltaan raskaampi runko ja luonteeltaan säyseä herrasmies.

iii. Julupukki oli väriltään ruunikko ori. Aikoinaan Julupukki oli kovan tason esteratsu, jonka tekniikka ja askellus olivat kohdillaan tilanteessä kuin tilanteessa. Vauhti oli hevosen toinen nimi ja monet huokailivat syvään seuratessaan hevosen suorituksia radoilla. Vauhti on todella kova mutta vain näin hevonen pystyi tekemään puhtaita suorituksia. Julupukki tarvitsi selkäänsä pelkäämättömän ja hurjapäisen ratsastajan, joka pysyisi hevosen kyydissä. Luonteeltaan ori oli rehti ja kiltti.

iie. Kristiina oli hyvä rakenteinen, rautias estehevonen. Tamma oli hieman kipakka, joten kellertäviä hampaita sai varoa aina karsinaan astuessaan. Ratsastaessa oli eteenpäinpyrkivä, ja usein esteradalla kävi hieman ylikierroksilla. Ratsastajan täytyi lämmitellä tamma todella hyvin, jotta saisi hevosen herkäksi suusta. Kristiinalla oli tapana puraista kuolaimiin kiinni eikä tuntumaa suuhun ollut enää lainkaan. Kristiina palkittiin vanhemmalla iällä kantakirjaan toiselle palkinnolle.

ie. Nana oli mustan värinen, vaativan tason kouluhevonen. Oikean ratsastajan kanssa tamma oli oikein hieno ja rehellinen työntekijä, vaikka usein saattoikin pelleillä. Sen näyttävät ja sulavat liikkeet tekivät moniin vaikutuksen. Ratsastus näytti todella helpolta ja siistiltä. Esteillä tekniikka oli hyvä, mutta tamman kiinnostus lopahti aina parin esteen jälkeen, jonka takia esteitä tipahteli herkemmin loppua kohden. Hoitotilanteessa Nana oli oikea jyrä, jonka alle ei mielinyt jäädä. Nana varsoi neljä upeaa orivarsaa, joista jokainen on osoittautunut erinomaiseksi kouluratsuksi.

iei. Norppa oli väriltään ruunikko kenttäratsu. Orin rakenne ei ollut mitä hienoin, mutta koska Norppa oli kestävä, ja rauhallinen sitä suosittiin tammojen keskuudessa. Kilpailutuloksia oli alle parikymmentä ja sijoituksia oli neljä. Hoitotilanteessa Norppa oli hellyydenkipeä ja itse rauhallisuus. Norppa on ylpeä isä kahdelle näyttävälle varsalle.

iee. Nuppu omasi hyvän rakenteen ja kiersi näyttelyitä vasta vanhana. Nuorena tamma ei antanut tuomarin koskea itseensä, joten sen kanssa keskityttiin kouluratsastukseen. Tammalla kilpailtiin helppo A- tasolla ja kyllä mainintaa ja kunniaa tulikin jonkinverran. Luonteeltaan Nuppu oli temperamenttinen, eikä antanut jokaisen käsitellä itseään ilman jekkuiluja. Nuppu varsoi yhden varsan.

----------------------

e. Uni oli kiltti ja rauhallinen hoitaa. Tamma kisasi esteitä aina 100cm luokkiin asti, mutta kapasiteetti olisi riittänyt korkeampiinkin esteisiin. Unen kilpaura jäätyi 10- vuotiaana, kun se loukkasi jalkansa kisoissa, ja siirtyi perhekäyttöön maalle. Vanhan päivinään tamma kiersi parit näyttelyt, mutta sijoituksia esteille tamma keräsi 19, joista 8 oli voittoja. Uni astutettiin kolme kertaa ja jokainen varsa on ollut todella hyväluonteinen ja karismaattinen esteratsun alku.

ei. Urho oli 150cm, musta ori. Ratsastaessa Urho oli parhaimmillaan, kun se hyvän hyppytekniikkansa kanssa loikki 130cm esteitä helposti. Ori jäi näyttävän ulkokuoren ja hyvien kilpailutulosten ansiosta monien tammojen omistajien mieleen. Karsinassa Urho tykkäsi hieman härnätä hoitajaansa, mutta ei se pahalla. Urho peri hyvän rakenteensa isältään, ja kiersi estekisojen lisäksi näyttelyitä. Urho sijoittui yhteensä 24 kisassa, joista voitti 9. Jälkeläisiä Urholla on noin viisikymmentä.

eii. Ohrava oli rautias suuri esteratsu. Jos orille kävi pienikin virhe, se hermostui heti. Onneksi näin ei käynyt usein, ja hätäilevä Ohrava sijoittui 29 kisassa, joista voitti tasan 10. Hoitaessa Ohrava oli kuitenkin hellä ja vanhempana siirtyi terapiahevoseksi. Ikäväkseen Ohrava menehtyi ähkyyn pian sen jälkeen, kun viralliset paperit terapiahevosen toimesta oli saatu. Ohravalla on kahdeksan jälkeläistä.

iee. Tauno omasi kiiltävän mustan värin, ja kiltin, rauhallisen luonteen. Tamma kisasi koulua - tasolla, ja pettyi hieman jos jokin suorituksessa meni vikaan. Tamma oli miellyttävä ratsastaa ja kevyt kädelle. Hyvää rakennetta tammalla oli vaikka muille jakaa, ja Tauno olikin sen ajan yksi huipputammoista. Lopulta tamma kantakirjattiin I-palkinnolle!

ee. Haave oli hieman säikky kouluratsu, joka kisoissa saattoi säikähtää pienintäkin salamanvälkettä kamerasta, tai lyhyitä taputuksia katsojilta suorituksen loppuun. Siksi se ei päässyt näyttämään taitojaan kovinkaan monelle. Kuitenkin tamma kerkesi 10 kisaan. Hoitaessa tamma säpsähteli äkkiliikkeitä, eikä sietänyt montaa ihmistä karsinassa, tai sen edessä. Vaikka Haave oli haastava hevonen, se oli omistajansa silmäterä ja lellikki. Tamma varsoi yhden varsan ja menehtyi synnytyksen jälkeisiin komplikaatioihin.

eei. Hulttio-Heikki oli ruunikko velmu kenttäratsu. Ori tykkäsi huijata ratsastajaansa, joskus oikomalla, joskus laiskottelemalla. Kisoissa ori oli kuitenkin tarkkana kuin porkkana, ja nautti joka hetkestä radalla. Hulttio-Heikki voitti 9 kenttäkisaa. Kotona ori oli yhtä velmu ja keksi hoitajille kepposia jos jonkinlaisia!

eee. Hilma oli ruunikko 157cm reipas kouluratsu. Hilma oli hoitaessa erittäin kiltti, mutta kuullessaan mopon päristelevän lähellä, tamma säntäsi pakoon. Hilma oli ratsastaessa rehti, ja ei tarvinnut patisteluja sen kummemmin. Hilma voitti 6 koulukisaa. Tamma eli elämänsä ratsastuskoulussa toimien tuntiratsuna ja oppilaiden kilparatsuna. Eläkepäiville Hilma myytiin nuorelle naiselle, joka astutti tamman kahteen kertaan.


sh t. Jäpäkän Ilona s. 20.01.2011 emä. Kyllikki om. VRL-10565 SV-II
sh t. Huvin Tuike s. 18.02.2013 emä. Hilun Taiga om. Laura R. KTK-II
sh t. Huvin Mammanmussukka s. 02.02.2016 emä. Viiman Melda om. Oona
sh o. Huvin Tornado s. 03.02.2016 emä. Hilun Taiga om. tvisha KTK-II, ERJ-I

KRJ:n kouluratsastuskilpailut
61 sijoitusta / 6 voittoa

10.02.2011: Katvusto - He B -- 1/30
11.02.2011: Fiktio - He A -- 3/50
14.02.2011: Fiktio - He B -- 6/50
15.02.2011: Fiktio - He B -- 5/50
12.02.2011: Huvitus - He B -- 6/50
13.02.2011: Huvitus - He B -- 5/50
22.02.2011: Katvusto - He B -- 2/30
09.03.2011: Juksula - He B -- 5/40
09.03.2011: Juksula - He B -- 6/40
27.02.2011: Phytagora - He A -- 2/50
20.04.2011: Berbyn Sh - He A -- 5/40
21.04.2011: Berbyn Sh - He A -- 3/40
21.05.2011: Katvusto - He B -- 4/30
23.05.2011: Katvusto - He B -- 3/30
14.02.2012: Fiktio - He A -- 5/40
16.02.2012: Fiktio - He A -- 3/40
28.03.2012: Moondance - He A -- 3/50
30.03.2012: Moondance - He A -- 7/50
04.04.2012: B.B. Steeds - He A -- 3/30
20.09.2012: Chiara - He A -- 2/40
27.09.2012: Duren - He A -- 3/30
30.09.2012: Diega Ponies - He A -- 1/50
03.10.2012: Cabin 21 - He A -- 2/40
05.10.2012: Diega Ponies - He A -- 4/40
07.10.2012: KK Bailador - He A -- 4/50
14.10.2012: Fiktio - He A -- 2/60
16.10.2012: Fiktio - He A -- 5/60
23.10.2012: Fiktio - He A -- 4/60
21.02.2013: Diega Ponies - He A -- 5/40
04.03.2013: Jukola - He A -- 6/40
31.03.2013: Koston Sh - He A -- 7/50
01.04.2013: Diega Ponies - He A -- 5/40
05.04.2013: Diega Ponies - He A -- 4/40
06.04.2013: Diega Ponies - He A -- 1/40
08.04.2013: Diega Ponies - He A -- 3/40
14.04.2013: Diega Ponies - He A -- 4/40
12.05.2013: Huvitus - He A -- 3/40
15.05.2013: Rhonwen - He A -- 1/40
17.05.2013: Huvitus - He A -- 2/40
17.05.2013: Rhonwen - He A -- 3/40
17.05.2013: Rhonwen - He A -- 2/40
18.05.2013: Huvitus - He A -- 2/40
18.05.2013: Rhonwen - He A -- 6/40
20.05.2013: Rhonwen - He A -- 2/40
20.05.2013: Huvitus - He A -- 6/40
21.05.2013: Huvitus - He A -- 3/40
22.05.2013: Rhonwen - He A -- 5/40
23.05.2013: Huvitus - He A -- 3/40
23.05.2013: Rhonwen - He A -- 1/40
25.05.2013: Rhonwen - He A -- 4/40
26.05.2013: Huvitus - He A -- 2/40
29.05.2013: Huvitus - He A -- 5/40
12.08.2013: Muiston Sh - He A -- 4/22
12.08.2013: Muiston Sh - He A -- 2/22
02.09.2013: Huvitus - He A -- 4/40
03.09.2013: Huvitus - He A -- 6/40
04.09.2013: Huvitus - He A -- 6/40
08.09.2013: Ascuns Farm - He A -- 3/15
11.09.2013: Huvitus - He A -- 1/40
12.09.2013: Huvitus - He A -- 5/40
13.09.2013: Huvitus - He A -- 3/40


ERJ:n esteratsastuskilpailut
47 sijoitusta / 6 voittoa

29.12.2010: VSHK - 90cm -- 5/40
30.12.2010: VSHK - 90cm -- 4/40
29.01.2011: Bairdon - 80cm -- 5/60
04.02.2011: Katvusto - 90cm -- 3/30
05.02.2011: Katvusto - 90cm -- 5/30
26.02.2011: Korge Hobused - 90cm -- 1/30
28.02.2011: Crowahills Castle - 80cm -- 6/60
02.03.2011: Blip Ponies - 80cm -- 3/30
03.03.2011: Blip Ponies - 90cm -- 2/30
02.04.2011: Lime - 90cm -- 3/40
16.05.2011: KK Farconner - 80cm -- 9/91
14.07.2011: Riesen - 90cm -- 10/100
21.02.2012: Immortelle Park - 90cm -- 6/66
29.09.2012: Bridgeroad - 80cm -- 4/46
02.10.2012: Koston Sh - 80cm -- 6/60
04.10.2012: Koston Sh - 90cm -- 3/60
05.10.2012: Koston Sh - 90cm -- 3/60
05.10.2012: Painswick - 90cm -- 5/40
07.10.2012: Painswick - 90cm -- 2/40
05.03.2013: Konnaronkka - 90cm -- 1/40
08.03.2013: Konnaronkka - 90cm -- 6/40
09.03.2013: Konnaronkka - 90cm -- 5/40
23.03.2013: Rhonwen - 80cm -- 6/40
28.03.2013: Rhonwen - 80cm -- 6/40
04.04.2013: Taavilan Sh - 90cm -- 1/40
05.04.2013: Taavilan Sh - 90cm -- 4/40
08.04.2013: Taavilan Sh - 80cm -- 5/50
09.04.2013: Taavilan Sh - 80cm -- 6/50
10.04.2013: Taavilan Sh - 80cm -- 2/50
14.04.2013: Jukola - 80cm -- 7/50
16.04.2013: Juksula - 80cm -- 3/60
16.04.2013: Juksula - 90cm -- 1/60
19.04.2013: Juksula - 90cm -- 4/60
25.04.2013: Taavilan Sh - 90cm -- 6/50
11.05.2013: Koston Sh - 80cm -- 2/50
12.05.2013: Koston Sh - 90cm -- 4/50
12.05.2013: Koston Sh - 90cm -- 5/50
13.05.2013: Koston Sh - 90cm -- 3/50
13.05.2013: Carbon SPH - 80cm -- 4/28
16.05.2013: Carbon SPH - 80cm -- 2/28
11.08.2013: Cirion Stud - 80cm -- 3/19
13.08.2013: Cirion Stud - 80cm -- 3/19
14.08.2013: Cirion Stud - 80cm -- 1/19
31.08.2013: Selle Royal - 80cm -- 2/30
04.10.2013: Carbon - 90cm -- 5/40
25.10.2013: Carbon - 90cm -- 5/40
26.10.2013: Carbon - 90cm -- 1/40


» KeRJ:n kenttäkilpailut - 7 sij.
13.01.2011: Katvusto - harraste -- 1/50
20.01.2011: Lähtölaukaus - CCI/CIC1 -- 3/30
21.01.2011: Lähtölaukaus - CCI/CIC1 -- 4/30
30.01.2011: Katvusto - CCI/CIC1 -- 4/30
31.01.2011: VSPY - CCI/CIC2 -- 1/30
16.04.2011: Katvusto - CCI/CIC1 -- 1/30
20.05.2011: KK Farconner - CCI/CIC1 -- 1/35

» VVJ:n valjakkokilpailut - 8 sij.
29.10.2010: Cecam - vaikea -- 2/22
30.01.2010: Cecam - vaikea -- 4/22
31.10.2010: Cecam - vaikea -- 2/22
19.12.2010: Fiktio - noviisi -- 2/30
21.12.2010: Korge Hobused - vaikea -- 3/21
25.12.2010: Korge Hobused - vaikea -- 3/21
06.02.2011: Cecam - vaikea -- 4/19
07.02.2011: Cecam - vaikea -- 1/19


♦ 01.09.2012: Takamaiden sh - MVA-SERT, BIS4 -- pt. Peppi S.
★ YLA:n yleislaatuarvostelu 6/2011 - YLA2 -- 20+33+22+35=110p.
★ KRJ:n laatuarvostelu 8/2016 - KRJ-II -- 8+40+16+20+15=99p.
★ Sh laatuarvostelu 1/2017 - SLA-II -- 6(4-4-4-4)+20+12+20+9=77p.
★ ERJ:n laatuarvostelu 2/2017 - ERJ-I -- 7+40+20+22+15=104p.

Kouluvalmennus
Valmentajamme Saila seisoi keskellä kenttää kahvikuppi kädessään. Oli varhainen aamu ja minä vielä unenpöpperössä istuin orin satulassa, joka vaikutti myös uniselta yksilöltä. Saila ilmoitti heti, että tänään keskitymme itse ratsastajan olemukseen ja tekemiseen. Kuinka se vaikuttaa hevoseen jne. Selvä. Istuin hyvässä ryhdissä, syvällä satulassa. Katse oli suoraan eteenpäin ja kyynerpäät yhdeksänkymmenen asteen kulmassa. Aloitimme valmennuksen pääty-ympyrällä asettelu harjoituksilla. Ori nyki päätänsä kun annoin tehtävänantoa. Samalla yritin tarkasti keskittyä omaan tekemiseen ja ryhdin pitämiseen. Saila huomautti minua välillä ohjien pidosta ja pohkeiden paikalla pitämisen takia. Ohjat olivat välillä liian tiukalla, jonka takia käteni eivät pysyneet oikassa asennossa. Jalkani liikkuivat ajoittain liikaa. Tämä oli paljon haastavampaa kuin perus valmennus, jossa keskityttiin yleensä enemmän hevoseen. Siirryimme ravaamaan koko kaviouralle ja keskittyimme kulmiin, joita Tauno oikaisi selvästi lähes aina. Jouduin tekemään paljon töitä, ennenkuin ori alkoi kulkemaan kulmat oikein. Laukassa ratsukon tasaisuudessa oli ongelmia ja jälleen pureuduimme istunnan ja apujen annon vaivattomuuteen. Minusta tuntui siltä, että Tauno nautti tilanteesta, jossa minulle paasattiin virheistä ja ongelmista. Ori kokeili jatkuvasti luistaa alta, mutta taistelin vastaan. Lopulta paketti tyydytti valmentajaa sen verran, että siirryimme loppu verryttelyjen tekoon. Johan oli valmennus! Tämä auttoi minua ratsastajana suuresti ja nyt tiedän, mihin pitää keskittyä erityisesti ja varsinkin, jos kilpailuihin aikoi mennä!


Kouluvalmennus
Taunon perus maanantai, kun mikään ei tunnu sujuvan. Tallille oli saapunut valmentajamme Saila, joka odotti meitä kentällä. Tauno heitteli päätänsä ja narskutteli kuolaimia. Alku verryttelyssä Taunon korvat liikahtelivat kuin viuhkat, eikä tullut yllätyksenä, että puskissa piileskeli mörköjä. Taunon möröt säikäyttivät oria vähän väliä, kunnes aloitimme varsinaisesti työnteon. Taunoa joutui paljon herättelemään avuille. Kauan siinä kesti, kunnes sain hevosen tuntumalle. Taivutukset ja sulut alkoivat sujumaan nätisti. Saila joutui monesti muistuttamaan minua istunnan tärkeydestä. Siirryimme tekemään halkasijalle laukan vaihtoja ja Tauno oli sitä mieltä, että mennään sieltä mistä aita on matalin. Ori yritti luistaa tehtävästään mutta tahtojen taisteluiden jälkeen ori suostui suorittamaan kauniit laukan vaihdot. Vasemmasta suunnasta kaikki meni puhtaasti. Saija huomautti, että Taunon oikeanpuoleinen laukanvaihto on paljon vahvempi kuin vasen. Ori käyttää oikeaapuoltaan hieman vahvemmin, mutta ei liian näyttävästi että se haittaisi kilpailuissa. Lopuksi teimme muutamia tempoharjoituksia ravissa ja laukassa. Lisättyravi on Taunolla todella näyttävää, enkä yllättynyt yhtään, kun valmentaja Saila kehui orin näyttävää ja lennokasta liikettä. Laukassa Tauno oli halukas kiitolaukkaan, eikä se suoriutunut hirveän hyvin. Virtaa ei kuitenkaan pitäisi liikaa olla, koska oria on lähes päivittäin liikutettu monipuolisesti. Ehkä se vain oli tämä maanantai, jolloin mikään ei vain toimi. Voisi sanoa, että valmennus oli lähes katastrofi mutta onneksi ori suoriutui tehtävistään väännön jälkeen. Sain rakentavaa palautetta ja tiedän, mitä työstää ensikerralla enemmän. Lähdin Taunon kanssa loppuverkat tekemään pienelle maastolenkille, kerrankin kun aurinko paistoi eikä ollut kiire enää mihinkään.


Kouluvalmennus
Iltapäivän valmennuksessa keskityimme niin perinteiseen askellajiin, kuin laukka. Uniikilla on siisti ja ponteva laukka, mutta nyt siihen paneudutaan vielä tarkemmin. Hevonen täytyy saada koottua kunnolla, jotta laukasta tulee tasaista, hyvä tempoista ja ilmavaa. Aloitimme heti kentälle päästyämme tekemään voltteja ja asetusharjoituksia. Ori oli osittain kuulolla mutta pohkeen ympärille sitä oli hankala saada. Alku kankeuden jälkeen siirryttiin ravissa tekemään avo- ja sulkutaivutuksia. Kyllä ori yritti päästä luistamaan, mutta pienen väännön jälkeen sain hevosen pysymään hallittuna ja oikeassa linjassa. Olimme valmiita siirtymään laukkaharjoituksiin. Teimme laukassa ympyröitä, väistöjä ja laukanvaihtoja. Keskilaukkaan perehdyimme puoliympyrällä. Uniikin kanssa oli ongelmia pysyä sopivassa tahdissa ja pitää hevonen täysin hallittuna. Välillä orin laukka-askeleet olivat hyppiviä ja tahti epätasainen. Sain hevosen heräteltyä kunnolla ja homma alkoi vihdoin sujumaan. Kootussa laukassa hevonen kulki kauniisti ja suorassa. Vauhti pysyi tasaisena ja peräpää toimi kerrankin erinomaisesti. Joskus Tauno laahaa takamustaan ja sitä pitää yrittää saada menoon kunnolla mukaan. Alkuvuonna oli oikeana tehtävänä saada tämän hevosen takaosa vahvistumaan ja saada sitä käyttämään myös takajalkojaan. Valmentajamme oli erittäin tyytyväinen suoritukseemme, tosin saimme pieniä kotiläksyjä seuraavalle kerralle. Uniikin päivästäkin tuntuu olevan kiinni, kuinka valmennukset sujuvat ja kuinka ratsastajan pyynnöt ylipäätänsä kiinnostaa. Laukka ei ole koskaan ollut orille helppo ja sitä on jouduttu hiomaan vaikka ja miten!


Kouluvalmennus
Suoritimme pienen koulukokeen, joka oli minua jännittänyt jo pitkään. Tiesin kokeesta, mutta en ollut kerennyt siihen paljoa harjoittelemaan. Olin mennyt jo ajoissa kentälle verkkaamaan hevostani, joka vaikutti ensimmäisistä askeleista lähtien todella kankealta ja väsyneeltä. Jouduin työstämään hevosta alusta lähtien. Jo ensimmäisen kymmenen minuutin jälkeen olin aivan hiestä märkä! Mitään ei tänään saa siis helposti. Aloitimme ravissa tehden muutaman ympyrän. Harjoitusravissa päädystä keskelle kenttää ja pysähdys, 4 peruutus askelta ja nosto koottuun raviin. Käynnin eri tempoja oli ripoteltu harjoitus-, kootun- ja keskiravin väliin. Kokeessa oli kolme eri pysähdyskohtaa. Viimeisellä vaiheella tehtävänä oli 3-kaarinen kiemuraura, joka piti suorittaa ensimmäinen ja kolmas kaari myötälaukassa, toinen kaari vastalaukassa. Se oli meidän haastekohta, eikä se sujunut niinkuin pitäisi. Hevoseni yritti lipsua tehtävissään ja aivan kuin se olisi odottanut minun mokaamistani! Kaikki avut täytyi antaa niin selkeästi, kuin vain osasin. Ratsastus tuntui todella raskaalta, mutta ihme kyllä, hevonen kulki kauniisti ja mallikkaasti. Lopuksi keskihalkasijalle harjoituslaukassa ja pysähdys keskelle neljäksi sekunniksi ja tervehdys. Tuli todella syvä huokaisu, kun sain radan suoritettua. Ei ole pitkään aikaa ratsastus ollut näin rankkaa! Kertakaikkiaan! Sain tehtävästä paljon rakentavaa palautetta ja Tauno puuskutti tyytyväisenä. Lopuksi lähdimme tekemään viimeiset veryttelyt maastoon auringon paistaessa pilvettömältä taivaalta. Ori rentoutui metsässä täysin ja oma hengityksenikin alkoi hiljalleen tasaantumaan.


Kouluvalmennus
Odotin rentohenkistä valmennusta tälle päivälle mutta toisin kävi. Valmentaja kertoi, kuinka innoissaan hän oli suunnitellut meille pienen ohjelman. Aluksi teimme pysähdyksiä ja peruutuksia - ne ovat todella tärkeässä osassa koulukilpailuissa, joissa helposti rokotetaan pisteitä. Tein selvästi liian äkäisiä pidätteitä, kun ori päätti laittaa liinat kiinni ja nousta kahdelle jalalle. Kävelin hetken ja rauhoitin tilanteen, kunnes aloimme tekemään pysähdyksiä ja peruutuksia uudestaan. Keskityin tarkemmin painoapuihini ja tein huolellisemmat pidätteet ennen pysähdystä. Laukan nosto pysähdyksestä aiheutti Uniikille pienen virtapiikin, ja ori lähti todella vauhdilla eteenpäin muutaman pukin kera. Pysähdysharjoitukset kuumensivat hevosen tunteita selkeästi ja sitä oli hankala pitää täysin kontrollissa. Jatkoimme harjoitusravissa voltteja ja käyntiin siirtymistä. Ne sujuivat tasaisesti. Kun ori kuumenee, sitä on todella hankala saada rauhoitettua. Muutenkaan kuumeneminen ei ole Uniikille ihan tavanomaista. Mutta kyllä näitäkin tilanteita sattuu aina välillä. Laukassa perehdyimme laukanvaihtoihin ja sitä pääsin harjoittelemaan kolmikaarisella kiemurauralla, jolloin laukanvaihdot tehtiin käynninkautta keskihalkasijaa ylittäessä. Vaihdot eivät sujuneet odotetusti, vaan aivan liian myöhään. Kului tovi ennenkuin sain vaihdot sujumaan oikealla hetkellä. Tauno narskutti kuolaimia hermostuneesti ja etuosa oli jo hiestä märkä. Loppuun teimme perus voltteja ja tempoharjoituksia. Pitkät sivut lisättyä ravia ja päädyt hallittua ja koottua ravia. Näin venytimme hevosta loppua kohden. Teimme vielä muutamia taivutuksia ja asetusharjoitteita, ennenkuin siirryimme loppukäyntiin.


Kouluvalmennus, valmentajana felissa
Saavuin hieman sateisena ja synkkänä kesäpäivänä Huvitukseen valmentamaan Sorelia ja hänen ruunikkoa suomenhevosoriaan Taunoa. Tänään oli tarkoitus treenata takaosakäännöksiä. Tauno oli jo alkulämmittelyissä melko menevän oloinen ja Sorel sai tehdä todenteolla töitä, että ori keskittyi ratsastajan pyyntöihin. Sorel ratsasti kaikki askellajit läpi ennen kuin alkoi enempää kokoamaan oria. Muistutin Sorelia pitämään käden paikoillaan ja ratsastamaan enemmän istunnalla. Tauno alkoi ensimmäisten takaosakäännösten aikana hieman vastustella tuntumaa, mutta rauhallisella ratsastuksella Sorel sai tilanteen korjattua. Käännökset oikealle sujui huomattavasti vasempaa paremmin, joten ratsukko saa kotiläksynä keskittyä etenkin vasempaan suuntaan. Lopputunnista ratsukko sai vielä laukata puoliympyröitä vastalaukassa. Lopulta väsyneen, mutta tyytyväisen oloinen ratsukko sai tehdä itsenäiset loppuverryttelyt ja suuntasikin läheiselle metsätielle kävelemään.


Kouluvalmennus, valmentajana Juusa
Tauno tuli kentälle jo valmiiksi lämmiteltynä, ja aloitimmekin heti siirtymillä. Ori oli innokas eikä oikein malttanut tehdä töitä kunnolla, vaikka kiltisti tottelikin ratsastajan apuja. Siirtymien aikana sen rytmi rikkoutui ja se ei enää ollut tuntumalla. Lopetimme hetkeksi ja jatkoimme avotaivutuksilla. Ori teki tehtävät hyvin ja se alkoi jo rentoutua uudessa paikassa. Siirryimme sulkuihin, jotka ori tuntui hoitavan ihan yhtä hyvin kuin avotkin. Tämän jälkeen pyysin Annia nostamaan laukan, jotta näkisin miten ori työskentelisi laukassa. Oriilla oli hyvä, tahdikas laukka, mutta se ei ottanut selkäänsä mukaan. Koska tämä olisi pidemmän ajan kuluessa haitallista tuon kokoiselle oriille mitä Taunokin on, Pyysin Annia ratsastamaan Taunoa paremmin eteen ja yrittää saada sille samalla paremman muodon. Lisäsimme taivutukset erisuuntiin kolmikaarisilla ja volteilla, ja hiljalleen ori tuntui hakeutuvan kuin itsestään muotoon. Nyt jatkoimme taas siirtymisillä, ja ori ei rikkonut enää rytmiään ollenkaan vaan siirtymiset olivat puhtaita ja kauniita, ori liikkui sulavasti. Kun "tavalliset" siirtymiset oli hallinnassa, jatkoimme kootuista askellajeista siirtymiseen lisättyihin. Käynnissä ja ravissa se sujuikin hyvin, Tauno selvästi tiesi mitä sen piti tehdä ja teki työtä käskettyä, ollen todella ratsastajansa unelma. Kun sitten pyysin tekemään saman laukassa, ei Tauno tainnutkaan enää olla kartalla. Se syöksyi ihan ilman mitään varoitusta eteenpäin, meinaten pudottaa ratsastajansa hiekkaan sekä valmentajan silmät pois kuopistaan. Ei tiedetty, säikähtikö ori jotain vai mitä ihmettä oikein tapahtui. Uudestaan vaan, ja tällä kertaa se sujuikin ilman ongelmia. Vaikka se edelleen tuntui olevan hermostunut, se meni valmentajankin silmään nätisti. Jätin ratsukon loppuverkkaamaan ja lähdin kävelemään poispäin.


Estevalmennus, valmentajana hay
Maneesissa pöyhisteli suloinen, pienehkö ori. Aikaisemmin rakentamani esteet olivat melkein sen korkuisia, kävin madaltamassa yhden lämmittelypystyksi. Taureenilla on kuulemma hyppypaikan arvioinnin kanssa ongelmia, joten tänään paneutuisimme siihen pulmaan. Pyysin ratsukkoa tulemaan rauhallisessa laukassa pienen pystyn muutaman kerran ihan vaan suoralta uralta. Hevonen selvitti hypyt hienosti itsekkin, joten vaikeutin hieman. Nyt esteelle tultiinkin pituushalkaisijalta kääntymällä tiukasti ja sekös tuottikin vaikeuksia. Taureeni molskautti esteen päälle useaan otteeseen ja lopulta päätin antaa ratsastajan avittaa hieman. Silloin tietysti onnistui hyvin. Välissä jouduin pyytämään ratsukkoa ympyrälle ja käymään apuja läpi. Ori vaikutti välillä kovalta suusta, eikä pidätteet meinannut mennä läpi. Radalle on turha lähte, jos hevonen ei ole täysin mukana toiminnassa. Saimme orin hyppäämään kerran onnistuneesti ilman apua ja päätin, että on aika aloittaa rata. Radassa oli viisi ihan tavallista pystyä, kummallisilla teillä mutta melko tasaisen pitkillä väleillä. Taureeni selvitti radan hienosti, kun ratsastaja huolehti siitä, että se tiesi kokoajan minne ollaan menossa. Jos johdonmukaisuus pettää, hevonen ei ole enää varma mihin suuntaan pitää mennä, paketti voi hajota nopeastikin käsistä. Tauno jopa alkoi hieman miettiä ponnistuspaikkaa itsenäisesti, hyvä! Loppuverryttelyt teimme kavaleteilla ja puomeilla, joita hevosen kanssa pitääkin tästä eteenpäin tehdä paljon. Hevosessa on paljon karismaa ja potentiaalia! Toivotan onnea ja menestystä jatkolle, olette oikein hieno ja toimiva pari!


Estevalmennus, valmentajana Pierre
Sorel saapui estevalmennukseen yhdessä suomenhevosori Viiman Taunon kanssa, joka vaikutti alkusilmäyksellä oikein näppärältä ja menevältä suomalaiselta. Ratsukko aloitteli alkuverryttelyillä, jotka suoritettiin tehokkaasti käynnissä sekä ravissa molempiin kierroksiin. Sorel pyrki löytämään Taunosta jarrut jo heti alusta pitäen tekemällä äkkinäisiä pysähdyksiä käynnistä sekä ravista - näin työskentely helpottuisi esteiden pariin siirryttäessä. Lisäsin kentälle muutamat puomit, joille ratsukko tuli jokaisessa askellajissa käynnistä aloittaen. Puomiharjoituksella hevonen saataisiin terävämmäksi, ja tämä ymmärtäisi omien jalkojensa olinpaikan paremmin ennen esteille siirtymistä. Tauno kiihdytteli paikoittain turhankin vauhdikkaasti puomeja kohden, mutta Sorel pystyi suurimmaksi osaksi hillitsemään orin menoa.

Tänä päivänä keskittyisimme ratsukon kanssa pääasiassa kaarevalla uralla sijaitsevan kolmen esteen sarjan hyppäämiseen. Tehtävä vaatisi tarkkuuden ja ketteryyden lisäksi myös vauhtia, sillä esteet tulevat nopeasti eteen ja ponnistusvoimaa tarvitaan runsaasti. Sarjan hyppääminen aloitettiin pienien kavalettien avulla, mikä valmistaisi ratsukkoa suurempiin estekorkeuksiin. Kaksikko aloitti sarjan varmasti, vaikka Tauno hieman rynnäköikin kohti puomeja - Sorel hidastit tätä kuitenkin ohja- ja painoavuilla. Nostin esteitä noin 60 senttimetriin, minkä jälkeen kehotin ratsukkoa tulemaan sarjan uudelleen. Sorel ohjasi orin varmalla otteella kohti ensimmäistä estettä, jolle ratsukko tuli luotisuoralla lähestymisellä. Hyppy lähti hieman vinosta, mutta nopeilla liikkeillä ratsukko paikkasi virheen ja suuntasi kohti seuraavaa estettä, joka ei tuottanut suurempia ongelmia. Sarjan viimeinen este oli tiukan kaarroksen päässä, joten Tauno joutui tosissaan asettamaan itseään, jottei olisi kaatunut omiin jalkoihinsa. Ketterä ori hoiti homman kuitenkin kotiin ja myös viimeinen este suoritettiin kunnialla.

Lopuksi nostin jokaisen esteen vielä 90 senttimetrin korkuiseksi, minkä jälkeen pyysin ratsukkoa tulemaan sarjan vielä kerran uudelleen - tällä kertaa kuitenkin päinvastaiseen suuntaan. Tauno ei millään meinannut tajuta, että tällä kertaa sarjaeste mentäisiinkin toiseen suuntaan, vaan yritti itsepintaisesti suunnata ensimmäisellä ja toisella kerralla ensimmäisen esteen virkaan toimittanutta pystyestettä. Pienellä suostuttelulla Sorel sai orin vaihtamaan kierrosta ja suuntamaan okserille päin. Ensimmäinen kerta "väärään" suuntaan oli ilmiselvästi haastava Taunolle, joka oli jo ehtinyt tuudittautua toisen kierroksen tuomaan rytmiin. Toisella kerralla sarja meni jo paremmin ja kolmas yritys onnistui jo ongelmitta - Tauno meni sinne, minne käskettiin ilman turhaa vastaan pistämistä. Ratsukko aloitteli lopuksi itsenäiset loppuverryttelyt.


Estevalmennus, valmentajana Pierre
Tauno saapui estevalmennukseen yhtä reippaanoloisena kuin mitä se oli ollut aikaisemmassa pitämässäni valmennuksessa. Myös tässä valmennuksessa ratsastajana toimi orin omistaja Sorel, joka aloitteli Taunon kanssa valmennuksen alkuverryttelyillä. Ori liikkui hyvin allensa polkien, eikä puskenut annettujen apujen läpi. Orista kuitenkin huokui energisyys, ja tämä käyttäisi varmasti tilaisuuden hyväkseen, jos ratsastaja sattuisi vahingossa antamaan hevoselle liiaksi päätäntävaltaa. Sorel oli kuitenkin tietoinen Taunon aikeista, ja piti tämän visusti maankamaralla alkuverryttelyjen ajan.

Tämän päivän tehtäväksi olin valikoinut normaalia kapeampien esteiden harjoittelun, mikä vaatisi tarkkuutta sekä uskallusta sekä ratsulta että ratsastajalta. Olin sijoittanut kentälle muutaman 50-70 senttimetriä korkean, kapeanpuoleisen esteen, joita korottaisin ratsukon suoriutumisen mukaan. Sorel ohjasi Taunon lyhyen puomiharjoituksen jälkeen kohti yksittäistä estettä. Tauno lähestyi estettä vauhdilla, mutta Sorel pidätti tätä ja ohjasi tämän tarkasti keskelle estettä. Tauno hieman kummasteli kapoista estettä, mutta ponnisti kuitenkin kuuliaisesti sen toiselle puolelle. Ratsukko lähestyi esteitä myös kaarevalla uralla, mikä teki tehtävästä astetta haastavamman. Kerran Tauno ei saanut itseään millään kääntymään esteelle, vaan ratsukko joutui juoksemaan esteen ohi ja yrittämään uudelleen. Ohja- ja pohjeapujen yhteistyöllä ori kuitenkin saatiin taipumaan myös tiukkoihin käännöksiin.

Kun ratsukko oli suoriutunut esteistä matalilla estekorkeuksilla, nostin esteet 80-90 senttimetriin. Ratsukko hoiti lähestymiset huolellisesti loppuun asti, eikä Tauno enää kiihdyttänyt vauhtia oman mielen mukaan, mikä hankaloitti lähestymisiä. Ori ponnisti itsevarmasti korkeimmista esteistä huolimatta, eikä laskeutumisetkaan olleet hullumman näköisiä. Ratsukko kokeili lopuksi vielä pari kertaa kahden esteen sarjaa, jottei työskentely menisi kovin yksipuoliseksi. Hikiläikät näkyivät jo selvästi orin lavoilla, joten ratsukko sai aloitella itsenäiset loppuverryttelyt kaikissa askellajeissa.


Estevalmennus
Kipakka herra esitteli itseään ylpeänä ratsukon ravatessa kaviouralla. Sitä oli upeaa seurata vierestä, ja vielä myöntää kuinka hienosti ori oli kehittynyt. Ratsukko osasi nyt puhaltaa jo yhteen hiileen ja keskittyä. Hevosella on ollut pienimuotoisena ongelmana säilyttää maltti ja keskittyminen. Välillä ratsastajan avut unohtuvat ja muut asiat kentällä on paljon kiinnostavampia. Ori on saatava pysymään avuilla ja säilyttämään keskittyminen työskentelyssä. Se ei aina ole kovinkaan helppo homma. Olin tehnyt kentälle pienen esteradan, jossa oli okseri, kahden sarja ja pari pysty estettä. Siirryin itse kentän laidalle seuraamaan, kun ratsukko lähti suorittamaan antamieni ohjeiden mukaisesti rataa. Luihun innostus alkoi jälleen puskemaan päälle ja vauhti oli välillä liian kova, jolloin puomit kolahtelivat ilkeästi, onneksi ei pudotuksia tullut. Hevosen ilmeistä ja eleistä huomasi, kuinka kolina ärsytti sitä. Sarjalla askeleet jäivät pitkäksi ja este tuli hieman yllättäen ja pomppu oli sen mukainen. Kehotin ratsukkoa keräilemään itseään radan jälkeen, jotta seuraava yritys olisi paljon hallitumpi. Luihu heitteli päätänsä innoissaan, mutta lopulta ratsastaja sai orin ruotuun ja esterata ylitettiin mallikkaasti. Kevät varmasti tekee tehtävänsä, kun jokaisesta asiasta tämä hevonen tuntuu innostuvan. Ratsukko lähti lopuksi maastoilemaan loppu käyntejä, kun minä taas sain hirveän työurakan niskaan ja sain raahata kaikki esteet pois kentältä. Pientä hiomista täytyy tehdä, jotta kesän tavoitteet täyttyvät.


Estevalmennus
Seisoskelin kentällä ja odottelin myöhässä tulevaa ratsukkoa. Keväinen aurinko porotti taivaalla, tuoden erittäin pirteän ja iloisen mielen. Ratsastaja näytti kovin nyrpistyneeltä kentälle saavuttuaan, ehkä kaikki ei ole mennyt nappiin. Ratsukko sai suorittaa alkuun veryttelyn täysin omatoimisesti. Sillä aikaa minä alkaisin rakentelemaan meille esteitä. Alku alkoi hieman koheltaen, kun ori alkoi kokeilemaan ratsastajansa rajoja ja hermoja. Kehotin ratsastajaa rauhoittumaan, sillä kiukkuinen mielentila vaikutti hevoseen kummasti. Pääty-ympyrälle tekemään asetuksia, taivutuksia ja herättelemään sitä hevosta avuille. Hermojaan on aivan turha menettää, siitä ei tule yhtään mitään. Hengittää syvään, istuu syvälle satulaan ja alkaa keskittyä. Hiljalleen ori alkoi taipua ratsastajansa tahtoon ja homma alkoi toimia. Hevonen tuntui kuulemma jo kevyeltä ja voisimme aloittaa valmennuksen. Aluksi ratsukko teki tempo harjoituksia, jonka jälkeen laukassa vähän ympyröitä ja laukanvaihto harjoituksia. Viimeinen tarkistus, oliko hevonen kuulolla. Olin kasannut kentälle okserin, jota oli tarkoitus harjoitella. Luihu vaikutti todella keskittyneeltä ja rauhalliselta, mitä yleensä se ei ole. Esteen ori ylitti todella hienosti, vaikka pienet takapään heittelyt se antoikin esteen jälkeen. Ratsastaja tiesi hevosensa ja osasi niitä myötäillä. Myös kolmen sarjan Luihu suoritti todella puhtaasti, nyt meni askellukset oikein ja tempo oli täydellinen. Todella upeaa! Ratsukko on varmasti harjoitellut ahkerasti, sillä nyt on selviä tuloksia nähtävissä. Olen aina antanut pieniä kotiläksyjä ratsastajalle, missä parantaa ja luulen, että opit alkavat hiljalleen menemään perille.


   


© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse