Huvin Verna♦ Virallinen nimiHuvin Verna
♦ Syntynyt22.09.2011
♦ Ikä19-vuotias (ikääntyy satunnaisesti)
♦ RotuSuomenhevonen
♦ SukupuoliTamma
♦ Säkäkorkeus, väri150cm, musta
♦ PainotusKoulupainotus
♦ KoulutustasoHelppo A
♦ VH-tunnusVH12-018-0085
♦ OmistajaSorel (VRL-00884)
♦ KasvattajaSorel / Huvitus
♦ KotitalliHuvitus (HUVI3969)
♦ SaavutuksetKRJ-I, SLA-I


Tämä tumma kaunokainen oli todella odotettu varsa Huvituksessa. Emänä toimi yksi ensimmäisistä tallin suomenhevostammoista, Metsäkartanon Vioola, joka astutettiin vahvaluonteisella tummalla komistuksella, Samuel Lunedilla. Varsasta odotettiin taitavaa koulutaituria, jonka luonne saisi isältään perittynä pientä kipinää ja emältä vahvuutta sekä näyttäviä liikkeitä. Pieni unelma toteutui, kun Viola oli yllättäen yöllä varsonut tumman tammavarsan. Ilo oli suunnaton!

Pikku Verna oli rohkea ja utelias kaveri. Ulkona varsan uskallus riitti yllättävän kauaksi lähteä emänsä luota. Kaikki asiat piti haistaa ja jopa maistaa. Viola oli upea mamma, joka piti vauvastansa huolta erinomaisesti. Verna on ollut nopea oppimaan asioita. Koulutusvaihe on sujunut nopealla tempolla ja koulutusohjelma kulkenut erinomaisesti aikataulussa. Vielä tänäkin päivänä Viola saa nauttia tomeran lapsukaisensa läsnäolosta laitumella. Tämä pari on todella tiivis, joten ihmetys on varmasti suuri, kun on emätamman aika siirtyä vihreille laitumille...

Odotettua kipinää ja tahtoa riittää tämän tamman luonteessa. Hoitajia kohtaan tamma on kunnioittava ja kiltti. Karsinassa ei turhia aikoja tarvitse viettää, koska Verna pitää karsinaansa pyhitettynä lepopaikkana. Harjapakki on kumossa sekuneissa, jos joku yrittää alkaa harjaamaan tammaa karsinassa. Käytävällä Verna seisoo rauhallisesti paikoillaan ja nauttii jokaisesta harjanvedosta kehollaan. Kaviot nousee pienestä pyynnöstä jopa koskematta jalkaa. Varusteiden kilinä herättää Vernassa innostumisen merkkejä. Verna alkaa elehtimään hieman levottomasti ja siirtelemään painoaan puolelta toiselle. Verna on aina iloinen ja valmis lähtemään liikkeelle ja työskentely on sille antoisaa puuhaa.

Ratsuna Verna on erittäin hankala ja vaativa, monet eivät tämän neidon selässä viihdy kovinkaan kauan. Verna tarvitsee itselleen kokeneen, pehmeä kätisen, istuntaa hyödyntävän ja maltillisen ratsastajan. Ohjista kiskominen tai nyppiminen aiheuttaa todellisen kaaoksen, eikä ratsastaja kauan selässä tule pysymään. Päättäväinen ratsastaja toimii kuin ohjekirjan mukaan. Avut tulee antaa tarkasti ja selkeästi. Vernan askellus on tasaista mutta hieman pitkät liikkeet tekevät harjoitusravista todella pomppivan. Tamma on notkea ja kulkee kauniisti muodossa. Lisätyssä ravissa tulee olla tarkkana juuri oikeasta temmosta, jotta askellus näyttää erittäin hyvältä ja kauniin tasaiselta. Laukan vaihdot jokaisella askelluksella on ollut iso saavutuksemme. Verna on siinä erittäin hyvä, vaikka liike onkin todella haastava ja voimaa vievä. Esteitä Verna ylittää vauhdikkaasti ja tarkasti. Kilpailuissa emme kuitenkaan ole käyneet, vaikka kapasiteetti riittäisi metrisille esteille hyvin. Maastossa tamma on varmajalkainen ja hyvin hallittava. Möröt eivät pompi puskista eikä pörisevät sataa ajavat mopotkaan saa tamman lihasta värähtämään. Ilman satulaa on kiva lähteä kävelylenkille! Maastoesteillä Verna kuumenee liikaa, joten nykyään on jo riskipeliä lähteä maastoesteille. Ne on siis jätetty kokonaan sivuun.

Laitumella lauman kärkikastiin emänsä rinnalla kuuluva Verna nauttii muiden hevosten seurasta. Nuorien kanssa on kiva temmeltää ja tuntea olonsa kuin vuotiaalla teini-ikäisellä varsalla. Ylempiarvoisia hevosia Verna osaa kunnioittaa, eikä yritä johtaja tamman heinäkasalle mennä kaveriksi sitä syömään. Kurinpito onnistuu myös! Yksin tarhassa Verna on hieman onneton ja haikea. Muille hevosille se yrittää kovasti hirnua ja ravata portin edustalla edestakaisin.

Verna on täyttänyt kaikki toiveet, mitä siitä on odotettu. Tamma on näyttänyt kyntensä kouluradoilla, toiminut jo monelle varsalle loistavana emänä ja ratsastaessa sen haastavuus tuo ratsastajalle monipuolisuutta ja tietenkin haastetta. Verna on yksi ehdoton suosikki hevosistani, joka jää varmasti ikuiseksi ajaksi mieleen.


i. Samuel Luned
sh, trt, 158cm
KRJ-II, SLA-II, YLA3
ii. Kaamos
sh, rt, 155cm
iii. Nipsu evm
iie. Hikuriina evm
ie. Hipsutus
sh, prt, 154cm
iei. Sinervuon Unisieppari evm
iee. Sinervuon Elli evm
e. Metsäkartanon Vioola
sh, trt, 160cm
KTK-III, KRJ-II, SLA-II
ei. Vikkori
sh, prt, 162cm
VIR MVA Ch, KTK-II, YLA2
eii. Aatun Ajo evm
eie. Pinnari evm
ee. Mesimarja
sh, prn, 158cm
VIR MVA Ch, KTK-III, YLA2
eei. Hopea-Totti evm
eee. Lapin Taika evm


i. Samuel Luned: Tumma ja tulinen komistus, joka saapui talliin sen alku tekijöissä. Samuel on upea liikkeinen kouluratsu, joka on tehnyt näyttävän uran Helppo A ja Helppo B- tasoilla. Myös muutamista vaativista luokista löytyy sijoituksia. Samuel on palkittu niin kouluratsastus laatuarvostelun kuin suomenhevosten laatuarvostelussa toisella palkinnolla ja yleislaatuarvostelussa kolmannella palkinnolla. Jälkeläisiä Samuelilta ei löydy montaa, mutta ori on ottanut pysyvän paikan Huvituksen suomenhevosjalostuksessa. Samuel lopetettiin 24-vuotiaana jalkavaivojen takia heinäkuussa 2007.

ii. Kaamos: Upea läsipäinen ori vietti koko upean elämänsä Luned Sporthorsesissa kilpaillen hyvällä menestyksellä kouluratsastuskilpailuissa. Kaamos on luonteeltaan täysin päinvastainen kuin poikansa Samu. Kaamos oli hieman hankala ja vaativa ori, mutta ratsuna erinomainen taitojen esittelijä. Kaamos jätti jälkeensä kolme hyvä luonteista jälkeläistä, kaksi oria ja tamman. Kaamos menehtyi vuonna 2009.

iii. Ajan Kihaus: Liinakko suomenhevosori, 160cm korkea jytky, oli todellinen moniosaaja. Orilla kilpailtiin hyvällä menestyksellä esteratsastuksessa, kouluratsastuksessa sekä maastoesteratsastuksessa. Ajan Kihaukselta löytyi potentiaalia vaikeisiin koulukiemuroihin kuten myös vaativiin esteisiin aina 120cm asti. Luonteeltaan ori oli rauhallinen ja kuuliainen, mutta kuten orit yleensäkin joskus temperamenttinen ja omapäinen. Ajan Kihaus on kantakirjattu II-palkinnolle. Jälkeläisiä Ajan Kihaus on jättänyt viisi.

iie. Ajan Helmiina: Väriltään liinakko, 157cm korkuinen kovistelija omaa kipakan luonteen. Tamma ei ollut mikään hellyyden kipeä pienten lasten rapsuteltava pullaputte. Ajan Helmiinan kanssa tämän omistaja joutui pariinkin kertaan ilkeisiin tilanteisiin kun tamma osasi leikkiä vaikeaa. Kaiken tämän kuitenkin antaa anteeksi tamman kilpailutaidot sekä upea rakenne, siro ja solakka, josta on tullut monista näyttelyistä pelkkää kehua. Ajan Helmiinalla kilpailtiin ahkerasti esteratsastuksessa ja tämän omistajalla onkin iso huone täyttä mahtavia ruusukkeita ja pokaaleita vuosien varrelta. Ajan Helmiina kantakirjattiin upeasti I-palkinnolle ja tamma on jättänyt jälkeensä monia jälkeläisä, jotka ovat näyttäneet upeita taitojaan niin esteillä kuin koulussa.

ie. Hipsutus: Oli menestyvä kouluratsu ja keräsi sijoituksia noin 38 kpl. Luonteeltaan tämä punarautias tamma oli leppoisa ja ratsuna oikea unelmahevonen. Hipsutus vietti myös koko elämänsä Luned Sporthorsesin tiloissa jättäen neljä jälkeläistä, kolme oria ja yhden tamman. Hipsutus kilpaili aktiivisesti kouluratsastuksessa kolme vuotta, jonka jälkeen tamma siirtyi siitokseen ja menehtyi vuonna 2009. Erittäin hyvä periyttäjä ainakin luonteensa puolesta ja myös rakenteen.

iei. Nipsu: On raamikas kouluratsu joka pärjäsi vaativimmissakin koulukiemuroissa. Ori menestyi hyvin niin kilpailuissa kuin siitoksessakin. Esteitä Nipsu hyppi myös mallikkaasti, mutta usein liika innostus pilasi suoritukset pudotukseen. Nipsu jätti jälkeensä monia koulutaituri varsoja joista monet ovat menestyneet hienosti eri tasoilla. Nipsu oli luonteeltaan kipakka ja joskus turhankin vaativa. Ori kantakirjattiin I-palkinnolla hieman ennen kuolemaansa.

ee. Hikuriina: Tarkoitus oli saada talliin kelpo kouluratsu, mutta myöhemmin huomattiin että tammalta löytyy potentiaalia enemmänkin kenttäratsastukseen. Vuosia tamma kilpaili hyvällä menestyksellä kunnes eräissä kilpailuissa tamma kompastui ja murskasi takajalkansa niinkin pahoin, ettei mitään ollut enään tehtävissä. Hikuriina varsotettiin todella nuorena, eikä tamma kerennyt jättämään kuin yhden jälkeläisen.

-------------------------------------


e. Metsäkartanon Vioola: Kaikkien rakastama tummanrautias Viola on herttainen mutta temperamenttinen luonteeltaan. Viola on ensimmäisiä suvullisia hevosia Huvituksessa ja se on yksi syy siihen, miksi tamma on todella erityinen. Helppo A&B- tasoilla kilpaillut tamma on sijoittunut koulukilpailuissa 58 kertaa, voittanut 8 kertaa. Kilpailu-ura on huikea mutta niin on myös siitostamman ura. Viola on jättänyt seitsemän jälkeläistä, jotka ovat tasaisesti menestyviä taitureita. Violan varsoista yksi tamma, Huvin Verna, asuu edelleen Huvituksessa ja tekee itsekin siitostamman virkaa. Viola on tällä hetkellä tallin yksiä vanhimpia tammoja mutta terveydeltään erinomaisessa kunnossa! Viola on saavuttanut kantakirjasta kolmannen palkinnon, suomenhevosten laatuarvostelusta toisen palkinnon ja kouluratsastusjaoksen laatuarvostelusta toisen palkinnon.

ei. Vikkori: Suomenhevosori joka ei suurempia esittelyjä kaipaa. Metsäkartanossa Leandran hoivissa upean uran tehnyt koulutaituri on ottanut askeleen pysyvästi suomenhevosjalostuksessa. Vikkorilta löytyy yli kymmenen jälkeläistä. Ori on palkittu muotovalio tittelillä sekä kantakirjasta saavuttanut II-palkinnon. Yleislaatuarvostelusta Vikkori on kahminut myös toisen palkinnon. Herrasmiehen eleet, seurallinen mutta oman arvonsa tunteva ori.

eii. Aatun Ajo: Rauhallinen ja yhteistyöhaluinen kimo ori, joka kilpaili valjakkoajossa ja työhevoskilpailuissa. Suurempaa kilpailullista menestystä ori ei ole saavuttanut mutta periyttäjänä loisto luokkaa. Ori periyttää hyvää luonnetta mutta myös kimoa väritystä, joka on todella haluttu väri suomenhevospiireissä. Noin puolet sen kymmenestä jälkeläisestä on kimoja.

eie. Pinnari: Hevonen, joka ei todellakaan ole helpoimmasta päästä. Luonteeltaan jukuri ja kovapäinen, ratsuna liiankin menevä. Ratsastaja joutuu tosissaan esittämään tammalle päättäväisyytensä, mikä selässä aikooo kauan pysyä. Tamman omistaja keksi myöhemmin hevoselleen sopivan lajin, työhevoskilpailut. Siinä tamma pääsi kovalle koetukselle, joka helpotti liikaa virtaa omaavan neidon kanssa. Pinnarilla on vain yksi jälkeläinen.

ee. Mesimarja: Leandran omistuksessa koko upean elämänsä viettänyt punaruunikko tamma kuuluu yksiin vahvasti jalostuksessa vaikuttaneisiin suomenhevostammoihin. Muotovalion tittelin saavuttanut tamma on luonteeltaan erittäin kiltti ja joskus jopa tylsä hoidettava. Mesimarjalta löytyy noin kahdeksan jälkeläistä, joista jokainen on perinyt emältään rauhallisuutta ja nöyryyttä. Muotovalion lisäksi Mesimarja on palkittu kantakirjassa kolmannella palkinnolla ja yleislaatuarvostelussa toisella palkinnolla. Mesimarja lopetettiin 23-vuotiaana.

eei. Hopea-Totti: Kasvattajansa kanssa kasvanut ruunikko ori on tallannut tiensä pohjamudista huipulle. Kouluradoilla monille tutuksi tullut Totti on luonteeltaan kuumahko ja energinen, ratsuna nöyrä ja näyttävä. Suurempaa jalostusoria ei hevosesta koskaan tullut, vaikka kattavat kilpailunäytöt luulisivan tammanomistajia kiinnostavan. Rakenteeltaan ori oli jäntevä ja sopusuhtainen. Ori on saanut nimensä upeasta harmaanhopeisesta harjastaan, joka on ihastuttanut monia.

eee. Lapin Taika: Perus harrasteratsuna toimiva Taika on omistajiensa kultakimpale. Kilpailuissa hevosella ei juuri käyty, muutamissa alue-estekilpailuissa mutta muuten omistaja perhe nautti hevosen rauhallisesta ja kiltistä luonteesta ja ratsastusretket riittivät omiin maastoihin. Rakenteeltaan Taika oli melko korrekti, vaikkei sitä virallisissa näyttelyissä käytettykään. Paikallisissa match showssa tamma sai positiivista palautetta rakenteestaan, eikä luonnettakaan voinut kuin kehua. Lapin Taika on varsonut vain kerran.


sh o. Huvin Sotamies-Seeti s. 11.07.2012 isä. Lakean Luutnantti-Laukas om. Pierre SV-I
sh o. Huvin Justus s. 27.08.2012 isä. Huvin Jaajo om. Sorel SV-II
sh t. Huvin Viikuna s. 22.02.2013 isä. Koistilan Viikari om. pipariina KTK-III, KRJ-II
sh t. Huvin Vipotiina s. 13.07.2013 isä. Huvin Patriot om. Sorel KTK-II
sh t. Huvin Narnia s. 08.02.2017 isä. Vähäpellon Navalti om. Penelopeia

KRJ:n kouluratsastuskilpailut
43 sijoitusta / 13 voittoa

16.02.2012: KK Marlene - He B -- 5/77
17.02.2012: Diega Ponies - He B -- 1/40
18.02.2012: Diega Ponies - He B -- 5/40
18.02.2012: KK Marlene - He B -- 2/77
19.02.2012: Diega Ponies - He B -- 5/40
20.02.2012: Dark Side - He B -- 8/100
22.02.2012: Dark Side - He B -- 2/100
26.02.2012: Fiktio - He B -- 4/60
01.03.2012: Fiktio - He B -- 7/60
01.03.2012: Järviluoto - He B -- 1/40
02.03.2012: Diega Ponies - He A -- 3/40
03.03.2012: Diega Ponies - He A -- 1/40
04.03.2012: Muistojen Sh - He C -- 5/50
04.03.2012: Järviluoto - He B -- 2/40
04.03.2012: Diega Ponies - He A -- 5/40
05.03.2012: Bairdon - He A -- 3/60
05.03.2012: Kissankäpänkylä - He A -- 3/50
08.03.2012: Minion - He B -- 5/30
08.03.2012: Malkamäki - He B -- 3/60
09.03.2012: Malkamäki - He A -- 7/60
15.03.2012: Fjell Fjords - He A -- 5/40
15.03.2012: Fjell Fjords - He A -- 4/40
16.03.2012: Fjell Fjords - He A -- 5/40
17.03.2012: Fjell Fjords - He A -- 1/40
17.03.2012: Fjell Fjords - He A -- 1/40
20.03.2012: Vitry - He A -- 4/50
21.03.2012: Vitry - He A -- 1/50
22.03.2012: Arcadia - He A -- 4/60
23.03.2012: Vitry - He A -- 7/50
26.03.2012: Rhonwen - He A -- 5/40
27.03.2012: Rhonwen - He A -- 6/40
05.04.2012: Koston Sh - He A -- 7/50
05.04.2012: Koston Sh - He A -- 1/50
06.04.2012: VSR - He A -- 1/38
07.04.2012: Marike - He A -- 1/40
07.04.2012: Revontuli - He A -- 6/40
08.04.2012: Revontuli - He A -- 6/40
09.04.2012: Fiktio - He A -- 4/60
11.04.2012: Marike - He A -- 5/40
14.04.2012: Fiktio - He A -- 6/60
18.04.2012: VT Dei - He A -- 7/50
21.04.2012: VT Dei - He A -- 4/50
22.04.2012: VT Dei - He A -- 6/50
30.04.2012: Satulinna - He A -- 6/40
05.05.2012: Kadotetut Sh - He A -- 1/60
09.05.2012: Väinölä - He A -- 1/40
11.05.2012: Väinölä - He A -- 5/40
11.05.2012: Väinölä - He A -- 2/40
26.05.2012: Taavilan Sh - He A -- 1/50
26.05.2012: Taavilan Sh - He A -- 6/50
26.05.2012: Fiktio - He A -- 7/60
27.05.2012: Taavilan Sh - He A -- 1/50
27.05.2012: Fiktio - He A -- 3/60
29.05.2012: Fiktio - He A -- 3/60

★ KRJ:n laatuarvostelu 11/2013 - KRJ-I -- 18 (6+6+6)-40-25-10-8=101p.
★ Sh laatuarvostelu 1/2016 - SLA-I -- 14(3-7-4)+23+25+20+10=92p.

24.10.2013: Aika tähdätä laatuarvosteluihin
Verna on nauttinut siitostamman virasta jo monta vuotta, joten nyt on jo aika katsoa laatuarvosteluiden suuntaan. Neljä upeaa jälkeläistä, joista kaksi on saavuttanut varsa-arvioinnissa I- ja II-palkinnot. Tallissa asuu yksi Vernan orivarsoista, Huvin Justus, joka on myös jo jättänyt kilpailu-uran taakse. Verna on pysynyt hyvin terveenä ja varsat tamma hoitaa vastuullisesti ja huolellisesti. Tarkoituksena olisi lähteä liikkeelle kouluratsastuksen laatuarvostelusta, jonka jälkeen tähtäimenä suomenhevosten laatuarvostelu. Toiveet ja tavoitteet ovat korkealla! Verna on osoittautunut mahtavaksi kouluratsuksi sekä kelpo siitostammaksi, joka periyttää jälkeläisilleen kauniita ilmavia liikkeitä, tempokasta ravia ja ehkä hieman vahvempaa luonnetta.

11.07.2012: Voikko orivarsa saapui maailmaan
Keskellä kirkasta päivää hyvin paisunut Verna aloitti varsomisen. Kaikki sujui hyvin mutta todella nopealla tempolla. Tallityttö Riina oli jo viikon nukkunut tallissa siltä varalta, että tamma aloittaisi varsomisen yöllä. Nyt tilannetta oli seuraamassa melkein koko tallin henkilökunta! Illalla kuuden aikoihin Verna varsoi hyvän kokoisen voikon orivarsan. Tämä varsa oltiin jo varattu toiseen kotiin, joten uusille tuleville omistajille saisi soittaa iloiset uutiset. Verna oli todella väsynyt ja makoilikin hyvän aikaa suorituksensa jälkeen. Eläinlääkäri oltiin soitettu jo aikaisin paikalle ja hän pääsi heti tutkimaan tulokkaan. Terve orivarsa nimettiin samaisena iltana Huvin Sotamies-Seetiksi.

20.06.2012: Iloisia uutisia!
Jos jollekin on juhlaa, niin tälle uutiselle. Eläinlääkäri kävi tänään vahvistamaan meidän odotukset, sillä Verna todettiin tiineeksi! Verna astutettiin luomuna kotitallilla omalla orilla, voikolla tukkajumalalla Lakean Luutnantti-Laukaksella. Verna on ollut reipas oma itsensä ja ruoka maistuu enemmän kuin ikinä. Tallitytölle Riinalle tämä oli kuin unelmien täyttymys. Hän lupasi viimeisillä viikoilla ottaa tyynyn ja peiton tallille ja nukkua tallissa. Hän oli ensimmäisenä todistamassa Vernan syntymää, tosin varsa oli jo saapunut tunteja aikaisemmin maailmaan, ennenkuin Riina tämän näki. Riinalle on kuitenkin kerrottu jo ajoissa, että mahdollisesta varsasta on oltu jo kiinnostuneita, eikä varsaa välttämättä ole tarkoitus talliin jättää. Hänelle on kuitenkin tärkeää olla tulevan varsan ensimmäisinä tunteina paikalla, enkä itse sitä paheksu. Ainakin on aamutallintekijä pari viikkoa, heh!

19.05.2012: Ongelmat ratkeaa, mutta tuleeko lopulta kiire?
Tarkoitus olisi osallistua 26.5 Taavilan järjestämiin koulukilpailuihin, mutta vielä tilanne näyttää synkältä. Verna ei ole ollut oma itsensä, eikä ravikaan tunnu enää kulkevan niin tasaisesti kuin viikkositten. Riina oli aamulla ottanut yhteyttä entiseen koulukaveriinsa, joka toimi nykyään lähimaastossa hevoshierojana. Hieroja oli lupautunut tulla illalla kuuden aikaan käymään, jos sitten saisimme tilannetta selville. Pirjon pitämän kouluvalmennuksen jälkeen huomasin kyllä vasemmassa takakengässä olevan halkeaman, jonka kengän naula oli aiheuttanut. Asia korjattiin, mutta itse tilanne ei korjaantunut eikä ongelma vaikuttanut olevan täysin jalassa. Riina ja hänen ystävänsä tulivat talliin. Olin laittanut Vernan jo valmiiksi käytävälle seisomaan ja odottamaan. Harjailin tammaa kaikessa rauhassa, kunnes huokaisin syvään nähtyäni kaksikon. Essiksi esittäytynyt nainen lähti kaulasta etenemään takaosaa kohden, tunnustellen ja painellen. Hevonen ei reagoinut erikoisemmin ärsykkeisiin muuten kuin luimistelemalla ja hieman ihmettelemällä. "Täällä on lihakset aivan kireänä. Pari paukuraa tuntuu ja kun liu'utan kättäni näin alaspäin, sen pitäisi kulkea sujuvasti. Nyt se töksähtelee, joten vika on selvästi täällä". Menin itse kokeilemaan ja huomasin samat asiat, mitä Essi minulle luetteli. Kerroimme Essille tilanteemme ja kiireemme, kuinka tulisimme selviämään tästä? Essi antoi kattavat hoito-ohjeet ja lupasi tulla kolmena päivänä peräkkäin tekemään kevyttä hierontaa Vernalle. Hän kyllä uskoi, että näillä eväillä tamma on pian oma upea itsensä eikä kilpailuita tarvitse lähteä perumaan. Iso kivi tipahti harteiltani!

15.05.2012: Kouluvalmennus
Oli ilo saada tallilla vierailemaan vanha tuttavani vuosien takaa, Pirjo Saarenmaa, jonka kanssa olen hevostellut nuorena tyttönä. Kilparadoilla pyöritty tiiviisti yhdessä, kunnes omat tallin veivät meidän eri suuntiin. Pirjon kanssa olen kuitenkin pysynyt yhteyksissä ja monta vuotta on ollut tarkoitus valmentaa toisiamme. Nyt Pirjo on täällä ja hänen toiveitaan noudattaen, ratsuksi valitsin Vernan. Suoritimme alkuverryttelyn ravinlisäyksillä, volteilla ja laukannostoilla. Verna oli aluksi hieman kankea ja jotenkin vastahakoinen. Hiljalleen tamma antautui avuille ja homma alkoi luistamaan hyvin. Pirjo kehoitti minua usein kiinnittämään huomiota syvään istuntaan ja kuinka hyödyntää sitä tehokkaimmin. Hevosen liikkeet olivat näyttävät mutta takaosa oli todella kireän tuntuinen ja sen huomasin itsekin. Verna narskutteli kuolaimia, mikä ei aivan tavallista ollutkaan. Laukalla tempo pysyi tasaisena ja kuten tavallisestikin, tamma kulki kauniisti muodossa. Pirjo ei halunnut pitää minulle täysin perinteistä valmennustaan, koska hän oli vahvasti sitä mieltä, että hevosessa oli jotain häikkää. Pirjo oli monet kerrat ollut radanreunalla seuraamassa Vernan kilpailusuoritusta ja hän tietää, kuinka tämä hevonen parhaimmillaan kulkea. Loppuveryttely suoritettiin rauhallisesti ravissa ja lopuksi sovimme, että lähdemme kävellen maastoon. Riisuin Vernalta satulan ja otin ohjat käteen, kunnon kävelylenkillä saisimme rauhassa jutella Pirjon kanssa ja pohtia mikä ratsuani tänään vaivasi.

10.04.2012: Vauhdikkaasti aloitettu kilpailu-ura!
Vernan kehitys on ollut huikeaa, eikä loppua meinaa näkyä. Verna on ottanut kilpailutilanteet rauhallisesti ja radalla antanut itsestään kaiken. Minä olen joutunut kisaajan rooliin, mutta pienellä hiomisella uskon että Riina pääsee myös kokeilemaan taitojaan kilpakehissä. Matkoista tamma ei ressiä ota, eikä metelöivät lapset ja ihmispaljous aiheuta häiriköintiä. Keskittyminen on loistavaa, joten tästä ei ole kuin tie ylöspäin! Sijoituksia on ropissut huikea määrä ja Verna meinaa olla parempi kouluratsu kuin vanhempansa!

13.11.2011: Vernalle varusteita niskaan
Vernasta on kasvanut vahvaluonteinen tamma, joka haluaa esitellä taitojaan ja osaamistaan. Perusasiat Verna on oppinut nopeasti eikä ongelmia ole ilmennyt. Vernan emä Viola voi olla asiasta toistamieltä, sillä hänen varsansa on saavuttanut niin paljon rohkeutta, että kaitseminen vaikuttaa välillä todella vaikealta. Emäänsä ei Verna aina halua kuunnella, jos tutkimusreissulta löytyy jotain todella mielenkiintoista. Ratsastuslenkit ovat jääneet aina lyhyiksi, koska Verna ei meinaa pysyä näköetäisyydellä ja Viola tästä vasta riemastuukin. Ratsastajalla on iso työ pitää hätääntynyt emätamma hallinnassa... Nyt on kuitenkin aika nostaa satula selkään ja kokeilla kuolaimia. Verna on saanut haistella ja vähän maistellakin satulaa. Apurinani toimi Riina, joka on Vernaan kiintynyt kuin omaan lapseensa! Riina piti edessä kaurakulhoa ja minä hivutin hiljalleen kuolaimia suuhun. Kaura oli niin hyvää, ettei tamma juuri kuolaimia heti hoksannut suussaan, vasta kunnes kaurat loppuivat. Kielellä muljailu kesti hetken, kunnes tamma tyytyi tilanteeseen. Seuraavaksi kokeiltiin satulaa. Nostin satulan hiljaa tamman selkään, joka yritti aluksi väistää satulaa. Silmät pyörivät ja korvat luimivat, mutta satula nostettiin selkään ja tammaa palkittiin herkullisella omenalla. Verna on äärimmäisen perso herkuille, joten palkkio oli aina sille mieluinen. Hevosella oli nyt suitset päässä ja satula selässä. Kauan ei tarvinnut odottaa kun tamman jännitys hävisi ja Verna seisoi täysin tyyneenä ja rentona. En odottanutkaan että tästä tulisi ongelmia, koska kaikki koulutusasiat on mennyt Vernalle hyvin perille ja muutenkin hevonen on todella sopeutuvainen uusiin tilanteisiin.

22.09.2011: Tumma tammavarsa yllätti aamutallin tekijän
Aamutallin tekijä, Riina, koki pienoisen järkytyksen vietyään Metsäkartanon Vioolalle aamukauroja. Karsinassa oljilla makasi tumma varsa, joka nukkui sikeästi keskellä karsinaa. Riina soitti heti minulle, eikä kestänyt kauan kiskoa vaatteita niskaan ja juosta talliin. Olimme odottaneet varsan syntyvän vasta viikon kuluttua. Varsa oli todella odotettu ja toivottu. Pieni tammavarsa muistutti paljon isäänsä, Samua. Puheensorina, kolistelut tai muiden hevosten hirnumiset eivät pikkuista herättänyt. Soitin eläinlääkärin paikalle tarkastamaan Violan ja varsan kunnon.


© Huvitus 2017 | Otsikkokuvat © Sorel & Vibaja | Taustakuva © Pixabay | virtuaalitalli | a sim-game stable | virtuaalihevonen | a sim-game horse